A i kanë sulmuar rusët me mikrovalë diplomatët amerikanë në Kubë dhe Kinë?
Nga Amy Mackinnon & Robbie Gramer “Foreing Policy”Duke fillu...
Koncepti i fast food, ushqimit të shpejtë, siç e kuptojmë sot që është një formë shërbimi hotelier i bazuar në konsumin e shpejtë dhe ekonomik të sanduiçëve në vendet e menaxhuara nga kompanitë e mëdha ndërkombëtare, mori formë në gjysmën e parë të shekullit XX në SHBA.
Konkretisht, rrjeti më i vjetër i ofrimit të ushqimit të shpejtë është A&W Restorante, themeluar në 1919 nga sipërmarrësit Roi Alen dhe Frenk Rjt, shembulli i të cilëve u ndoq
në vitin 1921 nga Billi Ingram dhe Uollter Anderson, themeluesit e ?White Castle?.
Tamam si një linjë montimi në fabrikë
Pastaj në skenë hyri ?ylli? i ardhshëm i sektorit:Mekdonald, gjurmët e para të të cilit datojnë që nga viti 1940, kur krijimtaria sipërmarrëse e vëllezërve Riçard dhe Moris Mekdonald (të njohur si Dik dhe Mek), i nxiti ata të përsosnin standardet e proceseve të prodhimit dhe racionalizimin e hapësirave (si në një linjë montimi) që e karakterizojnë sot shërbimin e ushqimit të shpejtë.
Më ps ky biznes tërhoqi gjithnjë e më shumë sipërmarrës. Në vitin 1953 lindi një zinxhir tjetër shërbimesh në këtë sektor:Burger King. Në dekadat që pasuan vijim, ushqimi i shpejtë u vendos më pas në Evropë dhe më pas në pjesën tjetër të botës.
Vakti i shpejtë në Egjipti i Lashtë
Sidoqoftë, koncepti i ushqimeve të shpejta nuk ishte i ri. Ai i ka rrënjët në botën antike. Paraardhësit më të hershëm të ushqimit të shpejtë datojnë në botën egjiptiane dhe greke: tezgat e specializuara në shitjen e peshkut të skuqur.
Por ky sektor nisi të ketë shumë sukses në Romën e Lashtë. Banorët e Romës dhe qendrave të tjera, nga Ostia në Pompei, frekuentonin termopoliat, vendet ku bliheshin pije dhe ushqime të gatshme, si për t?i marrë me vete edhe për t?u konsumuar aty.
Ato ishin të pajisura me një banak, me pamje nga rruga, në të cilën ishin vendosur amfora terrakote për konservimin dhe prezantimin e ushqimit, veçanërisht të supave dhe bishtajoreve.
Shitësit ambulantë të Mesjetës
Në Mesjetë, pati një përhapje të shitësve ambulantë, që me karrocat e tyre, ofronin ushqime të cilat mund të haheshin lehtësish duke ecur. Ndër specialitetet spikasnin makaronat e mbushura me mish, djathërat dhe perimet.
Vetëm me mbërritjen e epokës moderne dhe Revolucionit Industrial, zakoni i të ngrënit në restorante pioniere të ushqimit të shpejtë u përhap veçanërisht në qytetet e mëdha, ku punëtorët kishin pak kohë për të drekuar me nge. Në Londrën Viktoriane, rreth vitit 1860, u krijua moda e konsumit të peshkut dhe patateve të skuqura (të mbështjella në gazetë), që konsumohshin në kioskat e rrugëve të njohura.
Makinetat e para
Evolucioni i ushqimit të shpejtë, përfshiu picat napolitane, që lindën gjithashtu në shekullin XIX si ushqim që tregtohej në rrugë. Kjo traditë vazhdoi në SHBA, ku lulëzimi ekonomik i fillimit të shekullit XX dhe ritmet e larta të punës, nxitën miliona njerëz të hanin jashtë shtëpisë.
Shumë sipërmarrës ptën nuhatjen e duhur. Ata filluan të projektojnë dyqane gjithnjë e më efikase. Për shembull, u shfaqën restorante automatike të ushqimit të shpejtë, ku ushqimi i paketuar shpërndahej nga makinetat, mjafton që aty të hidheshin monedha.
Kjo lloj pajisje e njohur si ?automat?, ishte testuar në Gjermani që në vitin 1895, ai u përhap në SHBA nga viti 1902 dhe më pas në mbarë vendin. Po atë vit u krijua një specialitet i ri: hamburgeri. Sanduiçet me mish (të shoqëruar me patate të skuqura), u sollën fitime të mëdha komaniv të hrshme në këtë fushë si A&W dhe White Castle.
Ushqim i shëndetshëm, me pak yndyrna
Dhe mbërrijmë në mijëvjeçarin e ri, të karakterizuar nga një ndjeshmëri më e madhe ndaj marrëdhënies midis të ushqyerit, mjedisit dhe shëndetit. Shumë restorante të ushqimit të shpejtë, të akuzuara që ofrojnë ushqim jo të shëndetshëm, kanë futur në menytë e tyre sallata dhe ushqime më pak të yndyrshme.
Për më tepër, duke pasur parasysh shtimin e njerëzve vegjetarianë dhe veganë, shumë nga këto rrjete restorantesh ofrojnë burger ?veggie?. Por përveç perspektivave të reja ekologjike, ka edhe perspektiva të tjera teknologjike. Restorantet e automatizuara të ushqimit të shpejtë, janë duke menduar përdorimin e robotëve për përgatitjen e ushqimit, por edhe për shërbimin si kamerierë./Përshtati në shqip CNA.al
Nga Amy Mackinnon & Robbie Gramer “Foreing Policy”Duke fillu...
Si një emigrante e varfër nga Skocia, Meri En Meklod Trump, ...
Kanë kaluar 17 vjet që kur koronavirusi SARS-CoV, kërcënoi t...
Nga Doug Schoen “Fox News”Në debatin e dytë dhe të fundit pr...
Nga Maria Berlinguer “La Stampa”Romë – Xhakino Kampolo, mbre...
Ai ishte një nga shkrimtarët e parë të mëdhenj të lindur në ...
Mundohuni të jeni të duruar në dashuri, por dijeni që Hëna n...
Gjatë valës së parë të Covid-19, studiuesit në Universitetin...
Nga G.Murphy Donovan “American Thinker”* Sondazhet dhe ekspe...
“The Wall Street Journal”* Shumica e mediave po e injorojnë ...
“Bush Center”Anders Fog Rasmusen shërbeu si kryeministër i D...
Nga Giulia Guerrini “Emerging Europe”* Një nga keqkuptimet m...
Nga Pierre Haski “Internazionale”Në një përpjekje për t’u pë...
Nuk është më kanabisi i dikurshëm. Kjo theksohet në raportin...
Shtriga e keqe me lëkurë të gjelbër që fluturon mbi fshesën ...
Mao Ce Duni, krijoi një kapital të madh politik nga udhëtimi...
Nga Liz Peek “Fox News”* Katër vjet më parë, mbështetja ndaj...
Nga Emily Schultheis “Foreign Policy”* Gelsenkirshen – Gati ...
Nëse ju prezantojnë me një çift që është bashkë prej një koh...
Nga Jeff Giesea “American Greatness”* Disa vjet më parë, mor...
Një nga çështjet e nxehta që vazhdon t’u kushtojë mili...
Është një politikan që teksa flet për politikë, prodho...
Në redaksinë e emisionit ka ardhur një video, që tregon fe...
Emisioni Fiks Fare solli rastin e një mësuesi me probleme ...
Në sitën e vetting-ut ka ngecur një tjetër proku...
Kolegji i Posaçëm i Apelimit ka shkarkuar një tjetër proku...
Pasuritë e gjyqtarëve dhe prokurorëve kaluan në një pr...
Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi këtë të hënë n...
Gjykata ka lënë në burg ish-policen e burgjeve, D.H., e ci...
Arrestohet në Pogradec një shtetas italian, i cili tra...
Policia në Shkodër ka mundur të arrestojë shtetasin N. L.,...
Policia dhe FNSH kanë kryer kontrolle të befasishme di...
Ditën e enjte vendi ynë do të vijojë të ndikohet nga kusht...
Institucionet e menaxhimit të shëndetit publik u vunë ...
Për ditën e mërkurë vendi ynë do të vijojë të jetë nën...
Për ditën e martë vendi ynë pritet të ndikohet nga kushte ...
Ministri i Punëve të Jashtme i Serbisë, Ivica Daçiç, k...
Hetuesit federalë zbuluan detaje të reja rreth asaj që ndo...
Lufta në Ukrainë është në ditën e 764-t të saj. Dhjetë...
Trupat e dy personave janë nxjerrë nga një kamion i ku...
Mbrëmjen e kësaj të mërkure është transmetuar premiera “Ti...
"Mësonjëtorja e dytë Shqipe" pas Korçës është hapur në Pog...
Berti ka qënë shoku im më i mirë. Edhe më i ngushtë paçka ...
Gjergji ka konkuruar në një nga festivalet të këngës së le...
Muaji shkurt nuk ka qenë i mbarë për kursimet e depozituar...
Programi i “Transportit Hekurudhor” kishte 4.1 miliard...
Teksa në Tiranë çmimet e zarzavateve dhe perimeve në shkur...
Sot, më 28 mars 2024, në tregun valutor, dollari amerikan ...