Connect with Us

Rama i mllefosur me Valdrin Pjetrin/ Gazetarja zbërthen kryeministrin

Lajm i Rekomanduar

Rama i mllefosur me Valdrin Pjetrin/ Gazetarja zbërthen kryeministrin

Publikuar

-

Dje kryeministri Edi Rama dorëzoi Valdrin Pjetrin me postime të njëpasnjëshme në rrjetet sociale.

Gazetarja Edlira Gjoni bërë nëj analizë të postimeve të Ramës.

“Brenda botës së ashpër të 420 karaktereve në Tëitter! Dominim leksikor, portretizim, strategji pohuese, kategorizim, theksim grupesh, mbipërdorim të mënyrës urdhërore, metoda distancimi, leksik i rënduar. A fast discourse analysis of a Prime Minister on fire!

O bëj kurban Tëitterin, o shqipen!

Ti ke zgjedhur të bësh kurban gjuhën. Por ka qenë e thjeshtë ta thuash idenë brenda 140 karaktereve edhe pa e ngrënë hapësirën e domosdoshme pas çdo shenje pikësimi në të tre postimet”, shkruan gazetarja në rrjete sociale.

Postimi i plotë:

Brenda botës së ashpër të 420 karaktereve në Tëitter! Dominim leksikor, portretizim, strategji pohuese, kategorizim, theksim grupesh, mbipërdorim të mënyrës urdhërore, metoda distancimi, leksik i rënduar. A fast discourse analysis of a Prime Minister on fire!

O bëj kurban Tëitterin, o shqipen!

Ti ke zgjedhur të bësh kurban gjuhën. Por ka qenë e thjeshtë ta thuash idenë brenda 140 karaktereve edhe pa e ngrënë hapësirën e domosdoshme pas çdo shenje pikësimi në të tre postimet.

Po çfarë lexohet qartë në tonin, fjalët, tekstin plot mllef përdorur sot nga kryeministri në një tekst të ndarë në tre pjesë fare të shkurtra, por shumë domethënëse?

Ja një vëshgim i shpejtë përmbajtësor në ligjëratën tradhëtuese:

– Dominimi leksikor
Nga 420 karakteret që Tëitter lejon në tre mesazhet, 58 karaktere i ka marrë fjala “individual/e”. Ky është termi dominant në tekst! Pra 15% e mesazhit është shpenzuar për të vënë theksin me çdo kusht tek ideja se fajtori është “ai”, individi. Toni i servirur me këtë rast është që konsumatori i tekstit ta kanalizojë mendimin tek distancimi i menjëhershëm e tek mohimi i lidhjes mes tij dhe PS. Përsëritja e panevojshme sugjeron se kurrësesi nuk duhet ngatërruar ai, as Tahiri, as Roshi, as Dako, as Duka, asnjë i njollosur me Partinë Socialiste (edhe pse prej ferrës së saj dalin).

-Përzgjedhja / portretizimi) pasqyrues
“Luftë, armë, kosto, dyshime, asnjë shans, as, as, të padenjë”…44 karaktere shpenzuar për fjalë te rënda, mllef, gjuhë me tone të ashpra emocionale. Leksiku i pasur në kaq pak karaktere tregon përgjithësisht gjendjen e tekst-shkruesit, jo qëndrimin e tij. Këtu peshën e merr pasqyrimi i shprehisë emocionale dhe jo logjika apolitike.

– Përdorimi i strategjisë pohuese
Në 42% të tekstit i shërbehet vetëm asaj me formulime si: “S’kam ndër mend të toleroj askënd; nuk mjafton; as vëllanë tim; ta fusin mirë në kokë; askujt, nuk lejoj; rrugë të ndara”. Pra 100 karaktere për të rrënjosur e dhënë mesazhin e ndarë në dy tematika kryesore: Nuk është faji im (pra zbritet nga partia tek individi), dhe “Unë jam mbi ju”. Në asnjërën prej përdorimeve të këtij elementi të ligjëratës nuk i është referuar vetës së tretë, por gjithmonë të parës “Nuk toleroj, nuk lejoj, nuk pranoj”, në vend që të përdoreshin format asnjëanëse e veta e tretë njëjës që do i jepnte fuqi ligjit e jo individit: “Nuk tolerohet, nuk lejohet, nuk pranohet”.

– Kategorizimi dhe theksimi i grupeve
“Ne” kundër “atyre”! Eshtë përdorur në të njëjtën fjali bashkërenditja “PS – ligj – besnikëri- popull”. Kjo është bashkësia prej 25 karakteresh “ne” që vendoset përballë 395 karaktereve që logjika ligjëuese i sjell si “kundër”. Pra nënkupto “Luftë e madhe e partisë për të mbrojtur popullin nga keqbërësit”. Këtë gjuhë Rama e përdor rregullisht për të sulmuar PD-në dhe mbështetësit e saj, me etiketime e bashkërenditje që nënkuptojnë inferioritet e ndarje, kurse në këtë rast, i njëjti ton i ashpër është përdorur për të drejtuar lexuesin tek “tjetri” edhe brenda llojit, simbol i zakonshëm fajësimi ky në ligjëratën politike.

– Përdorimi i përsëritur i mënyrës urdhërore
“S’kam ndër mend; s’marr përsipër; nuk mjafton; s’ka shans”. Përdorimi i mënyrës urdhërore në formën saj mohuese shihet prerë si shfaqje pushteti e mungese kontrolli në studimin e ligjëratës. Parë si pjesa delikate që lejon kapërcimin nga sintaksa në ligjëratë, format e shtjelluara të urdhërores janë shenja e parë e tradhëtisë për të pathënat e tekst-shkruesit.

– Metoda e distancimit
“I edukuar, i zoti, i respektuar…Por jo për PS-në”. Në analizën e ligjërimit njihet mirë mënyra e distanicimit, ku tekst-shkruesi rendit disa cilësi pozitive si fillim, për ta mbyllur me qëllim fjalinë ashtu siç e ka qëllimin: të largojë të etiketuarin nga zona e tij e influencës.

Mund të vazhdonim edhe me tej me përgjithësimet, metaforat, mungesat në tekst, portretizimin, pozicionimin e marrëdhënieve përmes vendosjes së fjalëve, leksikun e rënduar, përshkrimet dhe kategorizimet e përdorura në vetëm 420 karaktere Tëitteri. Por mjaftojnë kaq për të kuptuar seriozitetin e një situate që nuk ka hapësirë të parespektuar teksti që ta mbulojë, ta justifikojë apo ta fshehë!

1 Koment

1 Koment

  1. Une,Lubonja

    14 Gusht, 2019 at 11:22 am

    Mediokrit shqiptare!

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajm i Rekomanduar

Para dhuratë, makinë 10 mijë euro, por pa shtëpi/ Në 5 vite, gjyqtari kërkon luksin

Publikuar

-

Nga

Vettingu pritet të nisë me ritme të shpejta në shtator. Prioritet do të kenë kandidatat për në SPAK, por edhe subjekte të tjera.

Vettingu i skanon prokurorët dhe gjyqtarët në tre kritere, në atë të pasurisë, të pastërtisë së figurisë dhe në kriterin profesional.

Pjesa më e madhe e gjyqtarëve dhe prokurorëve që janë rrëzuar deri më tani nga Vettingu ka qenë për shkak të pasurisë.

Që në vitin 2016, hipotekat në rang vendi kanë nisur një kontroll për verikimin e patundshmërive të gjyqtarëve dhe prokurorëve, në mënyrë që të shmagnin ndryshimet eventuale të pronësisë që mund të bëheshin nga subjektet e rivlerësimit.

Një prej të verifikuarve është edhe gjyqtari i Kavajës, Genti Dokollari.  Sipas deklaratave të pasurisë, që CNA.al ka marrë pranë ILDKPKI-së, rezulton se Dokollari nuk ka pasuri të patundshme, por nuk i mungojnë të ardhurat.

Në formularin e vetdeklarimit, ai thotë se në vitin 2003 ka qëndruar ka muaj për pushime në Greqi. Bëhet fjalë për periudhën Qershor -Shtator 2003. Por, pushime pa para nuk bëhen.

Dokollari kur ka deklaruar pasurinë për herë të parë në vitin 2013, ka deklaruar një autoveturë, tip Volsvagen Golf, viti i prodhimit, 98, dhuratë nga familja, në shumën 500 000 lekë dhe gjendje llogarie në shumën 37 000 dhe 47 000 lekë.

Por, me punësimin si gjyqtar, ai ka përfituar të ardhura edhe nga Shkolla e Magjistraturës apo edhe nga mësimdhënia në Universitet private.

Në vitin 2015 ai deklaron një kredi dhe një overdraft.

Pas dy vitesh, në 2017-ën, ai deklaron se  ka shtim të pasurisë në kesh, me 20 000 lekë, në total 70 000 lekë. Gjithashtu ai thotë se ka lidhur kontratë për shitblerje me rezervë pronësie për blerje të automjetit tip BMW, E70, viti 2007, çmimi 10 000 euro, prej të cilit është paguar kapari 1 000 euro dhuratë nga babai.

Ndërsa në vitin 2018 ai deklaron se ka shitur automjetin e markës Mercedez Benz në shumën 8 000 euro. Sipas asaj që ka deklaruar bëhet fjalë për automjetin e blerë në vitin 2013 në shumën 840 000 lekë.

Në asnjë vit, Dokollari nuk deklaron pasuri të patundshme si shtëpi. Ose, jeton jashtë ose rri nëpër komshinj apo me prindërit, pasi babai i dhuron para edhe pse burimet financiare nuk i mungojnë. Por ka dhe variante të tjera, si ajo e fshehjes së pasurisë.

Më poshtë po sjellim pasurinë e deklaruar nga `gjyqtari Genti Dokollari.

Viti 2013 (Deklarata fillestare)

Autoveturë, tip Volsvagen Golf, viti i prodhimit, 98, dhuratë nga familja, në shumën 500 000 lekë.

Gjendje llogarie në shumën 37 000 dhe 47 000 lekë.

Viti 2013

Blerë makinë Mercedez Benz në shumën 840 000 lekë.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, në shumën 164 000 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia në universitet privat në shumën 100 074 lekë.

Të ardhura nga pjesëmarrja në bordin e Shkollës së Magjistraturës në shumën 18 000 lekë.

Bashkëkredimarrës dhe overdraft në shumën 2 109 000 lekë.

Viti 2014

Makinë Mercedez Benz në shumën 840 000 lekë, blerë në vitin 2013.

Shitur, autovetura, tip Volsvagen Golf, në shumën 2 500 euro.

Shlyerje overdrafi 50 000 lekë.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë, në shumën 974 020 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia në universitet privat në shumën, 274 200 lekë.

Të ardhura nga pjesëmarrja në bordin e Shkollës së Magjistraturës në shumën 36 000 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia pranë fakultetit të drejtësisë në shumën, 24 800 lekë.

Viti 2015

Shpenzime për pushime, kujdes shëndetësor, nga shuma e shitjes së automjetit prej 2 500 euro. Gjendja që ka mbetur është 1 000 euro.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Tiranë dhe Korçë, në shumën 985 450 lekë.

Të ardhura nga mësimdhënia në universitet privat në shumën,7 200 lekë.

Bashkëkredimarrës dhe overdraft. Janë shlyer 378 840 37  lekë, ndërsa kanë mbetur pa u shlyer, 1 646  878 06 lekë. Si dhe shuma 100 000 lekë.

Viti 2016

Shpenzime për nveoja të zakonshme 90 000 lekë. Gjendje 50 000 lekë.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Korçë, në shumën 1 027 947 lekë.

Të ardhura, kompesim nga departamenti amerikan i shtetit për pjesëmarrjen në konferencë, në shumën 18 679 lekë.

Viti 2017

Shtim i pasurisë cash, me 20 000 lekë. Gjendja aktualue, 70 000 lekë.

Lidhur kontratë për shtiblerje me rezervë pronësie për blerje të automjetit tip BMË, E70, viti 2007, çmimi 10 000 euro, prej të cilit është paguar kapari 1 000 euro dhuratë nga babai.

Të ardhura nga paga si gjyqtar në Korçë, në shumën 1 047 214 lekë.

Detyrim financiar, për blerjen e automjetit në shumën 9 000 euro.

Bashkëkredimarrës dhe over draft. Është shlyer shuma 303 977 99 lekë, ka mbetur pa shlyer 1 052 376 18 lekë.

Viti 2018

Shitur automjeti i markës Mercedez Benz në shumën 8 000 euro.

Pakësuar gjendja cash nga 70 000 lekë në 35 000 lekë.

Të ardhura nga paga si gjyqtarë në Korçë dhe në Kavajë, në shumën 950 437 lekë.

Bonus dhe honorare nga Shkolla e Magjistraturës dhe Fakulteti i Drejtësisë, në shumat 26 447 lekë dhe 23 261 lekë.

Bashkëkredimarrës dhe overdraft. Detyrimi i shlyer është 312 843 lekë dhe detyrim i pashlyer në shumën 739 533 lekë./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Lajm i Rekomanduar

Dy “Arditë” të tjerë humbën jetën dje në Tiranë

Publikuar

-

Nga

Anëtari i Bordit Drejtues të Bindjes Demokratike, Fabian Topollaj, ka reaguar në lidhje me ngjarjen tragjike që ndodhi një ditë më parë në Tiranë, ku dy punonjës ndërtimi humbën jetën, ndërsa tre të tjerë morën dëmtime të rënda.

Në një postim në rrjetet sociale, Topollaj shkruan se dy “Ardite” te tjere humben jeten dje ne Tirane, duke iu referuar kështu edhe rastit të Ardit Gjoklajt, 17-vjeçari që humbi jetën në landfillin e Sharrës në gusht të vitit 2016.

Sipas tij, dje rasti u përsërit me dy djem të rinj që humbën jetën duke punuar në një “projekt të Bashkisë Tiranë” për restaurimin e fasadave të pallateve.

“Dy “Ardite” te tjere humben jeten dje ne Tirane.

Rasti i Ardit Gjoklajt, adoleshentit nga Tirana qe ju pergjigj thirrjes se Veliajt per tu punesuar ne nje inisiative te bashkise ne Landfillin e Sharres dhe humbi jeten tragjikisht, u perserit dje me dy djeme te rinje qe humben jeten duke punuar ne nje “projekt te Bashkise Tirane” per restaurimin e fasadave te pallateve.”-shkruan Topollaj.

Më tej, ai hedh akuza ndaj kryebashkiakut të Tiranës, Erion Veliaj, ku thekson se “Vetem Velise i ndodh te humbin jeten punonjes qe angazhohen ne projekte fare te thjeshta, kjo sepse perpara zbatimit te ligjit, Bashkia Tirane kujdeset vetem per te rritur kostot ne letra dhe per ti ulur ato ne terren, me qellim qe llokma e Kryetarit te jete gjithmone brenda parametrave qe ai kerkon.”

Postimi i plotë:

Dy “Ardite” te tjere humben jeten dje ne Tirane.

Rasti i Ardit Gjoklajt, adoleshentit nga Tirana qe ju pergjigj thirrjes se Veliajt per tu punesuar ne nje inisiative te bashkise ne Landfilline Sharres dhe humbi jeten tragjikisht, u perserit dje me dy djeme te rinje qe humben jeten duke punuar ne nje “projekt te Bashkise Tirane” per restaurimin e fasadave te pallateve.

Jo pa qellim e kam vene ne thonjeza fjalen “projekt te Bashkise Tirane”, sepse ne fakt eshte vertetuar tashme qe keto s’jane gje tjeter vetem se disa afera korruptive te Erion Veliajt qe nuk kane asnje lidhje me ate qe do duhej te ishte nje inisiative e nje institucioni shteteror.

E them kete sepse vetem ne nje afere korruptive mund te ndodhe qe punonjesit te trajtohen ne kushte skllaverie nga nenkontraktori i Institucionit Shteteror dhe ky i fundit te mos konstatoje shkeljen e ligjit qe ne rrethana te tjera do duhet ta kontrollonte per cdo subjekt privat qe operone ne treg e jo me per projektet qe realizon me fonde publike.

Vetem Velise i ndodh te humbin jeten punonjes qe angazhohen ne projekte fare te thjeshta, kjo sepse perpara zbatimit te ligjit, Bashkia Tirane kujdeset vetem per te rritur kostot ne letra dhe per ti ulur ato ne terren, me qellim qe llokma e Kryetarit te jete gjithmone brenda parametrave qe ai kerkon.

Po kaq kriminale, ndoshta dhe me shume, eshte se njesoj si me rastin e te ndjerit Ardit, edhe kesaj here Veliaj po ben cdo gje per te fshehur faktin qe dy punetoret qe humben dje jeten, ishin te kontraktuar nga Bashkia Tirane./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Lajm i Rekomanduar

“Pistoletë” në duart e Erdoganit/ Veliaj merr peng kryeqytetin

Publikuar

-

Nga

Tirana, metropoli shqiptar është marrë peng. Kryebashkiaku Erion Veliaj, pasi është kthyer në pistoletën e Erdoganit, po “ekzekuton” kryeqytetin.

Janë hequr ferrat tek kodrat e liqenit, për të plotësuar kërkesat e Erdoganit, ndërsa rrugët e  Tiranës janë pushtuar nga mbeturinat.

“Po, sigurisht Tirana, ka vend për të gjithë”. Ka vend për viktimat e grushtit të shtetit në Turqi, ka vend edhe për mbeturinat që kanë pushtuar zemrën e kryeqytetit.

Propagada dhe mashtrimi i Veliajt janë mbërthyer në foto nga qytetarët, të cilët sjellin realitetin.  Ish parku Rinia, një zonë kjo mjaft e njohur dhe e frekuentuar në kryeqytet, është mbuluar  nga mbeturinat.

Në fotot e shkrepura nga qytetarët, që CNA.al do t’i sjellë më poshtë, shihen grumbuj të tërë mbeturinash. Koshat janë të mbushur dhe mbeturinat kanë përfunduara të shpërndara në ambjetet rreth e rrotull.

Kjo tregon se ka ditë të tëra që nuk është pastruar. Por, kryebashkiaku Veliaj është i zënë nga propagandat mashtruese, me kaseta që shpërndan në mediat e financuara prej tij. Kur kjo ndodh në zemër të Tiranës, nuk imagjinohet se çfarë mund të ndodh në periferi, aty ku Bashkia është inekzistente.

Nga tarifa e pastrimit dhe largimit të mbeturinave, për këtë vit është parashikuar të mblidhen rreth 2.1 miliardë lekë, duke qenë zëri i tretë më i rëndësishëm pas taksës së infrastrukturës, që i siguron më shumë të ardhura Bashkisë.

Në raport me 2018-n, bizneset dhe familjarët, në 2019,  paguajnë 7% më shumë. Paratë mblidhen por shërbimi nuk ofrohet. Qytetarët vidhen, por Veliaj nuk u ndahet skandaleve.  Fati i tij është i lidhur ngushtë me mbeturinat. Në impiantin e përpunimit të mbeturinave në Sharrë në 2016 u vra Ardit Gjoklaj, dhe Veliaj bëri çmos të hiqte përgjegjësitë nga vetja.

Edhe për mebturinat në mes të kryeqytetit, do bëjë çmos të largojë përgjegjësinë nga vetja. Kur e bëri këtë me një vrasje, për mbeturinat në rrugët e Tiranës nuk e ka aspak problem. Më poshtë po sjellim fotot e shkrepura nga qytetarët, në ish parkun Rinia, të mbuluar me mbeturina./CNA.al

 

LEXO TE PLOTE