Connect with Us

“Unë Edi Rama, i përkëdheluri i perëndisë”

Opinione

“Unë Edi Rama, i përkëdheluri i perëndisë”

Publikuar

-

Nga Besart Kadia-Refleksione për dekadën që lam pas.

Fillimi i vitit 2020 shihet si fillimi i fundit të dekadës së errët të ekonomisë e politikës shqiptare. Ishte një dekadë që filloi me bojkot parlamentar nga PS-ja, me protesta të dhunshme ndaj institucioneve shtetërore, që rezultoi me katër qytetarë të vrarë, me tradhti aleancash politike nga LSI, me bojkot parlamenti nga PD, me bojkot zgjedhjesh po nga PD, me kriminelë në Parlament, me mungesë të theksuar gjykatash në vend e me qindra mijë qytetarë që kanë braktisur vendin e tyre…

Viti 2020 është viti kulmor i një çorientimi shoqëror të paprecedent, që ka sjellë regres në indikatorë të korrupsionit, të margjinalizimit të shumë qytetarëve e që shihet si viti i përplasjes finale politike… Është viti që kërkon refleksion se si arritëm deri këtu, ku pushteti politik qendror e lokal është në duar të vetëm një partie politike. E ku ka më mirë se refleksionin për gjendjen e sotshme ta bëjë vetë Edi Rama, 27-vjeçar.

Me kalimin e viteve në përfshirjen në debatin publik në Shqipëri, shpeshherë më ka rastisur të dëgjoj për librin “Refleksione”, me autorë Edi Ramën dhe Ardian Klosin. Pa hyrë në detaje të frymës së librit dhe çfarë qëllimesh ka pasur ai, më bëri përshtypje përshkrimi që Edi Rama, asokohe 27-vjeçar, i bënte situatës politike të vendit. Edi Rama atëherë e shihte politikën e kohës si unë e ti i nderuar lexues.

Shihte probleme në mungesën e vizionit për reformat në vend, shihte një ekonomi të dekompozuar, shihte problem emigracionin, shihte problem mungesën e lirisë në media, shihte problem mentalitetin e gabuar të vendimmarrjes e për më tepër, mungesën e debatit në publik… Edi Rama atëherë na rikthehet dhe na analizon Edi Ramën sot. Në të bie në sy analiza perfekte se për të “ngrënë pak në regjimin socialist, duhet të gënjesh veten e për të ngrënë më shumë, duhet të gënjesh të tjerët”. Pavarësisht kësaj, Edi Rama thotë se “detyra e parë e artistit si i “përkëdheluri” i perëndisë është të mos e tradhtojë kurrë të vërtetën”. Dhe Edi Rama si artist atëherë ka thënë të vërtetën për gjendjen ekonomike e politike të kohës, të cilën ia rithotë po sot Edi Ramës 55-vjeçar, që ka pushtet të plotë në jetët tona…

Duke filluar me çështjen e reformave aq shumë të dëgjuar në 10 vitet e fundit, Edi Rama thotë se: “Partisë së punës i mungojnë njerëzit e ngritur nga poshtë-lart në sajë të diturisë dhe vizionit demokratik, mungon reformatori i tipit Gorbaçov, që është në gjendje të shohë të vërtetën dhe të kaluarën drejt e në sy”, faqe 51. Edi Rama tha jam reformator. Por a bëhen reforma me ish-drejtorë bashkish. Reforma është një angazhim i fortë politik, që synon ndryshimin e plotë të qeverisjes në funksion të një jete më të mirë për qytetarin.

Ed reformatori në pushtet ka qenë një Ed që dinte të përçante shoqërinë për të mbajtur pushtet një herë në gjashtë muaj dhe i quante reforma. Sot Shqipëria është duke u përpëlitur, se reformat nuk mundet të bëhen me “ramista” anonimë jopolitikë e që publiku nuk i do e nuk i njeh. Në kulmin e krizës kulturore, Ministria e Kulturës nuk është më shumë se një “project manager” i dorës së dytë në Ministri. Njeri pa zë e me fytyrë të ëmbël femëror, por emri… emri s’më kujtohet. Është i rrethuar nga buratinë, siç është rasti i Ministrisë së Jashtme, që më shumë mbahet mend se sa i paaftë është për t’u kuptuar, sesa për moshën djaloshare të tij e nga zv.kryeministri, që karrierën e vet e ka bërë me sharje të shfrenuara nga gazeta “zuska plakë”, siç njihej atëherë “Zëri i Popullit” (këtë e mësova nga libri “Refleksione”.

Edi Rama 55-vjeçar konsultohet nga “tigri i financave”, që mbahet mend për mendjelehtësinë me të cilën kalonte ligje në kurriz të sipërmarrjes vendëse e bujqësisë së lënguar në vend e për pushtetin e madh financiar që ka në xhep. Reforma në energji që ka çuar dëm në buxhetin e vendit në mbi 100 milionë euro e reforma territoriale, ku bashkia nuk arrin të çojë shërbime bazike në ish-komuna. Reforma antiinformalitet që ka sjellë mungesë në buxhet këtë vit mbi 140 milionë euro… Reforma që, ashtu siç thoshte Edi Rama 27-vjeçar, i mungon një Gorbaçov i ndritur…

Së dyti, me të drejtë ai thotë se pavarësisht emrave konkretë, një shoqëri ndryshohet nga mentaliteti që udhëheq. Ai shkruan se “U duhet treguar këtyre komunistëve se heqja dorë nga roli i udhëheqjes së partisë nuk bëhet në dekrete, por në mentalitet”. E këtu çalon Rama 55-vjeçar, sepse ai ka një pushtet të tijin që ndryshoi aleancë me LSI e ndryshoi emra ministrash, por në fund ka lënë një trashëgimi të fortë të rrënjosur në qeverisje : mentaliteti i plaçkitjes e mendjelehtësisë. Mentaliteti KÇK. Mentaliteti që pushteti politik duhet përkthyer në pushtet ekonomik. Mentaliteti që “pushteti i gjithi i socialistëve (lexo sovjetëve).

Mentaliteti që opozita duhet sulmuar dhe me gaz e me shkopinj gome në protestë. Mentaliteti që lideri i di të gjitha e shoqëria duhet të dëgjojë e presë vendimet e tij. Mentaliteti i një etatizmi që çalon në gjithë përgjegjësitë e veta. Mentaliteti i pasurimit me drogë e me llaç e tulla të shoqërisë. Sot paranoja e këtij pushteti e mentaliteti ka bërë që hinka përfaqësuese e qeverisë të ngushtohet gjithnjë e më shumë, sa nuk po sheh që po mbyt veten…

LEXO EDHE:  Vijojnë negociatat e ethshme/Rama-Basha “ndajnë’ zyrtarët e BE

Sepse sot ka vetëm një emër dhe ai është Edi Rama, ku të gjithë duhet të bërtasin për të aq sa anonimët e tij e quajnë Skendërbe … por si e lexon Edi Rama 27-vjeçar Edin e rritur… “O zot ç’tmerr, kur pas asaj fraze dëgjova halabakët e radhëve të para të thërrisnin në kor emrin tim. Ishte momenti i kthjellimit, i kthesës, i zbritjes në tokë. Ç’është kështu me këta njerëz që janë gati t’u nënshtrohen emrave të përveçëm? Të lumtur që po heqin qafe një emër, pajtohen skllevër të emrave të rinj”…. Edi, sot Partia Socialiste dhe e gjithë Shqipëria bërtasin vetëm një emër e ai je ti. Nuk di si e bën të ndihet Edin 27-vjeçar kjo gjë….

Por ajo që dimë është se Edi Rama i ri nuk ndihej mirë kur bashkëmoshatarët e tij linin Shqipërinë. Edi në librin e vitit 1991 pyet se ç’do të bëhet me Blendin (Gonxhen) dhe shokët e tij? E ajo pyetje vazhdon të mundojë Shqipërinë ku sipas OECD, çdo vit flukset mesatare të të larguarve kanë rezultuar në rreth 52 mijë njerëz dhe ky është numri më i lartë krahasuar me vendet e rajonit. Kur në një raport të Bankës Botërore thuhet se norma e të larguarve me arsim të lartë rezulton rreth 40%, ndër vlerat më të larta në rajon.

Kur 84% e individëve që kanë zgjedhur të ikin, pavarësisht se këtu kanë pasur një punë, mendojnë se jashtë vendit do të gjejnë mundësi akoma më të mira punësimi, qoftë në pagesë, kushte, meritë dhe të tjera elemente. Kur sipas Eurostat, gjatë 10 viteve të fundit, 622 mijë shqiptarë kanë marrë leje qëndrimi në një nga shtetet e BE-së. Pyetja atëherë dhe sot qëndron e drejtë : Ç’do të bëhet me Blendin dhe shokët e tij? Por Edi Rama 55-vjeçar i kthehet Edi Ramës 27-vjeçar se e ka gabim me këtë pyetje, sepse ai thotë sot se : “Secili ka të drejtën që të shkojë e të jetojë ku të dojë. Kush e vajton emigracionin si e keqe që ka mbërthyer Shqipërinë, e ka gabim”

Po nga t’i dinë shqiptarët problemet e tyre e të largohen nga mentaliteti i propagandës së regjimit Fugë. Regjimi i ri i informacionit përshkruhet më së miri në faqen 191 të librit Rama: “Kujdesi më i madh i këtij sistemi ishte ruajta e pushtetit të Enver Hoxhës dhe shoqërisë së tij, mbajtja e popullit në padije, në gënjeshtër dhe në sundim të lehtë, duke ngritur propagandën mbi informacionin. Shqiptari duhet të thithte sa më shumë propagandë partiake e sa më pak informacion real, që t’u shtronte atyre presion dhe t’u transmetonte atyre vizionin e saj të gënjeshtërt për Shqipërinë e botën…: “Në shtyp mbizotëron loja me emocionet e njerëzve se ato errësojnë arsyen njerëzore… Sot, sipas raportit të “Raporter pa Kufij”, sulmet në media si nga qeveria, ashtu edhe nga krimi i organizuar, arritën në një nivel të paprecedent në 2018.

Gazetarët iu nënshtruan fyerjeve, kërcënimeve me vdekje dhe procedimeve ligjore, që synojnë t’i intimidojnë dhe t’i frenojnë ata nga investigimi i korrupsionit. “Politikanët, të udhëhequr nga Kryeministri Edi Rama, i quajnë gazetarët kazan dhe prodhues lajmesh të rreme”. Po ashtu, të mos harrojmë ligjin antishpifje, që ka për qëllim të forcojë kontrollin e shtetit mbi median elektronike dhe të kufizojë aksesin te lajmet dhe informimi.

E si mos të dëshpërohej Edi Rama 27-vjeçar për ekonominë e vendit. Sipas tij, “ekonomia model në dekompozimin e saj detyroi Sekretarin e Parë të distancohet nga shtabi i tij i paaftë dhe të dëgjojë disa nga kërkesat këmbëngulëse nga poshtë”. Por a dëgjon sot Edi Rama 55-vjeçar kërkesat e biznesit nga poshtë, kur Banka Botërore thotë se për vitin që lamë pas ekonomia do të rritet dy herë më ngadalë nga parashikimi optimist i qeverisë, nga 4.3% në 2.9%. Po a i dëgjon kërkesat këmbëngulëse të qytetarëve, kur sipas KLSH-së, borxhet e prapambetura të shtetit, përfshirë edhe detyrimet e pashlyera të bashkive, arritën shifrën e 42 miliardë lekëve ose rreth 340 milionë euro.

A dëgjohet biznesi kur thotë që është gabim dhënia me koncesion e projekteve me vlerë rreth 2 miliardë euro, që duhet të paguhen gradualisht nga buxheti i shtetit për dy dekadat e ardhshme, për projekte koncesionare të rrugëve, shëndetësisë, inceneratorërëve, skanimit në dogana dhe infrastrukturës shkollore në kryeqytet. Po a e dëgjon Edi Rama 55-vjeçar Edi Ramën 27-vjeçar?
Këtë nuk e dimë, por siç thuhet në libër, “po e mbyll duke thënë se sot është koha e konfrontimit të hapur të ideve”. E këtu, Edi dhe gjithë qytetarët bien dakord. Gëzuar 2020!

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opinione

Nga Armir Shkurti/ Z.Basha! Ti je drita!

Publikuar

-

Nga

Nga vitet ’70 të shekullit të fundit të mijëvjeçarit të dytë një fqinji ynë gjuante zhaba. Nuk qe as e lejuar e as e honepsur kjo punë pasi zhaba e sidomos ngrënia e kofshëve të tyre ngjallte krupë. Ama mënyra se si i zinte ky burri qe tejet tërheqëse: me dritë!

Ai priste që nata të qe e errët e pa Hënë për të rendur buzë Erzenit. Aty lëshonte një dritë të fortë prozhektori mbi ujë dhe zhabat magjepseshin. Se ç’bënte ai me to ( domethënë nëse lozte, eksperimentonte apo ngutej ti mblidhte një minutë e më parë) nuk e di! Ama të nesërmen ne na binin jargët nga nepsi. Aroma e kofshëve të njoma, ngjyer në miell e vezë e skuqur në vaj mbyste çdo tym speci a avull groshe.

Kurrë në jetë s’kam patur respekt për militantin! Emër që nuk ndryshon nga ” militar” (ushtarak ) dhe që pikërisht këtë do të thotë: “Luftëtar aktiv dhe agresiv në mbështetje të një kauze”.
Unë dua shumë njerëzit që gjykojnë me mendjen e vet dhe me mendje të hapur. Hajde se po gëlltis edhe atë që rreshtohet qorraz pas një kauze. Po nuk bëhet fjalë për ata që rreshtohen thjesht pas një njeriu, që mban titullin “kryetar” dhe që kauza e tyre të jetë: “Basha – kryeministër”

Këtu më duhet të hap një kllapë për të qartësuar se kjo ushtri ka prodhuar edhe helmin stalinist të tipit “o me ne o kundër nesh” . Më shkoqur: “Po bëni opozitën e opozitës”? – demek qesëndisin, për të të mbërthyer me logjikën e arithmetikës së lashtë arabe (-) herë ( + ) baraz me ( – ). Ose armiku im është miku i armikut tim. Pra kush qorton Bashën, pa një pa dy është i Ramës!

Këtë e bën së pari tufa e ushtrisë që magjepset nga drita e rri me sytë ngulur zotit – poç, pa menduar asgjë. Së dyti, batakçilerët, që rrinë e presin dekikën kur t’u vijë çdo mundësi përfitimi, së treti, ata që duken tavolinave e podiumeve sikur kanë dy para mend, i kanë mbushur mendjen së pari vetes, pastaj bashkëshorteve e më gjerë familjes e militantëve, e sot as vetes nuk ia thonë dot që ia kanë futur pordhës e dalin idiotë nëse pranojnë se “drita e partisë” ka qenë një petromaks i rëndomtë për t’i mbledhur tufë e mbajtur shtangur për vite me rradhë. Ka edhe sërë të tjera, si për shembull Pi Ari, ata që paguhen për imazhin e “dritës”.

LEXO EDHE:  Video-“Më kanë marrë gruan, ma kanë çuar në Golem”/ Rama befason me përgjigjen ndaj qytetarit

LEXO EDHE:  Rama i përgjigjet Bashës për Thumanë-Kashar

Mbyllim kllapën e rikthehemi te “drita”. Teksa zhabat janë të mpira para petromaksit, zoti i pellgut vjen rrotull për qejf të vet, i patrazuar. Madje edhe mund të gëlltisë sa zhaba të dojë, për sa kohë që drita ato ti sundojë. Zoti i pellgut quaj atë fqinjin tim që ndizte petromaksin dhe pastaj hynte e mblidhte guakët. Ai qe qëllimi e llampa mjeti. Ai mjet ia thjeshtëzonte tradhëtisht punën.

Ndaj “të fikësh dritën” nuk është “t’i bëshë opozitë opozitës” por TË SHPËTOSHË ZHABAT! Ti heqësh mundësinë atij burrit ti mbledhë me kosh si hurma të rëna nga pema!
Theksoj: SE BASHA ËSHTË GJYMTYRË JETIKE E ESTABLISHMENTIT QË SUNDON SHQIPËRINË! Rama ngordh pa të! Pra: ZHABA! FIKNI DRITËN, NË DONI TË SHPËTONI!

LEXO TE PLOTE

Opinione

“Liroheshin të dënuarit nga burgu për të drekuar me deputetët”/ Gjonaj thumbon Gazment Bardhin

Publikuar

-

Nga

Ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, e ftuar në emisionin “Përballë”, teksa ka folur për paketën anti KÇK, u shpreh se ka patur një periudhë kur të dënuarit liroheshin për pak orë nga burgu për të drekuar apo darkuar me deputetët.

Sipas Gjonjajt kjo i përket një periudhë tjetër, atëherë kur Ministira e Drejtësisë nuk drejtohej ende nga ajo, duke thumbuar kështu në mënyrë të drejtë për drejtë ish paraardhësin e saj, Gazmend Bardhi.

“Ka patur raste ku të dënuar liroheshin për pak ore për të drekuar apo darkuar me deputëtë. I referohem një periudhe më të hershme ku Minstria e Drejtësisë në atë kohë nuk drejtohej nga unë. Kjo sjell pasiguri në shoqëri. Sot ne kemi forcuar të gjitha mekanizmat që kanë të bëjnë me lejimin e subjekteve të tilla qoftë edhe për fatkeqësi të familjarëve edhe për lejet e veçanta, me qellim që të mos gabojë administrata e burgjeve.”

Gjonaj komentoi edhe rastin e Endrit Dokles, që fitoi lirinë nga gjykata e Krujës.

LEXO EDHE:  Vijojnë negociatat e ethshme/Rama-Basha “ndajnë’ zyrtarët e BE

LEXO EDHE:  Dënimi i deputetit të PD/Paralajmëron Rama: S’keni parë gjë akoma!

“Nuk ka respektuar kriteret e Kodit Penal, që janë e shkruar e zeza mbi të bardhë. U verifkua edhe shërbimi i provës ka pasur cedim ligjor, kishte dhënë një vleresim, kishte rekomanduar që ky subjekt mund të rehabilitohej. Për këtë është shkarkuar Drejtori i Shërbimit të Provës në Kruje dhe është bërë një kallëzim penal për të po në Prokurorinë e rrethit Krujë”, tha Gjonaj./CNA.al

 

LEXO TE PLOTE

Opinione

Acari i Tiranës/ “Në Kosovë më shumë kanë të drejta kinezët se shqiptarët e Shqipërisë”: Ç’ka ndodh kur Rama e takon Kurtin?

Publikuar

-

Nga

Nga Enver Robelli-

Pritja që kryeministri i Shqipërisë i bëri kryeministrit të Kosovës ishte e acartë. Një atmosferë siberiane në qendër të Tiranës. Kjo vërehej në çdo gjest, në pothuaj çdo fjalë, në çdo veprim të Edi Ramës. “Ti je i ri në këto punë”, “ti nuk e di se pa Mini-Schengen nuk ka Makro-Schengen shqiptar”, “më shumë kanë kinezët të drejta në Kosovë se shqiptarët e Shqipërisë”. Këto ishin, pak a shumë, fjalët e kryeministrit shqiptar drejtuar kolegut të tij nga Kosova. Ajo fjalia e Ramës me kinezët ishte së paku argëtuese, por larg të së vërtetës. Së fundi një shtetas kinez ka kërkuar azil në Kosovë, ndërsa nga Shqipëria, aq sa dihet, askush nuk ka kërkuar azil në Kosovë. Pra, muhabeti mund të mbahet edhe në nivel humori ngacmues.

Pritja e akullt e Albin Kurtit në Tiranë tregon hendekun që ekziston mes tij dhe Edi Ramës. Kryeministri shqiptar viteve të fundit me mendjelehtësi ia ka mbajtur anën një krahu politik në Kosovë. E ka përkrahur këtë krah edhe në aventurat e viteve të fundit për “zgjidhjen e çështjes së Kosovës”. Nuk është Edi Rama nismëtari i prishjes së kufijve të Kosovës, por ka pasur momente kur ai ka lënë përshtypjen se ka hipur në atë tren dhe kur e ka parë se në ç’drejtim po shkon, ka kërcyer nga treni. Ka të tillë që thonë se ende nuk ka kërcyer nga ky tren. Në Kosovë turmat e botës digjitale Ramës ia kanë vënë etiketën e “tradhtarit”. Kjo është mënyra më e lehtë për të mos u ballafaquar me pyetje të vështira lokale. Njëra ndër to është kjo: kush e zgjodhi në Kosovë këtë klasë politike që sundoi deri në fillim të shkurtit?

Nga ana tjetër, Albin Kurti duke e mbiçmuar rolin e tij, është sjellë sikur me ardhjen e tij në pushtet do ta nxjerrë në selamet jo vetëm Kosovën, por edhe Shqipërinë. Pas zgjedhjeve në Kosovë Kurti mrizin e tij të zanave e gjeti në studiot televizive të Tiranës. I rrethuar me analistë që janë kritikë të ashpër të Ramës, Kurti lejoi të përdoret si një “anti-Ramë” i ri, i cili vjen nga Prishtina dhe e nisë revolucionin për ndryshime të mëdha politike edhe në Tiranë. Kurtit i pëlqente ky rol i një Azem Bejte me kravatë dhe pa Shote Galicën, por realiteti i studiove televizive shpesh nuk përputhet me realitetin në terren. Kjo vlen edhe për Shqipërinë. Ndryshimet politike në Shqipëri mund të ndodhin kur njerëzit nga Kukësi në Sarandë të kenë vullnet për ndryshim.

Natyrisht që kushdo që ka besuar se Kurti do t’ia rrezikojë pushtetin edhe Edi Ramës, duhet të jetë injorant dhe iluzionist i madh. Shqipëria nuk mund ta huazojë opozitën apo ndonjë lider inspirues në Kosovë – dhe anasjelltas. Megjithatë, ka pasur momente kur Edi Rama (dëshironte të) besonte se rreziku i kanoset nga Kosova, më konkretisht nga Vetëvendosja. Për shembull kur në fund të vitit 2018 në Shqipëri nisën protestat e mëdha studentore. Rama gabimisht (e ndoshta edhe qëllimisht) besonte se pas protestave qëndronte Vetëvendosje. Mund të ketë pasur në mesin e studentëve ndonjë simpatizant nga Kosova, por arsyet e demonstratave studentore gjendeshin brenda kufijve të Shqipërisë. Nuk kishte dorë “armiku i jashtëm” në këto protesta.

Rama dhe Kurti janë politikanë tepër të dashuruar në opinionet e tyre. Në shumë shkrime që në fillim të viteve 90-të Rama ka treguar se është gjuhëbrisk. Kurti ka një retorikë që në veshët e masave popullore tingëllon joshëse. Mesazhi i tij në Tiranë ishte ky: “Unë erdha të bëjë Makro-Schengenin shqiptar, por Rama po më thotë se ky s’bëhet dot pa Mini-Schengenin me vendet e rajonit”. Rama reagoi me nervozizëm, duke e reduktuar Kurtin në një kalama që ende duhet të mësojë se si ecin punët e mëdha të shtetit. Edi Rama ndihet i keqkuptuar në Kosovë dhe sedërfyer. Por shkathtësi do të ishte ta tejkalonte sedrën dhe të ishte më i hapur ndaj kritikave. Në ambientin e dalldisur shqiptar, ku ose të shpallin tradhtar ose patriot, kjo shpesh është e vështirë, por një politikan e tregon zotësinë e tij kur nuk merret me grindjet e lagjes.

Sa i përket Mini-Schengenit: Kosova nuk ka pasur qasje serioze ndaj kësaj nisme. Para një dekade presidenti i atëhershëm fliste për një Schengen ballkanik dhe kishte organizuar edhe një samit nën hijen e pishave të Brezovicës për të diskutuar këtë temë me kryetarët e shteteve fqinje (me përjashtim të Serbisë). Mandej Kosova hyri në qorrsokakun e “marrëveshjeve historike” me Serbinë. Rezultati i këtyre marrëveshjeve është ky: çdo kosovar që niset me veturë për të shkuar në Serbi, me vete duhet të ketë një kaçavidë për të çmontuar targat në kufi (nën ndikimin e gjermanishtes në Kosovë kaçavidës i thonë: sh(t)rafciger, nga Schraubenzieher).

Kur nisma e fundit për Mini-Schengen mori formë më konkrete me takimin e Novi Sadit, Shqipëria nuk do të duhej të merrte pjesë pa Kosovën. Serbia nuk do të pranonte që kryeministri i atëhershëm i Kosovës apo presidenti të shkonin në Novi Sad – kundër të dyve Serbia ka shpallur fletarrest për shkak të rolit të tyre në luftën e viteve 1998/99. Përse nuk insistoi Tirana që takimi i parë të mbahet në Ohër? Ose, fundja, në një shtet të Bashkimit Europian si Bullgaria? Acarimi i raporteve mes Prishtinës dhe Tiranës do të mund të evitohej po të mos i frynin zjarrit të dy palët.

Nga Tirana ka zëra që thonë se nga Prishtina ka pasur sinjale se së paku ministri i atëhershëm i Jashtëm do të merrte pjesë në takimin e Ohrit. Kur kjo nuk ndodhi, Edi Rama kaloi në modusin e idhnakut, që me gjuhë të papërmbajtshme nisi të kacafytej verbalisht me pothuaj të gjithë në Kosovë, e më së shumti me Ramush Haradinajn pas akuzave të këtij të fundit se Edi Rama për disa miliardë euro a dollarë deshi t’ia shesë Serbisë gjysmën e Kosovës. Situata është pak më e ndërlikuar dhe nuk mund të reduktohet në shitblerje, siç pretendon Haradinaj. Hapja e debatit për prekjen e kufijve të Kosovës është pasojë e paaftësisë kolosale të klasës politike të Kosovës. Cila ka qenë strategjia e Prishtinës pasi Gjykata Ndërkombëtare i dha legjitimitet shtesë pavarësisë së Kosovës? Është biseduar me Serbinë për rregullimin e brendshëm të Kosovës! Këto negociata e pollën asociacionin e komunave serbe brenda Kosovës, një lloj “republike serbe”.

LEXO EDHE:  Dënimi i deputetit të PD/Paralajmëron Rama: S’keni parë gjë akoma!

LEXO EDHE:  Rama i përgjigjet Bashës për Thumanë-Kashar

Gati një dekadë Kosova i lëshon pe Serbisë në shumë çështje dhe shpreson se një ditë do të vijë shpërblimi i madh nga Brukseli. E Brukseli, përmes një diplomateje të paaftë italiane me simpati për Rusinë, një ditë thotë: “Hashim dhe Aleksandër, zgjidheni ju vetë problemin, mund të takoheni edhe nëpër përfaqësi të BE-së në Europë dhe të diskutoni të lirë edhe për punën e kufijve”.

Në debatin për Mini-Schengen, të cilin Edi Rama bëhet sikur e ka shumë për zemër, ka një përhapje të miteve. Kur Edi Rama tha se qytetarët e Kosovës tani në Shqipëri mund të kërkojnë punë pa procedura burokratike, ndërsa shqiptarët e Shqipërisë në Kosovë janë të barabartë me kinezët – kjo deklaratë e tij ka nevojë për një shpjegim. Nuk është se Shqipëria po bën ndonjë ligj të veçantë për shqiptarët e Kosovës që ata të gjejnë më lehtë punë në Durrës apo në Tiranë. Ligji po bëhet për të gjithë, përfshirë serbët, malazezët, maqedonasit. Pastaj vetë nocioni Mini-Schengen është mashtrim. Schengeni si koncept përfshinë lëvizjen e lirë, jo hapjen e tregut të punës.

Ideja e Mini-Schengenit ballkanik përmban brenda vetes “katër liri”, siç ekzistojnë në BE: lirinë e qarkullimit të kapitalit, mallrave, shërbimeve dhe personave. Më korrekte do të ishte të flitej për një përpjekje për krijimin e një “Mini-BE-je ballkanike”. Thuhet se kjo parashihet edhe nga Procesi i Berlinit. Por, çka është Procesi i Berlinit? Një sheqerkë që u hidhet ballkanasve për të mos folur për hyrjen në BE. Në ministrinë e Jashtme të Gjermanisë vokabulari është përshtatur: nuk flitet për “anëtarësim në BE” të vendeve të Ballkanit, por për një “proces afrimi”. Dallimi është i madh.

Në Schengen është edhe Zvicra, por Zvicra për hapjen e tregut të punës nuk negocionin me ndonjë instancë të Schengenit, por me Bashkimin Europian. Kush hyn në BE, e dorëzon një pjesë të sovranitetit në Bruksel. Ku do të dorëzohet ky sovranitet në rastin e një “Mini-BE-je ballkanike”? Debati për të ashtuquajturin Mini-Schengen është një shtirje e udhëheqësve politikë në Beograd, Tiranë e Shkup për të dukur bashkëpunues para BE-së. Nëse nxjerr si përfitim hapjen e negociatave për hyrje në BE, kjo shtirje mund t’i falet edhe Edi Ramës, por ai nuk ka nevojë ta mitizojë dhe fetishizojë “Mini-BE-në ballkanike”.

Në një gjë Edi Rama, megjithatë, ka të drejtë: gjithnjë varet se kush i thotë gjërat. Kur ambasadori amerikan në Berlin pa asnjë paralajmërim shfaqet në opinion dhe u thotë serbëve dhe shqiptarëve të Kosovës: “Urime linja ajrore mes Beogradit dhe Prishtinës”, në kryeqytetin e Kosovës edhe Ramush Haradinajt i skuqen duart duke duartrokitur, pëfshirë këtu edhe segmente të shoqërisë civile që nguten për t’u dukur sa më “proamerikanë”. Mund të merret me mend se Edi Rama do shpallej kryetradhtar e poliagjent po të thoshte para një viti apo gjashtë muajsh këtë që tha ambasadori amerikan në Berlin.

Për t’u kthyer te kinezët e Edi Ramës që gjoja në Kosovë paskëshin më shumë të drejta se dikush nga Saranda apo Durrësi që vjen në Drenas apo Gjilan: ekonomistë në Kosovë thonë se Shqipëria është ndër vendet me më së shumti pengesa për prodhimet nga Kosova. Hapja e tregut të punës nuk duhet të mitizohet – këtu shqiptarët janë një: si në Kosovë si në Shqipëri nuk ka shumë vende të lira të punës. Kjo është arsyeja që njerëzit po ikin në Gjermani e gjetiu. Por më lehtë është të flitet për hapje të tregut të punës se sa për ikjen e njerzëve që nuk gjejnë vende të punës.

Pas takimit të sotëm mes Edi Ramës dhe Albin Kurtit u tha se në fund të marsit do të mbahet një mbledhje e dy qeverive në Shkodër. U tha po ashtu se do të krijohet një komision ndërshtetëror për zbatimin e 77 marrëveshjeve mes dy vendeve. Këtu qëndron krejt problemi mes Kosovës dhe Shqipërisë: ju mund të miratoni edhe marrëveshjet më fantastike, por duhet të keni administratë që e zbaton dhe që heq pengesat. Për këtë duhet edhe vullnet politik. Nganjëherë gjërat mund të tejkalohen mbase veç me humor. Është dëgjuar shpesh Albin Kurti duke thënë se Shqipëria do të duhej të ishte e Kastriotit dhe jo e Kastratit (duke aluduar në një biznesmen të Tiranës). Rastësi apo jo: më 13 shkurt në hotelin e këtij biznesmeni në Tiranë Kosova do të organizojë pritjen me rastin e 12-vjetorit të shpalljes së pavarësisë. Një rast i mirë që bijtë e shqipes nga Mitrovica në Sarandë të diskutojnë mbi privilegjet e kinezëve në Kosovë.

LEXO TE PLOTE