Connect with Us

Denoncimi i “Stop”/ “Mbijnë” zyrat private që shesin aplikimet dhe dokumentet për “E-Albania”

Denoncim

Denoncimi i “Stop”/ “Mbijnë” zyrat private që shesin aplikimet dhe dokumentet për “E-Albania”

Publikuar

-

“Mbijnë” zyrat private që shesin aplikimet dhe dokumentet për “E-Albania”

“E-Albania” është portali qeveritar që shërben për të marrë certifikata dhe dokumente të ndryshme për të shmangur zyrat e shtetit. Një ditë më parë, edhe Kryeministri Edi Rama foli sërish për “E-Albania” nga qyteti i Durrësit për shërbimet online që ofron ky portal.

Por sa njohuri kanë qytetarët për të përdorur shërbimet e “E-Albania”? Mesa duket ka një masë të konsiderueshme qytetarësh që nuk janë në gjendje të përdorin portalin online të qeverisë. Për këtë arsye, një numër i madh i zyrave private kanë nisur aktivitetin për të bërë aplikimet e dokumenteve për qytetarët në “E-Albania”.

Ky shërbim bëhet kundrejt një pagesë që kushton kryesisht 5 mijë Lekë. Emisioni investigativ “Stop” në Tv Klan ka denoncuar përmes kamerave të fshehta këto zyra private që kanë “mbirë” si kioska, të cilat kundrejt pagesës të bëjnë gati aplikimet apo dokumentet e nevojshme. “Stop” e ka vëzhguar këtë situatë në disa qytete të vendit.

Qyteti i parë është ai i Sarandës.

Qytetari – Aplikim për pashaportë bën?

Fotografi – Po! Aplikim do?

Qytetari – Po! Si i bëhet?

Fotografi – Fotografitë dhe pastaj do vesh të.., aplikosh diku. Ku do aplikosh ti?

Qytetari – Po kta thanë bëhet online, ku di unë.

Fotografi – Po online, po ku do të vesh ti tani?

Qytetari – Po kush i bën online? Kush bën nga këta, që aplikon?

Fotografi – Plot janë. Do të nis unë tani.

Qytetari – Tek kush do më nisësh, që të iki direkt unë?

Fotografi – Dale, të të fotografoj njëherë!

Qytetari – Fotografitë i bëj pastaj unë, o burrë!

Fotografi – Hë?

Qytetari – Vij i bëj pastaj fotografitë.

Fotografi – Pa fotografi nuk bëhet aplikimi. Niset këtej puna, pastaj vete tek ai, që aplikon. O të të fotografoj, do t’ja nis unë, që këtej me e-mail tek personi, që do vesh. E kuptove?

Qytetari – Si t’i them unë asaj tek Vodafoni?

Fotografi – O të të nis unë tani fotogafinë dhe janë fotografitë. Bëra fotografitë te Ladi thuaj edhe më nis ti …tek qoshja e pallatit ktu, e ke parasysh, ku është Vodafoni?

Qytetari – Si kalove?

Fotografja – Mirë! Ti?

Qytetari – Dua të bëj një aplikim për pashaportën online!

Fotografja – Po!

Qytetari – E bën?

Fotografja – Unë jo, po do të jap të vesh tek një zyrë.

Qytetari – Ku?

Fotografja – Po ktu tek Gjykata e ke s’ka dhe njeri shumë.

Qytetari – Kush është ajo?

Fotografja – Do bësh fotografitë dhe pastaj do shkosh tek ajo!

Qytetari – Të vete të bëj muhabetin, ça i duhet, ça s’i duhet e vij e bëj fotografinë unë.

Fotografja – Eva!

Qytetari – Si e ka?

Fotografja – Eva e ka emin!

Qytetari – Si kalove? Bëra fotot te Ladi për…

Punonjësja 1 – Po do presësh!

Qytetari – Tani si është? Si funksionon? Ça bëhet?

Punonjësja 2- Je futur herë tjetër në e-albania?

Qytetari – Shpejt, po unë s’e mbaj mënd atë.

Punonjësja 2 – Është problem duhet, që…

Qytetari – Po si do ia bëjmë?

Punonjësja 2 – Tani të bindemi, që je apo s’je i regjistruar.

Qytetari – Jam i regjistruar besoj. Sa lekë kushton ajo si proçedurë?

Punonjësja 2 – Ktu tek ne është 5 mijë lekë. E-maili, e-albania dhe aplikimi.

Qytetari – Po aplikimin, s’e bëni ju dot ktu?

Punonjësja 1 – Ne do e bëjmë aplikimin.

Qytetari – Po!

Punonjësja 1 – Pas ca ditësh do vesh në Bashki!

Qytetari – Po në Bashki ça do bëj, apo thjesht..?

Punonjësja 1 – Shënjat e gishtit!

Qytetari – Shënjat e gishtit?

Punonjësja 1 – Po!

Qytetari – Domethënë për 5 mijë lekë siii…?

Punonjësja 1 – Ne i çojmë kto dokumenta në polici.

Qytetari – Hë, hë…

Punonjësja 1 – Mbarojmë punë me policinë.

Qytetari – Eh, mirë! Faleminderit!

Qytetari – Si kaluat?

Shitësja – Mirë! Si je?

Qytetari – Për aplikimin e pashaportës!

Shitësja – Po!

Qytetari – Ça të duhet?

Shitësja – Ku i ke fotografitë?

Qytetari – Po s’i bëra, se më tha 4 mijë lekë.

Shitësja – Shumë mirë! Nëqoftëse do t’i bësh bëj tek “Foto Ladi”.

Qytetari – Hë, hë…

Shitësja – Tek ky ktu, nuk i dua të printuara thuaj, sepse të printuara të merr 4 mijë lekë. E dua thjesht të ma dërgosh tek e-maili i Elvirës, e ka ai, ja ta shënoj unë emrin. Si proçedurë, ke hapur llogari në e-albania?

Qytetari – Kam hapur, po s’e mbaj mënd.

Shitësja – Mos i bëj kot fotot pastaj, po s’e mban mënd!

Qytetari – Po mund ta gjej kodin unë.

Shitësja – Ok! Dakord! Ik tek “Foto Ladi” edhe bëj foto! “Foto Ladin” e di, ku është?

LEXO EDHE:  82-vjeçari thyen karantinën për një trajtim shëndetësor/ Përjashtohet nga azili

Qytetari – Po!

Shitësja – Është ktu lart. Fotografitë mos i printo, nuk i dua të printuara! Thjesht më bëj një foto pashaporte ma dërgo tek e-maili i Elvirës!

Qytetari – Po pastaj, ça duhet të bëj?

Shitësja –Dhe pastaj hajde këtu! Kaq! Asnjë gjë dhe pashaportën e vjetër, po e ke me vete ose kartën!

Qytetari – Kartën e identitetit?

Shitësja – Okej! S’ka problem!

Qytetari – Sa vete si proçedurë? Sa vete?

Shitësja – Në qoftë se ti ke e-mailet e ato të hapura, vetëm 10 mijë lekë të vjetra!

Edhe në Tiranë dhe Fier është i njëjti fenomen, kur shërbimet në privat ofrohen kundrejt pagesave të ndryshme.

TIRANË

Qytetari – Si kaluat?

Shitësja – Mirë!

Qytetari – Aplikimet për pashaportë online?

Shitësja – Po!

Shitësi – A e ke kodin e e-albanias?

Qytetari – S’e kam, po mund ta gjej, si ashtu ajo..!

Shitësi – Na duhet kodi i e-albanias e të ndihmojmë neve! Na duhet karta e identitetit, që është numri personal!

Qytetari – Po!

Shitësi – Dhe pasëordi, që është te e-albania!

Qytetari – Po fotografi të duhen, apo i bëni vetë?

Shitësi – Fotot i bëjmë ne i sistemojmë ne të gjitha.

Qytetari – E sa lekë venë ato kshu?

Shitësi – Po!

Shitësja – Po ta kesh kodin e e-albania të shkon 2 mijë lekë. Po qe se do bëhet komplet aplikimi, megjithë e-albanian, me gjithë e-mailin, me gjithë.., të gjitha shkon 5 mijë lekë.

Qytetari – 5 mijë lekë e pastaj, ça më duhet të bëj?

Shitësit – Asnjë gjë! Shkon atje tek pashaporta.

Qytetari – Në komisariat?

Shitësi – Jo! S’ke punë në komisariat ti. Puna e komisariatit e bëjmë ktu me një fjalë nga e-albania, po ia çojmë komisariatit.

Qytetari – Të kuptova!

Qytetari – Si kaluat?

Shitësja – Si jeni?

Qytetari – Dua të bëj një aplikim për pashaportë online!

Shitësja – Je i regjistruar tek e-albania?

Qytetari – Jo i regjistruar jam, po s’mbaj mënd atë.., ça duhet të bëj domethënë?

Shitësja – E mban mënd kodin?

Qytetari – S’e mbaj mënd.

Shitësja – E po pa kodin, s’e bëj dot. Po kodin në fakt e merr tek kto te e-albania te kryeministria.

Qytetari – Po po ça duhet të sjell unë këtu, përveç kodit?

Shitësja – Do bësh foton!

Qytetari – Po!

Shitësja – Kuponin duhet ta blesh tek posta! Nuk është se do ma sjellësh mua, po duhet ta blesh! Kaq më duhet mua! E-mailin nëqoftëse e ke domethënë, nëqoftëse nuk ke e hapim ktu, nuk prish punë, vetëm fotua më duhet!

Qytetari – Ti bën thjesht aplikimin?

Shitësja – Unë bëj aplikimin.

Qytetari – Sa më kushton kjo si?

Shitësja – 500 lekë të vjetra!

Qytetari – 5 mijë lekë?

Shitësja – Jo 500 lekë kshu, nga të voglat.

Qytetari – 500 lekë dhe bën aplikimin për…? Po pastaj ça duhet t’ bëj unë?

Shitësja – Pastaj, mbasi bëhet aplikimi, do të vijë e-maili konfirmues, domethënë do të kthejnë ata përgjigje në e-mail. Nga ajo pastaj bën aplikimin e datës domethënë lë takimin e datës dhe orës domethënë, kur do e bësh.

Qytetari – Pastaj vete në komisariat unë?

Shitësja – Jo! Vete te Aleati! Nuk ke punë te komisariati!

Qytetari – Si kalove?

Shitësja – Mirë!

Qytetari – Interesohem për një aplikim për pashaportë!

Shitësja – Po!

Qytetari – Ça duhet të bëj?

Shitësja – Duhet formati i pashaportës me cd, ose dhe fotografi të skanume, kartën e identitetit. E ke të hapme (E-albania)?

Qytetari – Po!

Shitësja – Kartën e identitetit, që të hapim me gjithë kod, që të hapim adresën dhe kto edhe kaq!

Qytetari – Sa lekë bën? Sa lekë kushton?

Shitësja – 1 mijë lekë!

Qytetari – 1 mijë lekë!

FIER

Qytetari – Si je?

Shitësi – Mirë!

Qytetari – Erdha të pyes, o burrë, si bëhen kshu?

Shitësi – Aplikimi online bëhen kudo, nuk është se i bëj vetëm unë.

Qytetari – Kam parasysh ato, që bëhen te e-albania, o burrë. Ai do 3 ditë të marri policia në telefon, se si është ajo, të lajmërojnë…

Shitësi – Në rregull! Në rregull! Ka një sekret aty ajo, që unë di ta bëj.

Qytetari – S’ia kam idenë fare!

Shitësi – Bëmë një foto të gjyshes, bjemë pashaportën e gjyshes, kartën e identitetit, të bëj aplikimin unë! Nesër do japi shënjat e gishtave! Pasnesër të marrësh pashaportën!

Qytetari – Gjithsej venin kto?

Shitësi – Po 180 vete kuponi, që do blesh poshtë edhe 30 mijë lekë më duhen mua!

Qytetari – Ah! Ok! Mirë! Ika, ciao! Rrofsh!/ tvklan

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denoncim

Skandali/ Shefi i Rendit të Gjirokastrës vjedh naftën me bidonë

Publikuar

-

Nga

Skandali/ Shefi i Rendit të Gjirokastrës vjedh naftën me bidonë

Fiks Fare denoncoi mbrëmjen e së hënës një skandal në Policinë e Gjirokastrës. Shefi i Rendit i Komisariatit të qytetit të gurtë, Klaudio Minxha, shkon pranë një karburanti me makinën e policisë dhe mbush disa bidonë dhe jo mjetin. Kamera e emisionit investigativ ka kapur momentin që ky punonjës bën veprimet e paligjshme. Në video duken vetëm dy numrat e fundit të targës, të cilët janë 47.

FNdërkohë, sipas informacioneve të gazetarëve, mjeti në fjalë është me targë MB047AA dhe përdoret pikërisht nga z.Minxha.

Sipas procedurave, furnizimi i mjeteve të Policisë së Shtetit bëhet me një kartë. Me këtë kartë, punonjësit shkojnë te karburanti, ku ia japin punonjësit. Ky i fundit, kartën e kalon në pompën e karburantit dhe në xhamin e mjetit të policisë, i cili ka një ‘barcode’, ku pasi skanohet, fillon edhe furnizimi.

Por, në videon që realizoi stafi i Fiks Fare, oficeri i policisë nuk mbush mjetin e policisë, por disa bidonë.

Në videot e para, polici tenton të mbushë bidonët, por dyshon se mos e shohin dhe largohet. Dy orë më vonë, ai shkon sërish në karburant dhe punonjësi ia mbush bidonët, të cilët i fut më pas në bagazhin e mjetit të policisë.

Pasi siguruan këto video, gazetarët e emisionit investigativ shkojnë në Drejtorinë e Policisë së Gjirokastrës dhe tentojnë të bisedojnë me z.Minxha. Një punonjës tjetër u thotë se “nuk është në komisariat”, ndërsa bisedon në telefon me të. Z.Minxha kërkon qëllimin e vizitës së gazetarëve dhe i kërkon punonjësit tjetër të shoh videot, nëse është apo jo ai. Gazetarët i tregojnë punonjësit videot, ndërsa ai konfirmon se “po, ai është”. Më pas, u kërkon që ta falin. Gazetarët bisedojnë sërish me z.Minxha, por ai kurrsesi nuk pranon që t’i takojë, pasi pretendon se është në Sarandë.

Pas refuzimit nga z.Minxha, Fiksi kërkoi informacion në Drejtorinë e Policisë së Gjirokastrës. Zëdhënësja tha se mjeti përdoret pikërisht nga shefi i rendit, ndërsa për të gjithë informacionin duhet të pyeste shefat. Disa minuta pasi pyeti shefat, ajo tha se “duhet të bëni një kërkesë zyrtare”. Në fakt, gazetarët e Fiks Fare bënë një kërkesë zyrtare pranë kësaj drejtorie, por deri në momentin e transmetimit të këtij investigimi, në redaksinë e emisionit nuk mbërriti asnjë përgjigje.

Fiksi pyeti edhe te “vendi i krimit”, pikërisht pranë karburantit, ndërsa punonjësit thanë se “nuk u lejohet që të mbushin bidonë”. Ata thanë se u kanë tërhequr veshin për këto veprime, pasi “marrim në qafë veten dhe zyrtarët”.

***

Bisedë me z.Minxha dhe punonjës të Policisë së Gjirokastrës

Gazetari – Më duhet shefi i rendit, Klaudio Minxha, na e lëjmëron dot?
Punonjësi i policisë – E keni njoftuar ju Klaudion? Për ça e do?
Gazetari – Ta pyesim për diçka, ose flas unë.
Punonjësi i policisë – Ça ka ndonjë problem? Klaudio, mori Klaudio (në telefon).

LEXO EDHE:  Denoncimi/ Punësim vetëm duke u regjistruar anëtare e PS!

LEXO EDHE:  FOTO/ Ironia e qytetarit me Ramën: Mirëmëngjes nga Durrësi i rilindur

Flasim me telefonin e punonjësit të policisë me z.Klaudio Minxha

Gazetari – Alo, si kaluat! Si je? Unë jam Sokol Çobo, nga Top-i! Ne jemi para Drejtorisë, para Komisariatit, donim të takonim 5 minuta, vetëm për një verifikim. Është një video, duke mbushur disa bidonë me karburant, e keni pasur për qellime të punës, se ju këto bidona i fusni te makina e policisë mbrapa.

Na kërkon që videon ta shohë punonjës i policisë

Gazetari – Ta shohi ky çuni pastaj?
Punonjësi i policisë – Nuk e dua vetë, bjere ta shoh unë dhe të them unë, nuk e dua vetë.

Punonjësi i policisë – Ça ka ndodhur?
Gazetari – Na ka mbërritur kjo video.
Punonjësi i policisë – Tani, do transmetohet te Fiksi kjo?
Gazetari – Po, te Fiksi!

Shikon videon

Gazetari – Është Klaudio këtu, Klaudio është?
Punonjësi i policisë – Po.
Gazetari – Ëëë.
Punonjësi i policisë – Ëfff!
Gazetari – Makina është kjo, 054? 0 sa e ka kjo?
Punonjësi i policisë – 047-ta!
Gazetari – 47-ta!
Punonjësi i policisë – Mos e transmetoni, se është gjynah.

I tregojmë videon zëdhënëses

Gazetari – Karburanti po hidhet te disa bidona.
Zëdhënësja – E kuptoj.
Gazetari – Merret në këtë mënyrë nga policia, apo nga makina? Një person të na e shpjegojë mënyrën e marrjes së karburantit nga Policia e Gjirokastrës.
Zëdhënësja – Do t’ju njoftoj unë, të ngjitem lart të komunikoj se normalisht ai është, nëqoftëse është makina me targa të tij…
Gazetari – Makina është me targa 047-ta. Është kjo makina e tij që përdor ky?
Zëdhënësja – Të komunikoj brenda dhe do të kthej përgjigje në sekondë.

Pas disa minutash…

Zëdhënësja – Një kërkesë zyrtare dhe brenda afatit të përcaktuar do të keni një përgjigje!

Shkojmë te karburanti…

Punonjësi i karburantit – Kush ua ka dërguar?
Gazetari – A je ti, apo jo?
Punonjësi i karburantit – Jo, nuk besoj!
Gazetari – Po ju furnizoni bidonat, apo furnizoni makinat?
Punonjësi i karburantit – Ne furnizojmë makinat! Se e dëgjova që i tha dikush (punonjësit që furnizoi makinen e shefit), ki kujdes i tha se do marësh në qafë edhe këta edhe veten. Se në këtë rast, nëse ti e publikon, ti themi gjërat siç janë, unë iki kategorikisht nga puna.
Gazetari – Pse, nuk ju lejohet t’i mbushni këto (bidonët)?
Punonjësi i karburantit – Nuk lejohet!/tch

LEXO TE PLOTE

Denoncim

Mjeku i familjes “heq përparësen” pas vizitës, pacientët i çon tek klinika private për…

Publikuar

-

Nga

Mjeku i familjes “heq përparësen” pas vizitës, pacientët i çon tek klinika private për…

Pak ditë më parë emisioni “Stop” transmetoi rastin e mjekes hematologe në Fier, Merita Alimadhi, e cila i drejtonte pacientët në klinikën e saj private, për t’u shërbyer me para në dorë.

Pas këtij transmetimi, në redaksinë e emisionit investigativ erdhën denoncime për mjekun e familjes Sinan Manjani, i cili punon në Qendrën Shëndetësore nr. 10.

Qytetarja: Përshëndetje, “Stop-i”! Desha të bëj një ankesë për doktor Sinan Manjani, i cili punon si mjek familjeje tek Poliklinika nr. 10, në Tiranë. I merr pacientët e tij nga Poliklinika dhe i çon prej dore tek laboratori, që ndodhet përballë Poliklinikës nr 10. I detyron të bëjnë analizat aty. I pret deri sa marrin gjakun, të bëjnë edhe pagesën, pastaj i përcjell. Kjo punë bëhet çdo ditë, gjatë orarit të punës!

Që ta kuptojmë, një banor i lagje 10 vjen për të bërë analiza tek poliklinika nr 10, doktori në fjalë e orienton tek kjo klinika private?

Qytetarja: Analizat, që mund të bëhen edhe tek klinika brenda. I thotë, që shko bëji atje, se t’i bëjnë mirë, se t’i bëjnë më shpejt dhe nuk e di, se çfarë justifikimi i nxjerr. Ka 3 mijë banorë, për shembull, që është përgjegjës. Ato banorë që ka ai, që është mjeku i familjes, i detyron, që t’i bëjë atje analizat, ndërkohë që ka dhe vende të tjera normalisht! Në shtet i bën ato analiza: gliceminë, yndyrnat, analizat e veshkave, analiza e mëlçisë, analiza e gjakut komplet, analiza urine. Këto, analizat e përgjithshme, zakonisht!

Ai i viziton pacientët në punën e shtetit dhe i drejton për analiza në klinikën e tij private “Neo Lab”. Në këtë mënyrë pacientët në vend që t’i bëjnë analizat falas, paguajnë 36 mijë lekë të vjetra në laboratorin e mjekut Sinan Manjani.

Pacientja: Doktor…, ë kam shqetësime.

Mjeku Sinan Manjani: Ngrije pak atë maskën, të lutem!

Pacientja: Po, patjetër! Ndjesë! Mendoj, se kam probleme me hormonet, sepse shpeshherë kam pak lodhje, acarim nervash, ciklin e kam të çrregullt…

Mjeku Sinan Manjani: Ulu pak aty dhe prit vetëm 2 minuta!

Pacientja: Ok!

Mjeku Sinan Manjani: Ku rri me shtëpi?

Pacientja: Në Allias.

Mjeku Sinan Manjani: Si e bën gjumin natën?

Pacientja: Shumë keq!

Mjeku Sinan Manjani: Gocë, beqare? E martuar?

Pacientja: Beqare!

Mjeku Sinan Manjani: Beqare! Shumë mirë! Tjetër gjë, çfarë të mundon?

Pacientja: Poo, djersij shumë. Më jep dhe dridhje trupi ndonjëherë.

Mjeku Sinan Manjani: Ngrije trupin, shtriu lart! Ciklin, si e ke? Të çrregullt?

Pacientja: Të çrregullt!

Mjeku Sinan Manjani: Urinon shpesh?

Pacientja: Po!

Mjeku Sinan Manjani: Ke ndonjë histori familjare, ndonjë gjë, ndonjë njeri, që vuan nga këto probleme?

Pacientja: Jo, jo!

Mjeku Sinan Manjani: Ke ngrënë bukë sot?

LEXO EDHE:  Denoncimi/ Punësim vetëm duke u regjistruar anëtare e PS!

LEXO EDHE:  82-vjeçari thyen karantinën për një trajtim shëndetësor/ Përjashtohet nga azili

Pacientja: Po!

Mjeku Sinan Manjani: Njeri me diabet në shtëpi?

Pacientja: Jo, jo!

Mjeku Sinan Manjani: Ke kaluar ndonjë hepatit, ndonjë gjë?

Pacientja: Jo, jo!

Mjeku Sinan Manjani: Hajde aty tek ai laboratori, edhe bisedo sa lekë kushtojnë.

Pacientja: Ok!

Mjeku Sinan Manjani: Do t’i bësh analizat?

Pacientja: Po!

Mjeku Sinan Manjani: Mbase do mjekim të gjatë, sepse nuk janë gjëra, që kalojnë sot për sot. Sot u vizitove, sot mbarove punë!

Pacientja: Ok!

Mjeku Sinan Manjani: Hajde të pyesësh, sa kushton, nëse ke mundësi me i bë.

Pacientja: Ok, në rregull!

Mjeku Sinan Manjani: Hajde! Ej, o djali edhe 5 minuta ë…?

Pacienti tjetër: S’ka gjë!

Mjeku Sinan Manjani: Ma sqaroni pak këtë, sa kushton? Sqaroje pak, sa kushton!

Laborantja: Po!

Pacientja: Të të them diçka doktor?

Mjeku Sinan Manjani: Po!

Pacientja: Në qoftë se këtu kushton shumë, në shtet a mund të bëhen? Kërkon procedurë të gjatë?

Mjeku Sinan Manjani: Për shtetin…

Pacientja: Sa bëjnë?

Laborantja: 36 mijë lekë.

Dritan Trepçe, zv/President Urdhrit të Mjekut shprehet, se mjeku ka thyer disiplinën, pasi nuk mund të çojë pacientët nga shteti në privat, për fitime personale. Ai thotë, se për këto raste masat janë nga vërejtje, gjobë 1 milionë lekë e deri në 3 vjet heqje të licencës profesionale.

Gazetarja: Në momentin, që emisioni “Stop” ka evidentuar rastin e një mjeku, i cili punon në shtet nga ora 8:00 deri më 4:00, i vjen një pacient, për të bërë analizat, për të marrë shërbimin në shtet, mjeku del dhe e orienton në klinikën  e tij private, i lejohet këtij mjeku?

Zv/Presidenti UMSH, Dritan Trepçe: Është në shkelje të “Kodit të Etikës dhe Deontologjisë”. Nuk i lejohet!

Gazetarja: Nuk i lejohet!

Zv/Presidenti UMSH, Dritan Trepçe: Nuk i lejohet dhe patjetër, që ky rast përbën objekt të gjykimit disiplinor profesional. Nuk ka të drejtë të orientojë pacientin, për të marrë përfitime personale.

Gazetarja: Sepse unë mund ta kuptoj, që një mjek mund të ketë edhe klinikën e tij private.

Zv/Presidenti UMSH, Dritan Trepçe: Ok! Por pas orarit të punës!

Gazetarja: Por, a është normale, që brenda orarit zyrtar 8 me 16:00 të…

Zv/Presidenti UMSH, Dritan Trepçe: Jo, jo përbën objekt…

Gazetarja: Ai të lërë përparësen e bardhë dhe të shkojë tek privati?

Zv/Presidenti UMSH, Dritan Trepçe: Nuk ka nevojë për komente!

Gazetarja: Domethënë, çfarë masash merr UMSH-ja për këtë rast?

Zv/Presidenti UMSH, Dritan Trepçe: Pra, mund të gjobitet deri në 1 milionë lekë, mund t’i tërhiqet vëmendje, dhe t’i hiqet licenca me periudha kohore: 1 mujore-2 mujore, deri në 3 vjet./tvklan

LEXO TE PLOTE

Denoncim

Fiks Fare/ Rindërtimi i shkollës, banorët denoncojnë në SPAK, Bashkinë Durrës

Publikuar

-

Nga

Shkolla 9-vjeçare “Bedie Bebeziqi”, në lagjen nr.4 në qytetin e Durrësit, u shemb më 11 maj 2020 me qëllim rindërtimin e saj pas dëmtimeve nga tërtmeti i 26 nëntorit 2019.
Shkolla ndërtohet me fondet e “Rindërtimit”, administruar si zhvllues të projektit nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit. Por banorët e pallatit “Glemar”, i cili ndodhet ngjitur me shkollën “Bedrie Bebeziqi”, shprehen se janë të shqetësuar, sepse shkolla e re që po ndërtohet 5 kate cënon të drejtën për të patur dritë, ajër, hapësirë si edhe pamjen mëparëshme dhe sipërfaqa e shfrytësimit është dhënë me 60 % ndërkohë në kundërshtim me VKM nr. 319, e cila sqaron se koefiçenti i shfrytëzimit nuk duhet të jetë më shumë se 30 % . Kapaciteti i ri i shkollës, i cili përfshin edhe kopështin “Met Hasa”, sipas banorëve prish standardet e jetesës së banorëve përreth shkollës së re, duke krijuar një ndotje akustike. Por ajo që është më e rëndë për banorët është se shkolla nuk respekton distancën midis objekteve, distancë kjo që është vetëm 1 metër larg pallatit të tyre.

Në këto kushte banorët kanë depozituar një kallëzim penal në Prokurorinë Durrës ndaj Bashkisë Durrës nën argumentin e shpërdorimit të detyrës në dhënien e lejes së ndërtimit për shkollën 9-vjeçare “Bedie Bebeziqi”. Gjithashtu kanë depozituar një kallëzim penal në SPAK ndaj Bashkisë Durrës, FSHZH dhe firmës që po ndërton shkollën dhe një kallëzim në KLSH.

Fiksi pasi mori ankesën e banorëve bisedoi me inxhinierin mbikqyrës të punimeve në shkollën “Bedrie Bebeziqi”, i cili tha se shkolla e re po rindërtohet në të njëjtën gjurmë me shkollën e vjetër. Pretendimi rrëzohet nga FSHZH, që me një shkresë zyrtare konfirmon se gjurma e objektit të ri është më e madhe se gjurma e objektit të vjetër, duke ruajtur të gjitha kondicionet urbane. Më pas ai shton se leja është dhënë në datë 21 / 09/2020 ndërkohë që punimet për rindërtimin e shkollës kanë filluar që në muajin korrik. Pra ende pa u dhënë leja e ndërtimit firma filloi punimet vetëm duke qenë të pajisur me Leje të Posaçme Zhvillimi.

Fiksi iu drejtua edhe Bashkisë Durrës për të marrë një përgjigje dhe ata jashtë kameras pohojnë se leja e ndërtimit është dhënë konform legjislacionit në fuqi, kurse për kallzimin penal që u është bërë nga banorët nuk dëshironin ta komentonin.

LEXO EDHE:  Ndryshimet në Kodin Penal/ Andi Përmeti thirrje kolegëve: Qeveria ka qëllime të fshehta

LEXO EDHE:  Shfrytëzim skllavëror në fasoneri/ Denoncon punonjësja

Ndërkohë me një shkresë zyrtare Fiks fare iu drejtua edhe FSHZH ku në përgjigjen citohet se në rastin në fjalë është marrë për bazë PDyV (Plan i detyruar vendor). Ndërkohë, Bashkia Durrës shprehet se kjo leje është dhënë sipas PPV (Plan i përgjithshëm vendor) dhe të KKT. Bashkia Durrës nuk flet fare për një PDyV. Dhe këtu lind problemi pasi në lejen e ndërtimit koefiçenti për shfrytëzimin e truallit për ndërtim është dhënë në masën 60 për qind, në kundërshtim me VKM nr. 319 datë 12.04.2017, “Standaredet e ndërtimit të shkollave” e cila shprehimisht sqaron se koefiçenti i shfrytëzimit nuk duhet të jetë më shumë se 30 për qind.Në lejen e ndërtimit nr, 1000, datë 21/09/2020, shkolla “Bedrie Bebeziqi” do jetë me 5 kate duke thyer në këtë mënyrë VKM nr. 319 datë 12.04.2017, “Standaredet e ndërtimit të shkollave” e cila rekomandon se objektet shkollore nuk duhet jenë më të larta se 3 kate.

Shkolla në rindërtim, nuk respekton distancën në raport me pallatin “Glemar” në lagjen nr.4 në rruga “Egnatia”, e cila në matjet paraprake shkon në rreth 1 metër distancë duke thyer rregulloren e urbanistikës e cila rekomandon se objektet shkollore deri në 5 kate duhet të jenë në një largësi prej 10 metrash.

LEXO TE PLOTE