Connect with Us

Zgjedhjet tek dera, KQZ-ja e re me orë te vjetër

Aktualitet

Zgjedhjet tek dera, KQZ-ja e re me orë te vjetër

Publikuar

-

Zgjedhjet tek dera, KQZ-ja e re me orë te vjetër

Tashmë organet e reja te KQZ-se jane ngritur. Amendimet e Kodit Zgjedhor, jane ezauruar. Epoka perpara dhe pas ndryshimeve Kushtetuese eshte permbyllur dhe tashme qe prej me shume se nje muaji administrata e KQZ e drejtuar nga Komisioneri Shteteror i Zgjedhjve, duhet te kishin hedhur te pakten piketat e akteve nenligjore, te cilat Kodi i parashikon shprehimisht se duhen miratuar per te siguruar funksionimin normal te zgjedhjve.

Neni 12 i Kodit zgjedhor parashikon organet drejtuese të KQZ-së. Me kompetenca te qarta, te nesermen e marrjes se detyres, secili duhet te fillonte te bente detyren e vet per ti paraprire 25 Prillit.

A po ndodh ajo qe duhet ne KQZ-në e Re?

Sipas Kodit Zgjedhor:

Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve është organ monokratik, që ushtron kompetencat ekzekutive, drejton administratën e KQZ-së dhe përfaqëson KQZ-në në marrëdhëniet me të tretët.

Nga Kodi del qarte pergjegjesia e Komisionerit per draftimin e akteve nenligjore, te cilat i duhen parashtruar Komisionit Rregullator per shqyrtim dhe miratim. Sipas Kodit Zgjedhor, Komisioni Rregullator (Rregullatori) është organi kompetent për miratimin e akteve me karakter normativ në fushën e zgjedhjeve dhe vendosjen e rregullave për
zgjedhjet.

Lista e akteve nenligjore eshte e gjate dhe pervec leximit te ligjit, ligjvenesi ka ngarkuar Komisionin Rregullator te miratoje detajimin ne akte nenligjore te parashikimeve te Kodit Zgjedhor.

Kodi Zgjedhor parashikon se rregullatori shqyrton dhe miraton projektaktet me karakter normativ, të përgatitura nga administrata e KQZ-së ose nga anëtarët e tij dhe konkretisht:

a) rregullat e detajuara për organizimin dhe administrimin e zgjedhjeve dhe referendumeve, detyrat e administratës zgjedhore dhe procedurat që zbatohen në zgjedhje;
b) rregullat dhe udhëzimet për njehsimin dhe përmirësimin e praktikave zgjedhore, si dhe për veprimtarinë e institucioneve publike në shërbim të zgjedhjeve;
c) rregullat për raportimin e veprimtarive me karakter publik të institucioneve publike, agjencive dhe/ose ndërmarrjeve shtetërore, kategoritë e veprimtarive të ndaluara
përgjatë fushatës, si dhe procedurën e KQZ-së për zbatimin e ndalimit;
ç) rregullat për metodologjinë e monitorimit të medias, për procedurën e shqyrtimit të raporteve dhe për vendosjen e masave qortuese apo ndëshkimore;
d) rregulloren e mbledhjeve të Rregullatorit dhe rregulloren e seancave të KAS-it;
dh) rregullat për regjistrimin e votuesve nga jashtë vendit, për procedurat e tyre të votimit, për administrimin dhe numërimin e votave nga jashtë vendit dhe përfshirjen e tyre në rezultatin e përgjithshëm të zgjedhjeve për Kuvendin;
e) llojin dhe karakteristikat teknike që duhet të plotësojnë sistemet apo pajisjet e teknologjisë së informacionit, që prokurohen dhe përdoren në zgjedhje në Republikën e
Shqipërisë;
ë) rregullat për përdorimin e sistemeve apo pajisjeve të teknologjisë së informacionit, të domosdoshme për të siguruar përdorimin e ligjshëm, të rregullt, transparent, efikas dhe të qëndrueshëm të tyre;
f) rregullat për raportimin financiar të subjekteve zgjedhore, rolin dhe përgjegjësitë e financierëve të subjekteve zgjedhore, monitorimin dhe auditimin e pavarur të tyre, si dhe për hetimin administrativ të informacioneve, kërkesave, propozimeve, ankesave apo denoncimeve për shkelje lidhur me financimin apo shpenzimet e fushatës;
g) rregullat për furnizimin dhe administrimin e materialit zgjedhor;
gj) udhëzuesit dhe doracakët në shërbim të administratës zgjedhore, subjekteve zgjedhore dhe zgjedhësve;
h) tarifat e shërbimit për organizimin dhe administrimin e proceseve zgjedhore të institucioneve dhe organizmave publike, kur ligji e ngarkon me këtë detyrë.

Perveç ketyre akteve, apo setit te akteve per secilën lendë të perkufizuar nga Kodi dhe qe perben bazen ligjore dhe autorizimin ligjor per regullatorin që të plotesojë me dispozita rregulluese, Rregullatori shqyrton dhe miraton edhe projektaktet e përgatitura nga administrata e KQZ së për:

LEXO EDHE:  Zgjedhjet lokale do të kushtojnë 743 milionë lekë

a) kufijtë e zonave të administrimit zgjedhor në përputhje me këtë ligj;
b) numrin e mandateve për çdo zonë zgjedhore për zgjedhjet në Kuvend;
c) përdorimin e sistemeve apo pajisjeve të teknologjisë së informacionit për të mbuluar aspekte apo procedura të veçanta të procesit zgjedhor, ose heqjen e tyre nga përdorimi;
ç) zhvillimin për herë të parë të votimit nga jashtë vendit, mbështetur në raportimin e Komisionerit për plotësimin e masave tekniko-organizative që mundësojnë votimin;
d) rezultatin përfundimtar të zgjedhjeve në shkallë vendi në përputhje me këtë ligj.

Komisioneri si drejtues i administrates, udhëheq dhe mbikëqyr procesin për përgatitjen e kushteve dhe zbatimin e masave që mundësojnë votimin nga jashtë vendit në zgjedhjet për Kuvendin.

Kodi parashikon që votimi nga jashtë vendit organizohet dhe administrohet nga KQZ-ja në të gjithë komponentët e tij, pasi Rregullatori të ketë miratuar të gjitha aktet nënligjore që kërkohen për votimin nga jashtë vendit, sipas këtij ligji.

Nga nje kontroll i shpejte i faqes se KQZ, rezulton se deri tani Rregullatori ka klikuar si te miratuar, rregulloren e funksionimit te vet dhe te KAS si dhe duket sikur ka miratuar edhe llojin dhe karakteristikat teknike që duhet të plotësojnë sistemet apo pajisjet e teknologjisë së informacionit, që prokurohen dhe përdoren në zgjedhje në Republikën e Shqipërisë.

CNA.al ne vijim do te marre ne shqyrtim dhe do te analizoje ne menyre te detajuar, secilin prej akteve nenligjore te klikuar si te miratuar nga KQZ si dhe te akteve qe do te miratohen ne vijim.

Nuk e dime sa kohe beson KQZ-ja e re, se ka ne dispozicion deri diten kur aktet duhet te jene te miratuara. Nga shpejtesia dhe cilesia e atyre akteve varet pjeserisht suksesi i procesit zgjedhor. Ndaj ne vijim do te analizojme me detaje, cilesine e akteve, perputhshmerine me Kodin Zgjedhor dhe nivelin e garantimit nepermjet atyre rregullave, jo vetem te normalitetit te procesit zgjedhor por edhe ushtrimin e te drejtave te subjekteve zgjedhore.

Kjo eshte domosdoshmeri ne kushtet kur skena politike po zhtohet me subjekte zgjedhore te reja, te cilet per shkak te formules se emerimeve ne KQZ-ne e re, jane te paperfaqesuar sot, as tek Komisioneri qe drafton aktet dhe as te Rregullatori qe i miraton ato./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politikë

Mediu bëhet nostalgjik/ Kujton historinë me ish-Presidentin Bush: E puthën kamarierët në faqe

Publikuar

-

Nga

“Të bashkohemi kundër Ramës”/ Mediu thirrje Metës të shpërndajë Parlamentin

Kryetari i Partisë Republikane, Fatmir Mediu, është bërë nostalgjik mbrëmjen e sotme, teksa ishte duke folur për zgjedhjet në SHBA dhe për politikanët amerikanë.

Ai tha se politikanët amerikanë dallojnë shumë me ata europianë, ndërsa për të mbështetur këtë deklaratë, tregoi dy ngjarje që i kishin mbetur në mendje gjatë vizitës së ish-Presidentit Xhorxh Bush në Shqipëri, në vitin 2007.

Mediu tregoi se gjatë një darke një nga kamarierët e restorantit ku ata po hanin kërkoi që të puthë në faqe ish-Presidentin dhe pas tij e puthën të gjithë kamarierët.

Madhështia e politikanëve amerikanë është raporti njerëzor që ata krijojnë me njerëzit. Ka një diferencë të madhe mes politikanëve europianë dhe ata amerikanë. Raportin njerëzor e kanë shumë të rëndësishëm, të japë dy shembuj. Një moment kur ishin në takim me Presidentin Bush dhe ishte zoti Berisha, ishim për drekë. Ndër të tjera, një nga kamarierët i thotë zotit Berisha, a mund ta puth në faqe Presidentin amerikan. Berisha ngeli i shtrënguar në atë moment. Presidenti Bush tha çfarë kërkon ai, do që të të puthë në faqe. Po mirë tha le të vijë. Më pas të gjithë kamarierët burra dhe gra erdhën për ta puthur. Tha të lutem hiqe pak kamerën se po doli kjo foto në SHBA nuk e di se çfarë do bëhet“, u shpreh kreu i PR-së në Report Tv, ndërsa tregoi edhe një episod tjetër të takimit.

LEXO EDHE:  Si po i çmonton aleatët Lulzim Basha

LEXO EDHE:  Si po i çmonton aleatët Lulzim Basha

Djali im ishte i vogël në atë kohë dhe ishte mësuar se unë do t’i çoja ndonjë autograf. Më tha a mund t’i marrësh një autograf Bushit. Kur ishim të ulur, e pyeta a është e mundur të ma japësh. Ai me mirësinë e vetë më thotë, se si e quajnë djalin. Ma nënshkroi dhe ma dha. Kur u larguam më tha bëji të fala djalit. Unë i thashë djalit ke të fala nga Presidenti, ai mu përgjigj ku më njeh mua ai. Raporti njerëzor i tyre dhe sidomos vlerësimi që kanë pasur me shqiptarët është jashtëzakonisht e vlefshme. Ruajtja e këtyre raporteve krahas atyre politike është e vlefshme“, rrëfeu Mediu./ CNA.al

LEXO TE PLOTE

Politikë

Parlamenti voton me shumicë dërrmue/ Greqia zgjerohet me 12 milje në detin Jon

Publikuar

-

Nga

Parlamenti voton me shumicë dërrmue/ Greqia zgjerohet me 12 milje në detin Jon

Parlamenti grek ka votuar me shumicë dërrmuese zgjerimin e detit territorial me 12 milje në Jon.

284 deputetë votuan pro projekt-ligjit që tashmë i jep Greqisë 13 mijë metra katrorë territor më shumë, ose një zgjerim em rreth 10% të totalit që ka.

Ky është vetëm hapi i parë i Greqisë, pasi tashmë mbetet çështja e zgjerimit të ujërave territorialë me Shqipërinë që do të zgjidhet me një dakordësi paraprake për ta çuar çështjen në një Gjykatë Ndërkombëtare./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

I vodhi paratë pacientit me Covid/ Prokuroria vihet në lëvizje, shkresë bankave për identifikimin e autorit

Publikuar

-

Nga

Skandal/ Pacienti me Covid vdes dhe grabitet brenda spitalit, i marrin paratë nga portofoli

Skandalet në spitalet Covid-19 kanë ngritur në këmbë organet e drejtësisë.

Mbrëmjen e djeshme emisioni investigativ Stop denoncoi grabitjes së parave nga portofoli të një pacienti të infektuar që po merrte shërbim mjekësor në Spitalin Infektiv.

Djali i një 58-vjeçari, ka denoncuar se babait të tij, i cili ishte i shtruar në spitalin Covid 1 pasi ishte infektuar me koronavirus, i kanë vjedhur paratë që kishte në portofol.

Djali deklaroi se para se të shtronte të atin në spital, i kishte dhënë portofolin me 202 mijë Lekë të vjetra, brenda së cilës ndodhej edhe karta e bankomatit së bashku me kodin pin. Por dy ditë përpara se babai të humbiste jetën, denoncuesi tregon se nga bankmati ishin tërhequr para me kartën e bankës që kishte lënë në portofolin e të atit.

LEXO EDHE:  “Do ta mundim virusin në qeveri”/ Basha: Rinia do marrë në dorë fatet e vendit

LEXO EDHE:  KQZ marrëveshje me AMA-n/ Bashkëpunim për zgjedhjet

Pas vdekjes së babait, denoncuesi kishte tërhequr sendet e tij nga spitali, por në portofol mungonin paratë, karta e bankomatit dhe letra që mbante pinin.

Mirëpo duket se autoritetet kanë nisur menjëherë hetimet për identifikimin e punonjësit të spitalit që ka vjedhur paratë e pacientit.

Prokurorja e çështjes, Eriselda Bala, bën të ditur se i ka dërguar shkresa bankave që ditën kur është bërë denoncimi, për të identifikuar personin që ka tërhequr paratë nga bankomati./ CNA.al

Skandal/ Pacienti me Covid vdes dhe grabitet brenda spitalit, i marrin paratë nga portofoli

LEXO TE PLOTE