Connect with Us

Ylli Gurra: Në Shqipëri veprojnë mbi 600 organizata fetare, duhet të kontrollohen

Sociale

Ylli Gurra: Në Shqipëri veprojnë mbi 600 organizata fetare, duhet të kontrollohen

Publikuar

-

Ylli Gurra: Në Shqipëri veprojnë mbi 600 organizata fetare, duhet të kontrollohen

Ish-myftiu i Tiranës, Ylli Gurra, ka folur sot për ngjarjen tronditëse të Kombinatit, ku u gjetën të pajeta nënë e bijë dhe vajza tjetër në gjendje të rëndë shëndetësore.

Gurra tha se në Shqipëri veprojnë mbi 600 organizata fetare, për të cilat pretendon se kanë hyrë në vendin tonë përmes Komitetit Shtetëror të Kulteve.

“Të gjitha këto grupime që hyjnë në Shqipëri, hyjnë përmes miratimit të Komitetit Shtetëror të Kulteve. Ka mbi 600 e disa organizma e grupime fetare që veprojnë brenda kornizës fetare në Shqipëri. Në momentin e parë kanë një datë regjistrimi”, u shpreh ai në TvT.

LEXO EDHE:  Kosovë/Virusi i gripit AH1N1, situata nën kontroll

Ish-myftiu deklaroi se komunitetet e mëdha fetare duhet të kontrollojnë veprimtarinë e këtyre grupimeve.

“Anëtarët dhe mënyrën e funksionimit brenda cilit religjion ofrojnë shërbim, duhet komunitetet e njohura ta ndjekin pjesën e tyre në raport me qytetarët. Jo të bëjnë punën e forcave të rendit apo sigurisë, por të kenë kontakte në zonë. Pra çfarë rrjedhe po marrin këta besimtarë. E bëj këtë krahasim edhe me daljen e grupimeve me frymë radikale të para disa viteve në Shqipëri”, theksoi Gurra./ CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sociale

Shkolla e Policisë hap aplikimet/ Pranohen 300 të rinj

Publikuar

-

Nga

Shkolla e Policisë hap aplikimet/ Pranohen 300 të rinj

Shkolla e Policisë hap aplikimet për të rinjtë.  Të gjithë ata që janë të interesuar për shkollën bazë të policisë, mund të aplikojnë deri më datë 10 gusht. Policia e Shtetit bën me dije se janë 300 vende në Shkollën Bazë, ndërsa aplikimet do të bëhet pranë Drejtorive Vendore të Policisë. Nëpërmjet një njoftimi bëhen me dije edhe kriteret e aplikimit dhe dokumentacioni përkatës.

“Procesi i aplikimit është i hapur deri në datën 10 gusht dhe formularin e aplikimit e shkarkoni  në faqen online të Policisë së Shtetit: Nga data 13 korrik 2020 procesi i aplikimeve është i hapur për të gjithë kandidatët e interesuar për të ndjekur studimet në Shkollën Bazë të Policisë për “Patrullë të Përgjithshme”. Aplikimet dorëzohen pranë Drejtorive Vendore të Policisë, ku aplikanti ka vendbanimin e përhershëm. Në përfundim të gjithë procesit të konkurrimit, 300 kursantët fitues do të ndjekin studimet në Kolegjin Profesional të Lartë “Kolegji i Policisë” për “Patrullë të Përgjithshme”, në Akademinë e Sigurisë”, thuhet në njoftim.

Kriteret

Kriteret, që duhet të përmbushë aplikanti, për të ndjekur studimet në Shkollën Bazë të Policisë për “Patrullë të Përgjithshme”: – Të jetë shtetas shqiptar; -Të ketë mbushur moshën 18 vjeç dhe të jetë nën 30 vjeç; -Të jetë me gjatësi jo më pak se 170 cm për meshkujt dhe jo më pak se 160 cm për femrat; – Të mos jetë i përjashtuar nga Policia e Shtetit apo të jetë larguar nga shërbimi civil; – Të ketë zotësi të plotë për të vepruar; – Të jetë në gjendje të mirë shëndetësore dhe i aftë fizikisht për të kryer detyrën dhe të mos ketë shenja të dukshme (tatuazh) që nuk mbulohen nga uniforma verore e Policisë; – Të ketë mbaruar arsimin e mesëm; – Të mos jetë i dënuar me vendim gjykate të formës së prerë për kryerjen e një krimi ose të një kundërvajtjeje penale me dashje; – Të ketë dëshmi të aftësisë së drejtimit të automjetit të tipit “B”.

LEXO EDHE:  Foto-Zyrtarët e PD vizitojnë familjet në Kombinat/ Kanë nevojë për strehim dhe ndihmë psikologjike

LEXO EDHE:  Video/ Policia e Tiranës evidenton shkelësit e ligjit

Dokumentet 

Aplikantët për punonjës policie duhet të paraqesin dokumentacionin e mëposhtëm për aplikim në Polici: – Formulari i aplikimit; – Fotokopje e kartës së identitetit; – Dokument zyrtar që vërteton përfundimin e arsimit të mesëm; – Fotokopje të dëshmisë së aftësisë së drejtimit të automjetit të tipit “B”; –Vërtetim nga Gjykata; – Vërtetim nga Prokuroria; – Fotokopje të librezës së punës për ata që janë në marrëdhënie pune ose i kanë shkëputur marrëdhëniet e punës; –  Vërtetim që ndjek arsimin e lartë (për ata që vazhdojnë arsimit e lartë); – Mandat pagesa e tarifës së aplikimit; Dëshmia e penalitetit dhe certifikata familjare nxirren nga vetë strukturat policore ku kryhet aplikimi. Kontrolli mjekësor dhe analiza që vërteton se nuk je përdorues i lëndëve narkotike janë procedura që kryhen në fazën e kontrollit shëndetësor. /CNA.al

 

LEXO TE PLOTE

Sociale

DASH nxjerr raportin/ Shqipëria kontribuoi në mposhtjen e ISIS, ja 4 qytetet me terrorizmin më të madh

Publikuar

-

Nga

Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar një raport për terrorizmin, ku përmend edhe Shqipërinë.

DASH deklaron se shqipëria ka ndihmuar mposhtjen e ISIS dhe ka rritur përpjekjet për të luftuar kërcënimet e mundshme terroriste.

Më tej thuhet se korrupsioni, barrierat për shkëmbimin e informacionit midis agjencive qeveritare, koordinimi i pamjaftueshëm brenda agjencisë dhe sistemi gjyqësor me funksionim të dobët, kanë penguar luftën ndaj terrorizmit.

DASH ka publikuar edhe emrat e 4 qyteteve me terrorizmin më të fortë në vend, që përfshijnë konkretisht Shqipërinë e mesme.

Pjesë nga raporti i DASH:

Pasqyrë e përgjithshme: Shqipëria vazhdoi të mbështesë fuqimisht përpjekjeve ndërkombëtare të CT në 2019 dhe kontribuoi në mposhtjen e ISIS.

Kërcënimi i terrorizmit në Shqipëri përbëhet nga FTF që kthehen nga Iraku dhe Siria, disa të rinj shqiptarë që janë radikalizuar në veprimtari terrori, dhe komplotimet e Iranit kundër grupit opozitar iranian të zhvendosur Mujahedeen-e-Khalq (MEK).

Incidente terroriste për 2019: Nuk ka patur incidente terroriste të raportuara në Shqipëri në vitin 2019.

Legjislacioni, Zbatimi i Ligjit dhe Siguria Kufitare: Shqipëria ka kriminalizuar aktet terroriste, financimin e terrorizmit, kryerjen e transaksioneve me persona në listat e sanksioneve të KB, rekrutimin dhe trajnimin e njerëzve për të kryer akte terroriste, nxitje të akteve terroriste, dhe krijimin, udhëheqjen dhe marrin pjesë në organizata terroriste ose konflikte të armatosura jashtë vendit. Shqipëria mban një sistem të mbikëqyrjes së sigurisë portuale për të përmbushur kërkesat sipas Kodit Ndërkombëtar të Sigurisë së Transportit dhe Portit Ndërkombëtar të Organizatës Detare.

Zbatimi i ligjit shqiptar rriti përpjekjet për të luftuar kërcënimet e mundshme terroriste. Njësia e Kontrollit të Policisë së Shtetit Shqiptar (CTU) ka punuar ngushtë me agjensitë e Sh.B.A për të lidhur kërkesat e qeverisë shqiptare me ekspertizën dhe burimet e Sh.B.A, duke siguruar që qeveria shqiptare të zhvillojë aftësi të përqendruara të CT. CTU gjithashtu mori pjesë në disa ndërhyrje të suksesshme të terroristëve të njohur ose të dyshuar.

Në vitin 2019, CTU krijoi një nën-njësi të vogël të përqendruar në kundërshtimin e financimit të terrorizmit. Qeveria shqiptare ka zhvilluar, në bashkëpunim me partnerët ndërkombëtarë, plane dhe aftësi emergjente për të parandaluar dhe reaguar ndaj sulmeve terroriste kundër caqeve të buta. Më 23 tetor, Policia e Shtetit Shqiptar njoftoi se kishte prishur sulmet e planifikuara në vitin 2018 nga agjentët iranianë kundër anëtarëve të MEK që jetojnë në Shqipëri.

Korrupsioni dhe barrierat për shkëmbimin e informacionit midis agjencive qeveritare, koordinimi i pamjaftueshëm brenda agjencisë dhe një sistem gjyqësor me funksionim të dobët vazhduan të pengojnë përpjekjet e zbatimit të ligjit në Shqipëri në të gjitha nivelet. Zbatimi i reformave të thella në sektorin gjyqësor vazhdon, duke filluar me verifikimin e 800 gjyqtarëve dhe prokurorëve të Shqipërisë për korrupsionin, paaftësinë dhe lidhjet me krimin e organizuar. Sapo Shqipëria të krijojë Strukturën e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK), juridiksioni mbi çështjet e terrorizmit që përfshijnë një grup të organizuar do të jetë nën kontrollin e SPAK. Zyrat e prokurorisë së rrethit do të ndjekin penalisht të gjitha çështjet e tjera të KT.

LEXO EDHE:  Kosova: Do t’i lidhim banorët e fshatrave të braktisur të Tiranës me qendrën

LEXO EDHE:  Video/ Policia e Tiranës evidenton shkelësit e ligjit

Shqipëria vazhdon të ndërmarrë hapa për të përmirësuar sigurinë e saj kufitare, për të zbuluar dhe mohuar hyrjen në vend të terroristëve, dhe në përputhje me standardet e UNSCR 2396 siç është përdorimi i API / PNR për të përmirësuar kontrollimin e pasagjerëve ajror. Shërbimet e zbatimit të ligjit bashkëpunojnë gjerësisht me INTERPOL dhe organet e tjera ndërkombëtare të zbatimit të ligjit.

Përballimi i Financimit të Terrorizmit: Shqipëria është anëtare e Komitetit të Ekspertëve për Vlerësimin e Masave kundër Pastrimit të Parave (MONEYVAL), një organ rajonal i stilit FATF. FIU e saj, Drejtoria e Përgjithshme për Parandalimin e Pastrimit të Parave, është anëtar i Grupit Egmont.

Në vitin 2019, Shqipëria vazhdoi të punojë me FATF dhe MONEYVAL për të adresuar dobësitë e identifikuara në regjimin e saj AML / CFT. Një vlerësim MONEYVAL i korrikut 2018 raportoi se Shqipëria kishte “efektivitet të ulët” në tre fusha të rezultatit të menjëhershëm: konfiskimin, hetimin e financave terroriste dhe ndjekjen penale, dhe sanksionet e financimit të përhapjes së mëtejshme. Në qershor 2019, Shqipëria miratoi legjislacionin për të adresuar këto shqetësime, por zbatimi aktual varet nga rregulloret dhe veprimet e mëtejshme nga qeveria.

Gjithashtu në vitin 2019, OSBE dhe UNODC mbajtën së bashku një kurs trajnimi për të luftuar financimin e terrorizmit për pjesëmarrësit nga Shqipëria. Kursi ishte pjesë e një programi shumëvjeçar për ndërtimin e kapaciteteve të OSBE-UNODC për të mbështetur përpjekjet kombëtare për të luftuar financimin e terrorizmit në Evropën Jug-Lindore, në përputhje me Rezolutën 2462 të Sigurisë së KB, standardet FATF dhe angazhimet e OSBE-së.

Kundërvajtja ndaj ekstremizmit të dhunshëm: Qendra Kombëtare e CVE e Qeverisë së Shqipërisë mbetet aktive në koordinimin e programit CVE midis donatorëve ndërkombëtarë dhe kërkon të sigurojë që të gjitha ministritë të bashkëpunojnë në mënyrë efektive dhe të shmangin dublikimin e përpjekjeve. Qytetet shqiptare të Cerrikut, Elbasanit, Librazhdit dhe Tiranës janë anëtarë të Rrjetit Qytetet e Forta (SCN). Policia e Shtetit Shqiptar ka përfshirë kundërshtimin e radikalizmit dhe rekrutimit të terrorizmit në portofolet e 26 njësive policore të komunitetit në të gjithë vendin. Shefat e këtyre njësive morën trajnime nga qeveria e SHBA dhe zbatuan projekte me homologët e qeverisë lokale për të zbuluar dhe kundërshtuar përpjekjet e radikalizmit terrorist.

Bashkëpunimi Ndërkombëtar dhe Rajonal: Shqipëria është anëtare e Kartës Adriatik, Këshillit të Evropës (CoE), NATO, Organizata e Bashkëpunimit Islamik, OSBE, Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal për Evropën Juglindore dhe KB. Zyrtarët shqiptarë të drejtësisë penale morën pjesë rregullisht në shoqata, konferenca të ndryshme rajonale, dhe shkëmbime të tjera të shkëmbimit të informacionit mbi CT./ CNA.al

LEXO TE PLOTE

Sociale

Covid-19 “paralizon” gjyqësorin/ Infektohen tre gjyqtarë, pezullohet zhvillimi i seancave

Publikuar

-

Nga

Covid-19 "paralizon" gjyqësorin/ Infektohen tre gjyqtarë, pezullohet zhvillimi i seancave

COVID-19 ka prekur edhe Gjykatën e Lartë duke futur në karantinë në më pak se 48 orë tre gjykatat më të rëndësishme në vend.

Mësohet se kjo gjykatë do të mbyllet deri në një afat të dytë për shkak se një gjyqtar ka rezultuar pozitiv me COVID-19. Pas të premtes ku u shënua rasti i parë me COVID-19 në Gjykatën e Posaçme këtë të hënë një gjyqtar në Apelin Tiranë dhe një gjyqtar në Gjykatën e Lartë kanë rezultuar pozitiv me koronavirus.

LEXO EDHE:  Drejtësia/Vettingu, 600 Prokurorë dhe Gjyqtarë “skanohen” në vjeshtë

LEXO EDHE:  OSHEE kontroll blic në Tiranë/ 13 abonentë përfundojnë në polici

Në Gjykatën e Posaçme kundër Krimit dhe Korrupsionit është pezulluar për dy javë zhvillimi i seancave normale gjyqësore dhe po bëhen vetëm masat e sigurisë, ndërsa gjyqtari pozitiv është karantinuar po ashtu edhe dy gjyqtarë të tjerë dhe stafi i tyre.

Rasti i dytë në Gjykatat e kryeqytetit u shënua në Apelin e Tiranës me një prej gjyqtarëve e më pas këshilli i kësaj gjykate njoftoi se stafi do të reduktohej vetëm në çështjet emergjente deri në rezultatet e të gjithë trupës gjyqësore që do t’i nënshtrohet tamponit./CNA.al

LEXO TE PLOTE