Connect with Us

U hetua për pastrim parash dhe korrupsion/ Gjyqtari i vilës 3-katëshe, lojëra me pasurinë

Vetingu

U hetua për pastrim parash dhe korrupsion/ Gjyqtari i vilës 3-katëshe, lojëra me pasurinë

Publikuar

-

Çuditë e drejtësisë shqiptare nuk kanë fund. Shkarkohen, riemërohen, hetohen dhe sërish ia dalin të qëndrojnë në sistemin i cili ndryshe cilësohet si koorporata e krimit dhe korrupsioni.

Një etiketim të tillë për gjyqtarët dhe prokurorët, të paktën pë rata të ndershmit, pritet ta minimizojë Vettingu.

Gjyqtari Arjan Aliaj ka qenë shkarkuar një herë nga detyra për shkelje të rënda dhe në vitin 2010 është kthyer në detyrë nga Bamir Topi dhe KLD.

ish-presidenti bamir topi ne studio
                                         Ish-presidenti Bamir Topi

Në vitin 2016 gjytari Arjan Aliaj është hetuar nga ekspertët e Sektorit Kundër Krimit Ekonomik në Policinë e Shtetit me dyshimet se ka kryer veprat penale  “Fshehje të të ardhurave”, “Mosdeklarim të pasurisë”, “Evazion fiskal, “Pastrim parash” dhe “Korrupsion”.

Hetimi ishte përqëndruar tek pasuria e tij. Organet e drejtësisë, nisën verifikimet për një vilë tre katëshe që ndodhet në Tiranë, që  më pare ka qenë pronë e vëllait të tij, më pas e motrës dhe në ka kaluar në pronësinë e bashkëshortes së gjyqtarit.

Kanë qenë këto kalime pronësish, mes familjarëve të gjyqtarit që kanë ngritur dyshime tek  oficerët e Policisë të Sektorit Kundër Krimit Ekonomik.

Fundi i këëtyre hetimeve nuk dihet, por ndoshta Vettingu do të hedhë dritë me pasurinë e ashtuquajtur të dyshimtë të gjyqtarit.

Në fakt në kohën kur nisën hetimet, pati zëra se po bëheshin në kuadër të hakmarrjes, pasi gjyqtari Arjan Aliaj, urdhëroi pezullimin nga detyra të drejtorit të përgjithshëm të policisë së shtetit në atë kohë Haki Çako .

Më poshtë po sjellim deklaratat e pasurisë së gjyëtarit Arjan Aliaj.

Viti 2003

Autoveturë, 1+1, Ford Eskortë, me vlerë 350 000 lekë.

Viti 2009 (Deklarata fillestare)

Ap me sip 103 m2, në Tiranë, ndërtuar në vitin 2004 me vlerë 2 000 000 lekë.

1/42 pjesë e një trualli me sip 3540 m2, me vlerë 37 000 euro.

Autoveturë mercedez Benz, 8700 euro.

Të ardhura nga profesioni i avokatit, 6 000 euro.

Llogari bankare, 240 000 lekë.

Gjyqtari Arjan Aliaj

Të ardhura nga profesioni i avokatit, 130 858 lekë.

Cash, 15 000 euro.

Babai, 10 000 euro dhuratë, nga shitja e truallit.

3 000 000 lekë, nuk kuptohet sqarimi.

LEXO EDHE:  “Zbutet” Vettingu/ Rikonfirmohet në detyrë Bashkim Dedja

10 000 lekë, nuk kuptohet çfarë ka shkruar.

Të ardhura nga profesioni i avokatit, 2 500 000 lekë.

Bashkëshortja, 1/3 e shtëpisë me sip 150 m2, trashëguar nga babai me vlerë 70 000 euro.

Bashkëshortja, dhuratë nga babai, 7 000 dollarë.

Bashkëshortja, dhuratë nga babai, 13 000 dollarë.

Viti 2009 (Deklarata vjetore)

E pandryshuar

Viti 2010

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 035 256 lekë.

Viti 2011

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 037 204 lekë.

Të ardhura nga ekzekutimi i një vendimi gjyqësor, 1 430 300 lekë.

Viti 2012

Shitur automjeti Benz, 8 000 euro.

Blerë një autoveturë, 4 500 euro.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 027 531 lekë.

Të ardhura nga ekzekutimi i një vendimi gjyqësor, 3 350 000 lekë.

Bashkëshortja, pronare në 1/6 e një shtëpie dykatëshe me sip 180 m2, me vlerë 35 000 euro.

Bashkëshortja pronare në ½ e një shtëpie trekatëshe me sip.300 m2, te fituar në bazë të kontratës së dhurimit.

Viti 2013

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 066 877 lekë.

Viti 2014

Interesi nga depozita bankare në shumën 372 600 lekë.

Interesi nga depozita bankare në shumën 533 euro.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 341 239 lekë.

Bashkëshortja, përfituar nga interesat e depozitës bankare, 100 euro.

Bashkëshortja, përfituar nga interesat e depozitës bankare, dhuruar nga bashkëshorti në shumën  372 600 lekë.

Bashkëshortja, përfituar nga interesat e depozitës bankare, dhuruar nga bashkëshorti në shumën 553 euro.

Llogari e vajzës me 100 000 lekë, dhuratë nga familjarësh dhe nga shkolla.

Viti 2015

Interesi nga depozita bankare në shumën 106 250 lekë.

nga depozita bankare në shumën 127.5 euro dhe 55 euro.

Llogari rrjedhëse, 2 000 000 lekë.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 302 111 lekë.

Bashkëshortja, përfituar nga interesat e depozitës bankare, 32 dollarë.

Viti 2016

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 294 168 lekë.

Interesi Interesi nga depozita bankare në shumën 63 800 lekë.

Viti 2017

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 293 771 lekë.

Interesi nga depozita bankare në shumën 28 000 lekë.

Interesi nga depozita bankare në shumën 29 euro.

Viti 2018

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, 1 272 362 lekë.

Interesi nga depozita bankare në shumën 28 000 lekë.

Interesi nga depozita bankare në shumën 18 euro./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vetingu

Mbylli dosjet në këmbim të parave?/ Hajdarmataj “mbytet” me denoncime në Vetting

Publikuar

-

Nga

Kolegji i Posaçëm i Apelimit i kryesuar nga, Rezarta Schuetz, me relator Ardian Hajdarin dhe anëtarë Albana Shtyllën, Ina Ramën dhe Sokol Çomon ka zhvilluar një ditë më parë, seancën gjyqësore publike të çështjes që i përket ankimit të Komisionerit Publik kundër vendimit nr. 200, datë 16.10.2019, të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit që lidhet me subjektin e rivlerësimit Besim Hajdarmataj [(JR) 3/2020, datë 14.01.2020.

Komisioneri Publik, Darjel Sina ka paraqitur shkaqet e ankimit lidhur me dy kriteret e vlerësimit të subjektit të rivlerësimit: atë të aftësive profesionale dhe kriterin e pasurisë, si dhe vlerësimin tërësor të çështjes, duke i kërkuar Kolegjit ndryshimin e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit objekt ankimi dhe shkarkimin nga detyra të subjektit të rivlerësimit.

Subjekti i rivlerësimit dhe përfaqësuesja e tij ligjore kundërshtuan shkaqet e ankimit të Komisionerit Publik, duke pretenduar se janë joobjektive, jo proporcionale, të pabazuara në ligj, në prova apo në rrethanat e çështjes.

Në mbështetje të këtyre pretendimeve, përveç disa akteve të depozituara në Kolegj më datë 15.06.2021, të cilat i ishin përcjellë paraprakisht Komisionerit Publik, subjekti i rivlerësimit depozitoi akte të reja bashkëlidhur parashtrimit të sotëm, duke kërkuar riçeljen e hetimit gjyqësor të çështjes.

Me kërkesë të kryesueses së seancës, Komisioneri Publik u shpreh për denoncimet e ardhura në adresë të subjektit të rivlerësimit, z. Hajdarmataj, duke vlerësuar se në to nuk gjenden rrethana për t’i përfshirë në shkaqet e ankimit.

Për t’i lënë kohë të mjaftueshme Komisionerit Publik të shprehet lidhur me aktet e depozituara nga subjekti i rivlerësimit, trupi gjykues vendosi të shtyjë seancën gjyqësore publike për në datën 06.07.2021, ora 12:00.

Denoncimet për mbyllje dosjesh

Komisioneri Publik, në konsideratë dhe të Rekomandimit të ONM-së, vlerëson se gjetjet dhe mangësitë e konstatuara janë të tilla që, sipas orientimit të Kolegjit, mund të vlerësohen sipas treguesve përkatës të ligjit nr. 96/2016, të ndryshuar, për sa kohë ka të dhëna që lidhen me tregues të natyrës cilësore, të vlerësueshme dhe të matshme, si dhe në vlerësimin tërësor të çështjes, bazuar në nenin 4, pika 2, dhe nenin 61, pika 5 e ligjit nr. 84/2016, konkretisht: 7

Për çështjen e transferuar, procedimi penal nr. ***, i vitit 2010, regjistruar në Prokurorinë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Kurbin, në të cilën subjekti ka pasur rolin e drejtuesit dhe të prokurorit të ngarkuar me hetimin e çështje.

Në denoncimin e paraqitur, ndër të tjera, pretendohet se subjekti i rivlerësimit ka miqësi me një shtetas me probleme të theksuara ligjore dhe i skeduar për disa vepra penale, duke udhëtuar shpesh së bashku jashtë shtetit nga viti 2010 deri në vitin 2016.

Nga përmbajtja e akteve të procedimit penal nr. ***/2010, pa kaluar në përsëritje të zgjeruar të rrethanave të rastit, paraqitur në ankim, ka rezultuar se subjekti i rivlerësimit, në cilësinë e prokurorit të çështjes, ka vendosur pushimin e procedimit penal nr. ***/2010, duke arsyetuar se: “… jemi përpara rasteve të pushimit të çështjes, pasi ka dyshime në ekzistencën e faktit, nuk provohet ekzistenca e faktit, i cili përbën vepër penale. Në nenin 328/1, germa “a”, 8 të K. Pr. Penale, parashikohet se ekzistenca e faktit është kusht për fillimin apo vazhdimin e procedimit penal. Në rastin konkret, pasi janë bërë hetime, nuk është bërë e mundur të provohet ekzistenca e faktit dhe, për këto arsye, procedimi penal nuk mund të vazhdojë më tej, por çështja duhet të pushohet”.

Ndërsa në lidhje me të dhënën tjetër të denoncimit për kontaktet e subjektit të rivlerësimit me një shtetas me problem ligjore, subjekti i rivlerësimit, në përgjigje të email-it të datës 21.2.2019, të Komisionit, është përgjigjur se: “Sa i përket shtetasit ***. ***., ju sqaroj se me këtë shtetas nuk kam asnjë lidhje, nuk kam ndonjë raport shoqëror dhe nuk kam pasur marrëdhënie familjare apo të tjera, thjesht e njoh si person”.

LEXO EDHE:  Të korruptuarit e drejtësisë/ Bëmat e gjyqtares së Krimeve të Rënda dhe bashkëshortit të saj

LEXO EDHE:  Bashkim Dedja: S’jam penduar se votova pro ligjit të Vettingut…

Procedimi penal nr. ***, i vitit 2017, i Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë për Krime të Rënda (subjekti ka qenë në rolin e drejtuesit), e cila ka shpallur moskompetencën lëndore, duke ia dërguar aktet Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, Përmet.

Në denoncimin e paraqitur për këtë rast, ndër të tjera, pretendohet se subjekti i rivlerësimit, në cilësinë e drejtuesit të Prokurorisë së Krimeve të Rënda, ka vendosur moskompetencën lëndore në shkëmbim të favoreve financiare, duke e dërguar çështjen për hetim në Prokurorinë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, Përmet, vend në të cilin, më datë ***.7.2017, ishin sekuestruar 11. 650 kg lëndë narkotike Cannabis  sativa.

Procedimi penal nr. ***/2013, i Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë për Krime të Rënda (subjekti ka qenë në rolin e drejtuesit, prej marsit 2016), e cila ka shpallur moskompetencën lëndore dhe aktet ia ka dërguar Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, Shkodër, ku janë zhvilluar hetime në procedimin penal me nr. ***/2017.

Në denoncimin e paraqitur për këtë rast, ndër të tjera, pretendohet se subjekti ka vendosur zëvendësimin e prokurorit pa asnjë shkak dhe në mënyrë të paligjshme. Ka favorizuar të dyshuarit nën hetim dhe se, me firm ën e tij, ka përcjellë çështjen në Prokurorinë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, Shkodër.

Procedimi penal nr. ***/2015, i Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë për Krime të Rënda (për periudhën maj 2015 – mars 2016, subjekti i rivlerësimit ka ushtruar funksionin e zëvendësdrejtuesit e më pas atë të drejtuesit), dërguar për kompetencë Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, Durrës, ku janë zhvilluar hetime në procedimin penal me nr. ***/2016.

Në denoncimin e paraqitur për këtë rast, ndër të tjera, pretendohet se subjekti i rivlerësimit ka vendosur moskompetencën, duke e kaluar çështjen në Prokurorinë pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor, Durrës, me qëllimin e vetëm që dosja të mbyllej në këmbim të përfitimeve financiare.

Procedimi penal nr. ***/2012, i Prokurorisë pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor, Tiranë. Kjo e fundit ka shpallur moskompetencën tokësore, duke ia kaluar aktet Prokurorisë pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor, Durrës (ku subjekti ka qenë drejtues 2013-2015), regjistruar me nr. ***/2013.

Në denoncimin e paraqitur për këtë rast, ndër të tjera, pretendohet se në këmbim të favoreve financiare, subjekti ka ndërhyrë në dosje pa asnjë akt ligjor të shkruar, qoftë dhe formal, duke hequr nga hetimi prokuroren e çështjes, ***. ***., në kundërshtim me nenin 27, të Kodit të Procedurës Penale, si dhe ka vendosur në kundërshtim me ligjin moskompetencën, me arsyetimin e vetëm se Elbasani është rreth më i afërt me Tiranën se Durrësi. Ndërkohë që kishte më shumë se një vit që kishte pranuar kompetencën e Prokurorisë pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor, Durrës.

Për vlerësimin e kriterit të pasurisë

Lidhur me pasuritë e deklaruara nga subjekti i rivlerësimit në Deklaratën “Vetting”, pasuri të luajtshme në formën e depozitave bankare dhe kursimeve të poseduara në cash, nga analiza financiare e kryer për periudhën 2003-2016, Komisionit i ka rezultuar se subjekti i rivlerësimit ka mungesë burimesh të ligjshme financiare, përkatësisht për vitet 2010-2013, me një diferencë negative prej – 980.888 (nëntëqind e tetëdhjetë mijë e tetëqind e tetëdhjetë e tetë) lekë, diferencë për të cilën Komisioni i ka kaluar subjektit barrën e provës./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Emrat-Zgjerohet lista e Vettingut/ KPK nis hetimet

Publikuar

-

Nga

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka vënë në fouks të hetimeve –Vetting, ish inspektorë të KLD, këshilltarë ligjorë dhe ndihmës-ligjorë.

Pas prokurorëve dhe gjyqtarëve do të jetë radha e tyre të përballen me Vettingut, në të tria kriteret, si në aspektin profesional, pasuror dhe në pastërtinë e figurës.

Janë 42 subjekte, për të cilët kanë nisur hetimet Vetting, ku më së shumti janë nga Gjykatat dhe Prokuroria e Tiranës.

Pra, pas gjyqtarëve dhe prokurorëve, në sitë do kalojnë edhe pjesa tjetër e stafit të organit të akuzës dhe gjykatave,

Komisioni i pavarur i Kualifikimit ka njoftuar se në zbatim të ligjit nr. 84/2016 “Për rivlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë” Komisioni vendosi shpërndarjen e çështjeve të subjekteve të rivlerësimit sipas nenit 3, pika 6, germa “d” dhe nenit 6 të rregullores “Për procedurat e zhvillimit të shortit në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit”.

Më poshtë po sjellim emrat që po hetohen nga Komisioni i Vettingut.

Lista e subjekteve në Vetting

Dashamir Alsula Nd.ligjor në Prokurorinë e Përgjithshme

Sofia Zhilla Inspektore Ish-KLD

Aida Mërtiri Këshilltare në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Ermal Tauzi Këshilltar Ligjor në Gjykatën Kushtetuese Tiranë

Kaliona Nushi Këshilltare në Gjykatën Kushtetuese Tiranë

Zhaneta Pira Inspektor Ish-KLD

Gent Pejo Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Tiranë

Donika Pahumi Nd.ligjor në Prokurorinë Tiranë

Alma Tafani Nd.ligjor në Prokurorinë Tiranë

Arjana Gaçi Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Jonida Kondili Këshilltar Ligjor në Gjykatën Kushtetuese Tiranë

Jurgen Selimi Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Tiranë

LEXO EDHE:  Vettingu “shkrin”edhe Gjykatën e Lartë/ Ish-Ministri i Jashtëm jep alarmin

LEXO EDHE:  LSI "sulmon" Vettingun/ Rama zbulon prapaskenat politike

Spartak Mitrushi Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Jorida Liko Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Persand Tefa Nd.ligjor në Gjykatën e Rrethit Tiranë

Eugen Papandile Këshilltar Ligjor në Gjykatën Kushtetuese Tiranë

Anida Bica Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Aulona Bodo Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Flamur Kolleshi Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Ornela Xhembulla Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Besmir Rrapaj Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Nertila Ndregjoni Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Gerti Shani Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Alma Troshani Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Laureta Ahmeti Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Tiranë

Majlinda Tosku Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Tiranë

Enida Lamçe Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Tiranë

Monika Çuhadari Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Selami Zalli Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Laureta Nezaj Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Saimir Nafizi Nd.ligjor në Gjykatën e Lartë Tiranë

Majlinda Misko Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Klement Kajana Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Ornela Troplini Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Durrës

Marjola Beluli Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Vlorë

Olta Aliaj Nd.ligjor në Gjykatën Kushtetuese Tiranë

Elona Shehu Nd.ligjor në Prokurorinë Tiranë

Roland Agolli Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Durrës

Ervin Aliu Nd.ligjor në Gjykatën Administrative të Apelit Tiranë

Aneta Strakosha Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Tiranë

Albana Palaj Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Shkodër

Ervin Xhihani Nd.ligjor në Gjykatën Administrative Korçë./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Shkarkohet kreu i Gjykatës Administrative të Apelit/ KPA i “pret kokën” Kastriot Selitës

Publikuar

-

Nga

KPA ka shkarkuar ditën e sotme Kryetarin e Gjykatës së Apelit Administrativ Tiranë Kastriot Selitën.

Vendimi është marrë Albana Shtylla, kryesuese, Ina Rama relatore dhe Natasha Mulaj, Sokol Çomo, anëtarë.

Kreu i Gjykatës Administrative të Apelit, Kastriot Selita, fillimisht u konfirmua në detyrë me  datë 18.6.2019  nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit i përbërë nga Olsi Komiçi kryetar, Lulzim Hamitaj dhe Brunilda Bekteshi relatore.

Ishte ONM që rekomandoi tek Komisionieri Publik, kërkesën për shkarkimin e tij.

Gjetjet e Komisionerit Publik

Komisioneri Publik, Florjan Ballhysa  kërkoi më pas riçelje të hetimit për burimin e krijimit të disa pronave të zotëruara nga Selita dhe bashkëshortja e tij.

Bëhej fjalë për një apartament me sipërfaqe 124.9 m2 në rezidencën Ambasador 3, një apartament dhe garazh në të njëjtën adresë, një apartament 205 m2 dhe një sipërfaqe trualli në Lalëz të Durrësit si dhe për blerjen e një automjeti.

LEXO EDHE:  A do ta çojë OFL-ja letrën tek Ylli Ndroqi ?!

LEXO EDHE:  Aksidenti tragjik në Kodër-Kashar/ Gjykata lë në burg  27-vjeçarin

Ndërsa për shtëpinë e familjes së bashkëshortes, e shitur në vlerën e 220 mijë eurove, Ballhysa  kërkoi që të hetohen kostot e ndërtimit, ligjshmëria e burimeve si dhe metodologjia e përdorur nga KPK në analizën financiare.

Sa i përket aftësive profesionale, Ballhysa pretendonte për konflikt interesi.

Kjo lidhej me një çështje të gjykuar nga Selita në cilësinë e relatorit, ndaj një kompanie, administratori i së cilës kishte blerë apartamentin e bashkëshortes së tij në vitin 2015 për 110 mijë euro.

Po, në një tjetër çështje, Selita kishte gjykuar një çështje me palë të tretë një kompani ndërtimi, ku një vit më pas kishte blerë një apartament dhe një garazh./CNA.al

LEXO TE PLOTE