LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

A duhet të pimë ujë ndërsa hamë?/ Ja çfarë thonë ekspertët

21 Shkurt 2021, 14:22, Lifestyle CNA
A duhet të pimë ujë ndërsa hamë?/ Ja çfarë

Në shfaqjet televizive të ushqimit të shëndetshëm, ata shpesh thonë se është e ndaluar të hani dhe të pini në të njëjtën kohë. Disa ekspertë shpjegojnë se uji hollon acidin tonë të stomakut. Të tjerët mendojnë se bërja e kësaj na shëndosh. Dhe disa njerëz madje mendojnë se uji e shtyn ushqimin e patretur nga stomaku! A mundet që uji i zakonshëm të jetë kaq i dëmshëm për ne?

Procesi i tretjes fillon saktësisht kur po mendojmë për vaktin tonë të ardhshëm: pështyma prodhohet në gojë. Kur përtypim ushqimin, e përziejmë me pështymën që përmban enzimat e nevojshme për tretjen. Pastaj, ushqimi i zbutur futet në stomakun tonë ku përzihet me acidin e stomakut. Mesatarisht, stomakut i duhen 4 orë për të tretur ushqimin përpara se ta shndërrojnë atë në lëng, ose kym.

Kymi shkon më tej në zorrë ku i jep të gjitha lëndët ushqyese trupit. Uji nuk qëndron në stomak për një kohë të gjatë. Duhen rreth 10 minuta që stomaku të lëvizë 10 gota ujë. Pra, nëse pini ndërsa hani, uji nuk krijon liqene në stomakun tuaj. Ai kalon nëpër ushqimin e përtypur shumë shpejt , e hidraton atë dhe largohet shpejt nga stomaku.

Lëngjet nuk ulin aciditetin.

Trupi ynë është një sistem i komplikuar, por shumë mirë i akorduar. Nëse stomaku “ndjen” se nuk mund të tretë diçka, ai prodhon më shumë enzima dhe rrit aciditetin e lëngut brenda . Edhe nëse pini një gjysmë galoni ujë, kjo nuk do të ndikojë në nivelin e aciditetit. Nga rruga, uji futet në stomak edhe me ushqim. Për shembull, mesatarisht, një portokall përbëhet nga 86% ujë.

Nga rruga, studimet kanë treguar se disa ushqime mund të ulin nivelet e aciditetit në stomakun tonë, por ai kthehet në normalitet shumë shpejt.

Lëngjet nuk ndikojnë në shpejtësinë e tretjes.

Nuk ka studime që vërtetojnë keqkuptimin se lëngu shtyn ushqimin e fortë në zorrë para se të tretet plotësisht. Shkencëtarët pohojnë se lëngu largohet nga trupi më shpejt sesa ushqimi i ngurtë por nuk ndikon në shpejtësinë e tretjes.

Pra, a mund të pimë gjatë ngrënies?

Nëse pini gjatë ngrënies, nuk do të bëni dëm . Përkundrazi, uji ndihmon për të zbutur ushqimin e ngurtë. Por mos pini para se të gëlltisni ushqimin duhet të ketë pështymë të mjaftueshme në ushqim që përmban enzimat e nevojshme.Ka disa përparësi për të pirë gjatë ngrënies. Kërkimet tregojnë se kur një person bën pauza të shkurtra për të pirë pak ujë, kjo ngadalëson procesin e ngrënies. Si rezultat, njerëzit hanë më pak, gjë që është e mirë.

Nëse jeni mësuar të pini çaj me ushqim në vend të ujit, as kjo nuk ka asgjë të keqe. Hulumtimet tregojnë se nuk ka asnjë ndryshim në nivelet e aciditetit pas pirjes së çajit ose ujit.Temperatura e ujit që pini nuk ndikon në shpejtësinë e tretjes ose numrin e lëndëve ushqyese që merrni. Stomaku mund të ngrohjes deri ose të ftohet ushqimin në nivelin e nevojshëm. Sidoqoftë, shkencëtarët rekomandojnë pirjen e ujit të ngrohtë që ftohet në 150 ° F./ CNA.al

Lajmet e fundit nga