Connect with Us

Ja si të mbrohemi nga sëmundja e shekullit, kanceri!

Lajme

Ja si të mbrohemi nga sëmundja e shekullit, kanceri!

Publikuar

-

Pavarësisht përparimeve që janë bërë në mjekësi, kanceri vazhdon të prekë njerëzit në të gjithë botën, dhe, numri i rasteve rritet dita ditës me hapa gjigante, duke e kthyer atë në një nga problemet më të mëdha në aspekt global të shoqërisë civile. Bazuar në shifrat e regjistruara nga Organizata Botërore e Shëndetit, një në tre persona do të preket nga kanceri një herë në jetën e tij/saj. Pra, kanceri mund të ndodhë të prekë dikë në çdo moshë, dhe mund të prekë edhe secilin prej nesh.

Po cilat janë shkaqet kryesore në përhapjen e kancerit në ditët e sotme?

Arsyet të cilat ndikojnë në rritjen e rasteve me kancer në dekadat e fundit janë disa. Së pari është mënyra e jetës perëndimore e cila nuk është shumë e shëndetshme, sidomos për sa i përket dietës, aktivitet të ulët fizik, dhe ekspozimit rastësor por në të njëjtën kohë intensiv ndaj rrezeve të diellit. Së treti, disa infeksione – veçanërisht infeksionet virale – janë predispozuese për disa forma të ndryshme kanceri. Këto infeksione përfshijnë hepatitin, HPV-në, mononukleozën dhe virusin HIV ( i cili shkakton AIDS).

Në ditët e sotme mjekët mundohen të ndërgjegjësojnë popullatën mbi faktorët e rrezikut që ҫojnë në shfaqjen e kancerit, por cilët janë këto faktorë rreziku dhe ҫfarë duhet të bëjmë për të jetuar shëndetshëm?

Kanceri ose tumori malinj është një term që përfshin një grup sëmundjesh që kanë në thelbin e tyre rritjen e pakontrolluar të qelizave të cilat kanë potencial të shtrihen apo të përhapen në pjesë të tjera të trupit. Kanceri ndryshon nga tumorët beninj sepse këto të fundit nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit.

Faktorët që ndikojnë në zhvillimin e kancerit janë të ndryshëm, duke filluar nga faktorë ambientalë deri te mënyra e jetesës. Si të tillë mund të përmendim:

Duhanpirja

Ekspozimi ndaj lëndëve kimike specifike,

Infeksionet nga viruse (onkoviruse) si hepatiti B, hepatitis C, HPV, Epstein-barr virus, etj

Ekspozimi ndaj rrezatimeve jonizuese

Ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve të diellit

Dietë e varfër ushqimore

Obeziteti

Përdorimi i tepërt i alkoolit

Mungesa e aktivitetit fizik

Trashëgimia (histori familjare me kancer)

Përdorimi i hormoneve

Sëmundje të ndryshme autoimune ..etj
Cilat janë disa nga simptomat e përgjithshme (shenjat e hershme) të kancerit që gjithësecili nga ne nuk duhet t’i injorojë?

Simptomat apo shenjat e kancerit varen nga lloji i kancerit dhe vendit ku ndodhet. Këto simptoma janë më të dukshme në momentin që kanceri është rritur apo përhapur në trup, megjithatë, është e mundur që të ketë një fazë të hershme të kancerit pa shenja ose simptoma.

Gjithsesi simptomat e para dhe më të zakonshme të kancerit në përgjithësi janë ethet, lodhja dhe humbja e oreksit dhe të gjitha ndodhin për shkak se kanceri përdor shumicën e energjisë së trupit duke ndikuar në këtë mënyrë në sistemin imun të pacientit/es. Faktori vendimtar dhe më i rëndësishëm në trajtimin e suksesshëm të kancerit është diagnoza e hershme dhe kjo është edhe arsyeja pse identifikimi i simptomave të para është mjaft i rëndësishëm dhe deciziv. Për fat të keq, shumica e njerëzve injorojnë shenjat e para të kancerit, nganjëherë sepse nuk i njohin ato, nganjëherë për shkak se ata kanë shumë frikë apo edhe sepse nuk kanë mundësi të marrin kujdes mjekësor.

10 shenja të hershme paralajmëruese të Kancerit të cilat nuk duhet t’i injoroni:

Rënie e pashpjegueshme në peshë dhe humbje e oreksit

Marrje fryme ose kollitje në mënyrë të vazhdueshme

Infeksione të shpeshta dhe temperaturë mbi normalen

Plagë që nuk shërohen

Enjtje(në formën e gjendrave limfatike) në trup

Ndryshime në zakonet e jashtëqitjes ose të urinimit

Gjakrrjedhje të pazakonta

Vështirësi në përtypje ose në tretje

Ndryshim i dukshëm në pamjen e një nishani ose plage në gojë

LEXO EDHE:  Marijuana lufton kancerin

Dhimbje koke e vazhdueshme, lodhje, të përzjera ose të vjella

Nëse vëreni apo ankoni një ose disa prej këtyre simptomave duhet mënjëherë të drejtoheni për konsultë të menjëhershme te mjeku specialist i fushës.

Cilat janë alternativat e trajtimit të Kancerit?

Për trajtimin e kancerit ekzistojnë tre shtylla trajtimi që janë: kirurgjia, radioterapia dhe kimioterapia. Me zhvillimin e mjekësisë filluan të aplikohen edhe metoda të tjera të cilat po i përmbledhim më poshtë:

Kirurgjia është proҫedura me anë të së cilës mjeku kirurg realizon heqjen e masës tumorale nga trupi i pacientit.

Radioterapia është përdorimi i rrezatimit jonizues me doza të larta për të vrarë qelizat kanceroze.

Kimioterapia është trajtimi që përdor terapinë me medikamente për të vrarë qelizat kanceroze.

Imunoterapia është terapia që ndihmon sistemin imun të luftojë kancerin.

Target terapia është një trajtim që shënjestron ndryshimet e qelizës kanceroze që ҫojnë në rritjen, shumimin dhe përhapjen e këtyre qelizave.

Hormonoterapia është një trajtim që ngadalëson ose stopon rritjen e kancerit dhe përdoret kryesisht në kancerin e gjirit dhe atij të prostatës.

Transplanti i palcës kockore realizohet pas dozave të larta të kimioterapisë edhe radioterapisë të cilat zerojnë palcën kockore të pacientit e cila është përgjegjëse për formimin e elementëve të gjakut (rruazat e kuqe, të bardha, trombocite).

Mjekimi preҫiz i kancerit është një përqasje në trajtimin e kancerit që lejon mjekët të japin medikamente në bazë të ndryshimeve gjenetike që shfaq një kancer specifik.

Të gjitha këto trajtime bashkëkohore kundër kancerit ofrohen në Spitalin Hygeia Tiranë nga një ekip mjekësh profesionistë shqiptarë dhe grekë, ndër më të kualifikuarit në vend. Qendra e Onkologjisë Hygeia disponon aparaturat dhe teknologjinë më të avancuar mjekësore duke ofruar % të larta suksesi dhe rezultate optimale në luftën kundër kancerit.

Cilat janë disa nga ekzaminimet parandaluese që duhet të kryejnë persona të moshave të ndryshme?

Ҫdo person i cili është i ekspozuar së tepërmi në diell, kjo për arsye të ndryshme, por kjo vlen veçanërisht për fëmijët të cilët kanë edhe lëkurë më delikate, këshillohet të kryhet një herë në vit ekzaminimi i quajtur harta e nishanëve, ekzaminim i cili këshillohet të kryhet në stinën e vjeshtës nga mjekët dermatologë. Në vijim të sa më lart është gjithashtu e këshillueshme për të gjithë, por veçanërisht për fëmijët, të evitohet ekspozimi në diell midis orëve 11 të paradites dhe 16 të pasdites, dhe gjithmonë nuk duhet të harroni të aplikoni krem mbrojtës kundra diellit përpara se të dilni në diell.

Ekzaminimet depistuese janë shumë të rëndësishme sepse na sigurojnë një diagnozë të hershme dhe si rrjedhim edhe një trajtim më efektiv dhe më pak toksik. Për të përmendur disa më kryesorët:

Kryerja e rregullt e PAP test-it, nëse jeni seksualisht aktiv. Ky rekomandim mund të ndryshojë për ato gra të cilat kanë kryer vaksinën HPV, por gjithmonë është mirë që të konsultoheni me një mjek specialist

Kryerja e mamografisë duke filluar në moshën mbi 40 vjeç.

Kryerja e kolonoskopisë së parë pas moshës 50 vjeç.

Kryerja e ekzaminimit të PSA-së pas moshës 50 vjeçare. Kjo për faktin se diagnostikimi i hershëm i kancerit të prostatës jep mundësinë e një trajtimi më pak invaziv krahasuar me rastet e diagnostikimit në stadet e avancuara.

Pra në mbështetje të sa më sipër nënvizojmë edhe një herë faktin që për të gjithë është shumë e rëndësishme që të jetojmë shëndetshëm dhe kjo arrihet duke modifikuar mënyrën tonë të jetesës (dieta të pasura dhe aktivitet i rregullt fizik) dhe ndërkohë të mos anashkalojmë asnjëherë kontrollet e rregullta mjekësore sepse Diagnostikimi i hershëm shpëton Jetë.

Dr. Ledio Bregu

Mjek Onkolog/Radioterapeut

Drejtor i Qendrës së Radioterapisë Onkologjike

Kontakt : +355 4 23 90 000

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme

Umlaut vlerëson Vodafone Albania rrjeti më i mirë fiks në Shqipëri

Publikuar

-

Nga

umlaut vlerëson Vodafone Albania rrjeti më i mirë fiks në Shqipëri

Pas 4 viteve rresht cilësuar si rrjeti më i mirë celular në vend, Vodafone merr për herë të parë çertifikimin edhe për cilësinë e rrjetit fiks. Një  prej kompanive lider ndërkombëtarë në testimin e cilësisë së  infrastrukturave dixhitale, umlaut, publikoi rezultatet e testimeve më të fundit të kryera në Shqipëri për rrjetin fiks, ku rezulton se Vodafone Albania ka marrë pikët më të larta për  gjithë treguesit e performancës së  rrjetit fiks.

Në një ceremoni të zhvilluar online, Drejtori i Përgjithshëm për Telekomunikacionin në umlaut, Hakan Ekmen, i dorëzoi virtualisht çmimin Vodafone dhe përgëzoi kompaninë  për arritjen e këtyre rezultateve në testim!.

Drejtori i Përgjithshëm për Telekomunikacionin në umlaut tha:

E përgëzojmë Vodafone dhe skuadrën për ofrimin e eksperienës më të mirë të rrjetit fiks në Shqipëri. Kjo arritje merr akoma më shumë vlerë në kohë të vështira si të pandemisë Covid-19, ku nevoja për një internet te mirë janë domosdoshmëri për të përballuar sfidat si puna apo edukimi në distancë”.

Drejtori i Përgjithshëm i Vodafone Albania, Achilleas Kanaris, u shpreh:

“Jemi shumë krenar për këte arritje. Edhe pse operojmë për një kohë të shkurtër në tregun fiks, angazhimi dhe investimet tona për zhvillimin e infrastrukturës fikse kanë dhënë rezultat. Tashmë i ofrojmë klientëve tanë rrjetin më të mirë celular dhe fiks kudo në Shqipëri. Kjo na afron akoma më shumë me aspiratën tonë për të realizuar shoqërinë dixhitale në Shqiperi.. Zhvillimi i infrastrukturës fikse është nje domosdoshmëri për një të ardhme më të mirë. Investimet tona do vijojnë dhe premtojmë të sjellim risi në treg falë prezantimit të teknologjive të reja dhe shërbimeve dixhitale që pozicionojnë Vodafone si partner i zhvillimit

LEXO EDHE:  Gjekmarkaj del në mbrojtje të Ramës/ Nuk ka dashur të vritet një qytetar

LEXO EDHE:  Rama merr në mbrojtje Soros/ “Nuk ka asnjë interes financiar”

umlaut ka analizuar cilësinë  e internetit fiks në  Shqipëri, duke testuar performancën e shërbimeve në  nivel kombëtar. Bazuar në  testimet e kryera, Vodafone Albania arriti 709 pikë  nga 1000  për sa i përket performancës së  rrjetit fiks në  total, rezultate që  theksojnë edhe një herë standardin e lartë në cilësinë e shërbimeve të  ofruara nga Vodafone në Shqipëri.

Vodafone Albania ka qenë dhe do të jetë gjithmonë forca lëvizëse e zhvillimit të industrisë së komunikimeve elektronike në Shqipëri. Kjo arritje në testet e performancës së rrjetit është rezultat i investimeve të vazhdueshme në infrastrukturën e rrjetit dhe angazhimit maksimal të kompanisë për të garantuar cilësinë dhe shërbimet më të mira celulare dhe fiks në treg për klientët.

Për më shumë informacion vizitoni: https://www.umlaut.com/en/benchmarking/albania

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Credins Bank vazhdon të mirëpresë artistë dhe artin e tyre në degën e saj qëndrore

Publikuar

-

Nga

Kur bëhet fjalë për ndjesitë që të jep një pikturë, mund të themi me plot bindje që gjithësecili nga ne përjeton emocione dhe eksperienca të ndryshme teksa e sheh.

Por, një gjë është e sigurt, kur këto emocione përjetohen nëpër muzeume apo ekspozita është vërtetë një eksperiencë mbresëlenëse. Është akoma edhe më bukur kur na ofrohet mundësia që ta përjetojmë artin në përditshmërinë tonë.

Credins Bank, si një bankë që gjithmonë vlerëson dhe ka pasur në fokus suportin ndaj artit dhe artistëve, vazhdon si çdo muaj të mirëpresë në zyrat e degës qëndrore ekspozita nga artistë te njohur Shqiptarë.
Bashkëpunimi këtë muaj do të jetë me artistin Dastid Miluka, një artist tepër i talentuar me një ekperiencë shumë-vjeçare në botën e artit. Pikturat e tij rrëfejnë histori të ndryshme, kthim pas në kohë, udhëtim nostalgjik duke i kombinuar me përjetime nga e tashmja. Një përqasje midis realitetit dhe fantazisë, e shprehur në ngjyra, tone dhe forma të ndryshme, i bëjnë veprat e Z. Miluka shumë të veçanta dhe të ngjallin interes për t’u parë nga publiku.

Dastid Miluka ka mbaruar universitetin e Arteve të Tiranës, dhe ka qënë pjesëmarrës në shumë ekzibicione e aktivitete nëpër Shqipëri e shumë vende të tjera të botës si Belgjikë, Zvicër, Francë, Hollandë ku ka demonstruar talentin e tij.

Ndaj Credins bank ka vendosur të paraqesë disa prej punëve te tij në ambientet e saj. Duam që kur klientët të vijne pranë bankës tonë, të ndihen komodë dhe të kënaqur jo vetëm nga facilitetet në shërbime që u ofrojmë dhe nga stafi ynë mikpritës, por edhe të kënë mundësinë të përjetojnë një eksperiencë të veçantë dhe të mësojnë më shumë për artin dhe artistët Shqiptarë.

LEXO EDHE:  Telefonat e mençur diagnostifikojnë kancerin

LEXO EDHE:  Gjekmarkaj del në mbrojtje të Ramës/ Nuk ka dashur të vritet një qytetar

Në këtë mënyrë, jo vetëm jemi suport për artin dhe artistët, por ndajmë me klientët tanë ndjesitë e veçanta që bota e artit të jep. Është dhe një mënyrë shumë interesante për t’u bërë një me konceptet e artistit si dhe të mësosh më shumë për të.

Këtë herë, ju ftojmë të na vizitoni pranë degës sonë qëndrore dhe të shijoni veprat e Z. Miluka ndërkohë që merrni çfarëdolloj shërbimi bankar që ju nevojitet.

Ju mirëpresim!

LEXO TE PLOTE

Lajme

Olta Gixhari shpërthen keq ndaj Veliajt/ “Është jashtë trurit”

Publikuar

-

Nga

Olta Gixhari shpërthen keq ndaj Veliajt/ “Është jashtë trurit”

Aktorja Olta Gixhari ka shpërthyer keq ndaj kryebashkiakut Erion Veliaj përsa i përket gjobave që ka marrë së fundi për parkimin e makinës. Aktorja ka treguar se është gjobitur sërish pasi ka parkuar para shtëpisë edhe pse mban vulën e rezidentit.

E revoltuar Olta i është drejtuar Veliaj duke i thënë se i ka rënë kryq e tërthor zonës ku jeton dhe nuk gjen asnjë vend parkimi pa pagesë.

Për më tepër shihni reagimin e saj në videot e mëposhtme./ CNA.al

LEXO TE PLOTE