LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Çelja e negociatave/ Zbardhet drafti final i Këshillit Europian

24 Mars 2020, 14:44, Politikë CNA
Çelja e negociatave/ Zbardhet drafti final i Këshillit Europian

Zbardhet drafti final i Këshillit Europian ku rekomandohet hapja e procesit të negociatave të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut me Bashkimin Europian.

Këshilli rekomandon që në mbledhjen e ministrave të jashtëm të BE në samitin që do të mbahet në Zagreb në muajin maj të hapet drita jeshile për të dyja vendet.

Por para konferencës së parë të negociatave, Këshilli kërkon nga Shqipëria që të plotësohen tre kushte. Reforma zgjedhore sipas rekomandimeve të OSBE, ngritja dhe funksionimi i Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykates së Lartë pas marrjes së opinionit nga Komisionini Venecias dhe rezultatet e para në luftën ndaj krimit të organizuar dhe korrpusionit nga organet e reja të drejtësisë, janë tre kriteret që KE kërkon që të plotësohen nga Shqipëria.

Gjithashtu KE kërkon që të shikohen me vëmendje edhe disa çështje, si dënimi i shitblerjes së votave, censusi i popullsisë, ligii për minoritetet, aplikimet për azil të shqiptarëve në vendet e Unionit, si dhe marrja e nje vendimi përfundimtar për ligjshmërinë e zgjedhjeve të 30 qershorit 2019.

“Pasi shqyrtoi raportin e përditësuar të Komisionit më 2 mars 2020 lidhur me progresin e bërë nga Republika e Shqipërisë, Këshilli mirëpret faktin se vendi ka treguar vendosmëri për të vazhduar axhendën e reformave të BE-së dhe ka arritur rezultate të prekshme, duke plotësuar kushtet e pëcaktuara në qershor 2019 nga Këshilli për hapjen e negociatave.
Duke parë progresin e kryer në reformat dhe në plotësimin e kushteve të përcaktuara njëzëri nga Këshilli në qershor 2019, Këshilli vendos të hapë negociatat me Republikën e Shqipërisë, çka duhet të miartohet nga vendet anëtare të Këshillit Evropian.
Këshilli merr parasysh synimin e Komisionit për të filluar punën përgatitore menjëherë. Konferenca e parë ndërqeveritare duhet të organizohet sa më shpejt që të jetë e mundur pas miratimit të kuadrit të negociatave nga Këshilli.
Përpara konferencës së parë ndërqeveritare, Shqipëria duhet të miratojë reformën elektorale në përputhje të plotë me rekomandimet e OSBE/ODIHR-it, të sigurojë një financim transparent të partive politike dhe fushatave elektorale, të sigurojë zbatimin e vazhdueshëm të reformës gjyqësore, duke siguruar funksionimin e Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë, duke marrë parasysh ekspertizën e rëndësishme ndërkombëtare, që përfshin opinionet e Komisionit të Venecias dhe të përfundojë krijimin e strukturave të specializuara kundër krimit të organizuar dhe kundër korrupsionit. Gjithashtu, Shqipëria duhet të forcojë më tej luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, edhe nëpërmjet bashkëpunimit me vendet anëtare të BE. Mbetet prioritet që Shqipëria duhet t?i kundërvihet fenomenit të kërkesave të pabazuara për azil dhe të sigurojë riatdhesimin, si dhe të amendojë ligjin për mediat në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias.
Kuadri i negociatave duhet të miratohet nga Këshilli dhe duket të pasqyrojë faktin që Shqipëria i ka zbatuar me sukses pesë prioritete, të tilla si: nisjen e procedurave penale ndaj gjyqtarëve dhe prokurorëve që janë akuzuar gjatë procesit të Vettingut për sjellje kriminale, nisjen e procedurave ndaj personave të akuzuar për blerje të votës, një goditje të dukshme të krimit të organizuar e korrupsionit në të gjitha nivelet, duke përfshirë nisjen e procedurave dhe plotësimin e procedimeve të para ndaj zyrtarëve të lartë shtetërorë e politikanëve, progres të dukshëm në reformën e administratës publike, zbatimin e reformës së ligjit elektoral, si dhe vendimin përfundimtar rreth ligjshmërisë së zgjedhjeve vendore të 30 qershorit 2019, po ashtu sikurse edhe përparim të mëtejshëm në zbatimin e mbetur të legjislacionit të vitit 2017 lidhur me kuadrin ligjoe në mbrojtje të pakicave kombëtare, miratimin e ligjit për censusin e popullsisë në përputhje me rekomandimet e Këshillit të Evropës dhe përparim në procesin e regjistrimit të pronave.
Komisioni vlerëson se lidhur me prioritetet e përcaktuara si të domosdoshme përpara një conference ndërqeveritare, tashmë Shqipëria ka bërë një progress të rëndësishëm, duke shtuar përpjekjet dhe duke arritur progres dhe rezultate të dukshme në këto probleme kyç”, thuhet në raport./CNA.al

Lajmet e fundit nga