LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Studiuesit: Ky ushqim ul rrezikun e vdekjes së hershme

13 Nëntor 2020, 12:21, Lifestyle CNA
Studiuesit: Ky ushqim ul rrezikun e vdekjes së hershme

Dietat e pasura me proteina kanë një rrezik më të ulët të vdekjes nga çdo shkak, me një efekt veçanërisht të fortë për proteinat bimore, duke përfshirë fasulet, thjerrëzat dhe arrat, sugjerojnë kërkimet.Ekspertët zbuluan se dietat me shumë proteina veçanërisht proteina bimore mund të ulin rrezikun e vdekjes së hershme, ndërsa ndërrimi i mishit për proteina bimore mund të rrisë jetëgjatësinë.

Burime të pasura të proteinave bimore përfshijnë fasulet, thjerrëzat, qiqrat, fasulet edamame, arrat dhe quinoa.Tofu, ose gjizë soje, është gjithashtu një burim i mirë i proteinave, ndërsa disa perime duke përfshirë brokoli, bizele dhe spinaq kontribuojnë në marrjen e proteinave.Për studimin e ri, të botuar në British Medical Journal (BMJ), ekspertët shqyrtuan 32 studime ekzistuese mbi këtë temë. Gjatë një periudhe përcjellëse midis 3.5 dhe 32 vjet, ndodhën rreth 113.039 vdekje, përfshirë 16,429 nga sëmundje kardiovaskulare dhe 22,303 nga kanceri, midis 715,128 njerëz.

Studiuesit zbuluan se marrja e proteinave totale shoqërohej me një rrezik 6% më të ulët të vdekjes nga ndonjë shkak.Por një dietë që përmban proteina bimore ishte “e lidhur në mënyrë të konsiderueshme me një rrezik më të ulët të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet”, thanë studiuesit, me një ulje prej 8% të vdekjes nga ndonjë shkak kur njerëzit me marrjen më të lartë të proteinave bimore u krahasuan me ata me më të ultën .Njerëzit me marrjen më të lartë të proteinave bimore gjithashtu kishin një rrezik të zvogëluar 12% të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare kur krahasoheshin me ata me më të ultën.Studimi zbuloi se një shtesë prej 3% e energjisë nga proteinat bimore në ditë shoqërohej me një rrezik 5% më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet.

Studimi përfundoi: “Marrja më e lartë e proteinave totale u shoqërua me një rrezik më të ulët të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, dhe marrja e proteinave bimore u shoqërua me një rrezik më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet dhe sëmundjet kardiovaskulare.”Zëvendësimi i ushqimeve të larta në proteina shtazore me burime të proteinave bimore mund të shoqërohet me jetëgjatësi.“Ekspertët ishin nga Universiteti i Harvardit në SHBA dhe Universiteti i Teheranit i Shkencave Mjekësore në Iran.

Ata thanë se arsyet e mundshme pse proteinat bimore janë të rëndësishme përfshijnë efektin e tyre pozitiv në presionin e gjakut , kolesterolin dhe nivelet e sheqerit në gjak, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kushteve të tilla si sëmundjet e zemrës dhe diabeti tip 2.Ekspertët bënë thirrje për më shumë hulumtime, por thanë se gjetjet e tyre “mbështesin fuqimisht rekomandimet ekzistuese dietike për të rritur konsumin e proteinave bimore në popullatën e përgjithshme”./ CNA.al

Lajmet e fundit nga