Connect with Us

Cilësia e tamponëve të Covid/ ISHP i përgjigjet akuzave të PD

Shëndeti

Cilësia e tamponëve të Covid/ ISHP i përgjigjet akuzave të PD

Publikuar

-

Situatë shqetësuese në Kosovë/ 14 viktima dhe 639 raste të reja Covid në 24 orë

Instituti i Shëndetit Publik i është përgjigjur akuzave të deputetit të PD, Bardh Spahia për mbi cilësinë e tamponëve për Covid.

ISHP thekson se laboratorët e kryerjes së analizave PCR, janë të standarteve më të larta të cilësisë dhe sigurisë.

Përmes një postimi në rrjetet sociale, ISHP e konsideron krahasimin absurd mes analizës PCR dhe testeve serologjike, një përpjekje dashakeqe për të bërë politikë me pandeminë.

“Në vijim të deklaratave të bëra nga një ish deputet i Partisë Demokratike, dhe të ndara më pas në faqen e kësaj partie, Instituti i Shëndetit Publik siguron qytetarët shqiptarë, se laboratorët tanë të kryerjes së analizave PCR, janë të standarteve më të larta të cilësisë dhe sigurisë. Cilësia e punës së specialistëve të ISHP dhe testeve të përdorura në rastin e COVID-19, JANË TË ÇERTIFIKUARA!
Kitet dhe reagentët e përdorura nga ISHP janë të standarteve ndërkombëtare, prodhuar nga kompani lider në sistemet dhe reagentet bioteknologjike, të ekstraktimit dhe amplifikimit të acideve nukleike. Me këto kompani punojnë të gjitha vendet e BE-së.
Epidemiologët tanë të terrenit dhe ekspertët e shëndetit publik, si dhe ata të laboratorit të ISHP, kanë bërë dhe vazhdojnë të bëjnë një punë të palodhur dhe shembullore, që nga dita e parë e pandemisë.
ISHP e konsideron krahasimin absurd mes analizës PCR dhe testeve serologjike, një përpjekje dashakeqe për të bërë politikë me pandeminë. Padituria në dallimin mes testit PCR, dhe analizave serologjike – të cilat nuk bëjnë diagnostikim dhe saktësia e të cilave ende po vlerësohet kudo në botë – nuk duhet të shërbejë për të çoroditur qytetarët.
ISHP hedh poshte çdo aludim mbi punën e kualifikuar të institucionit, dhe u kujton qytetarëve se Laboratori ynë i Virologjisë është pjesë e Rrjetit Ndërkombëtar, që siguron edhe kontrollin e cilësisë së tij.
Instituti i Shëndetit Publik u bën thirrje qytetarëve që t’u referohen vetëm burimeve zyrtare të informacionit, kur duan të informohen në lidhje me ecurinë e pandemisë në vendin tonë”, thuhet në reagimin e ISHP./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shëndeti

Çfarë dimë për përgjigjet imune ndaj SARS-CoV-2?

Publikuar

-

Nga

Çfarë dimë për përgjigjet imune ndaj SARS-CoV-2?

Nga Dr. Blerta Brati, mjeke mikrobiologe pranë ISHP

2021 duhet të na buzëqeshë shumë më tepër. Me siguri 2021 do te jete një vit më i mirë dhe një vit me një shëndet më të mirë falë kujdesit ndaj masave te gjithsecilit dhe falë vaksinave”!

Cfare do bejne vaksinat? Shkurt dhe thjesht do ndikojne te imuniteti permes antitrupave!

Çfarë janë antitrupat?

Antitrupat janë proteina të bëra nga një lloj i veçantë qelizash brenda sistemit imunitar të quajtur limfocitet B. Antitrupat prodhohen në përgjigje të një substance të huaj të quajtur antigjen, në këtë rast virusi SARS-CoV-2. Antitrupat, të quajtur gjithashtu imunoglobulina, janë molekula të proteinave në formë Y. Fundi i secilit krah Y është një zonë që lidhet me një zonë specifike të antigjenit dhe përshtatet si një pjesë e enigmës vetëm në atë zonë. Virusi SARS-CoV-2 mund të ketë dhjetra apo edhe qindra zona të dallueshme, secila e identifikuar nga një molekulë e ndryshme e antitrupave.

Kur ndodh një përgjigje imune, sistemi imunitar prodhon një familje antitrupash që njohin pjesë të ndryshme të virusit.

Kjo quhet një përgjigje poliklonale sepse secili anëtar i familjes së antitrupave prodhohet nga një klon i ndryshëm i qelizave B.

Kështu, dy individë të veçantë do të prodhojnë dy familje të ndryshme të antitrupave bazuar në kodin e tyre gjenetik. Kur sistemi imunitar për herë të parë ndesh një agjent infektiv, qoftë bakter apo virus, së pari prodhon imunoglobina M (IgM). IgM fillojnë të shfaqen disa ditë pas fillimit të infeksionit. Disa ditë më vonë, një lloj i dytë i antitrupave, imunoglobina G (IgG) fillon të shfaqet me radhë.

IgM dhe IgG janë familje të antitrupave që luftojnë kundër virusit SARS-CoV-2. IgM-të e prodhuara zakonisht fillojnë të zhduken brenda disa javësh. Antitrupat IgG në gjak vazhdojnë të rriten për disa javë dhe mund të jenë të pranishëm në sistemin imunitar për disa muaj para se të zhduken.

Çfarë dimë për përgjigjet imune ndaj SARS-CoV-2?

Ashtu si me shumicën e infeksioneve, IgM anti-SARS-CoV-2 fillojnë të shfaqen tek disa njerëz rreth 3 deri në 5 ditë pas fillimit të infeksionit.

Sidoqoftë, në varësi të ndjeshmërisë së testit të zbulimit, mund të duhen deri në 3 javë që disa individë të shprehin IgM anti SARS-CoV-2.

IgG-të anti-SARS-CoV-2 fillojnë të shfaqen rreth disa ditësh pas IgM-ve. Një përqindje e vogël e njerëzve, rreth 5% e atyre me COVID-19, që shfaqin simptoma me një test pozitiv për virusin, duket se nuk zhvillojnë antitrupa, edhe pasi të jenë rikuperuar nga COVID-19.

LEXO EDHE:  Rama: Rritja e LSI-tremb demokratet, ndaj fabrikojne akuza

LEXO EDHE:  Hipokrizia e Bashës nuk njeh kufi/ Sulmon Qazim Sejdinin, në dhjetor i miratoi buxhetin

Si eshte e mundur ?

Përgjigja është se prodhimi i antitrupave nuk është funksioni kryesor i sistemit imunitar që pastron një infeksion viral. Nga ana tjetër, antitrupat janë mbrojtja e parë kundër një infeksioni viral të ardhshëm.

A e përbën imunitetin prania e antitrupave kundër COVID-19?

Ne nuk e dimë përgjigjen e sakte. Ne ende nuk e dimë nëse antitrupat e pranishëm do të parandalojnë një infeksion në të ardhmen me SARS-CoV-2. Nëse është kështu, nuk e dimë për sa kohë nivelet e këtyre antitrupave do të qëndrojnë mjaftueshëm të larta për të siguruar mbrojtje. Antitrupat që mbrojnë nga infeksionet e ardhshme quhen antitrupa neutralizues. Është e mundur të vlerësohet aftësia neutralizuese e antitrupave duke i marrë ato nga një pacient i kuruar nga COVID-19 dhe duke i përdorur ato për të bllokuar infeksionin SARS-CoV-2 në një kafshë, por e vetmja provë absolute është parandalimi i ri-infektimit të një njeriu gjatë një epidemie të shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2.

Qëllimi i vaksinimit kundër COVID-19 është padyshim që të induktojë nivele të larta të antitrupave neutralizues në një përqindje të madhe të njerëzve që marrin vaksinën. Edhe një herë, prova e vetme absolute e pranisë së antitrupave dhe e efektivitetit të vaksinës është ekspozimi i individëve të vaksinuar ndaj SARS-CoV-2 në një epidemi të ardhshme.

Testimi për antitrupa anti-SARS-CoV-2 do të vazhdojë të luajë një rol të rëndësishëm ndërsa epidemia evoluon. Do të jetë thelbësore për të përmirësuar kuptimin e përgjigjes së antitrupave ndaj këtij lloji të koronavirusit dhe gjithashtu për të kuptuar se çfarë mund të matin llojet e ndryshme të testeve të antitrupave.

Por mbase edhe më e rëndësishme do të jetë aftësia për të vlerësuar dhe krahasuar saktësinë e testeve të ndryshme të antitrupave.

Hapi i parë do të jetë kryerja e një kodimi të përshtatshëm të testeve të ndryshme në mënyrë që të mendojmë për origjinën e mostrave të testuara, natyrën e asaj që testohet, metodat e përdorura për të përfshirë pajisjen specifike, kodimin e rezultateve dhe vlerësimi i vlerës parashikuese të secilës provë.

Vetëm atëherë do të jemi në gjendje të vlerësojmë nivelin e mbrojtjes së individëve bazuar në nivelet e tyre të antitrupave, efektivitetin e vaksinave dhe të zhvillojmë njohuritë tona në lidhje me mënyrën e kontrollit të COVID-19 në shkallën e komunitetit, popullatës.

 

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Shifrat/ Konfirmohen 474 raste të reja me Covid, numri i viktimave nuk njeh ulje

Publikuar

-

Nga

Shifrat/ Konfirmohen 474 raste të reja me Covid, numri i viktimave nuk njeh ulje

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju bën apel qytetarëve të mos e ulin vigjilencën në zbatimin e rregullave antiCOVID; Vendosni maskën mbrojtëse në çdo ambient jashtë shtëpisë; shmangni grumbullimet dhe ruani distancimin fizik; kujdesuni për higjenën vetjake, vetëm kështu parandaloni përhapjen e COVID-19.

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju njeh me situatën e COVID19 në 24 orët e fundit si vijon:
Janë kryer 2521 testime dhe kanë rezultuar pozitivë 474 qytetarë.
Rastet pozitive të konfirmuara janë identifikuar në këto bashki: 167 raste në Tiranë, 39 raste në Vlorë, 35 raste në Durrës, 29 raste në Lushnje, 20 raste në Fier, Elbasan, 12 raste në Lezhë, 10 raste në Shkodër, Krujë, Kurbin, 9 raste në Berat, 8 raste në Kukës, Kamëz, Gjirokastër, Sarandë, Patos, 7 raste në Kavajë, Kuçovë, 6 raste në Librazhd, Dibër, 5 raste në Delvinë, 4 raste në Mat, Peqin, Gramsh, Poliçan, 3 raste në Divjakë, Prrenjas, Shijak, 2 raste në Korçë, Tropojë, Malësi e Madhe, Bulqizë, 1 rast në Devoll, Has, Mirditë, Mallakastër, Tepelenë, Belsh, Himarë, Vorë, Cërrik.

Në 24 orët e fundit janë shëruar 363 qytetarë, duke e çuar numrin e të shëruarve 40,453 që nga fillimi i epidemisë.
Aktualisht në 4 spitalet COVID, po trajtohen 282 pacientë, 30 në terapi intensive nga të cilët 4 pacientë janë të intubuar.
Fatkeqësisht me gjithë përpjekjet e mjekëve 7 qytetarë nuk e kanë fituar betejën me COVID19: 3 qytetarë nga Tirana, 1 qytetar nga Vlora, 1 qytetar nga Lushnja, 1 qytetar nga Gjirokastra, 1 qytetar nga Shkodra të moshave 65-83 vjeç. Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i shpreh ngushëllime familjarëve të të ndjerëve.

LEXO EDHE:  Hipokrizia e Bashës nuk njeh kufi/ Sulmon Qazim Sejdinin, në dhjetor i miratoi buxhetin

LEXO EDHE:  Kriza në PD/ Dashamir Shehi paralajmëron Lulzim Bashën

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale u drejtohet qytetarëve të mos neglizhojnë asnjë shenjë të sëmundjes dhe të kontaktojnë për çdo dyshim me mjekun e familjes për të kryer testimin si dhe për ndjekjen dhe trajtimin ambulator në banesë. Telefononi në linjën e gjelbër 0800 40 40 për të mësuar mjekun tuaj të familjes dhe për të kontaktuar me të. Gjithashtu, telefononi në numri unik 127 i Urgjencës Kombëtare mund të telefononi kur dyshoni se keni shenja të sëmundjes dhe duhet të kryeni testimin për COVID19 apo nëse keni nevojë për trajtim të specializuar spitalor në spitalet COVID.

COVID-19 – Statistika (17 Janar 2021)
Raste të reja ditore        474
Të shëruar në 24 orë     363
Të shtruar në spitale     282
Humbje jete në 24 orë   7
Testime ditore              2521

Testime totale            313,188
Raste pozitive             67,690
Raste të shëruara       40,453
Raste Aktive                25,960
Humbje jete                 1277

Shpërndarja gjeografike e rasteve aktive sipas qarqeve:
Tiranë 14962
Fier  1961
Shkodër   1378
Durrës  1446
Lezhë  1016
Vlorë   1049
Korçë    880
Elbasan  1045
Berat  821
Dibër  532
Gjirokastër 478
Kukës 392

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

6 përfitimet shëndetësore të spinaqit, sipas nutricionistëve

Publikuar

-

Nga

6 përfitimet shëndetësore të spinaqit, sipas nutricionistëve

Spinaqi është i pasur me lëndë ushqyese

Tri gota spinaq të papërpunuar sigurojnë vetëm 20 kalori, pa yndyrë, 2 gram proteina dhe 3 gram karbohidrate me 2 gramë fibra (pra 1 gram karbohidrate neto). Megjithëse ka kaq pak kalori, spinaqi është i mbushur me lëndë ushqyese. Një pjesë prej tre gotash siguron mbi 300% të nevojës ditore për vitaminë K që mbështet kockat. Spinaqi gjithashtu siguron mbi 160% të qëllimit ditor për vitaminën A dhe rreth 40% për vitaminën C, të cilat mbështesin funksionin imunitar dhe promovojnë lëkurë të shëndetshme. Spinaqi gjithashtu përmban 45% të nevojës ditore të folatit, një vitaminë B që ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së. Dhe spinaqi furnizon 15% të qëllimit ditor si për hekur dhe magnez, 10% për kalium dhe 6% për kalcium, së bashku me sasi më të vogla të vitaminave të tjera të grupit B.

Spinaqi është i pasur me antioksidantë

Përveç shumë vitaminave dhe mineraleve të tij, spinaqi siguron antioksidantë të lidhur me anti-inflamacion dhe mbrojtjen e sëmundjeve. Këto përfshijnë kaempferol, një flavonoid që tregohet se zvogëlon rrezikun e kancerit , si dhe ngadalëson rritjen dhe përhapjen e tij. Një tjetër, i quajtur quercetin , ka qenë i lidhur me efektet e mundshme mbrojtëse në kujtesë, si dhe sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2 .

Spinaqi është një ushqim funksional

Në një studim të botuar në revistën Food & Function , studiuesit përmbledhin efektet mbrojtëse të spinaqit, bazuar në aktivitetin e fitokimikateve dhe përbërësve bioaktivë të tij që ndodhin natyrshëm. Ata deklarojnë se këto substanca të rrjedhura nga spinaqi mund të zvogëlojnë stresin oksidativ, dëmtimin e ADN-së dhe sëmundjen. Ata janë gjithashtu në gjendje të ndikojnë pozitivisht në shprehjen e gjeneve të përfshira në metabolizëm dhe inflamacion. Përveç kësaj, ato nxisin çlirimin e hormoneve të ngopjes, të cilat mund t’ju bëjnë të ndiheni më të ngopur dhe të kënaqur.Për këto arsye, studiuesit arrijnë në përfundimin se ngrënia e më shumë spinaq mund të ndihmojë në largimin e sëmundjeve të zemrës, kancerit , diabetit të tipit 2 dhe mbipeshes. Spinaqi mbështet shëndetin e trurit.

Efektet anti-inflamatore të spinaqit e bëjnë atë një pretendent kryesor për mbrojtjen e trurit, veçanërisht me plakjen. Në një studim, studiuesit gjurmuan modelet e të ngrënit dhe aftësitë njohëse të më shumë se 950 të rriturve të moshuar për rreth pesë vjet. Ata panë një rënie të ndjeshme në shkallën e rënies njohëse midis atyre që konsumuan sasi më të mëdha të perimeve me gjethe jeshile. Të dhënat treguan se njerëzit që hanin një deri në dy racione zarzavate me gjethe çdo ditë kishin të njëjtat aftësi njohëse të një personi 11 vjet më të ri sesa ata që nuk konsumuan asnjë zarzavate me gjethe.

Spinaqi mund të ndihmojë në menaxhimin e presionit të gjakut

Spinaqi është një burim i nitrateve që ndodhin natyrshëm, përbërës që hapin enët e gjakut për të përmirësuar rrjedhën e gjakut dhe për të lehtësuar ngarkesën e punës në zemër. Në një studim të vogël, botuar në The Journal of Nutrition , 11 burra dhe shtatë gra konsumuan katër pije të ndryshme të pasura me nitrate, përfshirë një pije spinaq.

Studiuesit zbuluan se nivelet e nitratit në gjak u rritën pas uljes së të katër pijeve. Pija e spinaqit, përveç atyre të bëra nga lëngu i panxharit dhe sallata me raketa (një tjetër jeshile me gjethe), uli gjithashtu presionin e gjakut. Presioni diastolik i gjakut mbeti më i ulët pesë orë pasi gëlltiti pije spinaqi dhe raketa. (Diastoliku është numri më i ulët në leximin e presionit të gjakut, që tregon sasinë e presionit në arteriet tuaja midis rrahjeve.) Spinaqi mbron shëndetin e syve.

Një nga antioksidantët në spinaq, i quajtur lutein, është treguar për të zvogëluar rrezikun e degjenerimit makular të lidhur me moshën (AMD), një sëmundje e syrit që mund të mjegullojë shikimin e mprehtë dhe qendror të kërkuar për aktivitete si leximi dhe ngarja e makinës. AMD është një shkak kryesor i humbjes së shikimit për njerëzit e moshës 50 vjeç e lart. Aktualisht nuk ka shërim ose trajtim për të ndryshuar gjendjen, kështu që parandalimi është thelbësor.

LEXO EDHE:  PD sqarim me 16 pika/Ja ku bashkohemi dhe ndahemi për marrëveshjen

LEXO EDHE:  Shënim/ Ish-deputetët braktisin Kryemadhin dhe Bashën

Në një studim japonez, studiuesit ekzaminuan sytë e 11 jo-duhanpirësve të shëndetshëm që konsumuan 75 gram spinaq të ngrirë që përmbante 10 mg luteinë çdo ditë për dy muaj. Marrja e spinaqit të pasur me luteinë rriti nivelet e luteinës në gjak, dhe gjithashtu rriti masat e densitetit optik të pigmentit makular (MPOD). Kjo është e rëndësishme, sepse pigmenti makular vepron si syze dielli të brendshme për të mbrojtur sytë, dhe MPOD i ulët ose i zvogëluar është një faktor rreziku për AMD. Ky studim tregon se spinaqi mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të AMD .

Si ndikon gatimi i spinaqit në ushqyesit e tij

Ndërsa rekomandoj përfshirjen e spinaqit në enët e gjalla dhe ato të gatuara, disa hulumtime tregojnë se mos gatimi i zarzavate është mënyra më e mirë për të ruajtur përmbajtjen e saj në luteinë.Në një studim suedez, spinaqi u ble në një supermarket dhe më pas u gatua duke përdorur metoda të ndryshme deri në 90 minuta. Sa më gjatë të zihej spinaqi, aq më i ulët do të jetë niveli i mbetur i luteinës. Kur skuqet në një temperaturë të lartë, një përqindje e madhe e luteinës shperbehet brenda vetëm dy minutash.

Shkencëtarët thonë se mënyra më e mirë për të konsumuar spinaq për marrjen maksimale të luteinës mund të jetë në një gojëmjaltë të kombinuar me një yndyrë të shëndetshme, të tilla si avokado ose gjalpë bajame. Kjo pasi kur spinaqi pritet në copa të vogla, më shumë luteinë lirohet nga gjethet, dhe yndyra rrit aftësinë për të thithur antioksidantin.Kërkimet e vjetra zbuluan se gatimi ndikon gjithashtu në përmbajtjen e folateve të spinaqit ; zierja e uli këtë nivel të vitaminës B me gati gjysmën. Avullimi, megjithatë, rezultoi në asnjë humbje të konsiderueshme të folatit, edhe pas katër minutash e gjysmë.

Një studim i fundit shqyrtoi efektin e metodave të ndryshme të gatimit në përmbajtjen e vitaminave në perimet e zgjedhura, përfshirë spinaqin. Studiuesit zbuluan se mikrovalimi rezultoi në humbjen më të ulët të vitaminës K. Blançimi uli ndjeshëm përmbajtjen e vitaminës C, e cila mbahej më së miri nga avullimi. Gatimi gjithashtu zvogëloi nivelet e vitaminës E në spinaq, por rriti përmbajtjen e vitaminës A. Kjo ndodh kur muret e bimës zbuten, gjë që ndihmon në çlirimin dhe thithjen e lëndës ushqyese. Përsëri, për rezultate më të mira, përzieni mënyrën se si e konsumoni spinaqin ca të papërpunuar, disa të gatuar por përpiquni të mos e gatuani shumë.

Mënyra të thjeshta për të ngrënë më shumë spinaq

Unë rekomandoj të hani çdo ditë një filxhan (sa madhësia e një topi tenisi) me një lloj jeshile me gjethe. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa vendosja e një grusht spinaqi në një pjatë si një shtrat për çfarëdo tjetër që po hani, kështu që të merrni disa gjethe spinaqi me çdo kafshatë. Për një pjatë anësore të shpejtë dhe të lehtë, hidhni spinaq me një vinaigretë të thjeshtë të bërë së bashku me vaj ulliri ekstra të virgjër, uthull balsamike, mustardë Dijon dhe erëza të bimëve italiane të thata. Kaurdisni spinaq në vaj ulliri ekstra të virgjër me speca të kuq të ëmbël dhe piper të kuq të grimcuar, ose avulloni dhe hidhni zarzavate me tapenadë ulliri të copëtuar ose pesto pa qumësht.

LEXO TE PLOTE