Connect with Us

“Mos do një biletë për Maldive, mo…”, agjencia e punësimit që u grabit lekët qytetarëve

Denoncim

“Mos do një biletë për Maldive, mo…”, agjencia e punësimit që u grabit lekët qytetarëve

Publikuar

-

Në Shqipëri janë të shumta agjencitë e punësimit që pretendojnë, se punësojnë qytetarë jashtë Shqipërisë me kontrata të rregullta pune. Në emisionin “Stop” në Tv “Klan” vijnë mesazhe që denoncojnë rastet e kompanive që mashtrojnë për punësim jashtë vendit.

Një qytetar është ankuar për kompaninë “Vela Consulting” pasi kuptoi se ishte mashtruar. Ai ka treguar se ka paguar një shifër prej 500 euro për një punë në Danimarkë.

Por si garanci mori vetëm një copë letër, me të cilën e kthyen mbrapsht në kufirin slloven. Pasi u kthye, i kërkoi kompanisë “Vela” t’i kthente paratë, por si përgjigje e nxorrën jashtë.

Qytetari: Hë! Si do vejë halli për atë muhabetin tim?

Menaxherja 1: S’e di, je sqaruar me Iridën.

Qytetari: Po Irida, ku është?

Menaxherja 1: S’është këtu, është me leje lindjeje.

Qytetari: Kur vjen?

Menaxherja 1: Do vijë në Tetor.

Qytetari: Tetor?

Menaxherja 1: Po!

Qytetari: Do pres deri në Tetor?

Menaxherja 1: Se s’kam, ça të them unë.

Qytetari: Nuk flet dot me Iridën?

Menaxherja 1: Po unë flas me Iridën, po ma ka sqaruar njëherë këtë muhabet, të ka sqaruar dhe ty dhe s’di, ça do bëhet.

Qytetari: Fol njëherë, se unë s’do pres deri në Tetor më! Ca është ky muhabet?!

Menaxherja 1: Për t’u nis prapë, apo çfarë?

Qytetari: Po jo për t’u nis më, unë s’nisem dot më.

Menaxherja 1: Irida është Axxxxx ktu në zyrë në qoftë se e mban mënd. Axxxxx i Danimarkës, që mori ekspuls edhe po më thotë, që ça do bëhet me lekët?

Qytetari: Alo!

Menaxherja 2: Po si kalove?

Qytetari: Mirë! Si kalove? Thjesht dua një kështu, një zgjidhje të problemit, e si do vejë? Do marr lekët? Ato 500 euro, që të kam dhënë edhe lekët e biletës?

Menaxherja 2: Do më marrësh t’i mua lekët e biletës?

Qytetari: Po normale, se shpenzimet për atë ishin.

Menaxherja 2: Të lutem, mund të dalësh jashtë tani nga zyra? Dil nga zyra!

Qytetari: Duhet të dal jashtë?

Menaxherja 2: Po!

Qytetari: Nuk ka zgjidhje tjetër?

Menaxherja 2: Nuk është se je shumë normal me këto biseda, që bën. Të jap unë ty lekët e biletës?

Qytetari: Po tani…

Menaxherja 2: Mos do një biletë për Maldive, mo?

Qytetari: Të pres aty unë, si do vejë halli?

Menaxherja 1: Kur të vij ajo, të sqarojë!

Qytetari: Faji, faji, unë tani rri në Fier. Të vij nga Fieri deri këtu, sa herë të doni ju…

Menaxherja 1: Po unë, çfarë të bëj?!

Qytetari: Erdha njëherë unë.

Menaxherja 1: Unë të thashë ik!

Qytetari: S’kishte zgjidhje?

Menaxherja 1: Unë të thashë ik me të mirë, ti s’ikën.

Qytetari: Erdha dy herë, s’ka prapë zgjidhje. Javën e dytë të Tetorit, javën e dytë të tetorit thotë, e shtyva edhe një javë e të vij prapë unë?…

Menaxherja 1: Po unë, ça të bëj?

Qytetari: Jo, jo! Fol me atë! Gjej zgjidhjen!

Menaxherja 1: Nuk kam, ça të flas unë me atë!

Qytetari: Tashi unë, s’është se u ktheva për fajin tim. U ktheva për letrat tuaja.

Menaxherja 1: Një sekondë! Jo për letrat tona, se unë nuk të thashë ty, që të ikësh me leje e para e punës, të thashë, që do ikësh me pashaportë!

Qytetari: Me pasaportë! Po kontratën?

Menaxherja 1: E dyta e punës, të thashë ik me të tjerët dhe ti s’deshe, s’e deshe biletën vetë.

Qytetari: Po garancia, që më dhe ti?

Menaxherja 1: Po s’ka pra garanci, se ashtu është puna, është 3 mujore, ta kisha shpjeguar.

Qytetari: Po lekët, pse merren ashtu pastaj?

Menaxherja 1: Si pse mbahen? Pse shkon dot vetë ti te Danieli, të punosh 3 muaj?

Qytetari: Po, shkoj!

Menaxherja 1: Po shkoje vetë mos paguaje lekë! Ne për çfarë e kemi hapur? Fondacion bamirësie? Se s’po të kuptoj.

Qytetari: Për të mashtruar njerëzit!

Menaxherja 1: Si për të mashtruar? Për çfarë të mashtrova?

Qytetari: Për të mashtruar!

Menaxherja 1: S’të nisëm gjë ne ty?

Qytetari: Po kontratat, gjërat, ku i ke ti, që më ke marrë lekët mua?

Menaxherja 1: Po ça? A do dalësh jashtë tani, apo të shtyp sigurinë, e të vijë ai, të marri?!

Qytetari: Po për ça ta shtypësh sigurinë?

Menaxherja 1: Po e shtyp unë, se kam qejf ta shtyp, se jam në zyrën time!

Qytetari: Po shtype, ça të them unë?!

Menaxherja 1: Po pra! Dil jashtë si njeri edhe kaq! Kur të vijë Irida, sqarohu me shefen time!

Qytetari: Unë si njeri jam, si njeri erdha, si njeri do iki!

Menaxherja 1: Po të sqaroj dhe nuk e kam për detyrë të sqaroj 2,3,4 herë as ty, as njerëzit e tjerë, që vijnë te zyra.

Qytetari: Po e ke për detyrë se më ke marrë lekët!

Menaxherja 1: Të kam marrë lekët?!

Qytetari: Po!

Menaxherja 1: S’të kam marrë gjë lekë.

Qytetari: Si s’ke marrë lekë?!

Menaxherja 1: Nuk kam marrë lekë.

Qytetari: Nuk ke marrë lekë?!

Menaxherja 1: Jo! S’kam marrë!

Qytetari: Pres aty jashtë, pastaj.

Menaxherja 1: Prit sa të dush aty jashtë, se s’ke për të marrë asnjë lek nga unë! Kaq!

Qytetari: Nuk kam për të marrë asnjë lek?!

Menaxherja 1: Jo! Asnjë lek dhe shko ankohu, ku të duash!

Të njëjtin fat pësoi edhe një qytetar tjetër, që pagoi 700 euro për t’u punësuar në Kroaci. Atje e çuan të flinte në një kishë të braktisur, ndryshe nga sa ishte premtuar më parë. Kur kërkoi të rimbursohej, i treguan edhe atij derën.

Qytetari 2: Përshëndetje!

Menaxherja 2: Përshëndetje!

Qytetari 2: Si kaluat?

Menaxherja 2: Mirë!

Qytetari 2: Mirë! Për ato lekët erdha.

Menaxherja 2: Ça të them unë mo burrë?! Unë s’kam, ça të bëj o Axxxxx, se ti ishe me leje, s’është, se ishe pa leje edhe…

Qytetari 2: Po mirë më, kushtet nuk dolën ashtu siç the ti. Ta kam thënë edhe njëherë, ju thatë akomodim i mirë. Ku ishte akomodimi i mirë?

Menaxherja 2: Akomodimi është i përbashkët, kur je për ndërtim. Nuk je në hotel me 5 yje.

Qytetari 2: I përbashkët, po jo në hotel me 5 yje, por edhe…

Menaxherja 2: Siç rrinë të gjithë të ndërtimit, unë s’ndërhyj te.., unë ndërhyj te leja, që ta kesh për një vit dhe te kontrata dhe që të nisesh. Te pjesa e ushqimit, si e kanë ushqimin ato, të japin mish, a s’të japin mish, unë them- s’paguhet ushqimi.

Qytetari 2: Ore, unë nuk dua mish fare, por akomodimi të ishte diçka, unë…, po mirë, se ishte moti i mirë, po do zënë shirat. Ku të rrija unë?

Menaxherja 2: Gjithsesi Irida vjen në fund të Tetorit, unë nuk kam autoritet të flas për pagesat.

Qytetari 2: Edhe në Greqi, në stan të Greqisë, po dhe kushtet ashtu nuk ishin…, më të mira ishin andej, për Zotin!

Menaxherja 2: Unë nuk di, ça të them. Do flasësh vetë me Iridën! Irida më ka thënë- mos e lë fare të futet në zyrë!

Qytetari 2: Po lë fare, se në zyrë do futem unë, po…!

Menaxherja 2: Në zyrë edhe mund të futesh dot, se shtyp sigurimin unë.

Qytetari 2: Shtype!

Menaxherja 2: Vjen sigurimi, s’kam pse ta shtyp unë, se s’më ke bo na një gjë, që ta shtyp, se mu më vjen keq që shkoi muhabeti kështu.

Një tjetër kompani e ngjashme është edhe “Akademia Europiane sh.p.k” me administrator italianin Giuseppe Zito. I infiltruari i “Stop” paguan në këtë kompani 140 euro për formularin e aplikimit. Palët bien dakord, që ai të niset për punë në Itali brenda 16 Tetorit.

Qytetari: Si je?

Menaxherja: Si jeni?

Menaxherja: Juve interesoheni për…?

Qytetari: Për të ikur në Itali, për të punuar. Si janë mundësitë? Doja të dija njëherë kështu…,doja të kisha një informacion!

Menaxherja: Patjetër, t’ju shpjegoj! Fillimisht duhet të plotësosh një formular është kjo këtu dhe pastaj do bëjmë intervistën!

Qytetari: Ok!

Menaxherja: Atëherë juve jeni Gxxxxxxx. Po Gxxxxxx vjen nga Bxxxxxxx. E ke bërë intervistën me Marselën, në mos gaboj, apo është hera e parë, që vini?

Qytetari: Është hera e parë, se mora në telefon dje, e pashë nga facebooku edhe…

Menaxherja: Ah, ok! Mendova, se kishit shkuar te Aldi.

Qytetari: Jo!

Menaxheja: Ok! Çfarë keni punuar juve?

Qytetari: Ça të duash ti, që menaxher hoteli, menaxher.

Menaxherja: Hë, hë..!

Qytetari: Firma të ndryshme shpërndarje, ngaqë kam edhe patentë, kam bërë dhe shoferin, punë të ndryshme…

Menaxherja: Aktualisht, jeni pa punë?

Qytetari: Po!

Menaxherja: Ok! A jeni të gatshëm të punoni si kujdestar social për të moshuar?

Qytetari: Si është si punë ajo? Është e vështirë? Ka ndonjë..?

Menaxherja: Tani, çdo punë është e vështirë.

Qytetari: Ajo s’diskutohet, e kam fjalën, që…

Menaxherja: Atëherë, unë jam Donatela! Jam menaxhere e “Europian Akademi”. “Europian Akademi” është agjenci rekrutimesh për punësime brenda dhe jashtë vendit. Ne kemi partner zyrtar dhomën e tregtisë italo-shqiptare, që ka 10 vite, që operon në Shqipëri. Kujdestar social për të moshuar, është kujdesi i një personi në një familje italiane.

Qytetari: I moshuar?

Menaxherja: Po, i moshuar në varësi, mund të jetë i sëmurë, ose jo. Atë e zgjedh ti, çfarë personi do të kujdesesh! Është një kontratë pune, që është 9 muaj si fillim, pastaj mund të rinovohet në varësi të rezultateve, që do kesh andej. Pagesa në fillim është 900 euro, akomodim, ushqim të përfshirë, në veri të Italisë, ose në qendër, në varësi të kontratës së punës që vjen. Nëse ti vendos të bësh aplikimin, nëse ti vendos të bësh aplikimin, aplikimi është 140 euro, është aplikimi, që ne bëjmë në ambasadë. Më pas i nënshtrohesh një trajnimi profesional për kujdestar social, për të moshuar. Bëhet në gjuhën italiane nga një profesor italian, që është administratori i agjencisë, që ne bashkëpunojmë. Është 220 euro trajnimi dhe në fund fare pajisesh me një certifikatë, që të bën të mundur, që të punësohesh dhe në vende të tjera të Evropës, jo vetëm në Itali. Pra, pak a shumë e gjithë pagesat janë…

Qytetari: Sa kohë?

Menaxherja: Gjithë procedura zgjat 2 muaj e gjysmë, pra për 2 muaj e gjysmë, ti shkon në Itali për të punuar. Pra, punësimi është i garantuar, nuk ka rast të dytë përzgjedhje, që unë të them në një moment ndryshe.

Qytetari: Domethënë në qoftë se unë paguaj 300 e ca euro..?

Menaxherja: 360!

Qytetari: 360 euro, është e sigurtë, se unë do vete në Itali, do punoj?

Menaxherja: Sigurisht! Gjatë trajnimit ti firmos kontratën e punës dhe ne bëjmë gati procedurat për të marrë vizën, pra në 2 muaj e gjysmë ti nisesh, pastaj kur shkon atje, pagën e parë, që o marrësh, vetëm pagën e parë, 80 % e pagës së parë i kalon agjencisë tonë. Pastaj nuk ke asnjë detyrim tjetër.

Qytetari: Mirë! Unë të falenderoj!

I infiltruari i emisionit “Stop” shkon për një takim të dytë në këtë kompani ku bën pagesat për aplikimin dhe trajnimin.

Qytetari: Si je?

Menaxherja: Hajde ulu! S’ka gjë!

Qytetari: Tani, si veprojmë?

Menaxherja: Do bëjmë pagesën e aplikimit dhe më pas…

Qytetari: Doja ta dija, kështu që, domethënë, në qoftë se paguaj lekët e të gjitha sot? Një javë? Sa vete trajnimi?

Menaxherja: Jo! Trajnimi është vetëm 4 ditë!

Qytetar: 4 ditë?

Menaxherja: Po, do mbarojë trajnimi, ti firmos kontratën e punës, llogarit pastaj nga momenti, që ti firmos kontratën, 3 deri në 4 muaj, që bëhet nisja për në Itali.

Qytetari: Prapë, është shumë.

Menaxherja: Në qoftë se nuk do të presësh, do të nisim me vizë turistike direkt!

Qytetari: E pra, po për sa nisem?

Menaxherja: Direkt, direkt! Sa mbaron trajnimin!

Qytetari: Brenda muajit, nisem?

Menaxherja: Në qoftë se janë gati, po!

Qytetari: Domethënë, unë bëj kërkesën sot, paguaj lekët sot dhe i bie, që muajin, në tetor, unë iki, i bie…?

Menaxherja: Në tetor, po në tetor, ti nisesh me vizë turistike gjithmonë!

Qytetari: Po viza turistike, do merreni ju me atë vizën turistike? Si?

Menaxherja: Domethënë, pak a shumë, ne të bëjmë biletën! Pra, ti paguan një biletë, bëjmë një çmim normal, duke qenë se janë pak të shtrenjta. Të bëjmë një garanci, prenotim-hoteli, që kur të shkosh në aeroport, nuk ke asnjë problem. Sikur të ka ftuar dikush dhe pastaj të presin atje të agjencisë. Nuk ka problem fare!

Qytetari: Domethënë nga mesi i tetorit, unë i bie të iki?

Menaxherja: Po fiks fare, ty të bie data 16, për t’u nisur, meqenëse e ke me të shpejtë! Më kupton?

Qytetari: Regjistrimi sa ishte? 120 euro?

Menaxherja: 140 euro!

Qytetari: 140 euro! Po ajo.., trajnimi?

Menaxherja: 220 euro!

Qytetari: 220 euro?

Qytetari: 50, 100…,

Menaxherja: Urdhëro!

Qytetari: Ok!/tvklan.al/

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denoncim

“Fiks Fare”-Skandali me fondet në ISHPSHSH/ Procedura fiktive për karburant, dieta dhe fatura hoteli

Publikuar

-

Nga

Emisioni “Fiks Fare” denoncoi mbrëmjen e së martës një skandal në zyrat shtetërore, ku drejtuesit e Inspektoriatit Shtetëror të Punës dhe Shërbimeve Shoqërore bëjnë procedura fiktive për karburant, dieta dhe fatura hoteli. Me zë dhe figurë, emisioni investigativ zbuloi skemën e zyrtarëve të këtij Inspektoriati për zhvatjen e fondeve shtetërore.

“Fiks Fare” zbuloi se të përfshirë janë nga shefa financash,  deri te ish-shoferi i titullarit të institucionit. Ata bisedojnë për të marrë para nga arka e këtij institucioni sikur të ishte gjëja më normale, pasi siç deklarojnë edhe vetë “kjo gjë po bën vite që ndodh”.

Në regjistrimin e parë që transmetoi “Fiks Fare”, shoferi i titullarit i kërkon drejtoreshës së Shërbimeve Mbështetëse që të bëjë dalje karburant më shumë sa është distanca e përcaktuar në urdhër shërbimi. Shoferi i thotë kësaj drejtoreshe se të hedhë karburant në makinën e e dy punonjësve të nisur me shërbim , pasi grupi që është nisur në Gjirokastër do të zgjasë shërbimin. PA patur asnjë tagër të zgjasë urhdërat e shërbimit, ish-shoferi flet në emër të titullarit të institucionit.

Drejtoresha e shërbimeve mbështetëse e kundërshton dhe kërkon që urdhëri i shërbimit t’i vijë me shkrim, por shoferi i kryeinspektorit vazhdon duke thënë se po flet me të pasi i del “i zënë Beni, kështu si ta gjykosh”. Me këtë ton urdhërues dhe kërcënues, shoferi e paralajmëron disa herë këtë drejtoreshë.

Ndërkohë, në një rast tjetër, përgjegjësja e financës në këtë Inspektoriat porosit fletë hoteli pa fjetur fare. Pas një shërbimi të kryer në degën e ISHPSHSH në lezhë, vetë shefja e financës tregon e si ka siguaruar fletë hoteli fiktive për të përfituar disa ditë dietë.

“Unë me thënë të drejtën e bëra vajtje ardhje. Kam ikur shpejt. Porosita për hotel fature dhe ishalla ma gjejnë dhe mundohem ta… se edhe drejtori është i ri”, thotë përgjegjësja e financës, ndërsa në bisedë thotë se “për situata pune edhe lejohen”.

Duke nisur nga përmbajtja e kamerave të fshehta, duket se në këtë institucion abuzimi ka qenë i hapur dhe me dijeninë e të gjithëve. “Fiks Fare” faktoi edhe abuzimet me dietat e Vitit të Ri.

Vitin e kaluar, Ministria e Financave urdhëroi anulimin e çdo tenderi për dreka dhe darka të institucioneve, pasi nuk parashikohen në ligj. Denoncimet e vazhdueshme të “Fiksit”, se shtetarët bëjnë pikërisht dreka dhe darka me lekët e taksave, solli këtë masë drastike nga ministria. Por, zgjidhjen përfekte e ka bërë pikërisht Inspektoriati Shtetëror i Punës, i cili ka bërë fatura fiktive dhe ka paguar me disa dieta çdo punonjës, me qëllim që të organizonte pikërisht darkën e Vitit të Ri.

“Gjithë stafi tha, do bëjë mbrëmje të Vitit të Ri dhe nuk dua të nxjerrë asnjë lekë nga xhepi tha shefi. Foli për fond të veçantë në ministri me ministrin, i tha që jo, nuk bëhet. Dhe u ra dakort që të mbulohen me dieta” thuhet në bisedë mes shefes së financës dhe drejtoreshës së shërbimeve mbështetëse në këtë Inspektoriat ndërsa vijon se “do nxjerrim një urdhër ne, për trajnim këtej nga qendra nëpër ca drejtori e rrethe, t’i bëjmë ndonjë trajnim ketu. Mbrëmja është në datë 27 në drekë”.

Punonjësja e Financës pohon se dietat do të jenë fiktive dhe e për çdo punonjës me urdhër të titullarit të institucionit do të firmosen nga 4 dieta të plota për të përballuar shpenzimet e drekës, shpenzimet e të ftuarve dhe pjesën tjetër të lekëve do ta mbajnë vetë punonjësit.

Drejtoresha e shërbimeve mbështetëse e kundërshton vazhdimisht këtë veprim, por përgjigjja që merr disa herë nga shefja e financës është: “Fol me shefin, është urdhër i shefit”.

Një tjetër abuzim në këtë institucion ishin prokurimet fiktive për serviset e makinave. Në biseda, shefja e financës pranon se këto tendera bëhen fiktive, madje këto “gjëra kështu bëhen gjithmonë”. Shefja e Financës thotë se “s’ka asgjë të keqe”, ndërkohë thotë se nëse nuk bëhen “digjen 10 milionë lekë”.

LEXO TE PLOTE

Denoncim

Denoncimi në “Fiks Fare”/ Kavalishenca ku humbi jetën Kryekomisari e pabanueshme që më 21 shtator!

Publikuar

-

Nga

Shtëpia e Pushimit në Durrës, ku humbi jetën kryekomisar Bajram Hajdarmataj më 26 nëntor, ka qenë e dëmtuar rëndë nga tërmeti i datës 21 shtator.

Pavarësisht raportit të ekspertëve që e konsideruan me “rrezikshmëri të lartë”, godina nuk u mbyll, por vazhduan normalisht aktivitetet. Dhe, lëkundjet e fund nëntorit, sollën shkatërrimin e saj. “Fiks Fare” investigoi këtë ngjarje të paralajmëruar ku askush nuk mori masë. Madje, edhe pas tërmetit të 26 nëntorit, në ambientet e Kavalishencës, pavarësisht se dy godina janë cilësuar si të pabanueshme, qëndrojnë qytetarë që janë strehuar që në shtator.

Sipas dokumenteve që ka siguruar “Fiks Fare”, Shtëpia e Pushimit në Durrës e ka pranuar edhe vetë që hoteli nr.4 në Kavalishencë ka qenë i shkatërruar që nga tërmeti i parë. Madje, ka bërë edhe një tender për të projektuar ndërhyrjet në këtë godinë. Sipas këtyre dokumenteve, pas tërmetit të 21 shtatorit, është bërë një akt konstatimi nga disa ekspertë për hotelin nr.4. Në të thuhet se: U konstatuan dëme fizike të muraturave… Objekti nuk mund të funksionojë në kushtet se si është në gjendjen aktuale, pasi muraturat e dëmtuara demonstrojnë rrezikshmëri të lartë! Megjithatë, në tërmetin e datës 26 nëntor, në godinë humbi jetën kryekomisar Bajram Hajdarmetaj. Në ambiente kishte edhe rreth 120 studentë, por fatmirësisht strehoheshin në një tjetër godinë.

Tenderi pas 21 shtatorit: Godinë e rrezikshme!

Pak javë më parë, sipas një dokumenti që ka siguruar “Fiks Fare”, Shtëpia e Pushimit në Durrës, në varësi të Ministrisë së Brendshme, ka hapur një tender me objekt “Shërbim projektimi për hotelin nr. 4”. Fondi për këtë tender ka qenë rreth 50 mijë euro. Dokumenti është firmosur nga kreu i këtij institucioni, Ahmet Doda, ndërsa dokumentet duhet të dorëzoheshin deri më datë 18 nëntor. Në një dokument, është edhe objekti i punës që kërkohet. Mes rreshtave, thuhet se “Pas tërmetit të datës 21 shtator 2019, në “Aktkonstatimi mbi situatën e objekteve/banesave në Hotelin Nr.4 të Shtëpisë së Pushimit të Ministrisë së Brendshme në rajonin nr.5” të grupit të ekspertëve, të ngritur enkas për të bërë vëzhgimin e pasojave te tij në objekte të ndryshme në qytetin e Durrësit, u konstatuan dëme fizike të muraturave. Nga konstatimet, lihet të kuptohet qartazi që objekti nuk mund të funksionojë në kushtet se si është në gjendjen aktuale, pasi muraturat e dëmtuara demonstrojnë rrezikshmëri të lartë”. Ndërkohë, në dokument thuhet mjaft qartë se dëmet nuk mund të riparohen në sipërfaqe dhe se objekti është në kushtet minimale ekzistenciale, madje edhe me një amortizim “moral” dhe fizik të godinës. Për këtë arsye, kërkohet rikonstruksion total të objektit.

Tenderi duhet të përfundonte në 22, u shty më 27 nëntor…

Sipas dokumenteve që disponon “Fiks Fare” godina është ndërtuar në vitet 1980’ me strukturë beton arme. Ajo ka funksionuar si një kompleks tërësor pushimi të administratës së Ministrisë së Brendshme. Shtëpia e Pushimit thotë se “godina është ndërtuar me standardet dhe materialet e kohës dhe sot shfaq një amortizim fizik të dukshëm, përtej asaj që evidentoi tërmeti i datës 21.10.2019”. Sipas saj, perimetri i jashtëm nuk është i termoizoluar. Vetratat janë në parametra tepër të ulëta termike. Madje, janë amortizuar edhe shtresat e tarracës. Për këtë arsye, sipas akt konstatimit pas tërmetit të 21 shtatorit, kërkohej zëvendësimi i pjesës së dëmtuar dhe ribërja e disa brezave sizmikë. Pra, nga këto dokumente del qartë se godina ishte e shkatërruar që në 21 shtator. Madje, e përcakton se ndërtimet duhet të bëhen edhe për të përballuar lëkundjet sizmike. Pas shpalljes së këtij tenderi në fillim të muajit nëntor, Shtëpia e Pushimit dërgon në Agjencinë e Prokurimit Publik disa shtojca. Në këtë dokument, kjo Shtëpi Pushimi shtyn tenderin nga data 22 nëntor në datën 27 nëntor. Pra, 1 ditë pas tenderit!

120 studentë dhe dhjetëra banorë në godinat e Kavalishencës

Në orët e para të 26 nëntorit, në godinat e Kavalishencës në varësi të Ministrisë së Brendshme, kanë qenë të strehuar rreth 120 studentë të Akademisë së Policisë. Fatmirësisht, studentët kanë qenë të strehuar në një godinë tjetër. Ndërkohë, po në këto godina, qëndrojnë edhe dhjetëra banorë që janë prekur nga tërmeti i 21 shtatorit.

Për këtë situatë, gazetarët e “Fiks Fare” shkuan fillimisht në Bashkinë Durrës, ku morën insformacion se pas 21 shtatorit është bërë një raport akt konstatimi. Sipas bashkisë, godina është shpallur “e rrezikshme dhe e pabanueshme”. Bashkia thotë se akti i konstatimit është bërë në zyrën e drejtorit të Shtëpisë së Pushimit Ahmet Doda dhe gjendet në atë institucion. Pas kësaj përgjigje, gazetarët shkuan në ambientet e kësaj Shtëpie Pushimi, por nuk u lejuan të filmojnë brënda. Një punonjës thotë se në momentin e tërmetit, në godinë kanë qenë edhe 120 studentë, por kanë qenë në një godinë tjetër. Sipas tij, edhe ajo godinë ka pasur dëmtime të shumta dhe është shpallur më pas e pabanueshme. Në hotelin nr.4 ka qenë vetëm kryekomisar Bajram Hajdarmataj dhe një oficer tjetër. Gazetarët tentuan të komunikojnë me drejtorin dhe pas insistimeve morën përgjigje se “materialet e të gjithë dosjes po hetohen”./Top Channel/

LEXO TE PLOTE

Denoncim

Foto-Video/ Kaos në parkimin nëntokësor tek Sheshi “Skënderbej”, makinat prej orësh të bllokuara

Publikuar

-

Nga

Parkimi nëntokësor tek Sheshi “Skëndërbej” është kthyer shpesh herë në makth për drejtuesit e automjeteve.

Megjithëse ky parging është projektuar për rreth 3000 vende, mungesa e kordinimimit, apo abuzimi i Bashkisë ka bërë që qindra makina të mbeten të bllokuara më orë të tëra mbrëmjen e sotme.

I revoltuar nga pritja e gjatë, gazi karbonik i makinave por edhe fatura që rritet, një qytetar ka nisur në adresën e redaksisë së CNA.al, disa foto dhe video që pasqyrojnë situatën mbrëmjen e sotme.

Kjo nuk është hera e parë që që ndodh një kaos i tillë, pasi një situatë e ngjashme bëhet sa herë në shesh ka aktivitete apo afrohen festat e fundvitit./CNA.al


LEXO TE PLOTE