Connect with Us

Të pangopurit e politikës/ Deputeti miliarder zhvat të pastrehët

Politikë

Të pangopurit e politikës/ Deputeti miliarder zhvat të pastrehët

Publikuar

-

Shqipëria mbetet e varfër vetëm për qytetarët se kur vjen puna tek politikanët ata janë njëri më i pasur se tjetri.

Këtë e konfirmon pasuria që ata deklarojnë pranë ILDKPK-së.

Deputeti socialist Besnik Baraj, sipas të dhënave që CNA.al ka marrë pranë ILDKPKI-së, e ka shtuar pasurinë nga vit në vit, duke bredhur nga ministria në ministri, ndërsa bashkëshortja nga këshill në këshill dhe nga universiteti në universitet.

Bashkëshorten e Barajt, duket se kanë “zili dhe bankomatët” në Tiranë, të cilat në pjesën më të madhe të rasteve i gjen të zbrazura.

                                     Besnik Baraj

Nga viti 2003 kur deklaronte vetëm një apartament të përfituar nga privatizimi, në kohë rekord është shndërruar në miliarder.

Për më tepër miliarder në fjalë, u ka hyrë në hak edhe të pastrehëve, duke iu marrë kredinë sociale prej 5 000 000 lekësh me pretendimin për blerje apartamenti.

Në vitin 2003 deputeti Besnik Baraj deklaron një apartament banimi me sipërfaqe 90.7 m2 përfituar nga privatizimi i banesave, një depozitë me afat në shumën 4 000 euro si dhe të ardhurat nga paga e tij dhe e bashkëshortes.

Ndër vite ai deklaron disa burime të ardhutash nga bashkëshortja  e cila është anëtare mbikqyrëse në disa këshilla.

Por, 7 vite pas deklarimit të pasurisë fillestare në vitin 2010, ai deklaron një autoveturë Mercdez Benz që kushton 570 000 lekë, një apartament banimi me sipërfaqe 120 m2  me vlerë 80 400 euro. Për apartamentin ai deklaron se ka marrë kredi sociale 5 000 000 lekë si dhe huamarrje fizike nga një person. Por nuk e specifikon sa hua ka marrë dhe kujt ia ka marrë.

Në të njëjtin vit, bashkëshortja, deklaron një dyqan me sipërfaqe 160 m2 me vlerë 192 000 USD.

Gjithashtu ai deklaron të ardhura nga qiraja e dyqanit në shumën 900 euro dhe të ardhura nga qiraja e apartamentit në shumën 240 000 lekë.

Në vitin 2013 Baraj, deklaron se ka blerë një  automjet me vlerë 10 450 euro. Gjithashtu ai thotë se ka kontribuar në fushatën elektorale të PS, në zgjedhjet e vitit 2013 me 200 000 lekë.

Në vitin 2016  janë  kryer dy pagesa nga 20 000 euro në emër të vajzës për blerje apartamenti  me sipërfaqe 77 m2 në Vlorë, 24 950 euro tërhequr nga llogari bankare dhe 15 000 euro nga kursimet e vitit.

Edhe në vitin 2017, deputeti Besnik Baraj ka deklaruar dy pagesa në emër të vajzës për një apartament në Vlorë, 1.200.000 lekë+950.000 lekë. Gjithashtu ai ka deklaruar llogari të përbashkët me vajzën, 18.000 paund, si këst për shitjen e apartamentit që patën blerë në emër të vajzës.

Në vitin 2018, sërish deklaron një llogari te përbashkët me vajzën me  vlerë 7 981 paund.

Më poshtë po sjellim të detajuar pasurinë deklaruar nga deputeti Besnik Baraj.

Viti 2003

Ap. banimi me sip.90.7 m2 përfituar nga privatizimi i banesave.

Depozitë me afat në shumën 4 000 euro.

Të ardhura nga paga nga Ministria e Mjedisit në shumën 1 204 milion lekë.

Të ardhura nga paga e bashkëshortes si këshilltare e jashtme e kryeministrit në shumën 0.939 milion lekë.

Të ardhura nga paga e bashkëshortes si anëtare e Këshillit Mbikqyrës të INSIG në shumën 0.378 milion lekë.

Të ardhura nga paga e bashkëshortes si anëtare e Këshillit Mbikqyrës, Albetelekom në shumën 0.136 milion lekë.

Viti 2004

Depozitë bankare në shumën 15 300 dollarë.

Gjendje cash në shumën 6 000 euro.

Pagë shtesë nga Ministria e Mjedisit në shumën 238 521 lekë.

Pagë zi zv/ministër i Integrimit në shumën 933 597 lekë.

Pagë zi zv/ministër i Mjedisit në shumën 64 471 lekë.

Të ardhura nga paga e bashkëshortes si këshilltare e jashtme e kryeministrit në shumën 516 896 lekë.

Të ardhura nga paga e bashkëshortes në Ministrinë e Ekonomisë në shumën 927 725 lekë.

Shpërblim i bashkëshortes si anëtare e Këshillit Mbikqyrës të INSIG në shumën 598 500 lekë.

Shpërblim i bashkëshortes si anëtare e Këshillit Mbikqyrës të Aeroportit “Nënë Tereza”, në shumën 266 402 lekë.

Viti 2005

Gjendje cash në shumën 9 000 USD.

Të ardhurat nga paga nga Ministria e Mbrojtjes në shumën 900 000 lekë.

Të ardhura nga paga e bashkëshortes në Ministrinë e Ekonomisë në shumën 1088600 lekë.

Viti 2010 (Deklarata fillestare)

Ap banimi parafabrikat  me sip.90.7 m2, përfituar nga privatizimi i banesave.

Autoveturë Mercdez Benz 4+1 me vlerë 570 000 lekë.

  1. banimi me sip.120 m2 vlera 80 400 euro. Marrë kredi 5 000 000 lekë si dhe huamarrje fizike nga një person.

Paga dhe shpërblimi si profesor në fakultetin e shkencave natyrore për muaj janar-shkurt 2010 në shumën 170 000 lekë.

Të ardhura nga paga dhe shpërblimi i bashkëshortes në Ministrinë e Ekonomisë, për muajt janar-shkurt 2010 në shumën 199 500 lekë.

Të ardhuara nga qiraja në muaj janar-shkurt nga dyqani në shumën 360 euro.

Të ardhura nga qiraja e ap, në muaj janar-shkurt, në shumën 40 000 lekë.

Bashkëshortja, deklaron një dyqan me sip 160 m2me vlerë 192 000 USD.

Viti 2010 (Deklarata vjetore)

Gjendje llogarie në shumën 2 900 euro.

Depozitim për një kompani në shumën 16 500 USD.

Pakësim i gjendjes cash me 5 000 USD.

Gjendje në llogarinë rrjedhëse në shumën 150 000 lekë.

Paga dhe shpërblimet si deputet në shumën 1 550 000 lekë.

Paga dhe shpërblimi si profesor në fakultetin e shkencave natyrore, në shumën 425 000 lekë.

Shpërblime nga prezantimet në konferenca dhe nga puna si profesor i jashtëm në universitetin “Zonja e këshillit të mirë”, në shumën 2 450 euro.

Të ardhura nga paga dhe shpërblimi i bashkëshortes në Ministrinë e Ekonomisë, në shumën 1 116 000 lekë.

Shpërblimi për bashkëshorten nga puna si këshilltare e jashtme në Universitetin “Marin Barleti”, në shumën 108 000 lekë.

Të ardhura nga qiraja e dyqanit në shumën 900 euro.

Të ardhura nga qiraja e ap. në shumën 240 000 lekë.

Kredi, në shumën 5 000 000 lekë. Detyrim i pashlyer është 4 143 489 lekë.

Viti 2011

Gjendje llogarie në shumën 5 300 euro.

Shtim i gjendjes cash nga shitjes e gjysmës së dyqanit, në shumën 48 000 USD.

Gjendje në llogarinë rrjedhëse në shumën 60 000 lekë.

Donacion për fushatën elektorale të PSnë zgjedhjet lokale të majit 2011, në shumën 200 000 lekë.

Paga dhe shpërblimet si deputet në shumën 1 914 000 lekë.

Paga dhe shpërblimi si profesor në fakultetin e shkencave natyrore, në shumën 443 000 lekë.

Shpërblime nga prezantimet në konferenca dhe nga puna si profesor i jashtëm në universitetin “Zonja e këshillit të mirë”, në shumën 2 000 euro.

Paga dhe shpërblimet e bashkëshortes në Universitetin “Marin Barleti”,  në Universitetin Politeknik të Tiranës dhe si konsulente  e kompanisë Albavia  në shumën 975 000 lekë.

Të ardhura nga qiraja e ap, në shumën 240 000 lekë.

Kredi, në shumën 5 000 000 lekë. Detyrim i pashlyer është 3 290 000 lekë.

Viti 2012

Të ardhurat nga paga si Deputet i Kuvendit të Shqipërisë 2 593 600 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës, UT, 162 000 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia pranë Universitetit Zonja e Këshillit të Mirë 2 000 euro.

Bashkëshortja, të ardhura totale nga paga si pedagoge pranë Universitetit Politeknik të Tiranës dhe si konsulente pranë kompanisë ALBAVIA shpk 1 159 900 lekë.

Pagesë detyrimi me vlerë 414 349 lekë, për një kredi të marrë në vitin 2006 për blerje apartamenti.

Depozitim në llogari të kompanisë AFA-Konstruksion shpk 25 150 euro, nga gjendja e llogarive ekzistuese dhe kursimet e vitit.

LEXO EDHE:  Haxhinasto, fshehu vilën një milion euro?!/ Skandali,  këmbanë alarmi për Prokurorinë

Viti 2013

Të ardhurat nga paga si Deputet i Kuvendit të Shqipërisë 2 359 000 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës, UT, 183 600 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia pranë Universitetit Zonja e Këshillit të Mirë 2 350 euro.

Bashkëshortja, të ardhura totale nga paga si pedagoge pranë Universitetit Politeknik të Tiranës dhe si konsulente pranë kompanisë ALBAVIA shpk 1 302 000 lekë.

Shitje automjeti me vlerë 80 000 lekë.

Pagesë detyrimi me vlerë 414 349 lekë, për një kredi të marrë në vitin 2006 për blerje apartamenti.

Pagesë e këstit të pestë kompanisë AFA-Konstruksion shpk për vlerën 10 000 euro, nga gjendja cash.

Blerje automjeti për 10 450 euro me të ardhurat e siguruara gjatë vitit dhe të ardhurat nga shitja e makinës së vjetër.

Kontribut për fushatën elektorale të PS 200 000 leke, financuar nga të ardhurat vjetore, konfirmuar edhe në listën publike të donatorëve të fushatës elektorale të vitit 2013.

Viti 2014

Të ardhura nga paga dhe shpërblimet si deputet, 2 569 000 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm në Fakultetin e Shkencave të Natyrës në Universitetin e Tiranës, 125 000 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm, në Universitetin “Zonja e Këshillit të Mirë”, Tiranë, 2 140 euro.

Bashkëshortja, të ardhura nga paga dhe shpërblimet nga puna si pedagoge në Universitetin Politeknik të Tiranës, si pedagoge e jashtme në Universitetin “Marlin Barleti” dhe si konsulente e kompanisë ALBAVIA shpk, 1 471 000 lekë.

Bashkëshortja, të ardhura nga shpërblimet dhe dietat për ekspertizën afatshkurtër në kuadër të projektit “Harmonizimi i procedurave të prokurimit publik në Ukrainë me standardet e BE-së”, 5 990 euro.

Gjendja e llogarisë bankare , shtuar me 180 000 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, pakësuar me 42 000 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, shtuar me 6 180 euro.

Gjendja e llogarisë bankare, shtuar me 16 000 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë, shtuar me 120 euro, pjesa takuese 50 %.

Kredi bankare, detyrimi financiar i pashlyer 2 301 000 lekë, principali 5 000 000 lekë, marrë më 2006 me afat 14-vjeçar, normë interesi 3%.

Viti 2015

Të ardhura nga paga dhe shpërblimet si deputet, 2 583 347 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm në Fakultetin e Shkencave të Natyrës në Universitetin e Tiranës, 285 000 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm, në Universitetin “Zonja e Këshillit të Mirë”, Tiranë, 2 520 euro.

Bashkëshortja, të ardhura nga paga dhe shpërblimet nga puna si pedagoge në Universitetin Politeknik të Tiranës, si pedagoge e jashtme në Universitetin “Marlin Barleti” dhe si konsulente e kompanisë ALBAVIA shpk, 1 422 586 lekë.

Të ardhura nga procesi gjyqësor lidhur me mospagesën gjatë mandatit të mëparshëm, 1 388 909 lekë.

Të ardhura nga shitja shtëpisë, 40 000 euro.

Gjendja e llogarisë bankare , pakësuar me 97 764 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, shtuar me 154 580 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, shtuar me 1 184 880 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë, shtuar me 2 520 euro, pjesa takuese 50 %.

Gjendja e llogarisë bankare, shtuar me 25 000 euro, nga shitja apartamentit.

Gjendja e parave Cash, 7 200 dollarë.

Kredi bankare, detyrimi financiar i pashlyer 2 301 000 lekë, principali 5 000 000 lekë, marrë më 2006 me afat 14-vjeçar, normë interesi 3%.

Bashkëshortja, gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë, pakësuar me 3 349 euro.

Viti 2016

Të ardhura nga paga dhe përfitimet në funksionin e deputetit, 2 532 742 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm në Fakultetin e Shkencave të Natyrës në Universitetin e Tiranës, 115 896 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm, në Universitetin “Zonja e Këshillit të Mirë”, Tiranë, 2 090 euro.

Bashkëshortja, të ardhura nga paga dhe shpërblimet nga puna si pedagoge në Universitetin Politeknik të Tiranës dhe si pedagoge e jashtme në Universitetin “Marlin Barleti”, 1 241 520 lekë.

Bashkëshortja, të ardhura nga paga si konsulente e kompanisë ALBAVIA shpk dhe A&B-Bussiness-Consulting shpk, 361 800 lekë.

Bashkëshortja, të ardhura nga paga dhe shpërblimet si eksperte në kuadër të projektit të BE “Harmonizimi I Sistemit të Prokurimit Publik në Ukrainë me standardet e BE-së”, 3 000 euro.

Gjendje llogari bankare pakësuar me 99 450 lekë.

Gjendje llogari bankare pakësuar me 62 850 lekë.

Gjendje llogari bankare pakësuar me 201 060 lekë.

Gjendje llogari bankare shtuar me 2 090 euro.

Gjendje llogari bankare pakësuar me 24 950 euro.

Bashkëshortët, kryer dy pagesa nga 20 000 euro në emër të vajzës për blerje ap. me sip 77 m2 në Vlorë, 24 950 euro tërhequr nga llogari bankare dhe 15 000 euro nga kursimet e vitit.

Bashkëshortja, gjendje llogari bankare shtuar me 2 392 euro.

Bashkëshortja, gjendje llogari bankare pakësuar me 51 918 lekë.

Bashkëshortja, gjendje llogari bankare pakësuar me 59 200 lekë.

Viti 2017

Të ardhura nga paga dhe shpërblimet si deputet, 2 298 400 lekë.

Të ardhura nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm në Fakultetin e Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës, 97 500 lekë.

Të ardhura si honorare nga botimi i teksteve mësimore, 145 000 lekë.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, të ardhura nga paga dhe shpërblimet si pedagoge në Universitetin Politeknik të Tiranës dhe si pedagoge e jashtme në Universitetin “Marin Barleti”, 1 617 500 lekë.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, të ardhura nga shpërblimet nga puna si konsulente e kompanisë ‘ALBAVIA’, 165 000 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, shtesë 20 986 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, shtesë 81 200 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, pakësim 866 000 lekë.

Gjendja e llogarisë bankare, shtesë 195 euro, pjesa takuese 50 %.

Gjendja e llogarisë bankare, e përbashkët me vajzën, shtesë 18 000 paund. Këto të ardhura janë përfituar si këst nga shitja e apartamentit të blerë në emër të vajzës në një kohë që vlera totale e shitjes është 55 000 euro.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, gjendja e llogarisë bankare, pakësim 480 euro.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, gjendja e llogarisë bankare, shtesë 143 800 lekë.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, gjendja e llogarisë bankare, shtesë 80 100 lekë.

Shpenzime në emër të vajzës, Znj, Erlisa Baraj për blerjen e në apartamenti me sip. 77 m2 në Vlorë. Janë paguar dy këste për llogari të ‘ANSI’ sh.p.k nga llogaria në lekë në Bankën Raiffeisen dhe llogaria në lekë në Bankën Credins përkatësisht 1 200 000 lekë dhe 950 000 lekë.

Viti 2018

Shtimi i gjendjes së llogarisë bankare në shumën 524 084 lekë.

Shtimi i gjendjes së llogarisë, në shumën 108 678 lekë.

Shtimi i gjendjes së llogarisë, në shumën 189 601 lekë.

Pakësim i gjendjes së llogarisë në shumën 3 381 euro.

Është kryer pagesa për llogari të vajzës për blerjen e një ap. me sip 77 m2 në Vlorë, me vlerë 1 013 714 lekë.

Në llogarinë e përbashkët me vajzën deklarohet shuma,7 981 paund.

Të ardhura nga paga dhe shpërblimet si deputet, 2 542 864 lekë.

Nga shpërblimet nga puna si pedagog i jashtëm në Fakultetin e Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës në shumën, 108 680 lekë.

Honorare nga botimi i teksteve mësimore, në shumën 189 600 lekë.

Bashkëshortja, pakësim i gjendjes së llogarisë. Vlera 3 520 euro.

Bashkëshortja, pakësim i gjendjes së llogarisë. Vlera 100 474 lekë.

Bashkëshortja, pakësim i gjendjes së llogarisë. Vlera 61 100 lekë.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, të ardhura nga paga dhe shpërblimet si pedagoge në Universitetin Politeknik të Tiranës, në shumën 1 281 700 lekë.

Bashkëshortja, Edlira Baraj, shpërblime si konsulente nga komapania Albavia në shumën 111 500 lekë./CNA.al

 

 

 

KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politikë

Nga Luan Rama/ Presidenti Macron, “armiku i jashtëm” i Edi Ramës!

Publikuar

-

Nga

Eshtë e ligë dhe fyese përpjekja e Edi Ramës për ta transferuar përgjegjësinë për mosçeljen e negociatave me BE-në nga vetja dhe qeveria e tij, tek Presidenti i Francës, a thua se punët e Shqipërisë shkojnë për mrekulli e nuk ka se për çfarë të reflektojmë e të ndjejmë përgjegjësi.

Presidenti Macron e ka shfaqur edhe më herët qëndrimin e tij ndaj zgjerimit të BE-së dhe standardeve që aplikohen në terësinë e këtij procesi, gjë që edhe Kryeministri Rama, edhe drejtuesit në ikje të BE-së e kanë ditur edhe kur rrekeshin të bindnin shqiptarët që të besonin gënjeshtrën e tyre se Shqipëria i kishte çelur negociatat; një herë në nëntor 2016 e më pas edhe në qershor 2018, ndaj nuk ka se përse të bëjnë të habiturin me konseguencën e qëndrimit të Presidentit të Francës.

Nëse zoti Macron nuk ka besim në raportet e burokratëve të Komisionit Europian, veçmas në vlerësimin e tyre për Shqipërinë, kjo nuk mund të shërbejë si alibi që Kryeministri i Shqipërisë t’i fshehë dështimet e tij dhe të qeverisë që kryeson, me atë që ai e quajti në mënyrë spekulative “përplasja e madhe mes Francës dhe Gjermanisë”.

Ndërkaq, nëse Kancelarja Merkel, referuar vendimit të parlamentit gjerman ishte për çeljen e negociatave me Shqipërinë, po për çelje jo dje e sot, dhe as nesër apo pasnesër, po për çelje pasi të plotësohen më parë nëntë kushtet e vendosura nga Gjermania, dhe Presidenti Macron ishte për të mos i çelur, ketu nuk kemi të bëjmë as me përplasje dhe aq më pak me përplasje të madhe franko-gjermane.

Nuk kemi të bëjmë as me ndonjë komplot padrejtësie siç proklamojnë jo prej naivitetit shërbëtorët e përherehëm të pushtetit, por kemi të bëjmë në fakt me të njejtin qëndrim ndaj Shqipërisë, pavarësisht “PO-së” gjermane me kushte dhe “JO-së” francaze pa kushte, që në përmbajtjen e vlerësimit nuk kanë diferenca thelbësore.

Nëse duam ta lexojmë me realizëm qëndrimin gjerman, pra nëse duam t’i kuptojmë kushtet e vëna paraprakisht prej Bundestagut, do të gjejmë në e ndër to se cili është në fakt realiteti politik në Shqipëri, që bëri të kishim kundër jo vetëm Francën, por edhe vende si Holanda, Danimarka, Spanja etj. që bëhen edhe më shumë nëse do ti shkojmë më tej pastaj perqasjes së qëndrimit të tyre mes Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

“Nuk është e vërtetë që ka patur konsensus të gjerë gati unanim për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”. – tha pa asnje ekuivok Presidenti Macron. E me tej ai nënvizoi se: “Ndërkohë që për Maqedoninë pjesa më e madhe e vendeve ishte mbështetëse, për çeljen e negociatave për Shqipërinë ishte e kundërta. Shumica nuk mbështetën hapjen e negociatave me Shqipërinë. Duhen plotësuar kushtet”. Kështu tha në konferencën për shtyp Presidenti Macron.

Mjafton pra që dikush me sado pak aftësi intelekti për të kuptuar, ta lexojë qendrimin e sipërcituar, e do të vërejë se nuk është Franca, por qeveria shqiptare e me drejtpërdrejt kryeministri i saj që bllokoi çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE-në.

Realiteti shqiptar i dominuar nga konflikti politik dhe kriza e qeverisjes, nga kriza parlamentare dhe ajo e besimit ndaj institucioneve, nga korrupsioni e krimi qeverisës, e mbi të gjitha, nga krimi elektoral i vjedhjes së votave që deformon vullnetin e qytetarëve dhe imponon në konfigurimin parlamentar vullnetin e grupeve kriminale, janë në fakt arsyet se përse për të mbrojtur qëndrimin e tij kundër zgjerimit të BE-së pa bërë më parë reformimin e saj, e bënë Shqipërinë argumentin e parë e të pakundërshtueshëm të Presidentit Macron.

Por, meqë kryeministri i pari e pas tij edhe disa të tjerë si ai apo në shërbim të tij e kanë drejtuar gishtin për të na treguar se fajtor që Shqipëria dështoi në çeljen e negociatave me BE-në është Presidenti Macron ( sipas kutit të tyre të vlerësimit përse nuk janë fajtorë edhe kryeministrat e
Holandës dhe Danimarkës që gjithashtu mbajtën të njejtin qendrim me presidentin francez), po risjell në vëmendjen e lexuesit disa nga kushtet e parlamentit gjerman, që të gjithë të kuptojmë se jo fshehja pas apo justifikimi me “JO-në” franceze, por realizmi e përgjegjshmëria, refletimi e marrja përsipër e përgjegjësive është ajo që duhet të bëjë e gjithë klasa politike shqiptare, padyshim kryeministri i pari, si personi kryesor përgjegjës në krye të qeverisë.

Në rezolutën e votuar nga parlamenti gjerman theksohet:

Bundestagu i kërkon Qeverisë Federale që:

Në Këshillin e Evropës më datë 17/18 Tetor 2019 të miratohen negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë parimisht vetëm me kushtin, që:

a) Konferenca e parë e anëtarësimit të zhvillohet atëherë kur Qeveria Federale të konstatojë plotësimin e kushteve të mëposhtme nga Shqipëria:

– Sigurimi i vënies në punë dhe funksionimit të Gjykatës Kushtetuese si dhe të Gjykatës së Lartë duke angazhuar një numër të arsyeshëm gjyqtarësh dhe prokurorësh të verifikuar.

– Të merret vendim për reformën zgjedhore, e cila të jetë në përputhje të plotë me rekomandimet e OSBE/ODIHR dhe siguron një financim transparent të partive dhe fushatave zgjedhore si dhe të bazohet në rezultatet e komisionit ad hoc të reformës zgjedhore. Rishikimi i draftit të përgatitur atje duhet të bëhet në një dialog të hapur dhe gjithëpërfshirës të të gjitha forcave politike, siç rekomandohet edhe në raportin e ODIHR të datës 5 shtator 2019.

LEXO EDHE:  Haxhinasto, fshehu vilën një milion euro?!/ Skandali,  këmbanë alarmi për Prokurorinë

LEXO EDHE:  Pasuria e kryeministrit "hije" Benet Beci

E më tej, në të njejtin dokument përcaktohet se:

b) Mbajtja e konferencës së dytë të anëtarësimit dhe hapja e negociatave përmes kapitujve të parë të ndodhë, kur qeveria Federale të konstatojë plotësimin e kushteve të mëposhtme nga Shqipëria:

– Zbatimi i ligjit për reformen zgjedhore të inicuar;

– Fillimi i procedimeve penale kundër gjyqtarëve dhe prokurorëve të cilët nuk u kualifikuan në procesin e vetingut për shkak të sjelljes së dënueshme;

– Fillimi i ndjekjes penale dhe eventualisht i proceseve gjyqësore kundër atyre që lidhen me blerjen e votave në zgjedhje, dhe ndjekjen serioze dhe të shpejtë të procedimeve;

– Angazhimi i strukturës speciale për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar dhe aftësia e saj për të punuar;

– Progres solid në krjimin e bilanci suksesi në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar në të gjitha nivelet, përfshirë inicimin dhe proçedimet e para të përfunduara kundër nënpunësve civilë dhe politikanëve të nivelit të lartë. Këto përfshijnë hetime proaktive, eventualisht ndjekje penale dhe dënime në lidhje me korrupsionin dhe krimin e organizuar;

– Progres i prekshëm në reformën administrative, përfshirë rishikimin e qëndrimeve të zyrtarëve të lartë dhe drejtorëve, edhe nën këndvështrimin e parregullsive;

– Një vendim përfundimtar për ligjshmërinë e zgjedhjeve lokale të 30 qershorit 2019 nga Gjykata Kushtetuese; nëse urdhërohet përsëritja e zgjedhjeve, ato duhet të zhvillohen në bazë të ligjit të ri zgjedhor.

Pa cituar me tej rezolutën e parlamentit gjerman, cili është ai që ka sado pak mend në kokë që pasi ka lexuar kushtet e mësipërme mund të thotë se Gjermania ishte për çeljen e negociatave?!

Shqipëria është pa Gjykatë Kushtetuese, është edhe pa gjykatë të Lartë. Reforma zgjedhore është e bllokuar, e me qëndrimin arrogant që mban prej kohësh qeveria, nuk ka gjasë të nisë puna pa krijuar më parë kushtet për dialog politik transparent, të sinqertë e funksional.

Ndërsa për kushtin tjetër, atë që është artikuluar qartë e prerë si “Fillimi i ndjekjes penale dhe eventualisht i proceseve gjyqësore kundër atyre që lidhen me blerjen e votave në zgjedhje, dhe ndjekjen serioze dhe të shpejtë të procedimeve”, kush mund të thotë se është plotësuar?!

Apo edhe për këtë e ka fajin Presidenti i Francës?…

Po kushtin tjetër, atë që ka të bëjë me votimet farsë e të turpshme të 30 qershorit, përse e anashkalon kryeministri dhe maxhoranca e tij?!

Parlamenti gjerman kerkon hapjen e negociatava, përveç të tjerave, edhe pasi të ketë: “Një vendim përfundimtar për ligjshmërinë e zgjedhjeve lokale të 30 qershorit 2019 nga Gjykata Kushtetuese; nëse urdhërohet përsëritja e zgjedhjeve, ato duhet të zhvillohen në bazë të ligjit të ri zgjedhor”.

Pra, a ka ndonjë me sado pak mend në kokë që nuk e kupton se çfarë do të thotë “një vendim përfundimtar për ligjshmërinë e zgjedhjeve lokale të 30 qershorit 2019 nga Gjykata Kushtetuese?”. Apo edhe për këtë argument e ka sërish fajin Presidenti Macron?!

Kushtet janë në fakt denoncim i një realiteti skandaloz, që ngado ta kthesh e sido që ta shikosh, nuk bën fajtor Presidentin Macron, por drejtpërdrejt Edi Ramën të parin e më shumë se gjithë të tjerët.

Fatalisht Shqipëria e humbi mundësinë.

Rekomandimi i nëntorit 2016, ishte për çeljen pa kushte! Edhe në vitin 2018 rekomandimi ishte i njejtë, çelje pa kushte!

Por qeveria shqiptare abuzoi, e shpërdoroi besimin dhe vullnetin e mirë mbi të cilin u dhanë rekomandimet pa kushte.

Ndërsa sot realiteti është tjetër; kushtet janë shtuar, vështirësitë gjithashtu.

Por, ndërsa kërkohet që kryeministri të mbajë përgjegjësi si shenjë e parë e reflektimit me seriozitet dhe në të mirë të të ardhmes europiane të vendit, ai na tregon se “armiku i jashtëm” është Presidenti i Francës! Kjo është një përpjekje e ligë dhe fyese. Eshtë paturpësi.

Me këtë qasje të papërgjegjshme dhe provokative, kryeministri shkon në kahje të kundërt me interesat e integrimit europian të Shqipërisë. Ndaj, për sa kohë Edi Rama do të jetë Kryeministër i Shqipërisë, çelja e negociatave do të mbetet përherë e largët!

Meqë Gjermania është sistemi ynë i referimit në aspiratën tonë kombëtare të integrimit europian, le të reflektojmë të gjithë mbi atë që na thotë Rezoluta e Bundestagut, votuar enkas për Shqipërinë me vullnetin e mirë për çeljen e negociatave:

“Shqipëria është në një krizë politike të brendëshme të rëndë. Bundestagu gjerman u bën thirrje me ngulm të gjitha forcave demokratike në Shqipëri që të ndërmarrin menjëherë të gjitha hapat për të kapërcyer këtë krizë sa më shpejt përmes dialogut politik, përndryshe rruga për negociatat e anëtarësimit do të vështirësohet në mënyrë të konsiderueshme”./ CNA.al

 

LEXO TE PLOTE

Politikë

“A ekziston në BE një rast si ky?”/ Pas dështimit të negociatave, Berisha i kujton Ramës audio-përgjimet

Publikuar

-

Nga

Ish kryeministri Sali Berisha përmes një statusi në rrjetet sociale ka reaguar edhe njëherë pas vendimit negative të Bashkimit Europian për çeljen e negociatave. “A ekziston ne BE apo Europe nje shembull, nje rast si ky?”, pyet Berisha ndjeksit e tij teksa postimin e tij e shoqëron me një meme, për t’iu rikthyer edhe njëherë historisë së audio-përgjimeve, ku eksponentë të lartë të PS, Policisë së Shtetit dhe krimit të organizuar përfshihen në shit-blerjen e votës./ CNA.al

LEXO TE PLOTE

Politikë

BE i tha “jo” hapjes së negociatave, Maqedonia shkon në zgjedhje të parakohshme/ Zbulohet data

Publikuar

-

Nga

Pas dështimit të marrjes negociatave me BE, për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, një dorëheqje e mundshme e Zaev do ta çonte vendin në zgjedhje të parakohshme. Portali maqedonas TetovaSot transmeton se burime qeveritare bëjnë me dije që zgjedhjet e parakohshme parlamentare do të zhvillohen në muajin Mars të 2020.

Kujtojmë se, kryeministri Zoran Zaev duke njoftuar se do të propozoj që vendi të shkoj në zgjedhje të parakohshme parlamentare, ka theksuar se  reformat në vend duhet të vazhdojnë dhe se vendi duhet që të vazhdoj me implementimin e marrëveshjeve e sidomos me Greqinë.

“Para dy dite Brkuseli na bëri padrejtësi, ne kemi kryer të gjitha obligimet. Ata nuk e mbajtën fjalën dhe nuk dhanë datë. Kjo është një gabim historik i Evropës. Falënderojmë shumicën e liderëve të Evropës. Kjo është një vendim i Evropës dhe problemeve të tyre të brendshme. Ne jemi përgjegjës dhe kjo kërkon nga ne vendim serioz, secili politikan duhet të jetë përgjegjës, dal me përgjegjësi para qytetarëve. Ëndrra evropiane e Maqedonisë nuk do të shuhet. Për këtë marr përgjegjësi, organizojmë zgjedhje të parakohshme parlamentare, ky do të jetë edhe propozimi im në mbledhjen e liderëve”- tha mes tjerash Zaev.

LEXO EDHE:  Çfarë fshihet në shtëpinë e Lulzim Bashës?

LEXO EDHE:  Çfarë fshihet në shtëpinë e Lulzim Bashës?

Vendimi i Zaev është mbështetur edhe nga lideri i BDI-së, Ali Ahemti, i cili u shpreh se partia e tij është e gatshme për zgjedhje të parakohshme. Sipas Ahmetit, zgjedhjet janë një zgjidhje e mirë pas “jo-së” për negociatat./ CNA.al

LEXO TE PLOTE