Connect with Us

Anestezia, kjo është pajisja e cila ju vë në “gjumë” gjatë kirurgjisë

Shëndeti

Anestezia, kjo është pajisja e cila ju vë në “gjumë” gjatë kirurgjisë

Publikuar

-

*Nga Ermand Mertenika

Sic e dimë një pacient i cili do kryejë një operacion apo kirurgji invasive,  aplikimi i narkozës ose anestezise gjenerale është e rëndësishme. Anestezia shkakton paralizë temporare (të përkohshme) duke e cuar pacientin sic I themi ndryshe ne “Gjume të manaxhuar”.

Aplikimi i anestezisë realizohet në rastin e kryerjen së një operacioni kirurgjikal sa më efektiv , pa dhimbje dhe për ti dhënë mundësine kirurgut të procedojë në mënyrë sa më optimale.

Por cfarë është anestezia dhe aparatura e anestezise dhe si funksionon ajo?

Anestezia është paraliza temporare e manaxhuar  e cila aplikohet tek pacienti përpara ndërhyrjes kirurgjikale. Aktualisht Anestezia kategorizohet në tre mënyra aplikimi.

Anestezia Lokale (e cila aplikohet për ndonje nderhyrje të lehtë invasive , ajo shkakton mpirje të zonës ku do procedohet ndëryrja e lehte dhe përbërjet kimike më të aplikuara të anestezise lokane janë: Lidokaina, Mepivakaina , Prokaina etj të cilët kanë efekt të shpejtë në mpirjen e zonës ku do aplikohet ndërhurja e lehte.

Anestezia Rajonale është një tipopologji anestetike e cila ndikon në mpirjen lokale të një zone të madhe të trupit përpara ndëryrjes kirurgjikale. Përbërjet kimike të cilët aplikohen jane: bupivakaina , fentalini të cilët kanë një efektivitet të shpejtë të efektit të mpirjes (Paraliza temporare).

Anestezia Gjenerale (e pergjithshme është tipologjia e paralizës temporare të pergjithshme të organizmit , ndryshe e thënë venia në gjumë të manaxhuar të pacientit përpara ndëryrjes kirurgjikale (Kuptohet kemi të bëjmë me ndërhyrje kirurgjikale invasive të mëdha ku paraliza temporare e manaxhuar e organizmit është mandatore (shumë e rëndesishme të përdoret) .

(Përbërjet kimike të cilët aplikohet për të aplikuar anestezine gjenerale janë ( Oksidi i Azotit, Eteri, Halotani , Izoflurani , Sevoflurani , Enflurani, Desflurani etj.

Anestezia e përgjithshme aplikohet në dy mënyra:

1- Më anë të inhalimit ( pra thithjes së gazeve anestetike dhe oksigjenit duke absorbuar elementet anestetike te permendur më parë per ti humbur koshiencën pacientin perpara operacionit.

2- Me anë të injektimit intra-venoz të cilët aplikohen medikamente kimike të tjera si: tiopenton, ketamine, fentalin për të shpejtuar procesin e paralizës ose vënies në gjumë te pacientit.

Sistemi i anestezise është një aparaturë disi e komplikuar e cila mikson në një raport shumë të saktë të caktuar elementet si  Oksigjen, Ajer dhe Gazet Anestetike në organizmin e njeriut.

Aparatura e Anestezise përbëhet nga katër pjesë  kryesore.

Respiratori i integruar në sistem dhe sistemi i inhalimit të gazit anestetik

Miksuesi , përzjerësi i gazeve të anestezise

Sistemi i absorbimit të dioksidit të karbonit dhe lageshtisë

Monitori i pacientit I cili vazhdimisht monitoron vlerat jetike të pacientit gjate ndërhyrjes kirurgjikale.

Respiratori i integruar dhe sistemi i inhalimit të raportit te gazeve anestetike.

Gjatë procesit të anestezise ndodh që pacienti nuk mund të realizoje frymëmarrje të kontrolluar dhe është e rëndesishme aplikimi i ventilatorit të reanimacionit të integruar në sistemin e anestezise duke ndihmuar fryme-shkembimin e pacientit.

2-Sistemi i miksimit të gazeve anestetike shërben për të përzier gazet në një raportë shumë të saktë për ta aplikuar tek pacienti nepermjet frymemarrjes.

Sistemi i aplikimit intra-venoz i përbërjeve anestetike shërben për të injektuar këtë përbërje nëpërmjet venave.

3- Sistemi i absorbimit të dioksidit të karbonit dhe lagështise është një strukturë e mbushur me Hidroksid Kaliumi ose Hidroksid Natriumi për të përthitur lagëstirën dhe dioksidin e karbonit.

4-Monitori i pacientit është shumë i rëndësishem në sistemin e anestezisë pasi monitoron në mënyre shumë të saktë vlerat jetësore të pacietit gjate kirurgjise. Rëndësia e aplikimit të saktë dhe të kujdesshem të aparaturës së anestezisë

Aplikimi i anestezisë realizohet nga mjeku reanimator ose anestezisti i trajnuar mire sepse është shumë e rëndesishme percaktimi I raportit të gazeve anestetike të cilët do aplikohet tek pacientit pasi një raporti qofte dhe I vogel dhe i gabuar mund të shkaktojë një gjëndjen akute të pacientit gjate operacionit duke e cuar në vdekje të menjehershme.

Krahas Respiratoreve , aparatura e anestezise duhet të mirëmbahet , te pastrohet , te konfigurohet dhe kalibrohet në mënyrë të vazhdueshme dhe kujdesi në përdorim duhet të jetë shumë i madh pasi është një aparaturë e ndërhyrjes së drejtëpërdrejte tek pacienti gjatë kirurgjisë duke e manaxhuar paralizën e përkohshme të pacietit.

Trajnimi i mjekut reanimator dhe anestezist është shumë i rëndësishëm pasi një gabim i vogël në manaxhimin jo të mirë të pajisjes mund të shkaktojë një situatë emergjente tek pacienti.

Shkaqet e humbjes se jetëve te pacienteve nga Anestezia.

1- Deshtimi i qarkullimit te gjakut si rezultati I hipovelamise ne perzjerje me gazet anestetike nga mbidoza (Overdoza e gazeve anestetike)

2- Hipoksia (Renia e oksigjenit ne gjak ) dhe Hipoventilimi (ventilimi I ulet i respiratorit)

3-  Hipertermia Malinje (nje semundje e rralle gjenetikisht e trashegueshme e cila ka te beje me rritjen e larte te temperatures nga perberjet kimike te anestezise)

4 -Mungesa e vigjilences se mirembajtjes se raportit te gazeve apo produkteve anestetike gjate kirurgjise.

Përpara aplikimit të anestezisë është shumë e rëndësishme kryerja e analizave të gjakut dhe të gazeve në gjak pasi në varësi të këtyre analizave përcaktohen raportet anestetike të elementeve kimike të cilët do aplikohen tek pacienti përpara kryerjes së procedurës kirurgjikale.

 

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shëndeti

Kush vendos nëse botës i duhen doza përforcuese kundër COVID-19?

Publikuar

-

Nga

Kush vendos nëse botës i duhen doza përforcuese kundër COVID-19?

Prodhuesit e vaksinave, Moderna Inc dhe Pfizer Inc, me partnerin e tij gjerman BioNTech, kanë qenë të zëshëm në qëndrimin e tyre se botës së shpejti do t’i duhen doza përforcuese kundër COVID-19, për të mbajtur nivelet e larta të imunitetit. Megjithatë, është e paqartë se kush duhet të vendosë për këtë – dhe bazuar në çfarë të dhënash.

Modeli i vaksinave kundër gripit
Zyrtarët e shëndetit publik kanë një mekanizëm të koordinuar mirë, të vënë më 1952, për të përcaktuar se cilat vaksina të gripit sezonal duhet të përditësohen, për luftimin e varianteve të gripit që pësojnë shpejt mutacione.

Sistemi Global për Mbikëqyrje dhe Reagim ndaj Gripit i Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbledh të dhëna të ofruara nga autoritetet kombëtare të shëndetësisë rreth qarkullimit të varianteve të gripit, dy herë në vit, i shfrytëzon këto informacione për të zgjedhur variantet të cilat prodhuesit duhet t’i përfshijnë në vaksinat sezonale për Hemisferat Veriore dhe Jugore.
Disa ekspertë kanë sugjeruar se një model i ngjashëm mund të përdoret për të mbledhur të dhëna për variantet e COVID-19, dhe për t’i këshilluar kompanitë farmaceutike se çfarë të përfshijnë në vaksinat e reja, raporton Reuters.

Megjithatë, një qasje tjetër mund të jetë imitimi i asaj që ndodh me përditësimin e shumë vaksinave të tjera kundër sëmundjeve ngjitëse – ku vendimet bazohen kryesisht në atë se çfarë besojnë prodhuesit e ilaçeve se nevojitet. Autoritetet kombëtare të shëndetësisë më pas janë të lira të analizojnë të dhënat e provave klinike dhe të vendosin nëse një version i caktuar i vaksinës duhet të përdoret në vendin e tyre.

Aktualisht, prodhuesit e vaksinave kundër COVID-19 po e zbatojnë këtë qasje, duke vendosur për krijimin dhe testimin e dozave përforcuese kundër varianteve të caktuara, dhe duke ua lënë qeverive të vlerësojnë nëse duan t’i blejnë.
Çfarë të dhënash do të nevojiten?
Disa ekspertë vaksinash thonë se nevojiten të dhëna të qarta që tregojnë se vaksinat aktuale kundër COVID-19 po dështojnë t’i parandalojnë infektimet dhe sëmundjen e rëndë, para se vendet të nisin fushata për përsëritje të vaksinimit të mbarë popullit.

Ata argumentojnë se vendimi për doza përforcuese duhet të bazohet në të dhëna që tregojnë se si vaksinat performojnë te njerëzit në prova klinike dhe në praktikë, si dhe në studime laboratorike që shfaqin rënie të niveleve të antitrupave në mostrat e gjakut të njerëzve të vaksinuar.
Deri më tani, prodhuesit e vaksinave kundër COVID-19 kanë treguar se dozat e tyre ofrojnë mbrojtje të fuqishme për të paktën gjashtë muaj. Por, imuniteti mund të dallojë. Njerëzit e moshuar, për shembull, apo ata me sisteme të komprometuara të imunitetit, mund të kenë nevojë për doza përforcuese më herët sesa të rinjtë me sisteme me të forta të imunitetit.

Një tjetër grup i rëndësishëm i të dhënave, i njohur si “korrelatet e mbrojtjes” – dëshmi nga provat klinike që tregojnë nivelin minimal të antitrupave të nevojshme në mënyrë që vaksina të ketë efekt mbrojtës – mund t’i ndihmojë hartuesit e politikave të vendosin nëse nevojiten dozat përforcuese, por këto të dhëna ende nuk janë në dispozicion.

Adaptimi për një botë me COVID-19
Organizata Botërore e Shëndetësisë është duke ngritur një panel këshillues ekspertësh në nivel global, i cili do t’i vlerësonte të dhënat e vazhdueshme për efikasitetin e vaksinave kundër COVID-19, dhe për variantet e mundshme, dhe më pas të ofronte udhëzime për qeveritë.

Ndonëse disa ekspertë kanë theksuar ngjashmëri të mundshme me mekanizmin global për përditësimin e vaksinave kundër grupit, ata gjithashtu nënvizojnë se ai duhet të adaptohet për një botë me COVID-19. Ka më shumë gjasa, sipas tyre, që shtetet apo rajonet do t’i zbatojnë udhëzimet globale për t’i përmbushur nevojat lokale.
Për shembull, Qendrat e Shteteve të Bashkuara për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve po e krijojnë sistemin e vet të vlerësimit të rrezikut, për të përcaktuar se çfarë të dhënash nevojiten për të rekomanduar një vaksinë të modifikuar.

Ky organizëm dhe agjencitë e tjera amerikane të shëndetësisë tashmë i kanë nisur studimet e veta për të vlerësuar efektshmërinë e vaksinave, përfshirë në popullata të moshuara dhe në fëmijë, dhe për të mbikëqyrur ndikimin e varianteve të reja.

Në Britani, Shëndetësia Publike e Anglisë dhe Instituti Kombëtar për Standarde dhe Kontroll Biologjik po bashkëpunojnë me agjencitë globale në një “Projekt zhdërvjelltësie” për të gjurmuar dhe për të testuar ndikimin e mutacioneve të virusit dhe të varianteve të reja ndaj procesit të krijimit të vaksinave kundër COVID-19./REL

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Varianti Indian i Covid-19/ Sa i rrezikshëm është?

Publikuar

-

Nga

Coronavirus variant B16172

Pas Covid-19 ka dalë në formën e varianti i koronavirusit i quajtur B1617 – i cili u identifikua për herë të parë në Indi.  Rritja e shpejtë e përqindjes së sekuencave SARS-CoV-2 në Angli që janë B16172 duket se tregon se transmetueshmëria e tij tejkalon edhe atë të variantit B117 (i ashtuquajturi variant Kent0.

Por pasojat e mos thënë asgjë nëse rezulton të jetë një shqetësim i vlefshëm mund të jenë katastrofike dhe mund të mos ketë shumë kohë për të vepruar.

Indikacionet shumë të hershme janë se ka një ulje të imunitetit për B16171, por ndoshta jo aq shumë një rënie siç ka treguar B1351 (varianti i identifikuar për herë të parë në Afrikën e Jugut). Sidoqoftë, të dhënat nuk kanë dalluar gjithmonë midis tre varianteve të ndryshme B1617, dhe B16172 ka mutacione unike që janë shqetësuese, kështu që ne kemi nevojë për më shumë informacion për t’u siguruar. Ne gjithashtu duhet të kontrollojmë nëse ky variant mund të shoqërohet me një rritje të ashpërsisë së sëmundjes.

Secili prej nesh është unik, ashtu si edhe sistemi imunitar, kështu që të gjithë bëjmë një përgjigje paksa të ndryshme ndaj vaksinës. Nëse kemi një sistem imunitar shumë të shëndetshëm që krijon shumë antitrupa të ndryshëm në radhë të parë, atëherë humbja e përdorimit të disa prej tyre do të na linte me mbrojtje.

Nga ana tjetër, nëse do të ishim pa fat sa të mos kishim shumë antitrupa të llojit të duhur në shkallën e parë, atëherë humbja e përdorimit të disave mund të ketë pasoja më serioze./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Studimi italian: 5 javë pas vaksinimit rastet u ulën me 80%

Publikuar

-

Nga

Studimi italian: 5 javë pas vaksinimit rastet u ulën me 80%

Një studim italian ka treguar se vaksinat kundër Covid-19 kanë pasur një impakt shumë të mirë në shëndetësi.

Studimi ka treguar se pesë javë pas fillimit të fushatës së vaksinimit infeksioni nga Covid-19 është ulur me 80%.

Shkencëtarët e Insitutit Kombëtar Italian të Shëndetit thonë se gjithashtu ka 90% më pak shtrime në spital dhe vdekjet janë ulur me 95%.

Sipas tij, rreziku i infeksionit është zvogëluar gradualisht dy javë pas marrjes së dozës së pare, pavarësisht moshës apo gjinisë.

Për këtë studim janë marrë 13.7 milionë mostra nga persona të vaksinuar dhe të dhënat e tij janë shtrirë nga periudha e 27 dhjetorit të 2020-ës deri në 3 maj të këtij viti.

95% e personave të përfshirë në studim kanë injektuar vaksinat e Pfizer ose Modernas, ndërsa 5% të AstraZenecas./ CNA.al

LEXO TE PLOTE