Homoseksualiteti është sëmundje e lindur, apo një mëkat i neveritshëm? – CNA
Connect with us

Aktualitet

Homoseksualiteti është sëmundje e lindur, apo një mëkat i neveritshëm?

Publikuar

-

 17 maj është caktuar si dita ndërkombëtare e grupeve LGBT ku grupime gei, lesbikesh, baiseksualësh dhe transeksualësh, mblidhen dhe performojnë publikisht devijacionin e tyre seksual. Sa herë shohim të tilla parada paradoksale, pasi orientim seksual është personal, intim dhe jo publik, lind pyetja që do patjetër një përgjigje: Homoseksualiteti është sëmundje e lindur, apo është një mëkat i neveritshëm?

Homoseksualiteti është trajtuar në klinikat psikiatrike si sëmundje e shëndetit mendor, ose si diçka e lindur që transmetohej gjenetikisht, por zhvillimi i shkencës së mjekësisë solli rezultate krejt të ndryshme, se homoseksualiteti nuk është as sëmundje apo diçka e trashëguar, kështu që terapia konvertuese me injektimin e hormoneve edhe me çdo mënyre klinike, ishte krejtësisht e padobishme.

Në vitet 1990-1992 klasifikimi ndërkombëtar i homoseksualitetit si sëmundje mendore hiqet nga shoqata e psikiatërve. Dr. Dean Hamer, një prej gjeneticienëve më të mëdhenj në botë, aktivist gei dhe vetë gei thotë: “Nuk mund të thuhet se ka një gen gei”.

Pavarsisht rezultateve dhe debateve të ekspertëve, ende nuk ka një teori shkencore të përbashkët, që të tregojë origjinën dhe shkaqet e homoseksualitetit si deviacion seksual.

Shkenca e mjeksisë vërtet nuk mund të japë një përgjigje mbi origjinën dhe shkakun e homoseksualitetit, sepse homoseksualiteti nuk është vetëm një problem i instiktit seksual të trupit, por më shumë është problem shpirtëror. Prandaj për t’iu përgjigjur pyetjes se cili është shkaku i këtij deviacioni seksual, duhet t’i drejtohemi shkencës së teologjisë, që pa e tepruar, është shkenca e shkencave, sepse me shqisën e gjashtë të besimit egzaminon dhe jep terapinë e sëmundjeve shpirtërore, që janë dhe shkaku i sëmundjeve trupore.

Sipas teologjisë së krishterë, e cila mbështetet në Shkrimin e Shenjtë (Bibla), homoseksualiteti është mëkat si çdo mëkat tjetër, vrasja, vjedhja, kurvëria, gënjeshtra, etj. Por ndryshe nga mëkatet e tjera, homoseksealiteti është cilësuar nga drejtësia Hyjnore i neveritshëm dhe i dënueshëm pa tolerance, këtë e shohim te libri i Levetikut, ku thuhet se: “Në qoftëse dikush ka marrëdhënie seksuale me një burrë, ashtu si ato që bëhen me një grua, që të dy kanë kryer një degjenerim të neveritshëm, do të dënohen pa tjetër me vdekje; gjaku i tyre do të bjerë mbi ta” (Levetiku 20:13)

Zoti e quan mëkatin e homoseksualitetin të neveritshëm, sepse është kundër instiktit natyror të riprodhimit (mashkull dhe femër), instikt edhe rregull ky i gjendur në të gjithë krijesën që riprodhohet seksualisht, si tek njeriu, kafshët madje dhe tek bimët.

Për të kuptuar më mirë se cfarë është ky mëkat i neveritshëm i cili është një keq përdorim dhe deviacion i instiktit seksual, duhet të sqarojmë deri diku se çfarë është mëkati në vetëvete. Në hebraisht në gjuhën që u shkruajt në fillim Bibla, fjala që korespondon me mëkatin është: “HATATH” dhe në greqisht që u përkthye Bibla, quhet “AMARTIA”. Të dyja këto fjalë kanë të njëjtin kuptim, që do të thotë dështimin në përpjekjen për të arritur qëllimin e caktuar, ose humbja e rrugës për ku është drejtuar krijesa njerëzore, në ngjashmërinë me Perëndinë. Mëkat quhet çdo mendim, fjalë, apo veprim i njeriut që vjen nga egoizmi, krenaria, lakmia dhe çon në rebelimin ndaj Krijuesit dhe në rënie nga rregulli i rendit të krijimit.

Virusin e mëkatit e solli midis njerëzve djalli, një ëngjëll i rrëzuar nga parajsa qiellore. Njerëzit u krijuan që në fillim nga Perëndia mashkull dhe femër në marrëdhënie heteroseksuale, por pa pasion: “Kështu Perëndia krijoi njeriun. Ai krijoi mashkullin e femren. Dhe Perëndia i bekoi dhe u tha atyre: “Të jeni të frytshëm dhe shumëzohuni” […] Dhe buri e gruaja ishin që të dy lakuriq dhe nuk kishin turp prej kësaj” (Zbulesa 1: 27 – 28:2 -25).

Mbasi çifti i njerëzve dëgjuan propozimin e djallit për rebelim që të hanin frutin e ndaluar nga Zoti: “mos ha nga pema e njohjes së të mirës edhe të së kreqes, sepse ditën që do të hash prej saj, ke për të vdekur me siguri” (Zanafilla 2:16–17). Atëhere gjarpri i tha gruas: “Ju skeni për të vdekur aspak; por Perëndia e di që ditën që do të hani, sytë tuaj do të hapen dhe do të jeni në gjendje si Perëndia të njihni të mirën nga e keqja” (Zbulesa 3:4-5), tek njerëzit u shfaq epshi. Kjo një ndjesi e turpshme dhe e sikletshme të paprovuar më parë: “Atëherë u hapën sytë e tyre dhe panë që ishin lakuriq; kështu ata qepën gjethe fiku dhe bënë breza për t’u mbuluar” (Zanafilla 3:7).

Mëkati i rebelimit që solli ndarjen e njerëzve nga Zoti i Dashurisë, futi tek njerëzit edhe ndarjen midis tyre dhe që prej atij momenti e tutje, marrëdhëniet seksuale që ishin një mundësi për shoqëri intime deri në bashkimin unik në një mish, siç tha vetë Zoti: “Burri do braktisë babanë edhe nënën e tij edhe do bashkohet me gruan e tij, dhe do jenë një mish i vetëm” (Zbulesa 2:24), do të ishin të turbullta, sepse mëkati futi dëshirën e zotërimit egoist që është epshi. Shtytja seksuale e karakterizuar nga ekstraversioni është turbulluar nga lëvizje e introversionit, ku në vend që personi të kthehet tek tjetri, ndrydhet në vetvete.

Mos menaxhimi i mirë i epshit i drejtoi njerzit gradualisht nga një marrdhënie heteroseksuale monogamike, në marrëdhënje poligamike: “dhe Lameku mori dy gra” (Zanafilla 4:19) dhe pastaj përtej natyrës deri në perversion, sa njeriu humbi të qënit një qenie shpirtërore edhe u bë vetëm mish: “Dhe Zoti tha: Fryma ime nuk do të hahet gjithnjë me njeriun, sepse në shthurjen e tij nuk është gjë tjetër, përveçse mish” (Zanafilla 6:3).

Djalli dhe demonët që janë shkaktarë të mëkatit fillestar (stërgjyshor) edhe të çdo mëkati tjetër, në fillim veprojnë tek njerëzit me anën e mendimeve ndërhyrëse, që cilësohen si farat e mëkatit në psiqikën njerëzore. Këto mendime tunduese mbillen në psiqikën njerëzore të ndihmuar edhe nga shqisat. Kur mendimi tundues, që vjen nga shikimi, dëgjimi, prekja, apo fantazia, lejohet të mbillet në mendje e cila është syri i shpirti, atëherë ai zbret në zemrën, tek selia e shpirtit. Organi ku mëkati trasmetohet nga shpirti tek trupi është zemra, dmth zemra nga njëra anë është organ jetik i trupit dhe nga ana tjetër qëndra e egzistencës sonë, brenda të cilës bëhet bashkimi ynë me Perëndinë ose me djallin. Prandaj Zoti Jisu Krishti mësonte: “Sepse nga zemra dalin mendimet e liga, vrasjet, kurorëshjeljet, kurvëria, vjedhjet, dëshmitë e rreme, blasfemitë, këto janë gjëra që e ndotin njeriun” (Mateu 15:19). Mëkati pastaj robëron dëshirën edhe vullnetin dhe me anën e sistemit nervor fillon të shfaqet në gjymtyrët e trupit. Kur trupi e kryen mëkatin, atëhere mëkati materializohet si një vepër mëkatare.Ky është parimi se si fillon edhe kryet çdo mëkat, gjë që vlen edhe për mëkatin e homoseksualitetit.

Të gjithë njerëzit janë pre e mendimeve hyrëse tunduese nga demonët edhe këto tundime fillojnë që në fëmijëri. Në fillim të jetës fëmijnore dhe adoleshente, meqënëse njeriu nuk e ka kryer mëkatin si veprim, reziston përballë tundimit, ndjen turp, nuk e pranon menjëherë, përpiqet ta luftojë, sepse ka vrasje të ndërgjegjes, e cila është zëri i Zotit brënda psiqikës sonë dhe na thotë “mos mëkato”, ashtu siç i foli dhe Kainit që tundohej të vriste vëllain e tij, Abelin: “Mëkati po të ruan tek porta dhe dëshirat e tij drejtohen drejt teje, por ti duhet ta sundosh.” (Zanafilla 4:7).

Kur mëkati i ekspozuar që në fëmijëri, jo vetëm në mëndje por edhe me pamje, biseda apo rethana tunduese, lë gjurmë në subkoshiencën tonë edhe bëhet material për tundimin, i cili forcohet edhe bëhet i papërballueshëm me kalimin e kohës, ashtu si virusi fiton terren mbi sistemin imunitar të trupit. Ndaj dhe fëmijët që rriten në mjedise jo të moralshme, me prindër të papërgjegjshëm, apo me shoqëri të pa moralshme dhe abuzuese, janë më të riskuar që të mëkatojnë shumë më shpejt.  Duke qenë të paaftë psikologjikisht për të dalluar të mirën nga e keqja, kësaj moshe delikate mëkati iu duket si diçka e natyrshme dhe i nështrohen e atij. Çdo njeri para se të mëkatojë, edhe në mëkatin e homoseksualitetit edhe çdo perversioni, ka kaluar nga gjendje të tilla tunduese në këtë moshë para se të rrëzohet.Prandaj grupet LGBT janë të interesuara për këtë moshë.

Kur mëkati kryhet disa herë dhe nuk parandalohet, atëhere ai kthehet në pasion që të skllavëron, prandaj Shën Makario i Egjiptit (300-391) thotë: “Mëkati nuk është gjë tjetër vëçse takimi i shpirtit me diçka të huaj, që vjen në shpirt me gjithë mekanizmat dhe vepron me me pasionet” dhe shton se: “Thurja e shpirtit me mëkatin arrin në një bashkim të tillë, saqë njeriu është i paaftë t’i ndajë. Shpirti i njeriut avash avash formohet sipas ikonës së mëkatit edhe vepron vetëm sipas tundimit dhe kthehet në mish, si një kafshë istiktive. Ai bëhet lodër e demonëve edhe vepron si duan ata, pavarsisht se njeriu mendon se është vetvetja”.

Karakteristika e mëkatit është se ai nuk mbetet vetëm tek mëkatari, por përhapet edhe tek të tjerët, duke u bërë në këtë mënyrë “kolektiv” dhe kjo ndodh për dy arsye,së pari mëkati është si një virus që përhapet nga prindrit tek fëmijët edhe tek të afërmit që imitojnë njëri-tjetrin dhe së dyti, mëkatarin që e vret ndërgjegjja, por që nuk do të pendohet e të ndryshojë, sepse është i robëruar nga pasioni, kërkon që mëkati i tij të bëhet kolektiv, sepse sipas tij kur mëkati bëhet kolektiv, ai nuk mund të quhet më i tillë edhe kështu justifikon rënien e tij. Në këtë rast njeriu bëhet si demonët, të cilët ranë nga Pararjsa Qiellore dhe nuk deshën të ngrihen më me pendim dhe përulësi.

Pavarsisht se njerëzit duan ta justifikojnë mëkatin dhe zakonet e tyre të liga duan t’i ligjërojnë dhe përgjithësojnë, Zoti i Shejntë nuk pajtohet kurrë me mëkatin, sepse mëkati është kundër shejntërisë së tij dhe gjë e huaj në veprën e madhe të krijimit, që në thelb është i mirë. Perëndia e lufton mëkatin që gjendet tek mëkatari, ashtu si mjeku sëmundjen tek pacienti dhe që mëkati të mos bëhët kolektiv dhe të trasmetohet në brezat e tjerë të degëzimit njerëzor, ndërhyn ashtu si bujku që krasit degët e thara dhe të infektuara pemës. Tek Dekalogu, porosia II na thuhet: “Unë jam një Perëndi që dënon padrejtësinë e etërve mbi fëmijët e tyre deri në brezin e tretë edhe të katërt për ata që më urrejnë” (Eksodi 20:5), ose siç u thoshte profeti Joan Pagëzori turmave: “Dhe tashmë sopata u vu në rrënjë të pemëve; çdo pemë që nuk jep fryt të mirë do të pritet edhe do të hidhet në zjarr” (Luka 8:9).

Homoseksualiteti është një gjëndje mallkimi, vula e turpit për mëkatarët e papenduar, të cilët i rebelohen pa kthim Krijuesit dhe Zotit të tyre: “Sepse zemërimi i Perëndisë zbulohet nga qielli për çdo pabesi e padrejtësi të njerëzve, që mbysin të vërtetën në padrejtësi… Sepse, megjithëse e njohën Perëndinë, nuk e përlëvduan, as e falënderuan si Perëndi, përkundrazi u bënë të pamend në arsyetimet e tyre dhe zemra e tyre pa gjykim u errësua. Prandaj Perëndia i dorëzoi ata në pasione të ulëta, sepse edhe gratë e tyre i shndërruan marrëdhëniet natyrore në atë që është kundër natyrës. Në të njëjtën mënyrë burrat, duke lënë marrëdhëniet e natyrshme me gruan, u ndezën në epshin e tyre për njëri-tjetrin, duke kryer akte të pandershme burra me burra, duke marrë në vetvete shpagimin e duhur për gabimin e tyre.” (Romakëve1:18, 21, 24, 27).

Mëkati i homoseksualitetit dhe të gjitha perversionet, janë shenja se brezi ka kaluar çdo limit të durimit të Perëndisë edhe e nxit të ndërhyjë me qortim shëmbullor, ashtu si ndërhyri ndaj banorëve të Sodomës edhe Gomorës, 2000 vjet pr.K:“Atëherë Zoti bëri që nga qielli të binte squfur dhe zjarr mbi Sodomën dhe Gomorën, nga ana e Zotit. Kështu ai shkatërroi ato qytete, tërë fushën, tërë banorët e qytetit e gjithçka mbinte mbi tokën” (Zanafilla 19:24-25).

Në vëndin ku kanë qënë këto dy qytete perverse, sot shtrihet Deti i Vdekur, që ka një përmbajtje të madhe squfuri, prandaj asnjë gjallesë nuk mund të jetojë në atë. Ky vend i frikshëm, ikona e vdekjes kolektive, është lënë për gjithë brezat si shëmbull se si përfundojnë ata njerëz dhe qytete që përligjin mëkatin e neveritshëm të homoseksualitetit. Ky do të jetë edhe fundi tragjik i brezit të fundit, që si sodomitët do ta përligjin homoseksualitetin, sepse Zoti Jisu Krishti ka parathënë: “Dhe njerëzit në kohën e fundit do të jenë si në kohën e Sodomës dhe Gomorrës” (Luka 17:28) Kjo profetësi siç po e shikojmë po ndodl me të vërtetë në këtë brez të pabesë, sepse Krishti ka paralajmëruar: “Qielli dhe Toka do të shkojnë, por fjalët e mia nuk do të shkojnë” (Mattheu 24:35).

Por pavarsisht bashkimit të shpirti me mëkatin, përsëri shpirti dhe mëkati ruajnë karakterin edhe natyrat e tyre. Ndryshimet midis shpirtit dhe mëkatit nuk humbasin, por mëkati banon në të si një trup tjetër, si diçka e huaj, si një parazit. Një tjetër karekteristikë e mëkatit është se ai nuk ka esencë. Mëkati nuk mund të bashkohet kurrë absolutisht me shpirtin, thjesht bashkëjeton me shpirtin si, psh: vaji me ujin, prandaj çdo kush që mëkaton nuk ndihet mirë. Mëkatari ka vrasje ndërgjegje, një barrë që i peshon çdo ditë në zemrën e tij edhe s’është i lumtur ose i përmbushur. Shpirit i tij është i uritur sepse mëkati nuk ngop, pasi ai nuk ka esencë. Por edhe pse mëkati nuk të ngop shpirtërisht dhe njeriu e di në vetvete se po gabon, përsëri ai mëkaton. Kjo ndodh sepse shpirti, vullneti, mendja, ndjenjat, shqisat dhe trupi, janë në prangat e mëkatit dhe drejtohen nga demonët, kjo është skllavëria e mëkatit, ashtu si e trajton edhe apostull Pavli gjëndjen e tij të dyzuar para se të besonte tek Krishti: “Unë pra gjej këtë ligj, se kur dua të bëj të mirën, gjendet tek unë e liga, sepse unë, sipas njeriut të brendshëm, ngazëllehem në ligjin e Perëndisë. Por shoh një tjetër ligj në gjymtyrët e trupit tim që lufton kundër ligjit të mendjes sime, edhe më skllavëron në ligjin e mëkatit që është në gjymtyrët e trupit tim” (Romakeve 7:21-23).

Madje mëkati ndikon në të gjithë mënyrën e jetesës së mëkatarit si individ, por edhe si shoqëri, në mënyrën sesi mendon, si jeton, në art, kulturë, filozofi, shkencë dhe fe, gjithshka është e përlyer me mëkatin. Njeriu mëkatar mendon se është i lirë, por ai ndodhet në një rreth vicioz, ku siç thamë ai dëshiron të bëjë diçka të mire pë vete edhe bën të kundërtën, të keqen që e dëmton, prandaj mëkatarët kanë një lodhje mendore, vrasje ndërgjegjeje, hidhërim në shpirt, sëmundje në trup dhe vdekje të shpejtë.  Mëkati e bën njeriun jo vetëm fajtor, por edhe armik të Perëndisë, sepse bashkohet me demonët që e urrejnë pa shkak Zotin, kështu ku do që të jetë ai nuk është në paqe, por plot frikë edhe ankth, si gjendja e demonëve.

Perëndia është drejtësi dhe kërkon ndëshkimin e mëkatit, por edhe dashuri edhe nuk do vdjekjen e mëkatarit, por do të mbetet edhe të jetë gjallë. E gjithë kjo kontraditë në dukje e pazgjidhur, është zgjidhur nga vetë Perëndia: “Sepse Pertëndia aq shumë e deshi botën sa dha Birin e Tij të Vetëlimdur që kush do që beson në të të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetëshme. Sepse Perëndia nuk e dërgoi të Birin e vet në botë që ta gjykojë botën, por bota të shpëtojë me anën e atij” (Joani 3:16-17). Prandaj Vetëm në Krishtin bëhet e mundur falja e mëkateve, sepse vetëm ai u flijua vullnetarisht për mëkatarin, duke derdhur gjakun e tij si shpagim të mëkateve si: “Qingji i Perrëndisë që ngre mëkatin e botës” (Joani 1:29), sepse mëkati lahet me gjak, se tek gjaku është jeta e njeriut.( Heb. 9-23; Lev. 17-11) Vetëm kështu çdo njeri ka mundësi që t’i falet mëkati dhe të lirohet nga pasioni dhe të rikthehet në gjendjen e tij natyrale para se të mëkatonte. Çdo terapi tjetër është e pavlefshme; është njësoj të pretendosh se mund ta shërosh plagën e kancerit duke e lyer nga jasht më jodio.

Krishti është miku i mëkatarëve dhe mjeku për të sëmurët, i Cili vazhdon dhe u thërret mëkatarëve: “Pendohuni dhe besoni në Ungjillin” (Marku 1:15). Zoti Jisu Krisht nëpërmjet Kishës së Tij, që është një klinikë shpirtërore dhe me anën e mistereve të shejnta, si Pagëzimi që fal çdo mëkat të trashëguar dhe personal dhe e bashkon njeriun me Krishtin: “Sepse të gjithë ju që jeni pagëzuar në Krishtin, Krishtin keni veshur.”(Galatasve 3:27), ose Pendim-Rrëfimi, me anë të të cilit falen mëkatet e bëra me dashje ose pa dashje mbas pagëzimit: “Rrëfeni fajet njeri tjetrit dhe lutuni për njeri tjetrin” (Jakobi 5:16), shpëton çdo mëkatar edhe ata që u rrëzuan në mëkatin e neveritshëm të homoseksualitetit: “Sepse ajo që është e pamundur për njerëzit është e mundur për Perëndinë” (Luka 18:27). Apostull Pavli u thotë korinthasve të shquar për degjenerimin e tyre pagan deri në perversion: “Dhe të tillë ishit disa nga ju; por u latë, por u shenjtëruat, por u shfajësuat në emër të Zotit Jisu me anë të Frymës së Perëndisë sonë” (1 Korinthasve 6:9-11).

Si përfundim Kisha Orthodhokse duke dashur mëkatarin dhe duke urryer mëkatin, e shikon dhe ekzaminon homoseksualitetin dhe çdo devijim seksual jo si sëmundje mendore ose gjenetike që ka nevojë për terapi mjekësore, por si sëmundje që vjen nga mëkati, ashtu siç janë edhe mëkatet e tjera: vjedhja, gënjeshtra, vrasja, kurvëria, tradhëtia bashkëshortore, lakmia etj, duke qenë simptomat e natyrës së rënë të njeriut, i cili kontrollohet nga instiktiktet shtazore të frymëzuara nga djalli dhe demonët. Kisha me dashurinë dhe të vërtetën, i mban dyert hapur për të gjithë mëkatarët, për t’ju dhënë falas në emër të Krishtit faljen e mëkateve dhe shërimin e shpirtit dhe trupit, që vuajnë nga pasojat e mëkatit.

Por ai që mbetet në mëkat dhe nuk do të shpëtojë nga barra e tij e rëndë, mban mbi vete përjetësisht zëmërimin e Perëndisë edhe në këtë jetë por edhe në tjetrën.  Ata që nuk pendohen do jenë të dënuar përjetësisht: “Mos u gënjeni: as kurvarët, as idhujtarët, as shkelësit e kurorës, as të zhburrëruarit, as homoseksualët … nuk do të trashëgojnë Mbretërinë e Perëndisë” (1 Korinthasve 6:9). “Do të kenë pjesën e tyre në liqenin që digjet me zjarr dhe squfur, që është vdekja e dytë” (Zbulesa 21:8).

 

 Miron Çako.

Aktualitet

Ndryshim drastik/Aurela Hoxha parakalon në tapetin e kuq në Kanë por i habit të gjithë me fytyrën e saj

Publikuar

-

Këtë vit shumë shqiptare kanë “pushtuar” Kanën dhe sigurisht nuk mund të mbeste pas edhe blogerja Aurela Hoxha e cila parakaloi mbrëmjen e djeshme në tapetin e kuq të Festivalit të Kanës.

E veshur me një fustan të verdhë të “Balenciaga” , Aurela dukej shumë sensuale, por të gjithë ata që panë fotot menduan, cfarë ka ndodhur me Aurelën ?

Ajo dukej shumë ndryshe në fytyrë. Make up i rënduar apo operacione plastike? Vendoseni ju.

 

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Raporti i shërbimeve sekrete/ Gjyqtari Artur Malaj, prona me paratë e korrupsionit

Publikuar

-

By

Me vendimin numër 62 që mban datën 3 Tetor 2018, trupa gjykuese e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit e përbërë nga  Genta Tafa (Bungo) kryesuese, Suela Zhegu anëtare dhe Pamela Qirko Relatore, vendosi që të konfirmojë në detyrë gjyqtarin e Gjykatës Aadministrtaive të Apelit, Tiranë Artur Malaj.

Por vetëm dy muaj vonë, referuar një rekomandimi të ONM, Komisioneri Publik, ankimoi vendimin e KPK -së për Malajn.

Shkak për këtë ankimim, është bërë pasuria.

Në fakt, për pasuri të dyshimtë kishte vënë alarmin edhe Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar.

Por, KPK, pavarësisht fakteve që ka ofruar DSIK e ka konfirmuar në detyrë gjyqtarin Malaj.

Nuk është hera e parë që KPK përfshihet në skandal dhe konfirmon në detyrë subjekte me pasuri të dyshimtë, apo me lidhje kriminale.

CNA.al ka siguruar ekskluzivisht, raportin me numër 4857,  të përpiluar nga Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar.

Në raportin e DSIK thuhet se Malaj në kohën që ka drejtuar Gjykatën e Vlorës, ka dhënë vendime gjyqësore, kundrejt shprëblimeve në euro dhe para.

Gjithashtu ai ka shfrytëzuar detyrën që ka pasur për të përfituar pasuri të patundshme.

Gjatë periudhës, që Malaj ushtronte detyrën e kryetarit të Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Vlorë, dyshohet se ka ulur dënimin për shtetasin A.Z., kundrejt një shume eurosh.

Gjithashtu Malaj rezulton se ka ulur dënimin nga burg me gjobë, kundrejt një shume lekësh dhënë ng ai akuzuari nga i akuzuari për shfrytëzim prostitucioni, z. D. L. Çështja është gjykuar nga Artur Malaj pa short.

Po, në cilësinë e kryetarit të Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Vlorë, dyshohet për bashkëpunim në përfitime të paligjshme me znj. Klodina Gjyzaj, gjyqtare pranë gjykatës së Vlorës. Zonja në fjalë ka marrë pa short çështjen civile  nr.402 datë 17.07.1997 dhe dyshohet të ketë zvarritur gjykimin.

Gjyqtarja Klodiana Gjyzaj, në dhënien e vendimit civil me nr 1513, datë 23.09.2005 në bashkëpunim dhe në interes të kryetarit të Gjykatës së Vlorës Artur Malaj jep në pronësi, me parashkrim fitues një pronë publike në qytetin e Vlorës. Sipas informacioneve rezulton se shtëpia objekt i vendimit civil është ndërtuar pa leje ndërtimi në vitet 1995-1996 nga babai i Artur Malajt.

Kryetari i Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Vlorë ka përdorur pozitën e tij me qëllim përfitimin e një pronë, (truall, pronë shtetërore) në qytetin e Vlorës.

Pas verifikimeve të kryera në vazhdimësi nga institucionet verifikuese rezulton gjithashtu se shumat monetare që Malaj kërkonte për favoret gjyqësore dorëzoheshin disa ditë përpara se të jepeshin vendimet përfundimtare gjyqësore, me qëllim favorizimin e tyre.

Shumat e përfituara nga aktivitetet e paligjshme janë investuar  në fushën e ndërtimit në emër të personave të tretë.

“Në konfirmim të konstatimit për papërshtatshmëri në vijimin e ushtrimit të detyrës për subjektin e rivlerësimit Z. Artur Malaj, gjykojmë të merren parasysh elementët që evidentojnë përfshirjen e tij në veprimtari korruptive, pasi në frymën kundër — korrupsion të ligjit 84/2016, vlerësohet se integriteti profesional është përcaktues për pastërtinë e flgurës së subjekteve të rivlerësimit”, i sugjeron DSIK, Komisionit të Pavarur të Kualifikimit.

Sipas DSIK, situata pasqyron korrupsionin sistematik në vetë sistemin e drejtësisë, ku në rastin në fjalë përfshihen në veprime korruptive dy gjyqtarë, në bashkëpunim me njëri-tjetrin, në shkelje të detyrës dhe nëpërmjet personave të tretë. Kjo veprimtari e paligjshme i përmbahet përcaktimit të pikës 8 të nenit 3 të ligjit 84/2016, ku perfshihen veprat penale të nenit 75/a të Kodit të Procedures Penale i organizuar, trafilcimi dhe korrupsioni”.

Informacionet që disponohen në ngarkim të Z. Artur Hamdi Malaj për veprimtari korruptive, evidentojnë rrethanat e konstatimit të faktit se ekziston kontakt i papërshtatshëm, sipas përcaktimit të pikës 6, të nenit 3, të ligjit nr. 84/2016, në formën e talcimit të qëllimshëm, në papajtueshmëri të plotë me ushtrimin e detyrës së subjektit të rivlerësimit.

“Në këndvështrimin e përgjithshërn të kontrollit të pastërtisë së figurës së një subjekti rivlerësimi, në rastin tonë, në cilësinë e Kryetarit të Gjykatës së Rrethit Vlorë, çdo dyshim i arsyeshëm për kryerje ose moskryerje të veprimeve, në kundërshtim me ligjin, në mospërmbushje të rregullt të detyrës dhe kur këto veprime apo mosveprime sjellin përfitime materiale ose jomateriale të padrejta për atë vetë si funksionar publik, apo për persona të lidhur me të, duke dëmtuar interesat e ligjshëm të shtetit apo të personave të tjerë, vlerësojmë se cënohet pastërtia e figurës së subjektit në fjalë dhe shkalla e besueslunërisë së tij.

Në përfundim vlerësohet se, veprimtaria korruptive e subjektit të rivlerësimit cënon drejtpërdrejt pastërtinë e figurës, çfarë përmbush plotësisht përcaktimin e germës c të nenit 37, të ligjit 84/2016, ku z. Artur Malaj vlerësobet si individ i mundshëm për t’u vënë nën presion nga strukturat kriminale

Grupi i Punës konfirmon konstatimin pir papërshtatshmëri për vazhdimin e detyrës të subjektit të rivIerësimit Z. Artur Hamdi Malaj”, thuhet në raportin e DSIK.

Aktualisht çështja e Malajt është në Kolegjin e Posaçësm të Apelimit, por data e seancës nuk është caktuar ende.

Trupi gjykues i KPA që do të hetojë Malajn përbëhet, kryesuesja Rezarta Schuetz, relatori Sokol Çomo dhe anëtarët, Ina Rama, Natasha Mulaj e Ardian Hajdari./CNA.al

Gjyqtari që mbahet mend për kërcënimin/ Rehatohet në Tiranë me detyrë dhe me pasuri

 

“Çmendi” me pasurinë/ Gjyqtari milioner “kapet” nga ndërkombëtarët

 

Vettingu/ Gjyqtari Artur Malaj konfirmohet në detyrë

 

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Akademia e Shkencave/ Spaho: Politika po uzurpon institucionet publike

Publikuar

-

Ish-kreu i grupit parlamentar të PD, Edmond Spaho foli sot lidhur me Akadaminë e Shkencave dhe krimin politik, që sipas tij, po i bëhet këtij institucioni.

“Në shqipëri nuk ka demokraci.  Pushteti politik kërkon që të sundoj elitën.

Do të angazhohet me vullnet të plotë politik për të garantuar që organet kompetente të hetojnë çdo abuzim financiar, administrativ dhe statutor në Akademinë e Shkencave deri më tani dhe në vazhdim;
Do të angazhohet për refuzim në bllok të procesit fals dhe kriminal zgjedhor aktual duke e konsideruar një uzurpim ilegjitim të institucionit publik.” tha Spaho.

Spaho iu referua kryeministrit e Edi Rama duke e quajtur mashtrues dhe kundër frymës europiane.

“Iu bëj thirrje të gjithë intelektualëve të bëhen pjesë e lëvizjes së pandashme për votën e lirë.” tha Spaho ndërsa u bëri thirrje për të marrë pjesë në protestën e nesërme të gjithë atyre që janë prekur nga krimi politik.

Deklarata e plotë e Edmond Spahos

Zgjedhjet farsë në Akademinë e Shkencave janë një atentat kriminal ndaj çdo vlere demokratike, qytetare, intelektuale dhe institucionale, të mishëruara nga shpirti i vetëdijes kombëtare që përfaqëson ky institucion. Kjo është një tjetër dëshmi sesi pushteti i injorancës dhe i krimit kërkon të sundojë me çdo çmim mbi elitën dhe ndërgjegjen më të lartë të dijes shqiptare.
Farsa e zgjedhjeve në Akademinë e Shkencave është paralajmërimi i asaj çka Edi Rama ka planifikuar më 30 qershor. Në Shqipëri nuk ka më demokraci. Autoritarizmi është kudo, në çdo institucion dhe në çdo nivel.
Partia Demokratike shpreh sot angazhimin publik ndaj të gjithë rrethit akademik shqiptar, ndaj intelektualëve dhe çdo qytetari se :

Do të angazhohet me vullnet të plotë politik për të garantuar që organet kompetente të hetojnë çdo abuzim financiar, administrativ dhe statutor në Akademinë e Shkencave deri më tani dhe në vazhdim;
Do të angazhohet për refuzim në bllok të procesit fals dhe kriminal zgjedhor aktual duke e konsideruar një uzurpim ilegjitim të institucionit publik;
Do të angazhohet për të zhbërë ilegjitimitetin dhe paligjshmërinë e çdo Kryetari dhe të çdo Kryesie të zgjedhur në kundërshtim me ligjin sikurse po ndodh, siç ka ndodhur apo mund të ndodhë edhe më pas, duke iu imponuar anëtarëve të Akademisë dhe rrethit të intelektualëve;

Do të angazhohet, sapo të ketë përgjegjësinë qeverisëse, që organet e specializuara dhe Kuvendi i Shqipërisë, të çliruar nga krimi, të fillojnë një proces reformimi të vërtetë të Akademisë së Shkencave dhe jo mashtrues si ky i sotmi, duke mos e njohur projektligjin aktual, të formuluar nga grupi uzurpator në Akademinë e Shkencave. Ai është hartuar pa asnjë profesionalizëm, kundër frymës europiane dhe perëndimore, në mungesë të plotë konsultimi dhe transparence, si edhe përmes censurës qeveritare të mendimit të gjere universitar.
Manipulimi kriminal me zgjedhjet në Akademinë e Shkencave është simbol tragjik i emergjencës demokratike me të cilën përballet vendi ynë. Partia Demokratike nuk mund të pranojë kurrsesi farsën zgjedhore në Akademinë e Shkencave, manipulimin e shkencës dhe të vërtetës intelektuale, abuzimin me çdo vlerë e ambicie për Shqipërinë si gjithë Europa.

U bëjmë thirrje të gjithë intelektualëve dhe përfaqësuesve me dinjitet të shkencës dhe dijes të kontribuojnë fuqishëm në lëvizjen e pandalshme të shqiptarëve të bashkuar për standarde europiane, për liri, demokraci dhe shtet të së drejtës, për kufizimin dhe ndarjen e pushteteve, për votën e lirë dhe zgjedhje demokratike, për Shqipërinë si gjithë Europa./CNA.al

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

LAJMET E FUNDIT

Aktualitet19:17 - 23 Maj, 2019

Kryetari i Parlamentit të Kosovës mohon çdo përfshirje në veprime kriminale

Kryetari i parlamentit të Kosovës, Kadri Veseli, hodhi poshtë të enjten çdo mundësi për përfshirje të tij në ndonjë rast...

Aktualitet20:57 - 22 Maj, 2019

Kosova kërcënon edhe Shqipërinë me taksë 100%

Ndërkohë që prej muajsh Kosova ka vendosur taksën 100 % për mallrat serbe, duke sjellë kështu një goditje në të...

policia e shtetit policia e shtetit
Aktualitet20:22 - 22 Maj, 2019

Foto/ “Aksioni” i çuditshëm kundër Policisë së Shtetit

Shpeshherë jemi mësuar të shohim aksione të Policisë së Shtetit në kapjen e personave të shpallur në kërkim. Në njoftimet...

Aktualitet19:42 - 22 Maj, 2019

Beogradi rol kyç në zgjedhjet në Veri të Kosovës

Beogradi ka luajtur rol vendimtar në zgjedhjet lokale në Veri të Kosovës. Por a ka gjasa për dorëheqje të reja?...

Aktualitet19:37 - 22 Maj, 2019

LDK dhe Vetëvendosje, bashkërendohen për të rrëzuar qeverinë Haradinaj

Lidhja Demokratike e Kosovës dhe lëvizja Vetëvendosje paralajmëruan të mërkurën se kanë filluar përgatitjet për një mocion mosbesimi ndaj qeverisë...

Aktualitet08:53 - 22 Maj, 2019

Zgjedhjet europiane/ Nervozitet në Berlin

Partitë në pushtet në Gjermani i ka zënë nervoziteti. Në zgjedhjet europiane ato do të humbasin. E qartë është kush...

Aktualitet19:44 - 21 Maj, 2019

Skandali i videos në”Ibiza”/ Kancelari i Austrisë përballë votës së mosbesimit

Kancelari Sebastian Kurz është duke u përgatitur për një votë mosbesimi. Oferta e tij për të shkarkuar ministrin e Brendshëm...

Aktualitet19:26 - 21 Maj, 2019

QUINT: Zgjedhjet në veri të Kosovës të qeta, por me problemet e së kaluarës

QUINT-i, ku bëjnë pjesë Franca, Gjermania, Italia, Britania e Madhe e SHBA thotë se në komunat me shumicë serbe shqetësues...

Aktualitet19:02 - 21 Maj, 2019

Presidenti Trump kërcënon Iranin me asgjësim

Për shkak të konfliktit mes Uashingtonit dhe Teheranit, situata në rajonin e Gjirit aktualisht është shumë e tensionuar. Tani Presidenti...

Aktualitet18:55 - 21 Maj, 2019

Kongresi nderon familjen e shqiptaro-amerikanit Harry Bajraktari

Një flamur që valoi një ditë mbi kupolën e Kongresit amerikan, iu dhurua veprimtarit shqiptaro-amerikan, Harry Bajraktari. Kjo ishte pjesë...

Aktualitet15:27 - 21 Maj, 2019

Shqipëria nuk duhet të ketë Akademi Shkencore

Profesor dr. Dritan Spahiu ka reaguar sot me një shkrim lidhur me çështjen e Akademisë së Shkencave në Shqipëri. Spahiu...

Aktualitet15:20 - 21 Maj, 2019

Skandali i Ibiza-s në Austri/ Sebastian Kurz përballet me votëbesim

Kancelari Sebastian Kurz është duke u përgatitur për një votëbesimi. Oferta e tij për të shkarkuar ministrin e Brendshëm ekstremist...

Aktualitet14:26 - 21 Maj, 2019

Frika nga një luftë e padëshiruar

Presidenti amerikan, Trump e kërcënon Iranin me asgjësim. Njerëzit në Iran kanë frikë nga shpërthimi i një lufte aksidentalisht. Atmosfera...

Aktualitet12:22 - 21 Maj, 2019

Integrimi drejt BE-së/ Hahn: Maqedonia e Veriut duhet të shpërblehet

Komisioneri për Zgjerimin në BE, Johannes Hahn në konferencën e bisedimeve ekonomike të Vienës, “Perspektiva e re për Maqedoninë e...

Aktualitet22:30 - 20 Maj, 2019

Korrigjimi i kufijve/ Thaçi: Nuk do të lejojmë të preket territori i Kosovës

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi ka sqaruar idenë e tij për korrigjimin e kufijve. Në studion e emisionit “Open” ai...

Aktualitet18:43 - 20 Maj, 2019

Humbën mbrëmë në Theth/ Gjenden turistët e huaj

Janë gjetur sot, tre turistët anglez, të humbur mbrëmjen e djeshmë në Theth. Ata ishin duke eksploruar zonat turistike malore...

Aktualitet16:55 - 20 Maj, 2019

Bllokohet 2.3 ton qumësht pluhur në Divjakë

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka bllokuar 2.3 ton qumësht pluhur dhe 21 ton vaj palme në Divjakë. Sipas njoftimit të...

Aktualitet16:31 - 20 Maj, 2019

Anullohen fluturimet ajrore drejt Italisë, ja shkaku

Të gjithë pasagjerët të cilët kanë prerë biletat për të udhëtuar nesër drejt Italisë, duhet ta shtyjnë fluturimin e tyre...

Aktualitet15:40 - 20 Maj, 2019

“Linda 4 fëmijë, burri s’më donte se nuk bëja djalë”/25-vjeçarja rrëqeth me historinë e saj

Edhe pse është vetëm 25 vjeçe, ajo është nëna e katër fëmijëve, tre vajzave dhe një djalë. Vajza nga Tirana...

Aktualitet21:28 - 19 Maj, 2019

Përfunduan zgjedhjet e jashtëzakonshme në veriun e Kosovës

Rreth 24 mijë e 600 votues nga rreth 58 mijë të regjistruar, apo 4 apo mbi 42 për qind e...

Aktualitet18:15 - 19 Maj, 2019

Amerikanët dhe talebanët shkëmbejnë akuza për situatën në Afganistan

Talibanët dhe zyrtarët ushtarakë amerikanë kanë akuzuar njëri-tjetrin në median sociale, për veprime kundër vendosjes së paqes në Afganistanin e...

Aktualitet14:37 - 19 Maj, 2019

Danas: Pushteti aktual i Serbisë do ta njohë Kosovën

Gazeta e Beogradit “danas” përmes një ankete të zhvilluar me qytetarë në Serbi, ka ardhur në përfundim se pushteti aktual...

presidenti i shba, donald trump presidenti i shba, donald trump
Aktualitet12:42 - 19 Maj, 2019

Alabama ndalon me ligj abortin/ Trump: Jam pro jetës

President i ShBA-së, Donald Trump ka reagaur gjithashtu lidhur me ndalimin e abortit që është bërë në shtetitn e Alabamës,...

Aktualitet09:51 - 19 Maj, 2019

Zgjedhjet, Kosova pengon Gjuriçin/ Serbët mbushin qendrat e votimit

Sot po mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme për kryetar komune në Veri të Kosovës. Zgjedhje kanë nisur të qeta që në...

Aktualitet08:25 - 19 Maj, 2019

Zgjedhjet në Veri të Kosovës/ Nis votimi

Procesi zgjedhor në katër komunat në veri të Kosovës, ka filluar në orën 07:00 ashtu siç ishte paralajmëruar. Aty votoi...

austria ne zgjedhje te parakoheshme austria ne zgjedhje te parakoheshme
Aktualitet21:59 - 18 Maj, 2019

Video-skandali i zv.Kancelarit/ Kryeministri austriak thërret zgjedhjet e parakohëshme

Kancelari austriak Sebastian Kurz bëri thirrje për zgjedhje të parakohëshme pas dorëheqjes së zëvendës kancelarit, që i dha fund koalicionit...

Aktualitet19:44 - 18 Maj, 2019

Iu zbulua lidhja me rusët/ Dorëhiqet zëvendës kancelari austriak

Zëvendës kancelari i Austrisë Heinz-Christian Strache dha dorëheqjen të shtunën. Vendimi vjen pasi dy gazeta gjermane, “Der Spiegel” dhe “Sueddeutsche...

Aktualitet16:44 - 18 Maj, 2019

Sherefedin Shehu thirrje demokratëve/ “Mos u bëni viktima të udhëheqësve pa princip”

Ish deputeti i Partisë Demokratike, Sherefedin Shehu në një postim në rrjetet sociale ka reaguar ashpër ndaj deklaratave të përfaqsuesve...

Trending

Read previous post:
Sulmoi policinë në protestën e 11 majit/ Arrestohet një tjetër protestues

Policia ka arrestuar sot një tjetër protestues, pas shqyrtimit të pamjeve filmike nga protesta e 11 majit. Sipas njoftimi të...

Close