LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

6 përfitimet shëndetësore të farërave Chia

21 Nëntor 2020, 10:57, Lifestyle CNA
6 përfitimet shëndetësore të farërave Chia

Farat Chia mund të jenë një nga ushqimet më të shëndetshme në planet. Ato u përdorën nga kulturat Aztec dhe Mayan për të siguruar energji. Farat e imëta paketojnë një humbje ushqyese. Një racion me një ons përmban 11 gramë fibra, 4 gramë proteina, 9 gramë yndyrë, duke përfshirë acide yndyrore omega-3, dhe minerale të dobishme si kalciumi, magnezi dhe fosfori. Dhe pjesa më e mirë është që një racion prej një ons ka vetëm 137 kalori.

Jonny Bowden, Ph.D., nutricionist i njohur ndërkombëtarisht dhe autor i “150 Ushqimet më të Shëndetshme në Tokë”, thotë për Newsmax se “farat e chia godasin trifektat ushqyese duke siguruar proteina, fibra dhe yndyrë, diçka që shumë pak ushqime bëjnë!”

Farat Chia mund të gjenden në produktet e prodhuara dhe favorizohen nga njerëzit që nuk janë të dashur për të ngrënë fara. Për shembull, Seeds of Wellness (SOW) bën një pije me bazë chia që është kremoze dhe e disponueshme në disa aromë. Ata gjithashtu kanë pasta dhe vajra të farës chia që janë të ulëta në karbohidrate dhe pa gluten.Bowden thotë se konsumimi i farave chia mund të mbështesë sistemin imunitar, të promovojë shëndetin kardiovaskular dhe të mbrojë trurin.

“Sistemi imunitar është akorduar në mënyrë të hollësishme në stres, dhe farat chia sigurojnë lëndë ushqyese të tilla si omega-3 që ndihmojnë në parandalimin e disa dëmtimeve që mund të shkaktojë stresi”, tha ai për Newsmax. “Farat Chia mund të jenë gjithashtu pjesë e një diete për të luftuar sëmundjet metabolike të tilla si diabeti. Mos harroni se sëmundjet metabolike janë klasa e kushteve para-ekzistuese më të rrezikshme për ata që janë të ekspozuar ndaj COVID-19.”

Farat Chia janë të pasura me antioksidantë që luftojnë prodhimin e radikaleve të lira, të cilat mund të dëmtojnë molekulat e qelizave, duke kontribuar në plakjen dhe sëmundje të tilla si kanceri.

Karbohidratet në farat chia janë pothuajse të gjitha fibra kështu që ato nuk rrisin nivelet e sheqerit në gjak dhe i bëjnë farat një ushqim ideal me karbohidrate të ulëta për ata që ndjekin dietën keto. Farat Chia janë 40% fibra në peshë, duke i bërë ato një nga burimet më të mira të fibrave përreth.

Përmbajtja e lartë e proteinave në farat chia ndihmon në uljen e oreksit, sipas studimeve. Ngrënia e ushqimeve me proteina të larta shpesh tregohet se ka një efekt pozitiv në kontrollin e oreksit, sipas instituteve kombëtare të shëndetit. Kombinimi i fibrave dhe proteinave mund t’ju ndihmojë të humbni peshë, sipas Healthline.

Shëndeti i kockave mund të përmirësohet duke ngrënë fara chia. Ata janë shumë të pasur me lëndë ushqyese që mbështesin kocka të forta si kalcium, fosfor, magnez dhe proteina.

Farat Chia mund të ulin rrezikun e sëmundjes së zemrës. Studimet kanë treguar se ngrënia e tyre ul faktorët e rrezikut siç janë trigliceridet, inflamacionet, rezistenca ndaj insulinës dhe dhjami i barkut. Disa studime treguan se farat mund të ulin presionin e gjakut.

Në nivelet e sheqerit në gjak mund të rregullohen nga konsumi i farave chia, thanë ekspertët, sipas Healthline. Studimet mbi kafshët kanë treguar se ato mund të përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak, i cili mund të përfitojë ata që vuajnë nga diabeti i tipit 2./ CNA.al

Lajmet e fundit nga