Connect with Us

Të rinjtë në skamje dhe papunësi/ Shqipërisë i ikën truri 

Sociale

Të rinjtë në skamje dhe papunësi/ Shqipërisë i ikën truri 

Publikuar

-

Raporti i 2-të Kombëtar “Rinia në Shqipëri 2019” tregon se vendi ynë vazhdon të mbetet ndër vendet e para në Europë për papunësinë e të rinjve, largimin e trurit, vrasjen e vajzave dhe varfërinë studentore!

CRCA/ECPAT Shqipëri, Rrjeti Kombëtar për të Rinjtë në Shqipëri – ANYN dhe
Child and Youth Policy Hub, me mbështetjen e Koalicionit për Arsimin në Shqipëri – ACE, prezantuan
sot Raportin e 2-të Kombëtar “Rinia në Shqipëri 2019”.

Raporti kërkon të informojë në mënyrë të posaçme politikë-bërësit, institucionet shtetërore dhe vetë të rinjtë mbi situatën e rinisë në Shqipëri, problemet e identifikuara si dhe të rekomandojë zgjidhje për institucionet përkatëse.

Raporti i 2-të Kombëtar “Rinia në Shqipëri 2019”, ndër të tjera evidenton disa nga gjetjet më kritike
të adresuara nga vetë të rinjtë, si më poshtë:
• Niveli i lartë i papunësisë së të rinjve e të rejave në Shqipëri, nivel ky që varion nga 20.9 %
në vitin 2019, sipas INSTAT, në 32.8% sipas ILO-s, ndërkohë që sipas Anketës Kombëtare
“Rinia në Shqipëri 2019”, 73% e të rinjve të intervistuar e kanë adresuar atë si problemin e
tyre më shqetësues.

• “Ikja e trurit të të rinjve” e rendit Shqipërinë në vendin e parë në Europë për dëshirën e të
rinjve për të ikur dhe studiuar jashtë vendit. 35% e studentëve me një diplomë Bachelor
dhe rreth 30% të studentëve në përgjithësi synojnë të studiojnë jashtë vendit, ndërsa niveli
i gjendjes ekonomike të studentëve shqiptarë është sërish në përmasa alarmante, krahasuar
me vendet e tjera. Largimi i të rinjve nga vendi kap shifra deri në 79% sipas Gallup, duke e
vendosur Shqipërinë në krye të listës së vendeve nga ku largohen të rinjtë.

• Shqipëria renditet ndër vendet e para në Europë për vrasjet e vajzave dhe grave, ku situata
e dhunës me bazë gjinore është më alarmante. Të dhënat e organizatave të ndryshme
kombëtare dhe ndërkombëtare tregojnë se 88.8% e grave dhe vajzave në Shqipëri janë të
dhunuara nga të gjitha format e dhunës dhe 65% e tyre e kanë përjetuar dhunën në
familje ose nga partneri. Nëse do t’i referohemi dy viteve të fundit numri i vajzave
(grupmosha 15-29 vjeç) të vrara nga partnerët e tyre shkon në 7 vajza.

Sidoqoftë, vlen për tu theksuar fakti pozitiv, se ka një rritje të ndjeshme të numrit të vajzave që janë
ndërgjegjësuar dhe kanë marrë guximin të denoncojnë dhunën ndaj tyre pranë Policisë së
Shtetit, dhe kjo shifër arrin në rreth 8000 raste që kanë marrë urdhër-mbrojtjeje në vit,
duke u rritur me mbi 200 raste të reja, vajza që arrijnë të denoncojnë dhunën nga viti 2018
në vitin 2019.

• Kushtet social-ekonomike në të cilat jetojnë të rinjtë në Shqipëri, kanë sjellë rritje të
kriminalitetit rinor. Të dhënat e vitit 2018 tregojnë se 38% e dënimeve penale të formës së
prerë janë dhënë ndaj të rinjve, situatë kjo që kërkon ndërhyrje të menjëhershme.

• Varfëria dhe papunësia tek të rinjtë shërbejnë si një terren që gjeneron ndër të tjera edhe
ekstremizmin e dhunshëm dhe radikalizimin. Raporti i Komisionit Europian i vitit 2018
thekson se nga 144 shtetas shqiptarë që shkuan në Siri dhe Irak për luftuar në konfliktet e
armatosura. 73 vetë (përfshirë 18 luftëtarë dhe 55 anëtarë të familjeve), mes tyre fëmijë,
të rinj e të reja që gjenden ende në zonat e luftës. Ndërsa Raporti më i fundit i vitit 2019,
sheh shqetësues rritjen në Shqipëri të radikalizmit fetar online.

• Në nivel kombëtar, 62% e të rinjve nuk kanë besim te partitë politike shqiptare, ndërsa
rreth 57% e tyre vlerësojnë me zero pikë punën e pushtetit vendor dhe sektorëve të
rinisë. Rritja e mosbesimit ndaj politikës dhe konfliktualitetit që ushtroi ngërçi parlamentar
e politik, krijuan terrenin e mos-ushtrimit të së drejtës së votës për të rinjtë. Në zgjedhjet e
fundit vendore mbi 50% e të rinjve nuk kishin dëshirë të votonin.

Përgatitja e këtij raporti është e një rëndësie të veçantë për Shqipërinë dhe për mbarë lëvizjen
rinore. Është hera e dytë që lëvizja rinore bëhet së bashku, me qëllim monitorimin dhe vlerësimin e
punës së institucioneve publike në nivel qendror dhe vendor, për të rinjtë dhe impaktit që politikat
shtetërore kanë patur te të rinjtë dhe lëvizjen e tyre në Shqipëri.

Raport i 2-të Kombëtar “Rinia në Shqipëri 2018-2019”, ndër rekomandimet e tij kryesore rendit:
Për Kuvendin e Shqipërisë:
– Të krijojë Nën-Komisionin Parlamentar për Rininë në Kuvendin e Shqipërisë.
– Të nxisë mbështetjen e bizneseve të drejtuara nga të rinjtë;
Për Qeverinë dhe Këshillin e Ministrave:
– Të krijojë programeve të reja për nxitjen e punësimit të djemve dhe vajzave si dhe të
mbështesë bizneset rinore, me fokus të veçantë të rinjtë e grupeve vulnerabël.
– Hapjen e programeve për mbështetjen në komunitet të të rinjve, si për fuqizimin e tyre
ashtu edhe për ata të rinj që kanë sjellje anti-sociale apo kriminale, për t’i krijuar mundësi
për t’u rehabilituar dhe integruar në shoqëri.
– Hartimin e Planit të Ri të Veprimit për Rininë dhe miratimin në buxhetin e Ministrisë së
Arsimit e zërit buxhetor për Rininë, ku ai të zerë 10% të totalit të fondeve të gjithë
ministrisë.

Për Bashkitë në Shqipëri:
– Të krijohen Sektorët e Rinisë, dhe Këshillat Bashkiakë duhet të miratojnë një zë specifik
buxhetor për të financuar programet dhe nismat rinore të organizatave dhe grupimeve
rinore;

– Në çdo Bashki të vendit duhet të përgatiten dhe miratohen Planet Lokale 3-5 vjeçare të
Veprimit për të Rinjtë, për të adresuar atë që mungon në politikat publike vendore
– Përfaqësuesit e bashkive në bashkëpunim të plotë me Këshillin e Ministrave dhe ministritë e
linjave, të punojnë, organizojnë e financojnë shërbime të mirëfillta komunitare të
domosdoshme për parandalimin dhe trajtimin e dhunës në familje.

Për organizatat rinore të shoqërisë civile:
– Të ushtrojnë më tepër presion dhe të krijojnë mekanizma të llogaridhënies dhe monitorimit
të të zgjedhurve publikë, institucioneve të pushtetit lokal dhe atyre qendror për problemet
dhe shqetësimet e rinisë;
– Të ndërmarrin fushata informuese kombëtare mbi të drejtat e vajzave dhe respektimin e
tyre në shkollë, komunitet, familje e shoqëri dhe të jenë më të ndjeshme dhe të punojnë më
tepër për parandalimin dhe reduktimin e gjuhës së urrejtjes mes të rinjve në Shqipëri;
– Organizatat rinore në vend, duhet të ndërmarrin fushata sensibilizuese dhe të mbështesin
më tepër nisjen e start-up rinore për nxitjen e punësimit të të rinjve në mbarë vendin./ CNA.al

KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sociale

Mishi i infektuar po mbush tryezat e shqiptarëve/ AKU jep alarmin

Publikuar

-

Nga

Gazeta- Ora dhe portal Rehatfare.al vijojnë të hedhin dritë në lidhje me skandalin e madh që ka ndodhur në vendin tonë për 25 ton mish të bllokuar në portin e Durrësit, mish i cili rezultoi i infektuar me salmonelë dhe E.Coli.

Dje, Gazeta-Ora publikoi emrin e subjektit privat që ka futur këtë sasi të madhe mishi në vendin tonë, mish i importuar nga Qipro.

Gazeta-Ora, ka siguruar nga burimet e saj, raportin e plotë ku thuhet se 25 ton mish i infektuar me salmonelë dhe E.Coli, është bllokuar në Durrës dhe i përket pikërisht subjektit EHW.

Ky skandal, është munduar të sheshohet deri sa të harrohet dhe mishi i infektuar të hidhet në treg.

Prej 70 ditësh, kjo sasi e madhe e mishit është e bllokuar në portin e Durrësit dhe ende kompania EHW nuk e ka asgjësuar, por si duket pret momentin e duhur për ta nxjerrë nga bllokimi dhe ta hedhë në treg.

Sipas ligjit, AKU-ja bllokoi 25 ton mish të infektuar, pasi bëri analizat pranë ISUV. Edhe pse kanë kaluar më shumë se dy muaj, ky mish qëndron i bllokuar në kushte frigoriferike dhe nuk është asgjësuar.

LEXO EDHE:  Sondazhi/ 62 % e qytetarëve duan të ikin nga Shqipëria

Sipas kuadrit ligjor, AKU ka kërkuar që 25 ton mish të asgjësohen ose të rikthehen në vendin e origjinës.

Fotot që shikoni më poshtë, janë shkëputur nga raporti zyrtar i AKU-së ku duket qartë emri i subjektit EHW dhe përgjigjia e analizave të ISUV ku theksohet qartë se ka infeksion të salmonelës dhe të E.Coli-t.

Në lidhje me këtë skandal asnjë nga instancat shtetërore nuk ka reaguar dhe nuk ka gjobitur kompaninë private. As ministria e Bujqësisë, organi më i lartë që ka për detyrë që të mbrojë shëndetin e konsumatorëve dhe është përgjegjëse për sigurinë ushqimore nuk ka reaguar për këtë mega-skandal.

Shqetësuese mbetet fakti që mishi nuk është asgjësuar, por mbetet ende i bllokuar dhe në momentin që ai futet në treg, pasojat do të jetë shumë të mëdha.

Ata që do ti vuajnë pasojat, janë padyshim konsumatorët shqiptarë të cilët në padijeninë e tyre mund të blejnë nga ky mish dhe rrezikojnë deri jetën e tyre./JOQ

LEXO TE PLOTE

Sociale

“Ne nuk kemi frikë”/ Studentët iu rikthehen protestave madhështore

Publikuar

-

Nga

Lëvizja për Universitetin paralajmëron rikthimin e protestave madhështore, sërish në muajin dhjetor.

Në një mesazh në rrjetet sociale, Lëvizja për Universitetin bën të ditur se protestat do të rifillojnë në katër dhjetor.

“Ata që na kanë kritikuar pse jemi radikalë dhe plot guxim, kanë frikë. Kanë frikë sepse themelet mbi të cilat e kanë ndërtuar jetën komforte dhe privilegjet e vogla, janë të kalbura dhe janë të ndërtuara mbi shfrytëzim dhe hajdutëri.

E ne që nuk patëm frikë në luftën 6-vjeçare për arsim publik, ne që nuk patëm frikë nga kërcënimi dhe presioni dhjetorin e kaluar, do i kemi gjithmonë vatrat e ngrohta për këdo që e tejkalon frikën. Kemi vend për këdo që do e tejkalojë individin brenda vetes vetëm për pak, që në fund të përqafojë shoqërinë.”-thuhet ndër të tjera në një postim në rrjetet sociale.

Postimi i plotë:

Shkruan Enriko Peçuli, aktivist i Lëvizjes Për Universitetin:

Ne jemi të vetëdijshëm se në luftën për drejtësi sociale, jetë të dinjitetshme, arsim publik falas dhe cilësor, nuk jemi vetëm. Ne e dimë gjithashtu se kollarexhinjtë e televizionit dhe intelektualët boshë nuk janë me ne. Nuk janë me ne të gjithë ata që kanë frikë për aspiratat dhe perspektivat e tyre të vogla e individuale.

LEXO EDHE:  Rritja e pagës minimale rrit varfërinë

Ata që na kanë kritikuar pse jemi radikalë dhe plot guxim, kanë frikë. Kanë frikë sepse themelet mbi të cilat e kanë ndërtuar jetën komforte dhe privilegjet e vogla, janë të kalbura dhe janë të ndërtuara mbi shfrytëzim dhe hajdutëri.

E ne që nuk patëm frikë në luftën 6-vjeçare për arsim publik, ne që nuk patëm frikë nga kërcënimi dhe presioni dhjetorin e kaluar, do i kemi gjithmonë vatrat e ngrohta për këdo që e tejkalon frikën. Kemi vend për këdo që do e tejkalojë individin brenda vetes vetëm për pak, që në fund të përqafojë shoqërinë.

Në 4 dhjetor, të palodhur edhe plot jetë, në protestë!

#PërUniversitetin
#PërShoqërinë  / CNA.al

LEXO TE PLOTE

Sociale

Uji i “rëndë” parandalon kancerin e stomakut/ Si ndikon “mbetja e thatë” në organizëm?

Publikuar

-

Nga

Studime të institucioneve prestigjioze në Azi, Europë dhe Amerikën e veriut, të përmbledhura në raportin e Organizatës Botërore e Shëndetësisë, “Ushqyesit në ujë të pijshëm” kanë marrë në shqyrtim mineralet që ndodhen në ujin e pijshëm, duke raportuar efektet që kanë ato në shëndetin e njerëzve.

Bazuar në këto raporte ka rezultuar se “ekziston një marrëdhënie domethënëse negative midis ujit të pijshëm të rëndë dhe vdekshmërisë nga kanceri i stomakut dhe zorrës së trashë.

E thënë më thjeshtë konsumimi i ujit të rëndë, ose të fortë siç njihet ndryshe, krijon kushte më të mira për parandalimin e këtyre sëmundjeve të rënda. E gjitha kjo falë kripërave minerale që gjenden në këtë ujë, ose siç njihen në gjuhën shkencore “mbetjes së thatë”.

Çfarë është “mbetja e thatë’

Në gjuhën e përditshme, ashtu sikurse togfjalëshi “ujë i rëndë’, edhe togfjalëshi tjetër “mbetje e thatë’, krijon nje ndjesi negative, më së shumti për shkak të fjalëve “i rëndë” dhe “mbetje”. Por në fakt janë pikërisht këto dy elementë që e bëjnë ujin të ketë vlera të veçanta për shëndetin e njeriut.

“Mbetja e thatë” e ujit, është sasia e mineraleve të tretura në ujë dhe që përbëjnë vlerën më të rëndësishme të këtij lloj uji. Këto elemente minerale mund të dallohen pasi kemi zier 1 litër ujë në 180°. Me avullimin e ujit do të vijen re mineralet që ndodhen në ujë dhe që përbëjnë atë që quhet “mbetja e thatë”.

LEXO EDHE:  Sondazhi/ 62 % e qytetarëve duan të ikin nga Shqipëria

Bazuar në udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetit (World Health Organisation), vlerat optimale të “mbetjes së thatë” në ujin e pijshëm janë 150 – 300 mg/l.

Eksperimente dhe studime të shumta kanë treguar se konsumi për një kohë të gjatë i një uji me bazë minerale të ulët ka pasoja mbi shëndetin tonë, pasi krijon defiçenca të mineraleve kryesore si dhe të elektroliteve, një pjesë e të cilave dalin përsëri nga trupi ynë me ujin.

Sa më i varfër në minerale dhe elektrolite të jetë uji që ne konsumojmë, aq më shumë minerale apo elektrolite do të nxjerrë jashtë nga trupi ynë. Largimi i këtyre elektroliteve nga trupi ynë rrezikon funksionimin e organeve vitale të trupit. Simptomat e para janë lodhje, shterim energjish, dhimbje koke dhe më pas vijnë dhimbje muskulare dhe dobësim i rrahjeve të zemrës./ CNA.al

LEXO TE PLOTE