Connect with Us

HAPAT DHE SKEMAT- Dhomë, bar apo restorant dhe shkolla/ Si përhapet Coronavirus përmes aerosoleve ( Ndiqeni me kujdes)

Shëndeti

HAPAT DHE SKEMAT- Dhomë, bar apo restorant dhe shkolla/ Si përhapet Coronavirus përmes aerosoleve ( Ndiqeni me kujdes)

Publikuar

-

Rreziku i infektimit është më i lartë në hapësirat e brendshme por mund të zvogëlohet duke aplikuar të gjitha masat në dispozicion për të luftuar infeksionin përmes aerosoleve. Këtu është një përmbledhje e mundësisë së infektimit në tre skenarë të përditshëm, bazuar në masat e sigurisë të përdorura dhe gjatësinë e ekspozimit.

Distanca në një dhomë ndenje/ Skema

1-Gjashtë njerëz mblidhen së bashku në një shtëpi private, njëri prej të cilëve është i infektuar. Rreth 31% e shpërthimeve të koronavirusit të regjistruar në Spanjë janë shkaktuar nga ky lloj grumbullimi, kryesisht midis familjes dhe miqve.

2-Pavarësisht nëse mbahen distanca të sigurta, nëse gjashtë njerëzit kalojnë katër orë së bashku duke folur me zë të lartë, pa veshur një maskë fytyre në një dhomë pa ajrosje, pesë do të infektohen, sipas modelit shkencor të shpjeguar në metodologji.

3-Nëse vendosen maska ​​në fytyrë, katër persona rrezikojnë të infektohen. Vetëm maskat nuk do të parandalojnë infeksionin nëse ekspozimi zgjatet.

4-Rreziku i infeksionit bie nën një, kur grupi përdor maska ​​për fytyrën, shkurton gjysmën e gjatësisë së tubimit dhe ventilon hapësirën e përdorur.

Koronavirusi përhapet përmes ajrit, veçanërisht në hapësirat e brendshme. Ndërsa nuk është aq infektive sa fruthi, shkencëtarët tani pranojnë hapur rolin e luajtur nga transmetimi i aerosoleve – grimca të vogla ngjitëse të nxjerra nga një person i infektuar që qëndrojnë pezull në ajrin e një ambienti të brendshëm. Si funksionon transmetimi? Dhe, më e rëndësishmja, si mund ta ndalojmë atë ?

Aerosolet/ Skema

Këto janë pika të frymëmarrjes me diametër më pak se 100 mikrometra që mund të qëndrojnë pezull në ajër për orë të tëra.

Spërklat/ Skema

Këto janë grimca që janë më të mëdha se 300 mikrometra dhe, për shkak të rrymave të ajrit, bien në tokë në sekonda.

Aktualisht, autoritetet shëndetësore njohin tre automjete të transmetimit të koronavirusit: pikat e vogla nga të folurit ose kollitja, të cilat mund të përfundojnë në sy, gojë ose hundë të njerëzve që qëndrojnë afër; sipërfaqet e ndotura (fomites), megjithëse Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tregojnë se kjo është mënyra më pak e mundshme për të kapur virusin, një përfundim i mbështetur nga vëzhgimi i Qendrës Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC) që nuk është një është vërejtur një rast i vetëm i shkaktuar nga fomite Covid-19; atëherë më në fund, ka transmetim me aerosole – thithja e grimcave infektive të padukshme të nxjerra nga një person i infektuar që, pasi të lënë gojën, sillen në mënyrë të ngjashme me pirjen e duhanit. Pa ventilim, aerosolet qëndrojnë pezull në ajër dhe bëhen gjithnjë e më të dendura me kalimin e kohës.

 

Duke marrë frymë, duke folur dhe duke bërtitur/ Skema

Në fillim të pandemisë, besohej se pikat e mëdha që ne nxjerrim kur kollitemi ose teshtimë ishin mjeti kryesor i transmetimit të virusit. Por ne tani e dimë që edhe kur bërtasim dhe këndojmë në ambiente të mbyllura, jo të ajrosura mirë për një periudhë të zgjatur kohe gjithashtu rrit rrezikun e ngjitjes. Kjo sepse të folurit me një zë të lartë çliron 50 herë më shumë grimca të ngarkuara me virus sesa kur nuk flasim fare. Këto aerosole, nëse nuk shpërndahen përmes ventilimit, përqendrohen gjithnjë e më shumë, gjë që rrit rrezikun e infektimit. Shkencëtarët kanë treguar se këto grimca – të cilat ne i lëshojmë në atmosferë kur thjesht marrim frymë dhe që mund të shpëtojnë nga maskat e veshura në mënyrë të papërshtatshme – mund të infektojnë njerëzit që kalojnë më shumë se disa minuta brenda një rreze pesë metra të një personi të infektuar, në varësi të gjatësisë së kohës dhe natyra e ndërveprimit. Në shembullin vijues, ne përshkruam cilat kushte rrisin rrezikun e ngjitjes në këtë situatë.

Në një bar apo restorant/ Skema

Shpërthimet e koronavirusit në ngjarje dhe në institucione të tilla si bare dhe restorante, përbëjnë një numër të rëndësishëm të sëmundjeve në mjediset shoqërore. Për më tepër, ato janë më shpërthyese: çdo shpërthim në një klub nate infekton mesatarisht 27 persona, krahasuar me vetëm gjashtë gjatë mbledhjeve familjare – siç shpjegohet në grafikun e parë. Një nga këto shpërthime mbizotëruese u zhvillua në një klub në qytetin jugor spanjoll të Kordoba, ku 73 persona dolën pozitivë pas një nate në natë. Shkencëtarët gjithashtu kohët e fundit kanë analizuar një shpërthim në një lokal në Vietnam, ku 12 klientë morën virusin.

1-Në këtë lokal, kapaciteti është ulur në 50%. Ka 15 klientë dhe tre anëtarë të stafit. Dritaret janë të mbyllura dhe nuk ka ventilim mekanik.

2-Në skenarin më të keq, nëse nuk merren masa, 14 nga klientët do të infektohen pas katër orësh.

3-Nëse përdoren vazhdimisht maska, rreziku i infektimit bie në tetë raste të reja.

LEXO EDHE:  Indi/E lidh vajzën me litarë pas motorit, e çon në shkollë

4-Nëse ambientet ventilohen, gjë që mund të bëhet me një njësi të mirë të kondicionimit të ajrit dhe koha e kaluar në lokal shkurtohet, ekziston vetëm rreziku që një person të infektohet.

Në shkollë/ Skema

Shkollat ​​zënë vetëm 6% të shpërthimeve të koronavirusit të regjistruara nga autoritetet shëndetësore Spanjolle. Dinamika e transmetimit përmes aerosoleve në klasë ndryshon plotësisht në varësi të faktit nëse personi i infektuar ose pacienti zero është një student apo një mësues. Mësuesit flasin shumë më tepër sesa studentët dhe ngrenë zërin për t’u dëgjuar, gjë që shumëzon dëbimin e grimcave potencialisht ngjitëse. Në krahasim, një student i infektuar do të flasë vetëm herë pas here. Sipas udhëzimeve të Këshillit Kombëtar Spanjoll të Kërkimeve (CSIC), qeveria Spanjolle ka rekomanduar që klasat të ajrosen edhe pse kjo mund të shkaktojë shqetësime në muajt e ftohtë ose që të përdoren njësitë e ventilimit.

1-Skenari më i rrezikshëm është një klasë pa ajrosje dhe mësuesi – pacienti 0 – si personi i infektuar.

2-Nëse dy orë kalojnë në klasë me një mësues të infektuar, pa marrë asnjë masë për të kundërshtuar numrin e aerosoleve, ekziston rreziku që deri në 12 nxënës të infektohen.

3-Nëse të gjithë kanë maskë në fytyrë, numri që mund të infektohet bie në pesë. Në shpërthime reale, është vërejtur se ndonjë nga studentët mund të infektohet pavarësisht nga afërsia e tyre me mësuesin pasi aerosolet shpërndahen rastësisht rreth dhomës së pa ajrosur.

4-Nëse dhoma ventilohet gjatë orës së mësimit, ose me ajër të pastër ose mekanikisht, dhe klasa ndalet pas një ore në mënyrë që të freskojë plotësisht ajrin, rreziku bie në mënyrë dramatike.

 

Për të llogaritur gjasat e transmetimit midis njerëzve në situata “në rrezik”, ne përdorëm Vlerësuesin e Transmisionit Ajror Covid të zhvilluar nga një grup shkencëtarësh të udhëhequr nga Profesor José Luis Jiménez nga Universiteti i Kolorados. Ky mjet synon të nxjerrë në pah rëndësinë e masave që pengojnë transmetimin e aerosolit. Llogaritja nuk është shteruese dhe as nuk përfshin të gjitha ndryshoret e panumërta që mund të ndikojnë në transmetim, por shërben për të ilustruar se si rreziku i infektimit mund të ulet nga ndryshimi i kushteve që ne kemi nën kontroll.

Gjatë simulimeve, subjektet mbajnë distancën e rekomanduar të sigurt, duke eleminuar rrezikun e transmetimit përmes pikave. Por ata ende mund të infektohen nëse të gjitha masat e mundshme parandaluese nuk zbatohen njëkohësisht: ventilimi i saktë, shkurtimi i takimeve, zvogëlimi i numrit të pjesëmarrësve dhe mbajtja e maskave të fytyrës. Skenari ideal, pavarësisht kontekstit, do të ishte jashtë, ku grimcat infektive shpërndahen shpejt. Nëse nuk ruhet një distancë e sigurt nga personi i infektuar, probabiliteti i transmetimit shumëfishohet sepse do të ekzistonte gjithashtu rreziku i ngjitjes nga pikat – jo vetëm aerosolët. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, edhe nëse ka ventilim, nuk do të mjaftonte për të shpërndarë aerosolet nëse të dy njerëzit ishin afër së bashku.

Llogaritjet e treguara në tre skenarët e ndryshëm bazohen në studime se si ndodh transmetimi i aerosolit, duke përdorur shpërthime reale që janë analizuar në detaje. Një rast shumë i rëndësishëm në lidhje me kuptimin e dinamikës së transmetimit në ambiente të mbyllura ishte një provë e korit në Shtetin e Uashingtonit, në Shtetet e Bashkuara, në Mars. Vetëm 61 nga 120 anëtarët e korit morën pjesë në provë dhe u bënë përpjekje për të mbajtur një distancë të sigurt dhe masat e higjienës. Por të panjohur për ta, ata ishin në një skenar maksimal rreziku: pa maska, pa ajrosje, duke kënduar dhe duke ndarë hapësirë ​​për një periudhë të zgjatur. Vetëm një person i infektuar e kaloi virusin te 53 persona brenda dy orësh e gjysmë. Disa nga të infektuarit ishin 14 metra larg, kështu që vetëm aerosolet do të shpjegonin transmetimin. Dy nga ata që kapën virusin vdiqën.

Pasi studiuan me kujdes këtë shpërthim, shkencëtarët ishin në gjendje të llogaritnin shkallën në të cilën rreziku mund të ishte zbutur nëse do të kishin marrë masa kundër transmetimit të ajrit. Për shembull, nëse do të ishin veshur maska, rreziku do të ishte përgjysmuar dhe vetëm rreth 44% e të pranishmëve do të ishin prekur në krahasim me 87%. Nëse prova do të ishte mbajtur për një periudhë më të shkurtër kohe në një hapësirë ​​me më shumë ajrosje, vetëm dy këngëtarë do të ishin infektuar. Këto skenarë super-përhapës gjithnjë e më shumë duket se janë kritikë për zhvillimin dhe përhapjen e pandemisë, që do të thotë se të kesh mjete për të parandaluar transmetimin masiv në ngjarje të tilla është thelbësore për kontrollin e saj./ Përshtatur nga CNA.al

Marrë nga El Pais.

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Shëndeti

A mund ta mposhtim përfundimisht kancerin?

Publikuar

-

Nga

A mund ta mposhtim përfundimisht kancerin?

Nga: Menia Koukougianni

Prej shtatë vjetësh, çdo Vit të Ri, dëshira ime është e njëjtë: kanceri të zhduket përfundimisht. Kështu ndodhi dhe këtë vit, pak kohë para se të ndeshja këtë libër, me titull provokues për zhdukjen e kancerit. Ma rekomandoi një mik, babai i një fëmije me kancer. Kështu që fillova ta lexoj në prag të atij Viti të Ri.

E mbarova për dy ditë. Një mjek shkruan për kacerin. Jo për patologjinë rreth kancerit, por për dështimin e sistemit për të zhdukur kancerin. Nuk mund të gjeja një faqe pa theksuar diçka. Kurioziteti i mjekut të ri për kërkimin, mënyra e vetme në të cilën qelizat kancerogjene mashtrojnë shkencën, mënyra e pashembullt që sistemi ynë imunitar lufton, lëvizshmëria e përjetshme e qelizave.

Çfarë është kanceri? Një qelizë, një proces, një mutacion, një kurs i pakontrollueshëm, një gjen i përjetshëm? E gjithë kjo së bashku dhe shumë më tepër.

Po shkenca? Mjeku? Unë u trondita nga përgjigjet e autorit. Ngjarjet që ai rrëfen, vendimet që duhej të merrte, mendimet dhe pyetja që nuk do të marrë përgjigje kurrë: Nëse?

Shëndeti është e mira më e madhe, por është gjithashtu para, përpjekje, kohë dhe ambicie. Shëndeti publik është një rezervuar i madh që kërkon para, shumë para. Mjekët janë njerëz me dobësitë e tyre, të mirat dhe të këqijat e tyre. Në shumë vende, autori përshkruan betejat e tij me mjekë të tjerë, të cilët nuk donin të rrezikonin, nuk donin të humbnin primatin e tyre, nuk donin të rrezikonin pagat dhe pozitat e tyre, nuk donin të dëgjonin, nuk donin të ndanin.

Në shumë vende autori flet për pacientët që humbi, sepse sistemi u vonua, burokracia mbizotëroi mbi vendimet mjekësore, kostoja shpëtoi jetë.

Ndihesha e çuditur kur lexoja. Nga njëra anë zemërimi dhe dëshpërimi, se jemi të humbur nëse mentalitetet nuk ndryshojnë. Nga ana tjetër, optimizmi se ka zgjidhje dhe nëse pengesat e paraqitura kapërcehen, shërimi, Ilaçi i kancerit, do të gjendet. Njeriu, nëse do, mund ta mposhtë kancerin. Sidomos sot, shkencëtarët, studiuesit kanë kaq shumë mjete. Teknologjia ka zgjidhur problemet e së kaluarës. Dituria është e arritshme për të gjithë.

LEXO EDHE:  Keqinformim rreth Coronavirus/ Tik Tok fshin 29 mijë video

LEXO EDHE:  Studiuesit këshillojnë të rinjtë/ "Vendosni maskë gjatë seksit për të parandaluar përhapjen e Coronavirusit"

Pandemia na ka treguar se nëse të gjithë punojnë së bashku, akademia, industria farmaceutike, sistemet shëndetësore kombëtare dhe pacientët, ne mund ta mundim. Për vite me radhë, studiuesit në laboratorët e tyre kanë kërkuar përgjigje dhe zgjidhje.

Për vite me radhë shkencëtarët kanë kërkuar para, duke ndryshuar ligjet. Për vite me radhë pacientët u bëjnë thirrje mjekëve të tyre që të mos dorëzohen. T’i dëgjojë, të ndajë njohuri me ta. Burokracia, përshtatshmëria politike, vogëlsia e disave, kanë ekzistuar dhe do të ekzistojnë. A mund të shkojmë një hap më tej?

Po, Vincent DeVita e thotë qartë. Të gjithë këta shkencëtarë që fituan nuk ishin as budallenj e as gjeni. Ata ishin këmbëngulës. Ata nuk iu bindën rregullave kur logjika e tyre, prova e laboratorëve të tyre, u tha atyre se rregulli ishte i gabuar. Ata ishin partnerë dhe po kërkonin informacion kudo. Kthimi prapa në historinë e kancerit ka shumë për të na mësuar. Kanceri i prek të gjithë. Kërkimet tregojnë se një në tre prej nesh do të përballet me kancer ose si pacient ose si i afërm i pacientit.  Koha nuk është aleate. Studiuesit në laboratorë janë./abc

*Menia Koukougianni drejton AMKE “Karkinaki”, e cila mbështet punën kërkimore-shkencore të komunitetit shkencor – mjekësor që merret me kancerin e fëmijërisë dhe adoleshencës, duke mbledhur fonde për të mbështetur qasjet inovative terapeutike për fëmijët dhe adoleshentët.

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Lajm i mirë për ata që kanë kaluar Covid-in/ Alimehmeti publikon studimin e fundit

Publikuar

-

Nga

Lajm i mirë për ata që kanë kaluar Covid-in/ Alimehmeti publikon studimin e fundit

Mjeku i njohur epidemiolog, Ilir Alimehmeti ka ndarë një lajm të mirë me ndjekësit në rrjetet sociale, sa i përket atyre personave që kanë kaluar Covid.

Ai thotë se, bazuar te Agjencia Italiane e Medikamenteve, ata që e kanë kaluar koronavirusin kanë nevojë vetëm për një vaksinë dhe jo me parë se 6 muaj nga kalimi i covidit.

“Lajme te mira miqte e mi! Agjencia Italiane e Medikamenteve (AIFA) shprehet zyrtarisht se ata qe e kane kaluar Covidin kane nevoje vetem per nje vaksine dhe jo me pare se 6 muaj nga kalimi i covidit. Ky vendim shkon ne linje me te gjitha parimet imunologjike, pra qe ata qe e kane kaluar semundjen jane goxha te mbrojtur nga virusi” shkruan Alimehmeti në rrjetet sociale./CNA.al

 

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Këtë 8 mars dedikoja shëndetit

Publikuar

-

Nga

Këtë 8 mars dedikoja shëndetit

8 Marsi, Dita Ndërkombëtare e Gruas është dita që që çdo vit i dedikohet historisë së grave, duke nënvizuar evenimentet dhe arritjet kryesore të tyre ndër shekuj, por në të njëjtën kohë synon të promovojë dhe të rrisë më tej ndërgjegjësimin për të drejtat e grave kudo në botë me qëllim arritjen e statusit të mundësive të barabarta për to në të gjitha sferat e jetës.

Tema e kësaj Dite Festive për vitin 2021 është zgjedhur të jetë: #ChooseToChallenge#ZgjidhTeSfidosh – sepse prej sfidave vjen ndryshimi. Ne të gjithë mund të zgjedhim të sfidojmë dhe të luftojmë  paragjykimet dhe pabarazinë gjinore. Le të kontribuojmë të gjithë në krijimin e një bote gjithëpërfshirëse, prandaj zgjidh sot të Sfidosh.

Krahas mirënjohjes dhe respektit që kjo Ditë evokon për të gjithë nënat, bashkëshortet, motrat,vajzat tona po aq e rëndësishme është edhe të kujdesemi për mirëqënien dhe shëndetin e tyre në çdo ditë të vitit sepse shëndeti i gruas është shumë i rëndësishëm për shoqërinë sepse është i lidhur drejtpërdrejt  me shëndetin dhe mirëqënien e fëmijëve, familjes dhe të komunitetit në tërësi.

Gratë kanë evoluar shumë ndër shekuj dhe po kështu ka evoluar edhe mënyra e jetesës së tyre drejt të jetuarit të tyre sa më shëndetshëm. Mjafton të përmendim faktin që në vitet 1900, jetëgjatësia e një gruaje ishte rreth 50 vjeç, ndërkohë në mijëvjeçarijn e fundit jetëgjatësia është rritur shumë, duke shkuar rreth mbi 70 vjeç, numër ky që vjen në rritje vit pas viti. Një ndër sloganët e famshëm dhe të njohur thotë “Gra të shëndetshme / Botë e shëndetshme”, slogan që mishëron më së miri rolin e rëndësishëm që gruaja luan në shoqëri.

LEXO EDHE:  Ronela Hajati, tejet guximtare: Publikon foton e pasaportës kur ishte vetëm 15 vjeç dhe nuk njihet!

LEXO EDHE:  Ronela Hajati, tejet guximtare: Publikon foton e pasaportës kur ishte vetëm 15 vjeç dhe nuk njihet!

Kujdesi për veten dhe shëndetin e Gruas është investimi që ato bëjnë për të ardhmen e tyre dhe të të dashurve të tyre, prandaj sot më shumë se kurrë sidomos edhe në kohët e vështira që gjithë bota po përjeton si pasojë e pandemisë nga COVID-19 kujdesi ndaj shëndetit duhet të jetë prioritet maksimal.

Kjo është edhe arsyesja që Spitali Hygeia nën moton “Gjithçka për Shëndetin e Gruas” kërkon të përcjellë edhe këtë 8 Mars te të gjithë gratë shqiptare mesazhin se “Një Grua e shëndetshme = Familje & Komunitet i Shëndetshëm”.

Në kuadër të Festave 7 & 8 Mars, gjatë gjithë muajit Mars, Spitali Hygeia ja dedikon këtë muaj Shëndetit të Gruas, duke ofruar Paketën e Kontrollit me çmimin ofertë 7.000 lekë, paketë ku përfshihen ekzaminimet si më poshtë vijon:

  • Vizitë Gjinekologjike
  • Eko Gjinekologjike
  • Pap-test
  • Mamografi

Spitali Hygeia: 04 23 90 000

www.hygeia.al

Facebook:@hygeia.hospital.tirana

Instagram: #spitalihygeiatirane

LEXO TE PLOTE