Shëndeti
Ushqimet më të mira që janë burim i vitaminës D

Një studim i fundit i botuar në JAMA zbuloi se vitamina D uli incidencën e kancerit të avancuar, metastatik, si dhe shkallën e moralit tek njerëzit brenda një diapazoni normal të peshës. Kjo vitaminë thelbësore, e cila është me të vërtetë një hormon, gjithashtu përmirëson metabolizmin, zvogëlon humbjen e kockave dhe rrit imunitetin.
Një nga burimet më të mira të vitaminës D është rrezet e diellit por rrezet ultraviolet nga dielli mund të shkaktojnë kancer të lëkurës, i cili prek afërsisht 5 milion amerikanë çdo vit, sipas AARP. Marrja e rekomanduar ditore, ose RDI, për vitaminën D është midis 600 IU për shumicën e të rriturve dhe 800 IU për ata mbi moshën 70 vjeç.
Për t’u siguruar që po merrni mjaftueshëm vitaminë D, mund të drejtoheni edhe tek burimet ushqimore. Këtu janë pesë mënyra të mira për të plotësuar vitaminën D në tryezën e darkës:
Peshk
Ngrënia e peshkut, veçanërisht e salmonit, mund të rrisë marrjen e vitaminës D. Një studim i vitit 2017 zbuloi se një racion prej 3.5 onsësh i salmonit të egër siguron 988 IU të vitaminës D. Sidoqoftë, i njëjti racion i salmonit të rritur në fermë ka vetëm 240 IU.
Të verdhat e vezëve
Sipas Insider, një e verdhë veze e madhe përmban 44 IU të vitaminës D. Dhe nëse shqetësoheni se vezët do të rrisin nivelin e kolesterolit, mos u bëni. Jonny Boëden, Ph.D., i njohur si “The Nutrition Myth Buster”, thotë për Neësmax se ai mendon se vezët – veçanërisht të verdhat – janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar ditën tuaj. “Kolesteroli në vezë nuk ka asnjë efekt në kolesterolin në gjakun tuaj”, thotë ai. “Yndyra në të verdhën e vezës është kryesisht yndyrë e pangopur, e njëjta lloj që gjendet në vajin e ullirit.” Sipas Healthline , vezët me rreze të lirë ose të pasterizuar kanë deri në gjashtë herë më shumë vitaminë D sesa vezët e zakonshme.
Kërpudha
Një filxhan kërpudha maitake përmban 786 IU të vitaminës D. Përsëri, studimet kanë treguar se kërpudhat e egra kanë më shumë vlera ushqyese sesa varietetet e blera në dyqane.
Djathë zviceran
Sipas Nathalie Rhone , MS, RDN, një dietologe e regjistruar dhe nutricioniste e mjekësisë funksionale, djathi zviceran jo vetëm që përmban vitaminë D por edhe kalcium dhe vitaminë K për të ndihmuar në ndërtimin e kockave të forta./ CNA.al
Lajme të Rekomanduara:

‘Boom’ rastesh të reja me Covid/ Konfirmohen 879 të infektuar, rritet frikshëm dhe numri i viktimave
Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ka publikuar të dhënat e 24 orëve të fundit sa i përket situatës së pandemisë në vendin tonë. Sipas...

Kush janë personat që kundërindikohen nga vaksina e Covid-19?
Nga Dr. Blerta Brati, mjeke mikrobiologe pranë ISHP Ekspertët rikonfirmojnë se të qenit alergjik nuk është kundërindikacion për vaksinimin kundër infeksionit, në kundërshtim me atë...