Connect with Us

Kush është prokurori që arrestoi Henri Çilin/ Pasuria dhe skandalet, nga lirimi i nipit të diktatorit, denoncimi në “STOP” dhe mbyllja e shumë dosjeve

Lajme

Kush është prokurori që arrestoi Henri Çilin/ Pasuria dhe skandalet, nga lirimi i nipit të diktatorit, denoncimi në “STOP” dhe mbyllja e shumë dosjeve

Publikuar

-

Me një skedë pasurie që tregon se prokurori që arrestoi Henri Çilin është një njeri për t’i “qarrë hallin”, por jo pa “bëma” gjatë ushtrimit të detyrës së tij, në disa prokurori të ndryshme.

E ka filluar punën duke marrë kredi për blerje kompjuteri, pastaj kredi për makinën e tij, më pas makinë me kredi për bashkëshorten dhe në fund një kredi për shtepi në Fier.

Asllan Barjamaj jeton me rrogën e tij dhe të bashkëshortes dhe e vetmja pasuri e krijuar është shtepia në Fier ku dhe ka një borxh prej gati 40 mijë euro nga të cilat 10 mijë tek një person privat.

Por Barjamaj nuk është i panjohur për mediat. Ai ka qenë pjesë e një raportimi në emisionin investigativ “STOP”, ku për një gabim të tij, apo siç e quan “ngatërresë” ai i bllokoi pa të drejtë një shtetasi mjetin e tij për të paktën 4 muaj.

Bajramaj gjithashtu ka qenë prokurori që ka kundërshtuar lirimin me kusht të Ermal Hoxhës, nipit të diktatorit në Gjykatën e Fierit, por gjyqtari i çështjes Pirro Sota i rrëzoi kundërshtimet e Prokurorisë si të pabazuara dhe Hoxha u la i lirë.

Prokurori Asllan Barjamaj gjithashtu në raportet e institucionit del si një person që shumicën e çështjeve nuk i fillon, i pezullon, i pushon ose i transferon. Në një dokument zyrtar të prokurorisë pranë gjykatës së shkallës së parë në Përmet gjatë analizës për vitin 2017, saktësisht për periudhën Janar –gusht 2017, gjithsej ka trajtuar 46 procedime penale , ( pa mosfillimet )nga te cilat : 15 procedime penale i ka mosfilluar, 14 procedime penale i ka pezulluar, 16 procedime penale i ka pushuar, 12 procedime penale i ka derguar per gjykim, 4 procedime penale i ka transferuar.

Kujtojmë se disa ditë më parë pronari i UET, Henri Çili u arrestua pas finalizimit të operacionit “Mezhgorani” pasi ndaj tij rëndonin 6 akuza.

Sipas hetimeve, Çili, dyshohet për të paktën 6 vepra penale: “Fshehja e të ardhurave”, “ Pastrimi i produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale”, “Falsifikimi i dokumenteve”, “Mashtrimit”, “Ushtrimi i ndikimit të paligjshëm ndaj personave qe ushtrojnë funksione publike” dhe “Falsifikimi dokumenteve” në bashkëpunim.

Ditën e dielë, Gjykata e Përmetit liroi nga qelia Çilin duke vendosur për të masën “detyrim paraqitje”.

Çili është mes 31 të arrestuarve të operacionit “Mezhgorani”, ku midis tyre është edhe biznesmeni Sait Fishta nga Shkodra.

Skeda e pasurisë se prokurorit Asllan Barjamaj

Viti 2006
Shpërblim nga shkolla e Magjistraturës për periudhën 9 mujore, shuma 360 000 lekë.
Shpërblim nga pjesëmarrja në bordin Drejtues të shkollës së Magjistraturës, 27 000 lekë.

Viti 2007
Pagë si prokuror i Rrethit Gjyqësor Vlorë, nuk kuptohet shifra.

Viti 2008
Blerje e një kompjuteri, marrë me kredi, shuma 70 000 lekë.
Overdraft plus 750 000 lekë nga vitit 2007 total 150 000 lek.
Në posedim një automjet tip “Fiat Punto” mevlerë 150 000 lekë.
Pagesa mujore në Prokurorinëe Rrethit Gjyqësor Vlorë dhe nga 21 nëntori i 2008-ës nëProkurorinë Gjirokastër, 75 000 lekë.
Shpërblimpër fundvit 9000 lekë.
Paga e bashkëshortes 210 000 lekë.
Shpërblimi i marrë nga bashkëshortja në fundvit 10000 lekë .
Kredia 70 000 lekë, shuma e shlyer 43 000 lekë, shuma e pashlyer 27 000 lekë.
Overdrafti me shumën 75000 lekë, asnjë lekëi shlyer.

Viti 2009
Automjet Mercedez Benz, blerë në vitin 2007 nga lekët e marra kredi, vlera 2500 euro.
Paga vjetore 840 000 lekë.
Shpërblim marrë nga Prokuroria e Përgjithshme Tiranë 85 000 lekë.
Paga e bashkëshortes 200.000 lekë
Depozitë në bankë 200 000 lekë.
Në shtator të vititi 2009 marrë kredi me shumën 500 000 lekë për shpenzime mujore, shuma e shlyer 15 000 lekë, Gjendja e detyrimit të mbetur pa paguar 480 000 lekë.
Është përgjysmuar shuma e overdraftit, paguar 75 000 lekë, mbetur pa paguar 75 000 lekë.

Viti 2010
Kam siguruar të ardhura nga paga dhe shpërblime të dhëna për shkak të 950 000 lekë.
Kam përfituar pagë mujore 85 000 lekë plus 15 000 si pasojë e vështirësive në punë, plus 1 pagë 80 000 lekë, plus dieta që kapin shumën 950 000 lekë.
Shtator 2010 kam marrë kredi shtesë mbi kredinë e marrë në vitin 2009 në shumën 250 000 mijë lekësh dhe detyrimi gjithësej është 700 000 lekë.
Deklarimet e bashkëshortes
Të ardhura nga paga mujore 500 000 mijë lek në vit.
Të ardhura nga kryerja e akteve të ekspertimit për interesa të Gjykatës sëRrethit Gjyqësor Gjirokastër 50 000 lekë në vit.
Tërheqja e depozitës 200 000 lekë,
Marrë hua në formëne overdraftit 120 000 lekë.

Viti 2011
Të ardhura nga paga 840 000 lekë në vit.
Pagesat për punë jashtë orarit 90 000 lekë.
Marrë shpërblim nga Prokuroria e Tiranës 50 000 lekë.
Paga e bashkëshortes për 10 muaj, 450 000 lekë.
Kredi 350 000 lekë vazhdon të jetë aktive, paguhet kësti mujor 142 500 lekë. Vazhdon të jetë aktive kredia 700 000 lekë.
Shuma e shlyer rreth 50 000 lekë.
Deklarimet e bashkëshortes
Të ardhura nga paga mujore 450 000 lekë.

Viti 2012
Gjendje kesh 150 000 lekë.
Të ardhura nga paga mujore nga puna si prokuror nëProkurorinë e Përmetit 900 000 lekë.
Të ardhura nga mësimdhënia në universitet jo publik 92 000 lekë.
Paga e bashkëshortes 107 000 lekë.
Kredia me shumë 750 000 lekë, gjendja detyrimit të pashlyer 580 000 lekë.
Kredia 350 000 lekë, gjendja e detyrimit të pashlyer 200 000 lekë.

Viti 2013
Të ardhura nga paga, orët shtesë, shpërblime, total 897 939 lekë.
Bashkëshortja ka marrë nga puna që kryente deri në tetor të 2013 pagën prej 40 000 lekë. Pas muajit tetor trajtohet me sigurime shoqërore me 80% të pagës me leje lindje.
Tëardhuranga mësimdhënia 250 000 lekë.
Bashkëshortja ka marrë hua në formën e overdraftit 80 000 lekë.
Vazhdon ekziston detyrimi ndaj kredisë 750 000 lekë si dhe detyrimi ndaj kredisë 350 000 lekë.

Viti 2014
Shitje e automjetit 100 000 lekë.
Paga nëProkurorinë e Shkallës sëParë 1.220.350 lekë.
Në muajin korrik 2014 është shlyer plotësisht kredia në 110 000 lekë.
Detyrimi në bankë nga 70 000 lekëështë shtuar në 240 000 lekë.
Deklarimet e bashkëshortes
Shpërblimet e lejes së lindjes, dhe paga mujore 310 000 lekë.

Viti 2015
Në muajin mars bashkëshortja ka blerë automjet me të ardhurat e kursyera nga rrogat mujore që marrim të dy, shuma 150000 lekë.
Kam kursyer shumën prej 530000 lekësh që ndodhen në një llogari në emër të bashkëshortes, 280000 prej të cilave janë kursime vjetore dhe 250000 janë marrë kredi.
Paga nëProkurorinë e Shkallës së Parë, shpërblime dhe dieta ose udhëtime, shuma 1523054 neto, 1.190378 bruto.
Paga e bashkëshortes nëZyrën Arsimore Përmet, shuma 43000 lekë në muaj, 520000 lekë në vit.
Detyrime nga kredia e marrë në vitin 2010 është paguar 14300 lekë. Shuma e shlyer 43.000 lekë deri në mars, gjendja e detyrimit 450000 lekë.
Në mars është shtuar mbi kredinë ekzistuese 250000 lekë, për shkak se (nuk kuptohet) është shtruar në QSUT. Janë shlyer nga muaji mars 187000 lekë, gjendja e detyrimit 600000 lekë. Detyrimi ka shkuar në shifrën 700000 mijë lekë.
Deklarimet e bashkëshortes
Kam blerë automjet në shumën 140000 lekë.
Të ardhura nga paga mujore si punonjëse në administratën e Zyrës Arsimore Përmet, pagë mujore 43000 lekë, në total vjetor520000 lekë.
Kemi kursyer shumën 530000 lekë nga rrogat.
Kredia e marrë me bashkëshortin shkon në shumën 700000 lekë pas ndryshimeve.

LEXO EDHE:  "Migrantët e pasurojnë një vend"/ Shkrimtarja Allende kritikon populistët

Viti 2016
Blerë apartament në Fier me sipërfaqe 89 m2, burimi i krijimit 4160000 lekë marrë kredi më 10 qershor. 10 mijë euro borxh marrë më 8 qershor nga një person fizik. Vlera 45000 euro.
Janë shuar dy llogaritë bankare në emër të bashkëshortes në shumën 530000 lekë, pasi kanë kaluar në llogari të noteres për blerjen e banesës dhe një shumë prej 30000 mijë lekësh në qershor. Vlera 560000 lekë ose 4 mijë euro.
Është derdhur si kapar për lidhjen e kontratave shuma 1000 euro në llogari të noteres për blerjen e apartamentit.
Paga dhe orët jashtë orarit të marra nga Prokuroria Përmet deri në 15 korrik si prokuror dhe nga korriku si drejtues i Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Përmet, shuma 1231240 lekë.
Paga e bashkëshortes në shumën 44000 lekë pagesë mujore si punonjëse sociale pranëZyrës Arsimore Përmet, shuma 530000 lekë.
Të ardhura nga shitja e automjetit më 6 gusht, të regjistruar në emër të bashkëshortes, shuma 130.000 lekë.
Në tetor nga llogaria personale dhe e pagës ka kaluar 90000 lekë, duke ja dhënë borxh një të njohuri. Shuma mëështë kthyer në nëntor.
Kredi konsumatore e marrë me bashkëshorten më 26 tetor në shumën 500000 lekë. Shlyer 16000 lekë në muaj, gjendja e detyrimit 494002 lekë.
Kam aplikuar me bashkëshorten në shumën 35 mijë euro, por është miratuar shuma 5160000 lekë ose 30 mijë euro për blerjen e banesës. Shuma e shlyer 4091377 lekë, gjendja e detyrimit 4091377 lekë.
Kredi me kufi (overdraft). Është ndryshuar duke u marrë 60000 lekë, me afat 30 vjet, shuma totale është 280000. Gjendja e detyrimit 170000 lekë.
Deklarimet e bashkëshortes
Bashkëpronare e apartamenti të blerë në Fier me sipërfaqe 89 m2, burimi i krijimit 4160000 lekë marrë kredi më 10 qershor. 10 mijë euro borxh marrë më 8 qershor nga bashkëshorti, nga një person fizik. Vlera 45000 euro.
Llogari bankare në emrin tim, shuma 20000 lekë.
Shuma e kursyer ka kaluar në qershor të 2016-ës për blerjen e apartamentit në llogari të noteres, plus një shumë prej 30000 mije lekësh në qershor. Vlera 560000 lekë ose 4 mijë euro.
Bashkëkredimarrëse me bashkëshortin në shumën 35 mijë euro,por është miratuar shuma 5160000 lekë ose 30 mijë euro për blerjen e banesës. Vlera në shifra 4091377 lekë.
Paga mujore si punonjëse sociale pranëZyrës Arsimore Përmet në shumën 44000 lekë.
Të ardhura nga shitja e automjetit tip Benz Mercedes, shuma 130000 lekë.
Marrje kredie për blerje elektroshtëpiakesh, vlera 100000 lekë, këst mujor 10250 lekë. Shuma e shlyer 50000 lekë, gjendja e detyrimit 65000 lekë.

Viti 2017
Paga mujore si drejtues i Prokurorisë Përmet deri në 1 shtator dhe nga 31 dhjetori si prokuror seksioni. Paga e bashkëshortes deri në 1 tetor pranëZyrës Arsimore Përmet. Shuma 1692976 bruto dhe 1291107 lekë neto dhe 450000 nga bashkëshortja.
Blerja e një automjeti në 12 dhjetor, shuma 120000 lekë.
Shlyerja e kredisë konsumatore të ardhura pjesërisht nga kursimet vjetore dhe pjesërisht nga një borxh i marrë nga një mik. 250000 lekë kursime dhe 150000 lekë marrë hua.
Shlyerja e kredisë nga bashkëshortja për elektroshtëpiaket, 70000 lekë.
Shlyerja e kësteve mujore për kredinë hipotekore, 25250 lekë në muaj.
Paga personale përfshirë orët jashtë orarit, pagë mujore afro 110000 lekë në muaj.
Paga e bashkëshortes deri më 1 tetor nëZyrën Arsimore Përmet me 44000 në muaj. Afërsisht 450000 lekë.
Marrë hua nga një mik për shlyerje kredie konsumatore në qershor, 150000 lekë.
Detyrim për overdraftin, afërsisht 220000 lekë.
Bashkëshortja ka overdraft, 80000 lekë.
Vazhdon huaja e marrë për blerje banese në shumën 10000 euro.
Në qershor kam marrë hua shumën 150000 lekë
Shlyer kredia konsumatore në qershor nga kursimet dhe të ardhurat e mia dhe bashkëshortes dhe pjesërisht hua nga një person, shuma e shlyer 400000 lekë.
Shlerja e kredisë nga bashkëshortja duke paguar këste mujore 10000 lekë në muaj për elektroshtëpiaket. Shuma e shlyer 100000 lekë.
Shlyerja e kredisë me këste mujore për kredinë hipotekore për blerje banese, shuma e shlyer 25280 lekë për çdo muaj, gjendja e detyrimit 394996337 lekë.
Deklarimet e bashkëshortes
Gjithçka e deklaruar nga bashkëshorti nuk ka ndryshime, përfshirë të ardhurat, blerjen e automjetit, shlyerjet e kredive dhe borxhet.

Viti 2018
Kam shlyer për çdo muaj kredinë hipotekore për blerje banese, shlyer 380276719 lekë.
Vazhdon të kem borxhin 10000 euro ndaj një personi fizik, marrë për blerje banese.
Është shlyer borxhi prej 150000 lekësh të marra në 2017-ën.
Vazhdon të kem overdraftin në shumën 280000 lekë, por në dhjetor në llogarinë e pagës gjendeshin –267977 lekë.
Paga dhe shpërblimet, 1257162 lekë.
Paga e bashkëshortes si punonjëse pranëDrejtorisë Arsimore Fier me pagë mujore 46022 lekë në muaj.
Kredi hipotekore me bashkëshorten për blerjen e banesës, shlyer 25000 lekë në muaj, gjendja e detyrimit 380276719
Nuk kam shlyer ende borxhin 10 000 euro të marë për blerje banese.
Kam shlyer borxhin e marrë tek një person, 150000 lekë.
Me bashkëshorten kam detyrime overdraft.
Deklarimet e bashkëshortes
Paga mujore si punonjëse pranë Drejtorisë Arsimore Fier, 46022 lekë në muaj. Shuma 552000 lekë.
Kam shlyer një pjesë të orverdraftit në shumën 80000 lekë. Kam një borxh në shumën 25000 lekë.
Kam kursyer nga paga 91044 lekë.
Kredi hipotekore me bashkëshortin, janë shlyer këste mujore 25000 lekë, gjendja e detyrimit 380276719 lekë.
Kredi konsumatore, shlyer 40000 lekë, gjendja e detyrimit 40000 lekë.
Detyrim 25000 lekë.

 

Kush është Henri Çili dhe si denoncohej nga CNA.al

Detajet/ Kur e ndryshoi emrin Henri Çili

Naim-Henri Çili, lëpirësi apo lobisti i të gjitha palëve?!

“700 mijë euro, apartamente në Velipojë e toka” / Zbardhen detajet e marrëveshjes së Çilit me Alikon për t’i liruar djemtë

Video-Çili me pranga drejt burgut/ Pamje nga arrestimi i pronarit të UET

Gjashtë akuzat kundër pronarit të UET/ Henri Çili flet pas arrestimit

Dokument/ “Legal Studio” është 100% pronë e Henri Çilit dhe zyrë e UET për akte juridike, bankare e dorëzani pasurore

Skandali-“Dosja Çili”/ Pse u fsheh identiteti i drejtuesit të lartë që premtoi favore të paligjshme

Çfarë e lidh arrestimin e Henri Çilit me Ben Blushin dhe Ardian Dvoranin?!

 

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme

Miku i adoleshencës i kushton këngë emocionuese Sokol Olldashit

Publikuar

-

Nga

Miku i adoleshencës i kushton këngë emocionuese Sokol Olldashit

E ëma e të ndjerit Sokol Olldashi ish ministër i Transporteve dhe një figurë e njohur dhe me impakt në PD, Kozeta Mamaqi ka marrë një surprizë shumë të bukur në kujtim të djalit të saj.

Një mik i adoleshencës së Sokol Olldashit, i ka kushtuar mikut të tij të ndjerë një këngë shumë prekëse dhe emocionuese.

Të dashur miq, nuk jam marë me statuse, por tani sapo mora nga një mik, mësues i histori-gjeografisë në shkollën “ Todi Koceli” të Selenicës, një link, të cilin dëshiroj ta ndaj me ju. Mësuesi quhet Ilia Bombaj. Linku ka një këngë , kushtuar birit tim, Sokolit nga një shok i tij i adoleshencës.

Mësuesi ka qenë pjesë e komunitetit të përbashkët, kur unë kam qenë e internuar në qytezën e tyre dhe Koli ishte fëmijë i vogël. Ata e deshën Kolin, i cili nuk e harroi kurrë atë. Edhe unë e dua Selenicës e njerëzit e saj, sepse në të kam aq shumë kujtime , edhe me birin tim. I miri Ilia, me këtë dërgesë , më emocionoi gjer në lotë. Faleminderit, mik!”, shkruan në rrjetin social, Kozeta Mamaqi./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Lajme

Klevis Balliu bëhet baba për herë të parë/ Publikon foton me të birin

Publikuar

-

Nga

Klevis Balliu bëhet baba për herë të parë/ Publikon foton me të birin

Klevis Balliu ka ndarë lajmin se është bërë baba për herë të parë. Nëpërmjet një postimi ai shkruan se takimi me të birin nuk mund ta përshkruajë dot me fjalë.

“Të dashur miq. Sot kam vendosur të ndaj me ju lajmin më të rëndësishëm, më të lumtur të jetës time.

Sot unë dhe bashkëudhëtarja e jetës time jemi bërë prindër për herë të parë.

Plot emocione, lumturi ishte takimi me ty biri im, takim që nuk mund ta përshkruaj dot me fjalë.

Por këtë moment nuk mund të mos e ndaja me ju miqtë e mi të mirë në kohë të bukura dhe të vështira.

Zoti bekoftë çdo fëmijë dhe çdo prind të këtij vendi”, shkruan Balliu në postim ku shfaqet me djalin në krah. / CNA.al

LEXO TE PLOTE

Lajme

Kreu 61 vrasje me dorën e tij, historia famëkeqe e Altin Dardhës

Publikuar

-

Nga

Autor i 61 vrasjeve të kryera me dorën e tij, Altin Dardha ka qenë një ndër emrat më famëkeq në Beratin e fillimit të viteve 90.

Gazetari Ferdinand Dervishi ka shkruar një libër mbi aktivitetin e tij kriminal. Dervishi shpejgon se rugëtimin e Altin Dardhës drejt famës dhe realitetit të një vrasësi të papërmbajtshëm, libri e sjell edhe si produktin e një shoqërie në krizë duke fajësuar sidomos mundësitë që politika dhe shteti i kohës u krijuan elementëve me tendenca kriminale.

“Nga nesër në librari mund të gjeni librin e ri “Altin Dardha, historia e plotë e banditit që kreu 61 vrasje”. Libri është një rikthim më shumë se dy dekada pas në historinë tonë dhe tenton ndriçimin e një pjese të errët të saj – vitit 1997. Për këtë arsye, rrugëtimin e Altin Dardhës drejt famës dhe realitetit të një vrasësi të papërmbajtshëm, libri e sjell edhe si produktin e një shoqërie në krizë duke fajësuar sidomos mundësitë që politika dhe shteti i kohës u krijuan elementëve me tendenca kriminale.
Në libër të gjithë personazhet vijnë me emrat e tyre të vërtetë, kjo në funksion të një qëllimi të vetëm – sjelljen e historisë sa më pranë së vërtetës. Ngjarjet kryesore dhe pothuaj të gjitha vrasjet e vjetra vijnë të provuara me dokumente zyrtare të policisë, Interpolit etj”, shkruan Dervishi ne një postim në rrjetet sociale.

Ndërkohë ai ka publikuar edhe parathënien e shkruar nga gazetari Armand Shkullaku që mund të krijojë një ide më të plotë për këtë libër.

Idiotët e krimit dhe idiotët e politikës

Nga Armand Shkullaku

Që kur e kam njohur, rreth 23 vjet më parë, Ferdinand Dervishin gjithnjë e kam lidhur me kronikat kriminale të Beratit të ’97-ës dhe me emrin e një krimineli të panjohur atëbotë në Tiranë, por me një histori nga ato që janë të destinuara të shndërrohen në mite, – Altin Dardha. Kjo lidhje ndoshta vinte dhe vjen prej faktit se Ferdinandi trokiti për herë të parë në dyert e revistës Klan duke sjellë për botim pikërisht profilin e përgjakshëm të Altin Dardhës apo edhe sepse më vonë u shndërrua në një “specialist” të historive të veçanta kriminale në faqet e të përjavshmes që unë drejtoja.

Aq e fortë qe kjo lidhje mes Ferdinandit dhe rrëfimit mbi personazhin famëkeq, saqë edhe sot e kësaj dite, të gjithë ne që kemi punuar me të në ato vite, vazhdojmë ta thërrasim me pseudonimin që nënshkroi shkrimin e tij të parë në revistë dhe të parin profil të një krimineli të frikshëm, për të cilin nuk ekzistonte asnjë foto dhe besohej se kishte aftësinë t’u shpëtonte plumbave të rivalëve.
Mesa duket fiksimi i vjetër i Ferdinandit nuk mund të rrinte gjatë i ndrydhur. Ai sot ka sjellë një libër, ose më mirë një roman kriminal, ku nëpërmjet historisë së pabesueshme të Altin Dardhës vjen edhe skicimi i çmendurisë shqiptare të vitit 1997.

Berati, një qytet i shquar për bashkëjetesën dhe qytetarinë, në mënyrë të befasishme gdhihet i copëtuar nga bandat, i dhunuar, i ngujuar brenda mureve të shtëpive dhe me një bilanc tragjik jetësh të humbura.
Në 23 vjet, autori ka mbledhur me një durim të pazakontë çdo dëshmi, dokumente të kohës, copëra gazetash, informacione zyrtare, data dhe ngjarje që ndërthuren sa në Berat po aq edhe në qytete të tjera të vendit për të shkuar në Athinë, Janinë, Napoli… e për t’u rikthyer në qytetin e një mijë e një dritareve të mbyllura.

Falë këtij kërkimi maniak të autorit, libri nuk është thjesht kronika e një krimineli, por një lloj guide për të mësuar dhe ndoshta kuptuar Shqipërinë e asaj kohe. Mbi 300 të vrarë, rreth 60 prej tyre nga dora e vetë Altin Dardhës, janë një pjesëz e çmendurisë tragjike të ’97-ës, e cila mori me vete afro 3 mijë jetë njerëzish dhe tronditi përgjithnjë mijëra të tjera.

LEXO EDHE:  Merr 590 euro dhe zhduket, “Stop” gjen “Minerva Grup”

LEXO EDHE:  "Stop" – Viti olimpik/ Federatat e sportit shqiptar 4 muaj pa marrë fonde!

Në rrëfimin e Dervishit tregohet jeta dhe aktiviteti i disa kriminelëve të kohës, bëmat e të cilëve lidheshin me luftën për territor, hakmarrjen, vendosjen e autoritetit, por edhe vrasjet për argëtim apo për histori femrash.

Nuk mungojnë aty edhe fillesat e njëfarë lidhjeje të krimit me politikën, ndonëse me personazhe periferikë dhe ende larg organizimit që ndeshim sot. Kriminelët atë botë lejonin ose pengonin politikanët të bënin fushata e takime, vetëshpalleshin me njërin apo tjetrin krah dhe shfrytëzonin ndikimin e tyre për të bërë ligjin në territore ku policia ishte e zbythur dhe pa asnjë lloj autoriteti. Ligjin e bënin bandat, komisariatet i kontrollonin bandat, madje edhe gjyqet i bënin po bandat.
Saga kriminale e Beratit dhe posaçërisht ajo e Altin Dardhës, që shfaqet në këtë libër, të sjell ndërmend historinë e serialit të famshëm “Peaky Blinders” në Anglinë e fillimshekullit të kaluar apo të mafias italiane në New York-un e rrëfyer nga Scorcese.

Por personazhet e romanit kriminal të Ferdinand Dervishit janë ende larg organizimeve të tilla, që atje shkonin deri në sferat më të larta të pushtetit. Banditët e Beratit, por edhe në qytete të tjera të Shqipërisë, nuk ishin në gjendje ta fshihnin veprimtarinë e tyre, të organizoheshin mes vetes dhe ta përdornin forcën në funksion të ndonjë plani afatgjatë. Jo, ata ishin të dhunshëm dhe idiotë njëkohësisht. Vrisnin në mes të qytetit, godisnin me top shtëpitë e kundërshtarëve, dhunonin policinë para syve të qytetarëve, dinin të grabisnin, por jo të bënin parà. Ishin injorantë të destinuar për t’i ngrënë kokat njëri- tjetrit.

Për shumë nga ne që e kanë jetuar atë periudhë, libri i Dervishit është një rikthim në kohërat e absurdit ku jeta e çdokujt ishte një kapriçio e rastësisë. Por është një rikthim për të kuptuar më mirë, falë distancës kohore, aftësinë tonë vetëshkatërruese dhe vijimësinë e këtij romani kriminal që ende sot shkruhet nga personazhe të fortë, kriminelë e vrasës, që ndryshe nga idiotët e Altin Dardhës kanë ditur të fusin në dorë idiotët e politikës.

Libri i Dervishit është një lexim i domosdoshëm edhe për ata që nuk e kanë njohur çmendurinë shqiptare të ’97-ës. Me fare pak reflektim, aty mund të gjesh shumë shpjegime se përse vazhdimisht u afrohemi katastrofave të tilla dhe se përse në 30 vjet kemi ndërruar vetëm emrat dhe formën e banditëve që vazhdojnë të na mbajnë peng.

Ferdinand Dervishi, ose Fede, siç e thërrasim me pseudonimin që nënshkroi shkrimin e parë për Altin Dardhën, nëse do të ketë ende durimin dhe vullnetin e duhur, do të ishte rrëfimtari i goditur për vijimin e romanit tonë kriminal.
——-
Ballina dhe kopertina e pasme

 

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: