Connect with Us

Nga pasuria tek dosjet gjyqësore/ Gjyqtarja prej tre muajsh nën hetim

Vetingu

Nga pasuria tek dosjet gjyqësore/ Gjyqtarja prej tre muajsh nën hetim

Publikuar

-

Me 16 Dhjetor 2020, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, ka njoftuar se ka nisur rivlerësimin e gjyqtarës së Dibrës Nertila Kape.

Kjo e fundit e ka nisur karrierën në Tiranë dhe prej pesë vitesh, pran në vitin 2016 është transferuar në Dibër. Gjyqtarja Kape është e panjohur për opinionin publik

Sa i përket pasurisë, gjyqtarja Nertila Kape ka hyrë në sistemin e drejtësisë, me disa patundshmëri në emër të saj dhe bashkëshortit.

Më poshtë po sjellim të detajuar pasurinë e deklaruar nga gjyqtarja Nertila Kape, sipas të dhënave të ILDKPKI-së.

Viti 2014 (Deklarata fillestare)
Bashkëpronësi mbi tokën bujqësore me sip 10 630 m2 në Petrushë, Pogradec.
Llogari bankare me vlerë 58 23 lekë.
Dhënë hua 2 000 dollarë, të dhuruar nga prindërit.
Dhënë hua hllës, 500 000 lekë.
Gjendje cash, 4 500 euro.
Kursime 2 000 euro.
Dhuratë nga prindërit 2 500 euro.
Shpërblim si candidate për shkollën e Magjistraturës, 471 852 lekë.
Pasuria e deklaruar nga bashkëshorti Erlin Kape.
Bashkëpronësi mbi tokën bujqësore me sip 11 850 m2 dhe 300 m2 tokë trual në fshatin Tren, Devoll.
Autoveturë Volsvagen Golf 1 000 euro.
Llogari bankare me vlerë, 22 523 90 lekë.
Llogari rrjedhëse, 547 lekë.
Paga nga lista e pritjes sipas statusit të nëpunësit civil, 441 171 lekë.

Viti 2014 (Deklarata vjetore)
Llogari bankare e subjektit deklarues me vlerë 731 95 lekë.
Pakësuar gjendja cash e subjektit deklarues me 1 000 euro për blerje makine, mbetur gjendje 3 500 euro.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare në Tiranë, 87 457 lekë.
Llogari bankare e bashkëshortit, 10 018 46 lekë.
Paga nga lista e pritjes sipas statusit të nëpunësit civil, 98 14 2 lekë.

Viti 2015
Llogari bankare e subjektit deklarues me vlerë 19 375 80 lekë.
Shtuar gjendja cash me 2000 euro. Në total gjendja, 5 500 euro.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare në Tiranë, 998 006 lekë.
Llogari bankare e bashkëshortit në shumat 6 493 74 lekë dhe 30 557 03 lekë.
Bashkëshorti ka shitur automjetin Volsvagen Golf, 200 000 lekë.
Gjendja cash e bashkëshortit, 200 000 lekë.
Paga nga lista e pritjes sipas statusit të nëpunësit civil, 26 482 80 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit nga puna në një kompani private, 195 360 lekë.
Të ardhura të bashkëshorti nga një vendim gjyqësor, 18 600 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit nga dhurata e nënës në shumën 10 000 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit nga dhurata e nënës në shumën 10 000 lekë.

LEXO EDHE:  Artan Hoxha zbulon “sekretin”/ Ja si mund të gjeni parcelat e kanabisit

Viti 2016
Llogari bankare e subjektit deklarues me vlerë 37 31.17 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare në Tiranë dhe në Dibër, 547 934 lekë dhe 478 400 lekë.
Llogari bankare e bashkëshortit, 1 052 434 14 lekë.
Gjendje cash e bashkëshortit, 40 000 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit nga puna në një kompani private, 43 512 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit nga puna si economist në zyrë kontabiliteti, 20 000 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si specialist program në qendrën e administratës tatimore dhe doganore, 155 706 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit nga ekzekutimi i një vendimi gjykate, 1 046 600 lekë.

Viti 2017
Llogari bankare e subjektit deklarues, 10 892 26 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare në Dibër, 1 158 757 lekë dhe dieta 29 000 lekë.
Pakësuar gjendja cash e subjektit deklarues me 1500 euro.
Gjendje cash e subjektit deklarues, 4 000 euro.
Llogari bankare e bashkëshortit, 1 350 147 14 lekë.
Derdhur në llogarinë e bashkëshortit nga një shoqëri përmbarimore, 23 600 lekë.
Llogari e pagës së bashkëshortit, 775 898 lekë.
Pakësuar gjendja cash e bashkëshortit me 20 000 lekë.
Gjendja cash e bashkëshortit, 20 000 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si specialist programi në qendrën e administratës tatimore dhe doganore, 312 980 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si Drejtor programi në qendrën e administratës tatimore dhe doganore, 462 918 lekë.

Viti 2018
Shtuar në llogarinë bankare të subjektit deklarues, 32 459 27 lekë.
Llogari bankare e subjektit deklarues, 43 351 53 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare në Dibër, 1 039 019 lekë dhe dieta nga pjesëmarrja në një aktivitet në Mal të Zi 22 391 42 lekë dhe nga raporti mjekësor, 56 213 lekë.
Shtuar gjendja e llogarisë bankare të bashkëshortit, 240 145 9 lekë.
Llogari bankare e bashkëshortit me vlerë, 1 590 293 04 lekë.
Shtuar gjendja cash e bashkëshortit me 30 000 lekë.
Gjendja cash e bashkëshortit, 50 000 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si Drejtor programi në qendrën e administratës tatimore dhe doganore, 930 537 lekë./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vetingu

Mbeti jashtë sistemit të drejtësisë për 15 vjet/ KPA “rrëzoi” bashkëshorten e Denar Bibës

Publikuar

-

Nga

Mbeti jashtë sistemit të drejtësisë për 15 vjet/ KPA "rrëzon" bashkëshorten e Denar Bibës

Nga Edmond Hoxhaj*

Kolegji i Posaçëm i Apelimit, KPA i ka rrëzuar si të pabazuar pretendimet e ish-këshilltares ligjore pranë Gjykatës së Lartë, Elona Kana, për të cilën Komisioni vendosi më 3 shkurt 2020 të ndërpresë procesin e rivlerësimit dhe i hoqi të drejtën për t’u emëruar në institucionet e drejtësisë për një periudhë 15-vjeçare.

Kana pretendonte në ankim se ishte larguar nga Shkolla e Magjistraturës dhe nuk kishte dhënë dorëheqje sipas nenit G të Kushtetutës. Sipas saj për këtë rast kishte boshllëk ligjorë dhe KPK nuk do duhej të dilte me vendim.

Trupi gjykues i KPA, i kryesuar nga Ina Rama, me relatore Rezarta Schuetz dhe anëtarë Albana Shtylla, Natasha Mulaj dhe Ardian Hajdari, i kujton Kanës në vendimin e zbardhur se vendi në Shkollën e Magjistraturës e kishte marrë si këshilltare ligjore e Gjykatës së Lartë.

Përkundër pretendimit të saj se kishte boshllëk, ishte parashikuar shprehimisht në ligj se për këshilltarët që nuk e kalonin procesin, ndërpritej edhe mundësia e vijimit të Shkollës së Magjistraturës.

Elona Kana, në momentin e hyrjes në fuqi të ligjit për rivlerësimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve ka ushtruar detyrën e këshilltares ligjore në Gjykatën e Lartë.

Në maj të 2018-ës, ajo iu nënshtrua testimit për vlerësimin e aftësive profesionale për subjektet e rivlerësimit ex officio, të zhvilluar nga Shkolla e Magjistraturës. Pas kalimit me sukses të testimit, Kana zgjodhi të ndjekë programin e formimit fillestar në Shkollën e Magjistraturës, në profilin “gjyqtar”.

Pasi Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, KPK vendosi përfundimin e hetimit administrativ për të tria kriteret e vlerësimit për Kanën, e ftoi atë në seancë dëgjimore.

Në seancën dëgjimore të zhvilluar më 2 tetor 2019, Elona Kana kërkoi përjashtimin e relatores së çështjes, Xhensila Pine, kërkesë që u rrëzua si e pabazuar në ligj e prova nga një trupë tjetër gjyqësore e KPK.

Kana ngriti dyshime për ndikim politik të Pines në qëndrimin ndaj saj, duke u shprehur se relatorja e çështjes ishte zgjedhur nga Partia Demokratike. Ajo e lidhi ndikimin politik me funksionin e bashkëshortit të saj, Denar Biba si nënkryetar i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve. Gjithashtu, Kana e mbështeti kërkesën edhe me ndjesinë e saj se nuk ishin marrë parasysh provat dhe dokumentet e dorëzuara në lidhje me udhëtimet e punës, si dhe të ardhurat.

Pak ditë pas seancës dëgjimore, subjekti i rivlerësimit i paraqiti Këshillit Drejtues dhe Drejtorit të Shkollës së Magjistraturës dorëheqjen me shkrim nga vazhdimi i mëtejshëm i procesit akademik, duke vënë në dijeni edhe Komisionin për këtë veprim të sajin.

KPK riçeli hetimin për verifikimin e dorëheqjes duke e thirrur sërish Kanën në seancë dëgjimore më 30 janar 2020, për t’u dëgjuar. Pasi subjekti zgjodhi të mos ishte e pranishme, Komisioni e zhvilloi seancën dëgjimore në mungesë të saj dhe vendosi të ndërpresë procesin e rivlerësimit kalimtar dhe t’i heqi të drejtën për emërimin e saj në pozicione të caktuara në institucionet e drejtësisë për një periudhë 15-vjeçare.

Në ankim, Kana pretendon se vendimi i Komisionit është i paligjshëm dhe i paarsyetuar dhe se vjen në kundërshtim me parimet e përgjithshme të të drejtave dhe lirive të parashikuara nga Kushtetuta dhe nga KEDNj-ja.

Ajo e konsideron të gabuar zbatimin në rastin e saj, të pikës 2 të nenit G të Aneksit të Kushtetutës, që parashikon sanksionin për ndalimin e emërimit në sistemin e drejtësisë për një periudhë 15-vjeçare, kur subjekti i rivlerësimit dorëhiqet.

Subjekti i rivlerësimit, pretendon se Komisioni gjendej përpara një boshllëku ligjor dhe se ishte në pamundësi për të dhënë vendim përfundimtar, pasi në momentin e dorëheqjes, ajo ka qenë studente e Shkollës së Magjistraturës dhe nuk gëzonte asnjë status tjetër në kuptim të legjislacionit.

Kana argumenton se nuk ka dhënë dorëheqjen nga detyra e ndihmëses ligjore në Gjykatën e Lartë në kuptim të nenit G të Aneksit të Kushtetutës, ku parashikohet sanksioni që i heq subjektit të rivlerësimit të drejtën e emërimit në institucionet e drejtësisë. Ajo thekson se është larguar nga detyra në zbatim të nenit 165 të ligjit nr. 96/2016 “Për statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë”, ku parashikohen dispozitat kalimtare për ndihmësit ligjorë.

Kana pretendon se, në rastin e saj, as Kushtetuta dhe as legjislacioni nuk ka parashikuar se çfarë vendimi do të duhet të marrin institucionet e rivlerësimit për ndihmësit ligjorë të Gjykatës së Lartë, apo për subjekte të tjera që vazhdojnë Shkollën e Magjistraturës, kur dorëheqjen nga detyra për shkak të së cilës u bënë subjekte rivlerësimit. Sipas saj, Komisioni e kishte të pamundur për të dhënë vendim pasi ajo nuk gëzonte asnjë status pas dorëheqjes së dhënë.

Pasi analizon procedurën e ndjekur në Komsion për rivlerësimin e Kanës, Kolegji sjell në vëmendje se ndihmësit ligjorë të Gjykatës së Lartë përfshihen në kategorinë e subjekteve që i nënshtrohen procesit të rivlerësimit ex officio, në vijim të parashikimeve kushtetutese dhe ligjore, ashtu si gjyqtarët dhe prokurorët.

LEXO EDHE:  Hetimi Tatimor zbarkon në media/ CNA.al kalon me sukses kontrollin

LEXO EDHE:  Reshje bore dhe shiu/ Çfarë parashikojnë sinoptikanët për nesër

Në mënyrë të shprehur, ligjvënësi i ka kategorizuar ndihmësit ligjorë të Gjykatës së Lartë si subjekte të rivlerësimit”, vëren Kolegji.

Trupi gjykues i KPA, argumenton se subjektet e rivlerësimit ex officio, ndër të cilat edhe Kana, përfituan lehtësira ligjore për të ndjekur programin e trajnimit dyvjeçar në Shkollën e Magjistraturës.

Ndryshe nga procedura e zakonshme e programit trevjeçar që ndjek Shkolla e Magjistraturës për studentët që vijnë nga jashtë sistemit, për këshilltarët dhe ndihmësit ligjorë është përcaktuar të jetë dy vjet. Këto subjekte rivlerësimi, nuk përfitojnë bursë sikurse ndodh në rekrutimet e zakonshme, por marrin pagë barabartë me atë të pozicionit të tyre respektiv.

Ligji nr. 96/2016, në nenin 165 nuk parashikon humbjen e cilësisë së subjektit të rivlerësimit ex officio për shkak të ndjekjes së programit të formimit profesional në Shkollën e Magjistraturës, përkundrazi. Gjuha dhe fryma e dispozitave që rregullojnë procesin e rivlerësimit, dhe sidomos neni 165, pika 8 e ligjit nr. 96/2016, përcaktojnë që moskalimi me sukses i procesit të rivlerësimit përbën shkak për ndërprerjen e programit akademik në Shkollën e Magjistraturës”, evidentohet në vendim.

Trupi gjykues vëren se, përkundër nga çfarë pretendon Kana, gjatë procesit të rivlerësimit nuk ka paraqitur në asnjë moment kërkesë ku të parashtrojë pretendimin se nuk duhej t’i nënshtrohej procesit të rivlerësimit, pasi nuk përfshihej më në kategorinë e subjekteve të rivlerësimit duke qenë se ishte studente pranë Shkollës së Magjistraturës.

Kolegji konstaton se akti i dorëheqjes nga Kana para vitit të dytë të programit të formimit fillestar në Shkollën e Magjistraturës ka ndodhur pas ndërprerjes së seancës dëgjimore, që është një fazë që i paraprin marrjes së vendimit nga ana e Komisionit.

Në rast se këto subjekte vendosin të mos i nënshtrohen këtij procesi, atëherë ata përjashtohen nga mundësia e emërimit në disa prej organeve të drejtësisë, për një periudhë 15-vjeçare, sipas përcaktimeve në pikën 2 të nenit G të Aneksit të Kushtetutës”, konstaton Kolegji.

KPA e quan të pabazuar edhe pretendimin tjetër të Kanës se, ndalimi për 15 vite cënon të drejtën kushtetuese për punë, si dhe është në kundërshtim me parimin e proporcionalitetit pasi KPK ka vendosur masë penalizuese të njëtrajtshme për cilindo subjekt kur ndërpritet procesi i rivlerësimit, pa marrë parasysh specifikat rast pas rasti.

Kana ankohet edhe mbi formulimin e nenit G të Aneksit të Kushtetutës, duke pretenduar se bie ndesh me parimet e shtetit të së drejtës pasi parashikon një dënim fiks, shumë herë më të rëndë se dënimi penal dhe se në mënyrë jo proporcionale vendos trajtim të barabartë për subjekte krejtësisht të pabarabarta.

Kolegji thekson se kushtetutshmëria e parimeve mbi të cilat është bazuar procesi i rivlerësimit, nuk është objekt diskutimi i kësaj çështjeje. Në vijim, duke ju referuar edhe jurisprudencës së Gjykatës Kushtetuese, trupi gjykues vlerëson se parashikimi i nenit G të Aneksit të Kushtetutës është i qartë në frymën dhe gjuhën e tij, ku parashikohet se dhënia e dorëheqjes sjell ndërprerjen e procesit të rivlerësimit dhe sanksionon ndalimin prej 15 vitesh për të kryer detyra të caktuara në sistemin e drejtësisë.

Trupi gjykues i KPA vëren se në dritën e qëllimit për të cilin është ngritur sistemi i rivlerësimit, ndalimi i ushtrimit të detyrave në sistemin e drejtësisë për 15 vjet, nuk është disproporcional, për sa kohë shteti legjitimohet të sanksionojë ndalime të caktuara në fusha të caktuara të funksioneve publike.

Në vendim thuhet se pretendimi i subjektit bie ndesh edhe me kriteret e përcaktuara nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut, GjEDNj-ja dhe sillet në vëmendje çështja “Niadin kundër Rumanisë”.

Gjykata vëren se shteti nuk ka vendosur ndalime mbi punësimin e ardhshëm të kërkuesit”, citohet argumenti i GjEDNj në vendimin e KPA.

Më tej, trupi gjykues i Kolegjit vëren se nga ana e Komisionit rezulton të jenë respektuar parimet e procesit të rregullt ligjor, duke i dhënë mundësinë subjektit të rivlerësimit për të ushtruar të drejtat bazuar në parimin e kontradiktorialitetit, për t’u dëgjuar dhe për t’u mbrojtur, përpara marrjes së vendimit.

KPA lë në fuqi vendimin e KPK/ Bashkëshortja e Denar Bibës ngelet jashtë sistemit të drejtësisë për 15 vjet

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Huatë nga prindërit “fundosin” gjyqtaren Alma Hicka

Publikuar

-

Nga

Huatë nga prindërit “fundosin” gjyqtaren Alma Hicka

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka shkarkuar nga detyra gjyqatren Alma Hiçka.

KPK relatoi për së dyti mungesën e dokumentimit të të ardhurave të prindërve si dhe dyshimet për një rast të konfliktit të interesit, ndërkohë që kandidatja për Gjykatën e Lartë, Alma Hicka kërkoi konfirmimin në detyrë.

Në seancën e dytë dëgjimore të zhvilluar të mërkurën në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit me kandiaten për Gjykatën e Lartë, Alma Hicka, u relatuan sërish mungesa të burimeve të ligjshme për krijimin e pasurive, si dhe një rast konflikti interesi gjatë kohës që ajo ushtronte detyrën e Avokates së Shtetit.

Relatorja Xhensila Pine vuri në dukje në relatim se Hicka kishte marrë tre hua nga prindërit e saj. Huaja e parë prej 250 mijë lekë ishte marrë në vitin 2003 për blerjen e një makine. E dyta në shumë 13 mijë euro ishte marrë për blerjen e një makine në vlerën 23.900 euro në vitin 2010. Huaja e tretë në shumën 4.2 milionë lekë ishte marrë në vitin 2015 për të financuar këstet e një apartamenti 90 mijë euro të blerë në Tiranë

LEXO EDHE:  Shkëlzen Selimi-Artan Broci dhe dy fytyrat e “Vetingut” në Top Channel

LEXO EDHE:  640 milion euro të ardhura nga vizitorët e huaj

Pine tha në të tre rastet se huatë ishin deklaruar në deklarimet periodike, por nuk ishin deklaruar në deklaratën veting. Ajo tha se për këtë i ishin kërkuar shpjegime Hickës.
Po ashtu Pine vuri në dukje se të ardhurat e dokumentuara të prindërve nuk ishin të mjaftueshme për të financuar asnjë nga këto hua.

Duke iu referuar huasë prej 4.2 milionë lekë për apartamentin, Pine tha se nga analiza financiare rezultonte se prindërit e subjektit pa llogaritur shpenzimet e jetesës kishin pasur deri në atë periudhë më pak të ardhura të ligjshme se vetë huaja./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Vettingu/ KPK jep vendimin për Elisabeta Imerajn

Publikuar

-

Nga

Komisioni i Pavarurr i Kualifikimit ka konfirmuar në detyrë prokuroren e Tiranës, Elisabeta Imerajn.

Elisabeta Imeraj është drejtuese e Prokurorisë së Tiranës që prej gushtit të vitit 2018.
Ajo u komandua në atë post pas shkarkimit prej KPK-së të ish-prokurorit, Dritan Rreshka. Imeraj që më herët ka qenë prokurore pranë Prokurorisë së Krimeve të Rënda.

Trupa gjykuese e KPK-së që kreu vlerësimin për Imerajn përbëhej nga Olsi Komici kryesues, Roland Ilia relator dhe Suela Zhegu anëtare./CNA.al

LEXO TE PLOTE