Connect with Us

Vakancat në Gjykatën Kushtetese/ KED mblidhet online

Vetingu

Vakancat në Gjykatën Kushtetese/ KED mblidhet online

Publikuar

-

Pavarësisht situatës së vështirë që po kalon vendi për shkak të koronavirusit, Këshilli i Eërimeve në Drejtësi vijon punën për plotësimin e vakancave në Gjykatën Kushtetuese.

Kështu mësohet se KED do të zhvillojë mbledhje online, për të plotësuar këto vakanca.

Ndërkohë, mësohet se për të zëvendësuar vakancat e krijuara në Kushtetuese për postin e lënë bosh nga Fatos Lulo dhe Besnik Imeraj, në garë janë nga 6 kandidatë, ndërsa Këshilli i Emërimeve në Drejtësi pritet që të hënë të vendos datën e mbledhjes online e më pas t’i përcjell listën finale presidenti të Republikës.

Kujtojmë këtu se këto vakanca janë shpallur nga parlamenti dhe presidenca përkatësisht më gusht 2019 dhe shtator 2019.

LEXO EDHE:  “Teatri Kombëtar ishte një mumje në vdekje klinike”/ Veliaj: Mua s’ma hedh njeri

Aktualisht gjykata kushtetuese është me katër anëtarë dhe plotësimi me dy anëtarë të rinj do ta kthejë atë në funksionale./ CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vetingu

Zëri Amerikës: ILD liston shkeljet e gjyqtarit të Korçës, që liroi të burgosurin e përjetshëm

Publikuar

-

Nga

Liroi të burgosurin e përjetshëm/ ILD liston shkeljet e gjyqtarit të Korçës

Në Shqipëri, një raport i detajuar i Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, rendit një sërë shkeljes që sipas këtij institucioni përbëjnë shkak për shkarkimin e gjyqtarit të Korçës Markelian Kuqo, i cili në shkurt të vitit të kaluar urdhëroi lirimin me kusht të një të dënuari me burgim të përjetshëm. Raporti, gjendet tanimë në duart e Këshillit të Lartë Gjyqësor, i cili do të duhet të marrë dhe vendimin:

I arrestuar në Itali në vitin 1997 dhe më pas i dënuar me burgim të përjetshëm, Gerd Gjinarari, e pa veten jashtë qelisë, vitin e shkuar pasi në 14 shkurt gjykatësi i Korçës Markelian Kuqo pranoi kërkesën e tij për lirim me kusht. Në Itali, Gjinarari, u akuzua për disa vepra penale, nga vrasja te armëmbajtja pa leje, trafik lëndësh narkotike dhe kryerje të krimit nga banda të armatosura. Prej vitit 2014 ai po vuante dënimin në Shqipëri, në burgun e Drenovës.

Lirimi i tij me kusht u kundërshtua nga Ministria e Drejtësisë e cila pak ditë pas vendimit ju drejtua Këshillit të Lartë Gjyqësor, duke kërkuar marrjen e masave të menjëhershme ndaj gjyqtarit. Por mungesa e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, institucion i cili u ngrit në fillim të 2020-ës, bëri që rasti të mbetej i arkivuar për gati një vit. Ndërsa një vendim i marrë në qershor të 2019 nga gjykata e Apelit të Korçës, e cila rrëzoi vendimin e gjykatësit Kuqo, nuk ndryshoi asgjë për Gjinararin, i cili ndërkohë, ishte larguar pa lënë gjurmë.

Për rastin, Inspektori i Lartë i Drejtësisë, u vu në lëvizje që në javët e para, duke nisur ndaj gjykatësit Kuqo, hetimin disiplinor, i cili përfundoi në fund të muajit korrik, me kërkesën për shkarkim, drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor.

Raporti i gjatë, i cili tanimë ndodhet në duart e anëtarëve të KLGJ-së, vlerëson se gjyqtari i Korçës ka kryer një sërë shkeljes. “Nga ana e e magjistratit janë ndërmarrë veprime/mosveprime të cilat kanë të bëjmë me mosrespektim të rëndë dhe të vazhduar të legjislacionit…, si dhe gjatë dhënies së vendimit…është bërë një parashtrim i shtrembëruar i fakteve dhe rrethanave në mënyrë të dukshme në aktet e nxjerra”, vë në dukje raporti.

Sipas hetimit disiplinor, në marrjen e vendimit për lirim, gjykatësi Kuqo ka aplikuar ligjin që ka qenë në fuqi në kohën e kryerjes së veprave penale, i cili parashikonte se koha e nevojshme e vuajtjes së dënimit duhet të ishte 25 vjet, dhe jo 35 vjet, siç parashikon legjislacioni në fuqi. Një interpretim i tillë sipas hetimit, konsiderohet i gabuar pasi nuk ka respektuar një vendim unifikues të Gjykatës së Lartë për rastet e fuqisë prapavepruese të ligjeve. Inspektori i Lartë vëren gjithashtu se gjyqtari Kuqo, “ka qenë kontradiktor”, pasi në një moment tjetër, për të njejtin rast, i është referuar ligjit të ndryshuar.

LEXO EDHE:  Skandali/ Listat e kandidatëve për Kushtetuese u "krasitën"Sipas vendimit të lirimit, i dënuari Gjinarari, plotëson kushtet për t’u konsideruar i rehabilituar, ndërsa mes të tjerash përmendet dhe sjellja e tij shembullore në burg. Por Inspektori i Lartë I Drejtësisë, dhe në këtë rast vlerëson se përfundimet e gjyqtarit Kuqo “janë hipotetike, emocionale dhe të pambështetura në provat e administruara në gjykim” dhe se Gjykata e Apelit Korçë e cila rrëzoi vendimin e lirimit “ka konstatuar se nuk ka asnjë provë ku të mbështetet sjella shembullore e të dënuarit, përvec citimit të kësaj shprehje në raportin e Drejtorit të burgut të Drenovës Korçë, në një kohë që i dënuari ka qënë në këtë burg vetëm 11 ditë, në kohën e depozitimit të kërkesës”.

LEXO EDHE:  “Akti për pezullimin e procedurës, nul”/ Ferhati: Presidenti ka vepruar jashtë kompetencave

Po ashtu sipas hetimit disiplinor, nuk është mbajtur në konsideratë kriteri ndalues që nuk lejon lirimin me kusht për të dënuarin përsëritës për krime të kryera me dashje. Ndaj Gjinararit rezulton të ketë dy vendime penale nga Gjykatat italiane. Në vlerësimin e ILD-së “faktet dhe rrethanat janë parashtruar dukshëm në mënyrë të shtrembëruar dhe vetëm për t’ju përshtatur plotësimit të kërkesave formale të dy neneve të Kodit Penal”.

Raporti i Inspektorit të Lartë të Drejtësisë thekson se “nga ana e magjistratit nuk është mbajtur në konsideratë krahas jurisprudencës së Gjykatës së Lartë… edhe vetë praktika e tij e ndjekur gjatë trajtimit të kërkesave me objekt “Lirim me kusht”.

Në kërkesën për shkarkim drejtuar KLGJ-së, vihet në dukje se “këto veprime/mosveprime të tij janë kryer në mënyrë drejtpërdrejtë, të vazhduar, të vullnetshme dhe të pajustifikuar brenda të njëjtit proces gjyqësor” duke arritur në përfundimin se “shkelja disiplinore është kryer nga ana e magjistratit Markelian Kuqo me dashje direkte”.

Këshilli i Lartë Gjyqësor do të duhet të vendosë të merret me këtë çështje brenda muajit gusht, ndërsa dhe vetë gjyqtari Kuqo, do të ftohet të japë versionin e tij në raport me hetimin disiplinor. Për KLGJ-në, ky do të jetë rasti i parë i vlerësimit të një kërkese për shkarkim të një magjistrati.

Në harkun kohor të vetëm disa muajve që nga fillimi i aktivitetit, Inspektori i Lartë i Drejtësisë ka nisur dhe për 5 gjyqtarë dhe prokurorë të tjerë, hetime displinore që kanë të bëjnë po me lirime para kohe me kusht por dhe shkelje të tjera./ VOA

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Komisioneri Publik kundër KPK/ Ankimon në KPA vendimin për dy gjyqtare

Publikuar

-

Nga

Komisioneri Publik ka ankimuar në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit, pranë Gjykatës Kushtetuese vendimin e KPK për të konfirmuar në detyrë subjektin e rivlerësimit, znj. Valdete Hoxha, me detyrë gjyqtare pranë Gjykatës së Apelit Tiranë dhe subjektin e rivlerësimit, znj. Etleva Deda, me detyrë gjyqtare në Gjykatën e Posaçme Kundër Krimit dhe Korrupsionit

Komisioneri Publik, pasi shqyrtoi vendimin nr. 269, datë 1.7.2020, konstaton se përfundimet e arritura nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit për konfirmimin në detyrë të subjektit të rivlerësimit, znj. Valdete Hoxha, janë rrjedhojë e një vlerësimi jo të drejtë të provave dhe të një hetimi jo të plotë dhe shterues administrativ.

Komisioneri Publik kërkon nga Kolegji i Posaçëm i Apelimit që të riçelë hetimin gjyqësor për të tria kriteret e rivlerësimit, pasi vlerëson se subjekti i rivlerësimit nuk arrin nivel të besueshëm për konfirmimin në detyrë.Komisioneri Publik, brenda afatit ligjor, ushtroi ankim në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit, pranë Gjykatës Kushtetuese, kundër vendimit për subjektin e rivlerësimit, znj. Etleva Deda, me detyrë gjyqtare në Gjykatën e Posaçme Kundër Krimit dhe Korrupsionit.
Komisioneri Publik vlerëson se, referuar gjendjes së fakteve dhe provave të administruara nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, vendimi është i cenueshëm në tërësinë e tij dhe, për rrjedhojë, subjekti i rivlerësimit nuk arrin nivel të besueshëm për konfirmimin në detyrë.

LEXO EDHE:  Po Marsida çfarë mendimi ka?

LEXO EDHE:  “Asgjësimi” i Gjykatës Kushtetuese/ PD zbardh skemën mafioze

Komisioneri Publik kërkon që shkaqet e këtij ankimi të merren në shqyrtim nga ana e Kolegjit të Posaçëm të Apelimit dhe, në përfundim të shqyrtimit të çështjes, në seancë publike, të vendosë ndryshimin e vendimit nr. 256, datë 12.6.2020, të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, dhe shkarkimin nga detyra të subjektit të rivlerësimit, znj. Etleva Deda./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Prapaskenat e shkarkimit të bujshëm/ Fatmira Hajdari tentoi të fshihte 948 mijë USD

Publikuar

-

Nga

Në datën 18 qershor Komisioni i Pavarur i Kualifikimit vendosi të shkarkojë nga detyra ish-Gjyqtaren e Apelit Fatmira Hajdari.

Hajdari u shkarkua nga KPK për shkak se iu gjetën parregullsi në lidhje me pasurinë, ndërkohë që ka dalë edhe vendimi i plotë për ish-gjyqtaren, që e kompromenton edhe më shumë, pasi janë rreth 1 miliardë lekë pasuri të paligjshme që ajo ka tentuar t’i fshehë.

Fatmira Hajdari është përpjekur që të fshehë pasurinë duke shkelur ligjet si dhe nuk justifikon me të ardhura të ligjshme një pasuri me vlerë 948 mijë USD. Ky është konkluzioni i Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, shkallës së parë të Vetingut, në vendimin për shkarkimin e gjyqtares pas një karriere 20-vjeçare në drejtësinë shqiptare.

Kryefjala e vendimit për shkarkimin e Fatmira Hajdarit nga detyra është pallati 10-katësh në zonën e njohur si ‘Vilat Gjermane’ në Tiranë. Vendimi i shkarkimit zbërthen misterin e pallatit, të cilin zonja Hajdari nisi ta ndërtonte 8 vite më parë, pra në vitin 2012. Për të ndërtuar këtë pallat zonja Hajdari ka investuar 207 mijë euro, vlerë të cilën e ka mbuluar më vonë me shitjen e vetëm dy apartamenteve.

Fillimisht, Fatmira dhe Azem Hajdari kanë përfituar si të pastrehë nga shteti 454 m2 truall dhe një banesë 95 m2, në vitin 1995, me vlerë 129 mijë lekë. Edhe për këtë pasuri gjyqtarja ka gënjyer në deklaratat e pasurisë. Ndërkaq, mbi këtë truall, zonja Hajdari ka ndërtuar pallatin (punimet kanë nisur në 2012 dhe kanë përfunduar në 2014), ku sot ka në pronësi bashkë me tre fëmijët, 12 pasuri të paluajtshme, si apartamente, dyqane dhe njësi. Gjyqtarja ka shitur 4 apartamente me vlerë 110 mijë euro, 100 mijë euro, 60 mijë euro dhe 90 mijë euro. Në këto pasuri, gjyqtarja Hajdari ka 3/6 pjesë, ndërsa tre fëmijët kanë nga secili nga 1/6 pjesë.Nga hetimi 19-mujor, ka rezultuar se pallati është ndërtuar pa leje, nuk është deklaruar fillimi i investimit në ILDKP, nuk ka deklaruar fillimin e punimeve, nuk justifikon investimin me para të ligjshme si dhe më vonë del se trualli nuk është më 454 m2, por është rreth 900 m2.

LEXO EDHE:  Reforma në Drejtësi “mollë sherri” mes Kuvendit dhe Presidencës/ Ilir Meta bllokon ngritjen e KED

LEXO EDHE:  Skandali/ Listat e kandidatëve për Kushtetuese u "krasitën"

Në 2013, ka shtuar 142 m2 truall, ngjitur me truallin e parë. Në 2015, ka shtuar edhe 150 m2, ngjitur me dy pjesët e bashkuara, ndërsa pjesa tjetër është shtuar para vitit 2013. Sipërfaqja 142 m2 ka qenë tokë publike, të cilën zonja Hajdari e ka përfituar me vendim gjykate. 150 m truall i ka marrë me VKM-në nr. 823, datë 7.10.2015 sërish nga shteti, ku pala shitëse ishte ALUIZNI Tiranë. Truallin 150 m2 e ka pëfituar me çmim total prej 978.268 lekësh, e përbërë nga pagesa prej 402.267 lekësh, bono privatizimi në vlerën 560.000 lekë. Edhe këtë pronë të re Fatmira Hajdari nuk e ka deklaruar në ILDKP.

Referuar vendimit, KPK ngre dyshime edhe sa i takon burimit të 207 mijë eurove të investuara për ndërtimin e pallatit. Për të mbuluar pjesërisht këtë shpenzim, Fatmira Hajdari deklaron se djali i saj ka shitur investimin 160 mijë euro në lokalin në Qytetin Studenti. Djali i zonjës Hajdari në vitin 2009 ka lidhur një kontratë me Ministrinë e Ekonomisë për të marrë me qira për 10 vjet ish-Sallë e Lojërave të Qytetit Studenti, 306.5 m2, me vlerë qiraje 155.000 lekë/muaj. Por, kontrata është zgjidhur dy vjet më vonë, pasi ndërtesa u ka kaluar ish-pronarëve, të cilët i kanë dhënë djalit të zonjës Hajdari vlerën e investimit, lëvizje për të cilën KPK ka ngritu një pikëpyetje të madhe.

Për këtë investim, Kirjard Hajdari, ka marrë një kredi 18 milionë lekë, në vitin 2007, pra dy vjet para se të lidhte kontratën me Ministrinë e Ekonomisë. Sipas vendimit, nuk ka dokumentacion që provon investimin e shumës së kredisë në lokalin në Qytetin Studenti, shitjen e të cilit e ka përdorur për të justifikuar pjesërisht shumën prej 207 mijë euro për ndërtimin e pallatit. Më tej është zbuluar se një pjesë e kredisë ishte investuar në një biznes tjetër. Hetimi i thelluar ka zbuluar një seri manovrash dhe veprimesh fiktive me qëllim justifikimin dhe mbulimin e krijimit të pasurive të palujtshme me para që nuk u dihet burimi./CNA.al

VENDIMI I PLOTE: https://kpk.al/wp-content/uploads/2020/08/Vendim-Fatmira-Hajdari.pdf

LEXO TE PLOTE