Çfarë dimë për variantin e mbiquajtur "mutant i dyfishtë" në Indi?

24 Prill 2021, 14:22, Lifestyle CNA
Çfarë dimë për variantin e mbiquajtur "mutant i

Nga Dr.Blerta Brati, mjeke mikrobiologe prane ISHP

Varianti indian është shqetësues për shkencëtarët dhe është në zemër të të gjithë vëmendjes. Vendi tani ka, mesatarisht, më shumë se 200,000 raste ditore për një javë. Ky variant, i quajtur B.1.617 është përgjegjës për rreth 11% të prekjeve në vend.

Për të përballuar shpërthimin e epidemisë, 20 milion banorët e qytetit të New Delhi u rikonfiguruan, të hënën 19 prill.

Karakteristikat e tij!

Varianti quhet “mutant i dyfishtë” për shkak të dy mutacioneve të tij, të cilat tashmë janë të njohura. Mutacioni L452R është i ngjashëm me atë të vërejtur në variantin e Kalifornisë, dhe tjetri, i quajtur E484Q, është afër një mutacioni tjetër (E484K) i zbuluar në variantet braziliane dhe afrikano-jugore.

“E484Q dhe L452R lejojnë që koronavirusi të bashkohet më mirë me qelizat për tu përhapur më lehtë. Për më tepër, studimet e fundit tregojnë se L452R është më rezistent ndaj antitrupave”.

Sa e rrezikshme?

Nëse varianti indian duket veçanërisht më ngjitës, në këtë fazë, shkencëtarët nuk mund të vlerësojnë rrezikshmërinë e tij. Sidoqoftë, virusi ka pika të përbashkëta me llojet e tjera, simptomat janë të ngjashme në pika të caktuara.

Tregohet se pacientët vuajnë nga “dhimbje koke”.

Çfarë rezistence ndaj vaksinës?

Në Indi, fushata e vaksinimit filloi më 16 janar. Që nga ajo kohë, më shumë se 107 milion njerëz kanë marrë të paktën një dozë. Për të përcaktuar rezistencën e variantit ndaj vaksinës, aktualisht është duke u zhvilluar një studim në tre laboratorë, thotë gjenetisti Rakesh Mishra, drejtor i Qendrës për Biologjinë Molekulare dhe Qelizore (CCMB).

Deri më tani, asnjë rast i ri-infektimit nuk është zbuluar në vend. “A priori, imuniteti i zhvilluar nga një kontaminim i parë ose nga vaksina duket i aftë të bllokojë këtë variant, por kjo kërkon konfirmim”.

A po qarkullon virusi në Evropë?

Disa vende kanë zbuluar tashmë praninë e këtij varianti në territorin e tyre. Ky është veçanërisht rasti në Mbretërinë e Bashkuar, e cila bashkon shumicën dërrmuese të rasteve dhe ku virusi po përparon shumë shpejt. Për të përballuar këtë situatë, vendi sapo ka ndaluar hyrjen ne MB të udhëtarëve nga India, me përjashtim të banorëve të tij anglezë të cilët duhet të respektojnë një karantinë. Por virusi është vërejtur gjithashtu në disa vende evropiane, të tilla si Gjermania, Irlanda, Spanja dhe Belgjika.

Në Francë, varianti indian ende nuk justifikon kufizime shtesë. Arsye bindëse, testi negativ i PCR, izolimi gjatë mbërritjes? Rregullat janë identike me ato që zbatohen për udhëtarët e tjerë që vijnë nga vendet jashtë Bashkimit Evropian.

Lajmet e fundit nga