Connect with Us

Avokat Spartak Ngjela “copton” kryeministrat/ Frenues të interesit amerikan

Kryesore

Avokat Spartak Ngjela “copton” kryeministrat/ Frenues të interesit amerikan

Publikuar

-

 Të gjithë shqiptarët sot janë në tensionin e pyetjes: çfarë do të ndodhë me Shqipërinë?

Janë të shumta pyetje që bëhen sot për këtë çështje. Por unë kam qëmtuar e do t’iu përgjigjem pyetjeve të më poshtme:

Sa e ka rrezikuar çështjen kombëtare dhe sa e ka dëmtuar zhvillimin kombëtar korrupsioni shqiptar?

A ka pasur mbështetje ndërkombëtare një korrupsion shqiptar kaq enorm?

A është e vendosur politika amerikane te Reforma në Drejtësi?

Pasi të përfundojë Reforma në Drejtësi, a do të shkojë deri në fund shkallmimi i korrupsionit shqiptar me emrat e pushtetarëve të rëndësishëm?

A do të shkojë deri në shkarkim Ilir Meta, dhe a mund të quhet ky akt-proces si preludi i aplikimit të Reformës në Drejtësi?

A do të shkojnë në shpronësim të gjithë të korruptuarit e mëdhenj të shtetit shqiptar?

Si do të vijojë Reforma për likuidimin e krimit të organizuar në Shqipëri?

A ka shpresë se do të vendoset drejtësia në Shqipëri?

l.

Sa e ka rrezikuar çështjen kombëtare dhe sa e ka dëmtuar zhvillimin kombëtar korrupsioni shqiptar?

Korrupsioni shqiptar nuk duhet menduar se ka qenë një tendencë spontane e individëve që kanë ardhur e kanë ikur nga pushteti në Shqipëri. Prandaj ky fenomen ka dëmtuar edhe çështjen kombëtare shqiptare në Ballkanin Perëndimor, por edhe zhvillimin kombëtar në funksion të dijes, mirëqenies dhe patriotizmit.

Duhet të jemi të qartë për një gjë: përderisa po flasim për çështjen kombëtare shqiptare, duhet të jemi të saktë me historinë dhe të theksojmë me prova, të cilat tani i kemi, që: në historinë tonë kombëtare, antishqiptarët më të mëdhenj kanë qenë të korruptuarit që kanë drejtuar Shqipërinë që nga viti 1925 e deri më sot.

Historia e Shqipërisë është një tragjedi e dhimbshme, por duhet të jemi të qartë se këtë dhimbje tragjike shqiptarëve ua kanë sjellë në rradhë të parë vet shqiptarët.

Të gjithë këta liderë të korruptuar, që kanë kaluar në Shqipëri, kanë shitur interesin kombëtar dhe pastaj kanë marrë mbrojtjen e “blerësve” që kanë dërmuar Shqipërinë.

Kjo ka qenë një lojë e madhe dhe e shëmtuar, e cila, nuk ka filluar pas vitit 1912, por që në fillim të Shekullit të Nëntëmbëdhjetë. Sepse, si akt historik, gjithçka ka qenë e lidhur me pushtimet që fqinjët i kanë bërë Arbërisë.

Individë injorantë, të ardhur në pushtet me dhunë apo me demagogji, sipas rastit, kanë bllokuar zhvillimin shqiptar, dhe kanë grabitur Shqipërinë për të mos e lënë patriotizmin shqiptar që të krijonte idenë e bashkimit kombëtar.

Dëmi më i madh kombëtar i të gjithë kësaj kohe ka qenë korrupsioni i njëzet-tridhjetë vjetëve të fundit. Kjo kohë vërtetohet se ka qenë me pushtetarë injorantë e me frymë antiintelektualiste, të drejtuar nga kryeministra të korruptuar që kanë urryer shqiptarët, pikërisht pse i kanë grabitur ata. E tillë ka qenë kjo kohë.

Por dëmi që kanë sjellë në këta 30 vjet ka qenë shumë i madh, sepse në fillim ka nisur si shkatërrim i vlerës ekonomike, dhe ka hyrë më pas në korrupsion e në krim të organizuar: u shkatërruan dhe u mbyllën të gjithë institutet shkencorë; kanë degraduar arsimin; kanë sjellë injorancën në administrimin e shtetit; kanë shkatërruar 20 mijë ha vreshta; kanë nxjerrë jashtë përdorimit fabrika e kombinate dhe i kanë shitur për skrap; shkatërruan 90 përqind të pemtarisë së atëhershme; dhe nuk kanë lënë asnjë lloj zhvillimi në prodhimin e mallrave.

Po, ku e kanë gjetur mbrojtjen kur kanë bërë gjithë këtë vandalizëm? Mbrojtjen e kanë gjetur te mbështetja financiare e fqinjëve pushtues dhe te loja e ulët që kanë bërë dy partitë mëdha me ndërrimin e pushtetit dhe me shkatërrimin e drejtësisë shqiptare, të emëruar dhe të drejtuar prej tyre.

Pikërisht këtu duhet të kujtohemi e të pyesim për një gjë: pse rrëmbyen vaporë në Portin e Durrësit dhe ikën si të lebetitur mbi 60 mijë shqiptarë në vitin 1991? Dhe përgjigjia është vetëm një: sepse i kishte dërmuar me uri, me vuajtje fizike dhe me frikë terrori shtetëror antishqiptar Hoxha-Alia.

Po, pikërisht mbi këtë përgjigje, duhet pyetur: pse vijuan shqiptarët të largohen edhe pas rënies së komunizmit? Sepse nuk patën besim të liderët që erdhën pas rrëzimit të komunizmit se gjëndja do të përmirësohej në Shqipëri.

Besimi i një shoqërie të trembur e të vuajtur, tek ata që kanë ardhur për t’i drejtuar rishtas, lëkundet sapo që shihet se njerëz të varfër njëlloj si ata, ndryshojnë menjëherë mënyrën e jetesës drejt pasurimit dhe luksit, tregohen arrogantë me njerëzit që kërkojnë ndihmën e shtetit, dhe janë të papërgjegjshëm.

Kjo ka ndodhur në Shqipërinë e 20 viteve të fundit, dhe shqiptarët prandaj e kanë kuptuar se asnjë shpresë për zhvillim nuk mund të kishte më në Shqipëri. Gjithçka vishet me korrupsion dhe më krim, kudo dominon fryma e krimit, pa pushtet gjyqësor dhe vijim i pandërprerë i një jete të paorganizuar shtetërisht. E gjithë kjo e ka kthyer tregun në një mekanizëm që ka bllokuar zhvillimit ekonomik, sepse korrupsioni i lartë shtetëror, duke punuar hapur me klientelën e tij në treg, ka ndaluar konkurencën dhe vetë zhvillimin industrial për prodhimin vendas.

ll.

A ka pasur mbështetje ndërkombëtare kjo gjendje shkatërrimi dhe ky korrupsion kaq enorm?

Problemi ndërkombëtar në këta 30 vjet pas rrëzimit të komunizmit, në lidhje me Shqipërinë, ka qenë një fenomen shumë i mbyllur në skema, por shumë refraktar dhe izolues nga korrupsioni i lartë shtetëror në Shqipëri.

Ka pasur një interes konstant amerikan për Shqipërinë, por është frenuar nga kryeministrat shqiptarë. Fillimisht nga Berisha në vitet 1992-1996, lojë kjo që dihet se, me politikën Klinton, Berisha u rrëzua në menyrë drastike në vitin 1997. Dhe në fuqi erdhën socialistët.

Amerikanët në vitin 1997 nuk patën besim të socialistët, dhe shpejt e konstatuan që kryeministri Fatos Nano influencohej nga politika e Athinës, kurse politika amerikane do të hapte çështjen e Kosovës, në një kohë që e dinte se Athina nuk e pranonte çështjen e Kosovës, ashtu sikundër dhe sot nuk e pranon pavarësinë e saj.

Nano u rrëzua si kryeministër në vitin 1998, sepse politika amerikane nuk mund të bashkëpunonte me të për bombardimin e Serbisë.

Por, në këtë periudhë të pasbombardimeve të Sërbisë e deri më sot, beteja amerikane për të futur Shqipërinë në rrjedhën e politikës amerikanë ka qenë shumë e ashper. Duhet theksuar se, interesi amerikan për Shqipërinë dhe për botën shqiptare në Ballkanin Perëndimor ka qenë dhe mbetet shumë i madh, ndërsa lidërshipët shqiptarë ishin tërësisht të korruptuar dhe antiperëndimorë. Me këta nuk mund të bëhej politikë, sepse u kuptua se kanë qenë të paguar kundër interesit kombëtar. Këta ishin kryeministra, ministra, dhe pjesa dërmuese e shtypit dhe e medias elektronike.

Kjo gjendje duhej të ndryshonte me forcën e një skemë. Dhe skema u gjet.

Shpejt, ekspertiza amerikane arriti në konkluzionin se interesi shqiptar si bashkim kombëtar dhe interesi amerikan për të gjithë botën shqiptare në Ballkanin Perëndimor, ishin në konvergim. Por këto interesa shqiptaro-amerikane, të bashkuar në Shqipëri, do të fitonin vetëm nëse politika amerikane do të arrinte të likuidonte klasën e korruptuar të Shqipërisë.

Po, si do të mund të likuidohej kjo klasë? Me ushtri, ishte pamundësi absolute. Me politikë të interesit kombëtar të lidhur me interesin amerikan, ishte e provuar se qe gjithashtu e pamundur. Çdo metodë politike ishte krejt e paforcë, për vetë faktin që klasa politike shqiptare ishte e korruptuar dhe në aleancë me antiamerikanizmin e fshehur politik në zonë, prandaj mbetej vetëm një mundësi: Reforma në Drejtësi.

Kryeministrat e korruptuar në Shqipëri kanë qenë të drejtuar sipas rastit, ose nga Beogradi ose nga Athina, dhe kjo tani është e provuar nga politika amerikane. Por pikërisht këtu dilte në pah edhe politika ruse. Madje ajo erdhi e u bë shumë agresive, derisa sot spikat si një luftë interesi Amerikë-Rusi në Ballkanin Perëndimor.

E gjithë politika e lidërshipëve shqiptarë në këta 30 vjet është luajtur kundër interesit kombëtar shqiptar, dhe sidomos kundër integrimit të Shqipërisë në Bashkimin Europian. Moskës, Beogradit dhe Athinës nuk i interesonte assesi që Shqipëria të hynte dhe të hyjë në Bashkimin Europian.

Arsyet dihen, sepse është një varg shtetesh ballkanikë që jetojnë me pushtimin e territoreve dhe të popullsisë shqiptare në Greqi, Serbi, në Mal të Zi, dhe në Maqedoni. Të gjithë këta shtete, nëse do të fitonte e drejta historike shqiptare, nuk do të ekzistonin dot mëvetësisht si shtete, se janë të ngritur mbi territore shqiptare, dhe popullsi shqiptare të pushtuara dhe të dhunuara me forcë ekstreme për të mos lënë kurrë që shqiptarët të deklarojnë kombësinë e tyre shqiptare.

Pikërisht këtu, të kjo arsye, ka konsistuar lidhja e korrupsionit shqiptar me Beogradin, Athinën dhe më Moskën.

Por, a mund të jemi pak më të qartë në këtë çështje? Sigurisht që mund të jemi.

Duhet ta kemi të qartë se të shiturit për interes pushteti apo interes paraje, jo vetëm në Shqipëri, por kudo ku shfaqet ky fenomen, pasi marrin përfitimin politik nga ata që i kanë paguar, e lëshojnë interesin kombëtar si dhuratëte te blerësi.

Është pikërisht kjo arsyeja që, kur filloi Reforma në Drejtësi, politikat kundërshtare të Shqipërisë, sidomos në Beograd dhe në Moskë, menjëherë u hodhën në mbështetje të korrupsionit të lartë shqiptar. Moska nisi pagesat për lobimet në Uashington që të ndihmonte Bashën dhe taborrin Berisha në lidhje me ndryshimin e politikës amerikane kundrejt opozitës shqiptare. Meta madje, mori rrugën për në Moskë si president, kurse Beogradi mendoi të punonte politikisht me Thaçin në Prishtinë dhe me Ramën në Tiranë.

Politika amerikanë i survejoi me kujdes dhe i shkatërroi të dy grupet shqiptarë duke ekspozuar dokumente të implikimit të Bashës me politikën ruse dhe të Ramës në lidhje me korrupsionin në Shqipëri, për bashkëpunëtorët e tij.

Si pasojë, të dy këta u neutralizuan. Basha u tërhoq me turp nga skema e tij destabilizuese për Shqipërinë, e gatuar në kuzhinën Berisha, dhe mbeti edhe jashtë Parlamentit por edhe jashtë pushtetit vendor; kurse Partinë Demokratike e ka tani drejt falimentit.

Edhe Rama u tërhoq nga skema e ndërrimit të territoreve, por, për faktin që politika amerikane po vijon t’ia godasë me fakte bashkëpunëtorët e afërt, kuptohet se ky ende nuk është në linjën e duhur.

Në këto momente politika Moskë-Beograd po vijon njëlloj, por tani korrupsioni i lartë shtetëror në Tiranë është i trembur, dhe po pritet procesi i lartë gjyqësor kundër presidentit Meta.

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kryesore

Drogë e fshehur në zarf/ Arrestohet i riu shqiptar në Itali

Publikuar

-

Nga

Policia italiane ka arrestuar nje shtetas shqiptar pasi iu gjet në kuzhinën e banesës së tij, në Romë një zarf me 26 gramë kokainë.

Në pranga u vu shtetasi N.J., 23 vjeç i cili  vëzhgohej prej një kohe të gjatë nga autoritetet italiane.  Droga dhe materialet e tjera paketuese iu gjetën pas një sërë kontrollesh në banesën dhe lokalet që frekuentonte shqiptari.

I riu ëshë dërguar në qendrën e vuajtjes së dënimit ‘’La Costarelle’’, ku do të përgatitet për të dalë në gjyq për akuzën e trafikut të drogës./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Kryesore

Zëri Amerikës përplas aktorët, dalin detaje të reja/ Soros, Berisha, Rama, Basha dhe Veliaj

Publikuar

-

Nga

Xhorxh Soros, është një filantrop i cili ka zgjedhur të investojë për një shoqëri të hapur në Shtetet e Bashkuara dhe mjaft vende të botës dhe ta mbështesë karierën e tij rreth kësaj ideje. Ai krijoji në Amerikë në fund të viteve 60 Fondin Kuant, një prej fondeve më të sukseshme të investimeve më risk. Miliarderi, në fund të viteve 80 çeli zyra të fondacionit në disa vende të Europës lindore, dhe pas rënies së sistemit komunist edhe në Shqipëri.

Mirëpo edhe pse ai ka investuar qindra miliona dollarë në vendet ish-komuniste, në fusha si arsimi, shëndetësia, dhe në mjaft projekte me ndikim për shtresat në nevojë, sot debati është përqendruar në ndikimin e tij politik në këto vende. Në Shqipëri ky debat kulmoi gjatë hartimit dhe miratimit të Reformës në Drejtësi 3 vjet me parë.

“Lidhet drejpërdrejt dhe vetëm me rolin e reformës së drejtësisë dhe me faktin se kjo reformë ka filluar të japë rezultatet e para, sado pikëpyetje dhe problematika që ka patur në ecurinë e vet”- thotë Andi Dobrushi drejtor ekzekutiv i Fondacionit Soros.

“Le të marrim pak reformën në drejtësi. Le të më thotë mua çdo njeri, çfarë do Fondacioni Soros të hartojë strategjinë e reformës në drejtësi. Një qëllim të vetëm ka, për të shëndrruar drejtësinë shqiptare në degë të ekzekutivit të Edi Ramës”– shprehet Sali Berisha, ish Presdient i Shqipërisë.

“Ne nuk kemi ofruar asnjë paketë për Komisionin e Vencias apo për çdo institucion tjetër. Ne kemi asistuar financiarisht parlamentin e Shqipërisë në punën që kanë kryer 60 ekspertët e e emëruar prej tij. Ne kemi investuar 600 mijë dollarë për parlamentin shqiptar praktikisht. Këtu fillon dhe mbaron mbështetja e Fondacionit Soros për Reformën në Drejtësi”– sqaron Andi Dobrushi drejtor

Edi Rama, Alex Soros, George Soros

ekzekutiv i Fondacionit “Soros”.

Por debati mbi veprimtarinë e Fondacionit Soros në Shqipëri është më i hershëm se Reforma në Drejtësi. Ish-presidenti Berisha përkundrejt rezervave të forta dhe incidentit me dy punonjës të Fondacionit Soros që u shpallën non grada prej tij, me argumentin se ishin kapur nga shërbimet sekrete shqiptare duke iu dhënë informacione shërbimeve serbe, e vlerëson kontributin e Sorosit në fillim të viteve 90.

“Por kjo natyrisht nuk ndërpreu marrëdhëniet midis vendit tonë dhe Xhorxh Soros. Investimi i tij në Shqipëri për ngritjen dhe mbështetjen e shoqërisë civile, ishte shumë i mirpritur nga unë. Unë isha president i një vendi, në atë përiudhë i treti më i varfër në botë. Njerëzit nuk kishin asnjë mundësi të udhëtonin, nuk kishin mundësi të siguronin zyra, dhe e vërteta është së në këtë drejtim Fondacioni Soros, mendoj se ishte burimi kryesor i financimit dhe krijimit të këtyre organizatave”– pohon zoti Berisha.

Xhorxh Soros ndikoi në Shqipëri në fillim të viteve 90-të në mbështetjen dhe organizimin e shoqërisë civile. Por kjo veprimtari u shoqërua nga opinione dhe gjykime të ndryshme shpeshherë dhe të ashpra.

“Pas 4-5 vitesh konstatova se ky ishte një investim pothuajse tërësisht i njëanshëm dhe Xhorxh Soros ngriti një rrjet shoqatash të cilat në 80-90% të tyre ishin leva të ish-partisë komuniste, të partisë socialiste që ndërroi emrin. Ishte një dëmtim palcor i rolit dhe misionit të shoqërisë civile”– shprehet Sali Berisha, ish- Presdient i Shqipërisë.

“Në një kuadër më të gjerë Xhorxh Sorosi është njeri pas politikave progresiste dhe liberale dhe njëkohësisht dhe një nga kontribuesit në vendet postkomuniste. Kështu që dihet që është një antikomunist. Nuk mund të jetë një njeri që investon tek e majta”- shprehet Edlira Gjoni, Drejtuese e Qendrës për Ndikim Publik.

“Në një fondacion që punon për gratë e trafikuara, ti nuk i thua një gruaje a je e majtë apo e djathtë që unë të të shërbej dhe të jap shërbimin tim. Për këtë arsye them që paratë që janë derdhur për shoqërinë civile 80% e tyre kanë shkuar tek ata që kanë patur nevojë për t’i marrë këto shërbime”– thotë Iris Luarasi, aktiviste e të drejtave të grave.

Protagonistë të shoqërisë civile veçojnë meritën e Xhorxh Sorosit në lëvrimin e 130 milion dollarëve në arsim, mjekësi, në ndihmë të komunitetit rom dhe egjiptian, në ndihmë të familjarëve të viktimave të tragjedisë së Gërdecit, duke iu dhënë mbështetje ligjore si dhe mjaft projekte të tjera.

“Gjithashtu nuk duhet të harrojmë se në kohën kur Berisha ishte president, ky njeri financonte ndërtimin e mbi 200 shkollave. Kështu që nuk mund të mohohen investimet që Soros ka bërë, pavarësisht se cila parti ka qenë në pushtet”– thotë Edlira Gjoni, Drejtuese e Qendrës për Ndikim Publik.

“Asgjë si mohohet asgjë. Dhe unë kam bashkëpunuar me Xhorxh Sorosin në dekadën e romëve. Qeveria ime me Organizatën e Kombeve të Bashkuara është angazhuar me interes të veçantë në këtë drejtim”– shprehet Sali Berisha ish Kryeministër i Shqipërisë.

“Problemi që ka lindur në Shqipëri me problemin Soros lidhet kryesisht me programin politik, pra të trajnimit të lidershipit dhë të forcimit të kapaciteteve të partive politike”- shprehet Lavdrim Lita, bashkëthemelues i Qendrës Zëri i Integrimit.

Komponenti politik është dhe fusha gri e gjithë debatit ndaj figurës së Xhorxh Sorosit. Kundërshtarët e tij në Shqipëri shohin tek ai një mbështetës dhe financues të fuqishëm të së majtës dhe eksponentëve të saj.

“Kemi një ç’ekuilibrim të balancës politike në raport me Fondacionin Soros. Kemi një raport 8-2, pra kemi një favorizim e partive politike më bindje të majta dhe lënie mënjanë e PD dhe partive të qendrës së djathtë” – argumenton Lavdrim Lita, bashkëthemelues i Qendrës Zëri i Integrimit.

“Në këtë mes është e vështirë të spekulosh se mbështetja ka qenë 80% për të majtët dhe 20 për të djathtët sepse unë nuk e di se kush është kjo shoqëri civile që është e majtë dhe kush është e djathtë” – sqaron Andi Dobrushi drejtor ekzekutiv i Fondacionit Soros.

“Ai mund të thotë se unë kam financuar edhe qendrën e djathtë, por ato kanë qenë stërpika krahasuar më milionat e milionat, që ai derdhi për financimin e ish pasardhësve të nomenklaturës”– shprehet Sali Berisha ish Kryeministër i Shqipërisë.

“Për rastin e zotit Basha, për çfarë informacioni kam unë, ka patur një marrëveshje mes Univeristetit të Uhtretit dhe Fondacionit Soros për bursa të përbashkëta për studentët shqiptarë. Dhe ka rastisur që dhe zoti Basha ka qenë student në atë kohë dhe ka përfituar prej tyre. Nuk besoj se ka patur një bursë specifike për zotin Basha”– sqaron Andi Dobrushi drejtor ekzekutiv i Fondacionit Soros.

“Unë nuk di të këtë marrë bursë, por edhe sikur të ketë marrë bursë, kjo nuk do të thotë që unë të mbetem skllav i një burse. Po të jetë ashtu dhe nësë do të isha në vendin e tij ja ktheja ato para”– pohon ish Kryeministri Sali Berisha.

Fondacioni Soros drejtohet nga një bord, në përbërje të të cilit vit pas viti kanë qenë mjaft përsonalitete të jetës shoqërore dhe politike në Shqipëri. Sot nën dritën e re të diskutimit dhe debatit mbi rolin dhe ndikimin e Xhorxh Soros për një shoqëri të hapur, mjaft emra shigjetohen si tregues, se filantropi ka mbështetur të majtën ekstreme duke sjellë pasoja për vendin.

“Edi Rama vetë ka qenë kryesor në Fondacionin Soros. Linda Rama vetë ka qenë drejtuese e Fondacionit Soros. Erjon Veliaj gjithashtu. Në një aspekt, me paratë e tij është mbjellë fara e korrupsionit e paimagjinueshme. Nuk është se nuk ka ekzistuar korrupsi

oni, por dhe ka ndikuar”– shprehet Sali Berisha ish Kryeministër i Shqipërisë.

“Në bordin e Fondacionit Soros njerëzit nuk vijnë të bëjnë karrierë dhe nuk e ndërtojnë karrierën e tyre nga bordi i fondacionit përkundrazi të mos harrojmë se në bordin e fondacionit kanë qenë njerëz si Ylli Popa, Ismail Kadareja. Ka patur gjithnjë një balancë në përbërjen e bordit sidomos përsa i përket si bindjeve po ashtu dhe prurjeve dhe ideve”– argumenton Andi Dobrushi drejtor ekzekutiv i Fondacionit Soros.

Ish Kryeministri Sali Berisha thotë për Zërin e Amerikës se takimi i tij i fundit me zotin Soros ishte pas fitores së zgjedhjeve të vitit 2005.

“Xhorxh Sorosin e kam pritur në 2005-ën. Fitova zgjedhjet dhe ai erdhi për Edi Ramën. E prita në një drekë, diskutova, i përcaktova qëndrimet e mija se unë kam ndërmend të bashkëpunoj më të gjithë pushtetin vendor, dhe natyrisht dhe me kryetarin e bashkisë së Tiranës, kam ndërmend të bashkëpunoj me opozitën. Interesi i tij në këtë takim ishte Edi Rama.”

“Ne kemi punuar dhe bashkëpunuar me të gjitha qeveritë si të majta ashtu dhe të djathta. Mund të jemi konfrontuar madje me to, siç ka qenë rasti i Gërdecit. Raste të tjera janë aktuale. Një çështje e pacientes hemofilike, që është fituar në gjykatë kundër Ministrisë së Drejtësisë. Çështje tjetër është një e sëmurë që vuante nga kanceri dhe që nuk i jepeshin medikamentet nga Ministria e Shëndetësisë. Në Tepelenë përshëmbull kundër ndërtimit të hidrocentraleve. Kemi raste të tjera të ndërtimit të hidrocentraleve në Valbonë. Janë çështje juridike që vazhdojnë”– argumenton Andi Dobrushi drejtor ekzekutiv i Fondacionit Soros.

Lidhur me pyetjen e Zërit të Amerikës se kritikët shprehen se Partia Demokratike po kërkon të gjejë një armik të jashtëm pasi nuk arrin të jetë frymëzuese për mbështetësit e saj, zoti Berisha shprehet se:

“Sot opozita është shumicë dhe do të ishte absurde të mendohej se PD do të preferonte për armik një superspekulant të planetit me një fuqi të jashtzakonshme, sepse përdor paratë për të blerë politikanët dhe politikë, si askush tjetër në botë. Por Partia Demokratike guxon dhe do të guxojë t’i thotë të vërtetat në sy.”

Debati mbi aktivitetin e miliarderit Xhorxh Soros dhe rolin e tij në mbështetje të shoqërisë civile nuk është një çështje thjesht dhe vetëm shqiptare. Filantropi është i atakuar edhe në Amerikë pasi ai mbështet demokratët dhe është kundërshtar i fortë i Presidentit Tramp. Kritika ndaj ideologjisë Soros për një shoqëri të hapur, pati vitet e fundit edhe në disa vende të Europës, veçanërisht në Hungari dhe Maqedoninë e Veriut. Vala e këtij diskutimi ngre pikpyetje mbi këtë figurë komplekse, që u bë i pasur duke investuar fonde më risk, dhe që një pjesë të parave të tij, në ndryshim nga mjaft miliarderë të tjerë, ka zgjedhur t’i shpenzojë për forcimin e atyre që ai e quan shoqëri të hapura./VOA

LEXO TE PLOTE

Kryesore

Hetimi i Ilir Metës/ Fatmir Mediu injoron deputetët

Publikuar

-

Nga

 Fatmir Mediu, kryetari i Partisë Republikane, ka qenë pjesë e të intervistuarit në “Ditarin” e televizionit “A2-CNN”, ku si temë diskutimi ishte dalja e presidentit Ilir Meta, paraditen e sotme, përpara trupës së Komisionit Hetimor parlamentar.

Ndërsa e ka vlerësuar qëndrimin e Presidentit, Mediu ka injoruar deputetët pjesëmarrës në aktin e marrjes në pyetje të Ilir Metës, duke i etiketuar si shërbetor të verbër të urdhërave politik etj.

“Sot ishte shfaqja më e turpshme e Kuvendit të Shqipërisë, deputetë që nuk njohin as Kushtetutën, por i shërbejnë verbërisht urdhrave politikë. Nga ana tjetër, Presidenti, me përgjegjësinë dhe me autoritetin që i jep Kushtetuta, shpjegoi vendimin e tij për shtyrjen e datës së zgjedhjeve, e cila nuk u respektua për shkak të urdhrit politik të Edi Ramës. Ku objekt hetimi ishte i ndërtuar qëllimisht nga ana e Partisë Socialiste, e cila pas raportit të OSBE/ODIHR duhet të kishte një reflektim. Interesi i tyre politik dominon mbi interesin kombëtar. Më bëri përshtypje analiza e Presidentit, më tërhoqi vëmendjen qëndrimi i tij kur tha se nuk donte të kishte një Rajshtag në Shqipëri. Ky komision është një zgjatim i pavlerë. Edi Rama ka shpërfytyruar shtetin dhe shtetarin. Sot shqiptarët mendojnë se shteti dhe shtetari janë një gjë e keqe. Rama e ka bërë këtë qëllimisht. Nuk ka parlament. Jemi në një vend ku nuk kemi as Gjykatë të Lartë e as Prokurori. Edhe Partia Socialiste është drejt degradimit”, , ka deklaruar Fatmir Mediu./CNA.al.

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: