Connect with Us

Refugjatët po futen shpejt në tregun gjerman të punës

Sociale

Refugjatët po futen shpejt në tregun gjerman të punës

Publikuar

-

Sipas vlerësimeve të Institutit për Tregun e Punës dhe Studimin e Profesioneve (IAB) refugjatët po integrohen më shpejt në tregun e punës, se sa mendohej më parë. „Unë mendoj, se në vjeshtë afër 40% e refugjatëve në moshën e punës do të arrijnë të futen në tregun e punës”, ka thënë së fundmi drejtuesi i sektorit të migrimit, integrimit dhe studimit të tregut të punës në IAB, Herbert Brücker për rrjetin redaksional, „Netzwerk Deutschland”. Me këto ritme mund të jemi „të kënaqur”, tha ai, „po të kujtosh se kushtet fillestare të refugjatëve në vitin 2015 e më pas ishin shumë të vështira”, kjo sepse, gjermanishtja si gjuhë është shumë më larg arabishtes, se gjuhët e refugjatëve që erdhën nga Ballkani në vitet 90-të.”

                  Herbert Brücker

Me zanat po pa shkollë profesionale

Brücker tha më tej, se afërsisht 36% e refugjatëve në moshën 15 deri në 64 vjeç janë të punësuar. „Këta janë rreth 380.000-400.000 vetë. „Shumë prej tyre janë të punësuar si punëtorë për një kohë të kufizuar, edhe pse me rroga relativisht të ulta”. Por përveç kësaj, thotë eksperti Herbert Brücker, ka një numër të madh refugjatësh që punojnë në gastronomi, në fushën e „Security”, të pastrimit, në ndërtim dhe në  kujdesin shëndetësor ndaj të moshuarve”.

Afër 50% e refugjatëve në Gjermani kanë një punë të kualifikuar. „Kjo është një vlerë e lartë, po të mendosh, se vetëm çdo i pesti refugjat para ardhjes ka pasur një shkollë profesionale apo universitet”, thotë Brücker. Eksperti e shpjegon këtë me atë, që në vendet origjinë ata kanë kryer punë të kualifikuara, edhe pa diplomë profesionale. „Në vende si Siria nuk ka shkollë profesionale për mekanikët si tek ne. Zanati mësohet në punë.” Kurse mjekët apo studiuesit kategorizohen në statistikat e IAB si specialistë. „Në këtë sektor punojnë maksimalisht 6% e refugjatëve.“/DW/

 

KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sociale

Nuk deklaroi aksionerët dhe xhiro zero/ Konkurrenca nuk miraton shitjen e koncesionit të hemodializës

Publikuar

-

Nga

Autoriteti i Konkurrencës ka vendosur të mos miratojë shitjen e koncesionit të hemodilaizës që mbahet nga kompania Dia Vita dhe që me një marrëveshje të 25 qershorit është shitur tek kompania Diaverum International AB. Në vendimin e bërë publik nga ana e Autoritetit të Konkurrencës nënvizohet se arsyeja se pse nuk është dhënë autorizimi për realizmin e përqendrimit është mosplotësimi i kushteve që kërkon ligji. Sipas Konkurrencës ligji sanksionon dy kritere ku i pari përfitimi i kontrollit dhe i dyti xhiroja që duhet të ketë në vitin paraardhës financiar. Të dyja këto duhet të ekzistojnë njëkohësisht, janë kumulative. Kushti i dytë që lidhet me xhirron nuk plotësohet nga ana e kompanisë blerëse pasi në vitin 2018 xhirroja e saj ishte zero.

Si palë interesi Autoriteti i Konkurrencës ka drejtuar edhe ndaj Ministrisë së Shëndetësisë kërkesë për informacion por ajo çka është vënë në dispozicion citohet se ka qenë e paqartë.

Ndër të tjera Konkurrenca ka nënvizuar se për shoqërinë target dhe palën blerëse u kërkua informacion mbi blerjet e realizuara prej tyre gjatë 3 viteve të fundit në tregjet e prekura të produktit si dhe kopje të analizave/ raporteve/ studimeve/ vëzhgimeve dhe çdo dokument i krahasueshëm me to, hartuar për organet drejtuese të ndërmarrjeve respektive, me qëllim vlerësimin dhe analizën e përqendrimit, i cili përfshin vlerësime në lidhje me pjesët e tregut, kushtet e konkurrencës efektive, konkurrentët faktikë (ose potencial), arsyet e përqendrimit, etj., shoqëruar me emrat përkatës të personave që kanë përgatitur këto materiale, pozicion dhe datën e përgatitjes së tyre.

“Dokumentacioni i paraqitur nga pala njoftuese, nuk i dha përgjigje pyetjeve dhe kërkesave të AK, të parashtruar në shkresën tonë nr. 410/14 prot, datë 02.09.2019 “Kërkesë për informacion” se: 1. Cilët janë ortakët themelues të ndërmarrjes “Diaverum International AB” dhe struktura aktuale e ortakërisë. 2. Cila është kuota e secilës ndërmarrje ose person në shoqërinë “Diaverum International AB” e cila është blerëse në këtë transaksion, dhe si ushtrohet e drejta e kontrollit në këtë strukturë. 3. Nuk paraqiti për palët pjesëmarrëse në transaksion – “Diavita” SHPK dhe “Diaverum International AB”, kopje të analizave/raporteve/studimeve/vëzhgimeve dhe çdo dokument i krahasueshëm me to, hartuar për organet drejtuese të ndërmarrjeve respektive, me qëllim vlerësimin dhe analizën e përqendrimit, i cili përfshin vlerësime në lidhje me pjesët e tregut, kushtet e konkurrencës efektive, konkurrentët faktikë (ose potencial), arsyet e përqendrimit, etj., shoqëruar me emrat përkatës të personave që kanë përgatitur këto materiale, pozicion dhe datën e përgatitjes së tyre” thuhet në vendim.

Shoqëria Dia Vita  është një shoqëri me përgjegjësi të kufizuar, e themeluar sipas legjislacionit të Shqipërisë, , e krijuar më datë 15.10.2015, me kapital themeltar 1.000.000 (njëmilion) Lekë. Objekt i aktivitetit të kësaj shoqërie është zbatimi i kontratës së koncesionit/PPP “Për shërbimin e hemodializës pranë spitaleve rajonale në Shkodër, Lezhe, Korçe, Vlore dhe Elbasan”. Kjo kontratë është nënshkruar më 10 shkurt 2016 ndërmjet Ministrisë së Shëndetësisë dhe shoqërisë DiaVita SHPK dhe është bërë efektive në qershor të vitit 2016.

Dy aksionerët e kësaj shoqërie janë Evita SHPK që zotëron 85% të aksioneve dhe American Hospital SHA që zotëron 15% të aksioneve. Këto të fundit kanë kërkuar pëlqimin e Konkurrencës për përqendrimin e aksioneve tek shoqëria Diaverum.

Diaverum International AB , është një shoqëri me përgjegjësi të kufizuar e krijuar sipas legjislacionit të Suedisë, më datë 28.06.2011, me aktivitet pronësinë dhe administrimin e aksioneve dhe letrave me vlerë dhe aktivitete të tjera të ngjashme me to, me kapital aksionar i cili nuk do të jetë më i vogël se 50.000 sek (korona suedeze) dhe jo më shumë se 200,000 sek (korona suedeze), sipas Aktit të Themelimit. Sipas dokumentacionit të depozituar, shoqëria është një shoqëri holding e cila nuk realizon shitje te produkteve dhe/ ose shërbimeve specifike./Monitor

LEXO TE PLOTE

Sociale

“Çmendet” moti/ Era e fortë shkul pemët e dëmton linjat elektrike

Publikuar

-

Nga

Erëra të forta me shpejtësi deri në 80-100km/h ditën e sotme kanë shkaktuar kaos në qytetin e Fier.

Mësohet se era e forta ka rrëzuar disa pemë në qytet duke penguar qarkullimin e automjeteve.

Probleme janë krijuar edhe në rrjetin elektrik, ku janë dëmtuar disa linja të OSHEE./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Sociale

Rrëfimi i padëgjuar/ Blendi Fevziu flet për eksperiencën si pedagog, tregon anën e errët të auditoreve

Publikuar

-

Nga

Mbrëmjen e djeshme, gazetari dhe moderatori i emisionit “Opinion”, Blendi Fevziu ka rrëfyer edhe eksperiencën e tij si pedagog, punë nga e cila hoqi dorë që ditën e parë.

Shoesh në media dhe në rrjetet sociale denoncohen rastet e korrupsionit në universitete, por Fevziu mbrëmë ka treguar një tjetër anë të errët të medalies.

Gazetari Fevziu tha kishte pranuar me qejf kërkesën për të dhënë një lëndë në gazetari, por ditën e parë të punës nga 40 studentë që kishte grupi, ai kishte gjetur në klasë vetëm 6 veta.

Për këtë arsye, ai kishte vendosur ta braktisë këtë punë, teksa tha se nuk kishte kohë të humbiste gjithë pasditen duke u përgatitur për 6 veta.

“Se s’dua ta përmend, se nuk e kam thënë kurrë. Para rreth 15 vitesh, më thirrën tek gazetaria për të dhënë një lëndë. E mora me qejf dhe thashë po jap një semestër. Shkova pasi nuk lashë gjë pa përmbysur një ditë para, megjithëse isha shumë i zënë, me shumë emocion se mbaj mend pedagogët. Kur shkova, nga 40 e sa studentë që kishte grupi gjeta vetëm 6 veta në klasë. Mora regjistrin, i thashë faleminderit atij që më thirri, unë s’vij më as në sezon e asgjë. Tani të humb unë të gjithë pasditen, të përgatitem për të dhënë një leksion dhe të gjej 6 veta në sallë? E lashë po të them që atë ditë. Që atë ditë, siç e mora regjistrin, shkova dhe e lashë. Kur studenti nuk do të vijë, kisha 40 e sa për të ardhur në klasë dhe vetëm 6 veta, që ishin ulur 2 këtu e 2 atje.”-tha Fevziu./ CNA.al

LEXO TE PLOTE