Shëndeti
Dëshironi një jetë të shëndetshme?/ Këto janë 12 perimet më të mira për lëng

Në vitet e fundit, lëngëzimi ka fituar popullaritet të gjerë në mesin e individëve të ndërgjegjshëm për shëndetin që kërkojnë një mënyrë të shpejtë dhe të përshtatshme për të rritur marrjen e tyre të lëndëve ushqyese. Sidoqoftë, nëse jeni i ri në lëngëzimin, mund ta keni të vështirë të përcaktoni se cilat perime të zgjidhni.
Këtu janë 12 perimet më të mira për lëng për të përmirësuar shëndetin tuaj të përgjithshëm.
1. Lakër jeshile
Kale është një jeshile me gjethe të gjithanshme dhe me një aromë të butë që bashkohet mirë me frutat dhe perimet e tjera në lëngje. Ky përbërës i mbushur me energji elektrike është një burim i shkëlqyeshëm i disa lëndëve ushqyese kryesore, përfshirë vitaminat A, C dhe K.
Lakra e papërpunuar është gjithashtu veçanërisht e pasur me antioksidantë, përfshirë beta-karotenin. Antioksidantët neutralizojnë molekulat e dëmshme të quajtura radikale të lira për të mbrojtur nga sëmundje si sëmundja e zemrës. Në fakt, pirja e lëngut të lakrës jeshile është treguar për të zvogëluar faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, përfshirë kolesterolin LDL (të keq).
Një studim në 32 burra me nivele të larta kolesteroli zbuloi se pirja e 5 ons (150 ml) lëng lakre çdo ditë për 3 muaj ul kolesterolin LDL (të keq) me 10% dhe rrit kolesterolin HDL mbrojtës të zemrës me 27%.
2. Karrota
Për shkak të aromës së tyre pak të ëmbël dhe profilit mbresëlënës të lëndëve ushqyese, karrotat janë një zgjedhje perfekte për lëngëzimin. Ata janë të ulët në kalori dhe të larta në vitaminë A , biotinë dhe kalium.
Për më tepër, ato janë të ngarkuara me karotenoide, të cilat janë pigmente bimore që punojnë si antioksidantë të fuqishëm në trupin tuaj. Këto përfshijnë beta-karoten, likopen, alfa-karoten dhe luteinë.
Studimet tregojnë se ngrënia e një diete të pasur me karotenoide mund të lidhet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve degjenerative të syve , sëmundjeve të zemrës dhe llojeve të caktuara të kancerit, duke përfshirë edhe prostatën.
Ëmbëlsia e lëngut të karotës kombinohet mirë me perime dhe fruta të tjera me lëng, të tilla si agrumet, xhenxhefili dhe panxhari.
3. Panxhari
Përveç ngjyrës së gjallë dhe aromës së tyre tokësore, panxhari shton një mori përfitimesh shëndetësore në lëngun tuaj të përditshëm. Për sa i përket të ushqyerit, panxhari është i mbushur me mangan, kalium dhe folate. Ata janë gjithashtu të pasur me nitrate , një lloj përbërje natyrore bimore me efekte të fuqishme shëndetësore.
Në fakt, studimet tregojnë se lëngu i panxharit të pasur me nitrate mund të përmirësojë presionin e gjakut, si dhe performancën atletike dhe mendore. Jo vetëm që panxhari bën një shtesë të shijshme të lëngjeve, por edhe majat e tyre me gjethe jeshile – të quajtura zarzavate panxhari – janë shumë ushqyese dhe mund të lëngëzohen gjithashtu.
4. Lakra
Lakra mund të mos duket si një zgjedhje e qartë për lëngëzimin, por është një përbërës ushqyes dhe i shijshëm që funksionon mirë në lëngje. Çdo racion i lakrës është plot me vitamina K dhe C, së bashku me mikroelementë të tjerë si folati, mangani dhe vitamina B6. Kjo është klasifikuar gjithashtu si një perime kryqëzore dhe e lidhur ngushtë me perime të tjera si brokoli, lakra jeshile, lulelakër dhe lakrat e Brukselit .
Studimet tregojnë se ngrënia e më shumë perimeve kryqëzore shoqërohet me një rrezik më të ulët të diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe inflamacionit.
Spinaqi është një perime jeshile me gjethe që sjell një aromë të butë, të freskët në smoothie dhe lëngje. Highshtë e pasur me vitamina A dhe C dhe jep një dozë të bollshme antioksidantësh si quercetin, kaempferol dhe lutein. Spinaqi është gjithashtu i pasur me nitrate, të cilat mund të përfitojnë shëndetin e zemrës.
Një studim në 27 njerëz zbuloi se konsumimi i spinaqit për 7 ditë uli ndjeshëm presionin e gjakut sistolik dhe diastolik (numri i sipërm dhe i poshtëm i një leximi). Presioni i lartë i gjakut është një faktor kryesor i rrezikut për sëmundjen e zemrës. Për më tepër, disa studime sugjerojnë që lëngu i spinaqit ka një aktivitet të konsiderueshëm antacid, duke e bërë atë një zgjedhje të mençur për ata me zbaticë acidi.
6. Brokoli
Brokoli është një perime kryqëzore që lidhet me përfitime të ndryshme mbresëlënëse shëndetësore. Në veçanti, është një burim i shkëlqyeshëm i mikroelementëve kryesorë, siç janë kaliumi dhe vitaminat A, B6 dhe C.
Ai gjithashtu përmban kaempferol, një përbërje e fuqishme që është treguar se neutralizon radikalet e lira që shkaktojnë sëmundje, ul inflamacionin dhe zvogëlon rritjen e qelizave kancerogjene në studimet e provëzave.
Për më tepër, një studim i fundit në 960 njerëz vuri në dukje se ngrënia e një racioni në ditë me perime jeshile të pasura me kaempferol dhe antioksidantë të tjerë mund të ngadalësojë rënien mendore të lidhur me moshën. Hidhni kokat dhe rrjedhjet e brokolit në shtrydhësen tuaj për një shtesë ushqyese në recetën tuaj të lëngut të gjelbër.
7. Majdanoz
Shpesh hiqet si pak më shumë se një barishte dhe zbukurim për gatim, majdanozi është një perime e shkëlqyeshme për t’u përdorur për lëngje. Majdanozi i freskët është veçanërisht i pasur me vitamina A, K dhe C, të cilat të gjitha mund të kontribuojnë në përfitimet e tij të shumta shëndetësore.
Në një studim, dhënia e minjve me ekstrakt diabeti majdanoz uli ndjeshëm sheqerin në gjak dhe përmirësoi nivelet e antioksidantit në gjak, krahasuar me një grup kontrolli. Një tjetër studim zbuloi se administrimi i ekstraktit të majdanozit te minjtë me dëmtim të mëlçisë të shkaktuar nga ilaçet rrit statusin e antioksidantit dhe funksionin e ruajtur të mëlçisë.
8. Kastaravecat
Kastravecat kanë një përmbajtje të lartë uji , duke i bërë ato një shtesë e shkëlqyeshme për lëngun tuaj të ardhshëm. Ata janë gjithashtu të ulët në kalori, por të larta në kalium, mangan dhe vitamina K dhe C. Shtimi i trangujve në dietën tuaj mund t’ju ndihmojë të jeni të hidratuar, gjë që është thelbësore për shëndetin e tretjes, funksionimin e veshkave, menaxhimin e peshës dhe performancën fizike.
Për më tepër, hulumtimi i epruvetës tregon se ekstrakti i kastravecit mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit në qelizat e lëkurës. Kjo e bën lëngun e kastravecit një zgjedhje të shkëlqyeshme pas ditëve të kaluara në diell.
9. Chard zvicerane
Chard zvicerane është një perime me gjethe jeshile që është e mbushur me vitamina dhe minerale kryesore. Në fakt, çdo racion përmban shumë vitamina A dhe C, të cilat janë lëndë ushqyese të rëndësishme që dyfishohen si antioksidantë për të ndihmuar në luftimin e dëmtimit qelizor në trupin tuaj.
Disa hulumtime mbi kafshët sugjerojnë që zhardhoku zviceran mund të jetë veçanërisht i dobishëm për ata me diabet. Në një studim 45-ditor, ushqimi i ekstraktit të zhavorrit zviceran për minjtë me sheqer të lartë në gjak uli nivelet e ngritura duke rritur statusin antioksidant dhe duke ndryshuar aktivitetin e enzimave që kontrollojnë insulinën, një hormon që rregullon sheqerin në gjak.
Ju mund të shtoni copëza zvicerane në pothuajse çdo lëng ose ta përdorni atë në vend të zarzavateve me gjethe më të zakonshme , të tilla si lakër jeshile dhe spinaq.
10. Bari i grurit
Bari i grurit është një bar i ngrënshëm që shpesh konsiderohet si një nga perimet më të njohura për lëngje. Ky është një përbërës tepër i dendur në lëndë ushqyese dhe furnizon një sasi të konsiderueshme hekuri, fosfori, magnezi dhe bakri, së bashku me 17 aminoacide të ndryshme – blloqet ndërtuese të proteinave.
Përmban gjithashtu klorofil, një pigment natyral bimor me veti të fuqishme anti-inflamatore dhe luftuese ndaj kancerit. Për më tepër, një studim në 59 gra zbuloi se plotësimi me pluhur barishte për 10 javë uli ndjeshëm nivelet e trigliceridit dhe kolesterolit, duke përmirësuar shëndetin e zemrës. Lëngu i barit të grurit mund të shijohet më vete si një goditje ose të shtohet në çdo lëng për një nxitje ushqyese.
11. Selino
Lëngu i selinos ka filluar të marrë tërheqje në botën e shëndetit – dhe për një arsye të mirë. Përveç përmbajtjes së lartë të ujit, selino përmban një sasi të mirë të vitaminave A, K dhe C, si dhe antioksidantë si kaempferol, acid kafeik dhe acid ferulik.
Kërkimet mbi kafshët dhe epruvetat kanë zbuluar se ekstrakti i selinos mund të përmirësojë shëndetin e zemrës duke ulur presionin e gjakut, trigliceridet dhe nivelet e kolesterolit.
Një studim mbi kafshët gjithashtu tregoi se përbërje të caktuara në selino kanë veti të fuqishme anti-inflamatore , të cilat mund të mbrojnë kundër sëmundjeve kronike. Shumë njerëz pëlqejnë të pinë lëng selino më vete, por ai gjithashtu mund të kombinohet me lëng limoni, mollë, xhenxhefil dhe zarzavate me gjethe për një pije të shijshme.
12. Domatet
Domatet janë një element kryesor i kuzhinës dhe i shkëlqyeshëm për t’u përdorur në shtrydhëse frutash e perimesh. Ata jo vetëm që janë të ulët në kalori, por edhe të mbushur me lëndë ushqyese thelbësore si vitamina C, kalium dhe folate. Domatet janë gjithashtu të pasura me likopen , një përbërje që lidhet me një rrezik më të ulët të kancerit të prostatës, sulmit në zemër dhe goditjes në tru.
Pirja e lëngut të domates gjithashtu është treguar se zvogëlon inflamacionin, rrit metabolizmin dhe përmirëson pjellorinë mashkullore. Për më tepër, lëngu i domates mund të zvogëlojë inflamacionin që lidhet me stërvitjen, duke e bërë atë një zgjedhje të zgjuar për atletët. Bashkoni domatet me selino, kastravec dhe majdanoz për një lëng freskues dhe të shëndetshëm./CNA.al.
Marrë nga healthline.com
Lajme të Rekomanduara:

Lajm i mirë nga Akademia e Shkencave/ Tirana arrin imunitetin e tufës
“Tirana ka arritur imunitetin e Tufës.” Kështu deklaroi mbrëmjen e sotme kryetari i Akademisë së Shkencave, Skënder Gjinushi, teksa po fliste për situatën shëndetësore në...

Sërish shifra të larta nga Covid në vend/ Ja sa persona kanë humbur jetën sot
Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju bën apel qytetarëve të respektojnë rregullat për të parandaluar përhapjen e COVID-19. Shmangni grumbullimet dhe ruani distancimin fizik;...