Projektligji PS-së për Akademinë e Shkencave/ Fuga: Arbitrar dhe jo transparent – CNA
Connect with us

Aktualitet

Projektligji PS-së për Akademinë e Shkencave/ Fuga: Arbitrar dhe jo transparent

Publikuar

-

Denoncoj veprime jodemokratike, arbitrare dhe jo transparente të deputetëve tuaj!
——–
Letër publike z. Gramoz Ruçi,
Kryetar i Kuvendit të Shqipërisë

Për dijeni kryeministrit, z. Edi Rama
——

Zoti Kryetar i Kuvendit të Shqipërisë!

Ju drejtohem si qytetar, si profesor dhe anëtar i Akademisë të Shkencave.

Sikurse e dini, me iniciativë të kryeministrit, pas denoncimeve të brendshme në institucion për degradim të punës të tij, si edhe me vendimin e asamblesë të muajit dhjetor të vitit 2017, Akademia e Shkencave u detyrua të niste një proces reformimi. Qeveria për këtë reformim inciativën ja delegoi Ministrisë të arësimit dhe Akademisë të pareformuar të Shkencave. Me urdhërin e ministres të asaj kohe, në janar 2018 u formua një komision reformimi me në krye z. Skënder Gjinushi. Nga ana ime propozova një platformë ligjore alternative, e cila mbas shumë përpjekjesh, me sugjerim publik të kryeministrit, nisi të merrej në shqyrtim nga Ministria e arësimit sëbashku me projektligjin e përgatitur nga komisioni i Akademisë të pareformuar të Shkencave.

Pikërisht kur ballafaqimi midis dy platformave e kishte sjellë procesin pothuajse në realizimin e tij, dhe Ministria e arësimit po vilte frytet e përpjekjeve për reformim, ndodhi e papritura.

Një grup deputetësh të grupit parlamentar të shumicës socialiste, dorëzojnë mbas një iniciative ligjore në Kuvend? një projektligj, i cili pranohet nga shërbimet Tuaja për të hyrë në procedurat e Kuvendit për shqyrtim.

Lidhur me këtë veprim të këtij grupi prej pesëmbëdhjetë deputetësh Ju drejtohem duke denoncuar veprimin e tyre jodemokratik, arbitrar dhe jotransparent.

Fillimisht ju bëj me dije që ajo që paraqitet si iniciativa e tyre ligjore në fakt nuk është veçse një rrëmbim në Ministrinë e arësimit të tekstit të projektligjit të përgatitur nga komisioni i Akademisë të pareformuar të Shkencave, dhe paraqitje e tij si produkt i këtij grupi deputetësh. Kam shumë arësye të dyshoj që as e kanë lexuar me seriozitetin e duhur çfarë kanë paraqitur përderisa një projektligj që paraqitet si iniciativë ligjore e deputetëve në fjalë qysh në fillim shprehet se është një nismë dhe propozim i qeverisë!!!

Si mund të pranohet nga ana etike dhe proceduriale të paraqitet si iniciativë ligjore e një grupi deputetësh, një projektligj i përgatitur nga një person ose grup tjetër personash?

Më pas, ju bëj me dije që këta deputetë janë treguar fare të papërgjegjshëm për arësye se pretendojnë të ndërmarrin një inciativë ligjore në mënyrë arbitrare dhe pa treguar seriozitetin e duhur në veprimet e tyre. Ku e bazoj këtë?

Si mund të ndërmarrin iniciativën për të përgatur një projektligj për reformimin e një institucioni kaq të rëndësishëm shkencor si Akademia e Shkencave kur nuk kanë bërë paraprakisht a marrë asnjë studim a marrë ndonjë të dhënë për gjendjen në këtë institucion.

Pretendohet se ata kanë qenë dikur pedagogë përpara sesa të bëheshin deputetë!!! Në këtë pikë ka një ngatërrim të statusit të tyre dhe të identitetit të deputetit sepse në këtë rast deputeti ka marrë edhe privilegjin për t’u konsideruar si ekspert meqë dikur ka qenë pedagog!!!

Nuk kanë ardhur asnjë sekondë të vetme në Akademinë e pareformuar të Shkencave për të bërë zyrtarisht dhe sipas procedurave përkatëse një konsultë të vetme me asamblenë e Akademisë të pareformuar të Shkencave apo edhe më gjerë se aq.

Nuk kanë konsultuar zyrtarisht deri në çastin e dorëzimit të atij projektligji asnjë ekspert të pavarur dhe pa konflikt interesi!

Kështu mund të sillen projektligjet për t’u debatuar në komisioànet përkatëse? Unë nuk besoja se ju do ta lejonit këtë farsë!

Pretendohet se në komisionin përkatës do të bëhen debatet dhe korrigjimet përkatëse, por as ky argument nuk e justifikon veprimin e tyre të nxituar dhe nxitur nuk e di nga cilat arësye! Diskutimi në komisione nuk parakupton që një ose disa deputetë të mos kryejnë të gjitha procedurat që iniciativën e tyre ligjore ta mbështesin në një argumentim logjik dhe bazuar në praktika të arsyeshme.

Aq më shumë që më rezulton se asnjeri prej tyre mos gaboj nuk është anëtar i komisionit përkatës të Kuvendit.

Si është e mundur që ky grup deputetësh marrin në Ministrinë e arësimit njerin nga dokumentet, atë të përgatitur nga Akademia e pareformuar e Shkencave dhe injorojnë platformën ligjore alternative që ministria e kishte edhe atë në shqyrtim?

Ju mbase nuk e dini që platforma në fjalë që unë kam përgatitur është marrë në shqyrtim nga Ministria e arësimit pas një rekomandimi publik bërë nga kryeministri i vendit. Pretendohen gjithëfarë naivitetesh, por ju bëj me dije se është krejtësisht arbitrare dhe e padenjë që të merret nje version i kuadrit reformues duke injoruar rivalin e tij. Asnjë takim a konsultë me mua si përfaqësues i kritikës ndaj Akademisë të pareformuar të Shkencave dhe përpilues i platformës alternative të reformimit të saj, marrë në shqyrtim zyrtarisht nga Ministria e arësimit, ky grup deputetësh nuk ka denjuar të ndërmarrë!

Ky është konsultimi me grupet e interesit në procesin e ndërmarrjes të iniciativës ligjore? Kjo është bashkëqeverisja që flitet aq shumë? Kjo është edukata demokratike e deputetëve tanë? Ky është respekti për mendimin ndryshe?

Ata në këtë rast nuk kanë bërë veçse detyrën e postjerit. Por, nuk besoj që kemi luksin të paguajmë me rrogë deputeti dikë që bën detyrën e postjerit!!!

Mbase nuk jeni në dijeni që qeveria kishte ngarkuar Ministrinë e arësimit për të sjellë në qeveri këtë projektligj si kuadër normativ i reformimit të Akademisë të pareformuar të Shkencave. Në çastin kur ky proces po shkonte drejt fundit, pra pikërisht kur pas shumë vonesash procesi po përfundonte, sipas burimeve të vetë ministrisë, ndërhyn grupi i deputetëve tuaj dhe nxjerr krejtësisht jashtë loje Ministrinë e arësimit. Në fakt vetë kryeministrin!

Përse kjo ndërhyrje kaq brutale kur sikurse theksova ministria po shkonte në fund të procesit?

Ka një arësye sigurisht për këtë. Eshtë detyrë e ministres, Besa Shahini, të shpjegojë heshtjen dhe mosveprimin e saj për të kryer detyrën e ngarkuar nga kryeministri, por si dëshmitar i ngjarjes, nuk mund të mos Ju informoj edhe për arbitraritetin e ndërhyrjes të deputetëve tuaj edhe për mefshtësinë e reagimit dhe indiferencën e zonjës Besa Shahini për t’a trajtuar me profesionalizëm dhe pjekuri rastin. Duket sikur ajo hoqi një peshë të rëndë nga vetja!!!

Ju bëj me dije se grupi i deputetëve që gjoja Ju ka paraqitur një iniciativë të tyre ligjore dhe që ka marrë “ok!” për të nisur procedurat, ka injoruar, fyer, marrë nëpër këmbë komunitetin shkencor dhe universitar të vendit. Juve mbase nuk Ju kanë informuar fare ata që e kishin për detyrë ta bënin këtë gjë, që zyrtarisht ministria e arësimit kishte dërguar në të gjitha universitetet dhe qendrat kërkimore të vendit për konsultim si projektplatformën time ashtu edhe projektligjin e Akademisë të pareformuar të Shkencave.

Ministria i ka marrë rezultatet e këtij konsultimi dhe paturpësisht i mban të pabotuara dhe të fshehura! Grupi i deputetëve Tuaj jo vetëm që nuk i ka përfillur, por as ka marrë mundin t’i analizojë. Ju informoj se bëhet fjalë për dhjetra, ndoshta qindra universitarë që përkrahin pikërisht platformën që grupi i deputetëve tuaj injoroi me arrogancë!

E dinë ata se cfarë mendimi kanë dhënë ekspertë të komisionit të BE në Tiranë për dokumentet në fjalë? Duam ne të hyjmë në Europë apo do të vazhdojmë me modele lindore të ish Jugosllavisë?

Zoti Kryetar i Kuvendit!

Unë besoj se Ju nuk i dini këto për të cilat Ju informoj sepse ata që duhet t’a kishin bërë këtë nuk kanë pasur interes t’a bënin! Unë kam dëshirë të besoj kur Ju ndërmerrni hapa elokuente për t’i gjallëruar deputetët dhe ministrat e shumicës tuaj! Unë kam dashur për të patur besim te dëshira Juaj për të qenë i drejtë në këtë histori tridhjetvjeçare! Unë besoj që që ju nuk e konsideroni bashkëqeverisjen që flitet si një fjalë propagandistike!

Por, gjithçka më errësohet kur konstatoj që është dhënë “‘ok” për një projektligj si inciativë deputetësh, e cila nuk është veçse një sipërmarrje jodemokratike, jotransparente, dhe arbitrare, krejtësisht në kundërshtim me atë që ne presim nga Kuvendi i Shqipërisë i paguar nga taksat tona, të cilat i paguaj deri në një!

Unë e di se përse kanë ndodhur të gjitha këto shkelje, por nuk preferoj t’i bëj publike!

Unë kërkoj nga Ju të ndërhyni në mënyrë energjike për ta zbrapsur këtë ngjarje diskredituese për atë grup deputetësh për të mos e njollosur Kuvendin e Shqipërisë sidomos në ditët tona kur ai si rezultat i koniukturave funksionon me parametrat që dihen botërisht. Ta lini Ministrinë e arësimit ta kryejë detyrën e saj për të cilën ka pasur të gjithë mbështetjen time ndonëse e ndodhur sigurisht nën presion ministrja Besa Shaini ka refuzuar të më presi në takim për këtë çështje zyrtare! Kështu sillet një ministre që ka marrë votën tuaj me një akademik? Cfarë bëhet pastaj me mësuesit e thjeshtë, me prindërit dhe me studentët?

Zoti Kryetar i Kuvendit! Mos e lini Akademinë e Shkencave në duart e lojrave që e mbajnë atë në gjendje të mjeruar! Unë si qytetar dhe profesor Ju shpreh bindjen time që sa më përket nuk do të stepem deri në fund për t’a përballur rezistencën e nxitur nga ruajtja e privilegjeve, nga dëshira e verbër për pushtet, nga mefshtësia e drejtueses të Ministrisë të arësimit në këtë proces si edhe nga presionet e valëve të parazitizmit fshehur pas vetëmadhështisë të dikujt apo disave.

Mos lejoni që farsën e Akademisë të pareformuar të Shkencave, që u pasua nga farsa e farsës e komisionit të kësaj akademie të pareformuar, ta plotësojë si farsë e farsës të farsës grupi i deputetëve që vepron në mbikqyrjen Tuaj!

Për verifikimin e gjithçkaje që Ju paraqes në këtë letër publike jam gati të ballafaqohem me drejtuesit e Ministrisë të arësimit dhe grupin e deputetëve tuaj! Madje u kam bërë thirrje të debatojmë publikisht para qytetarëve në një studio televizive. Por, kam marrë si përgjigje vetëm heshtje dhe moskokëçarje!!!

Ju faleminderit!

Me shpresën e një kontakti të drejtpërdrejtë me Ju dhe të reagimt Tuaj,

Me nderime,

Artan Fuga

 

KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aktualitet

Kamioni përplas biçikletën/ Vdes 55 vjeçari

Publikuar

-

Një aksident i rëndë rrugorë ka ndodhur, pak minuta më parë, në autostradën Durrës-Tiranë.

Mësohet se një automjet kokë trajleri e tipit “Man” ka aksidentuar për vdekje një shtetas 55 vjeçar, i cili po udhëtonte me biçikletë.

Drejtuesi i automjetit me inicialet, H.S., 60 vjeç, është shoqëruar në Komisariatin e Durrësit. /CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Autobuzi përplaset me bordurën/ Pesë pasagjerë përfundojnë në spital

Publikuar

-

By

Një aksident rrugor është shënuar mbrëmjen e sotme në kryeqytet.

Sikurse kanë bërë të ditur burime nga vendngjarja, aksidenti ka ndodhur rreth orës 22:00, në gjatësinë e segmentit të rrugës Institut-Bathore, në Kodër Kamëz, ku si pasojë e humbjes së kontrollit të autobuzit nga drejtuesi i tij ai êshtë përplasur me bordurën e rrugës. Bëhet fjalë për autobuzin e linjës së transportit publik të linjës Tiranë-Kamëz.

Pesë nga pasagjerët që udhëtonin me të kanë përfunduar në spital ku morrën ndihmën e parë mjekësore, por gjendja e tyre nuk ishte problematike për jetën.

Policia ka shkuar në vendin e ngjarjes dhe po punon për të sqaruar gjithçka pë rrethanat e ndodhisë së çuditëshme./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Ish deputeti PD-së nxjerr sekretin/ Dekonspiron strategjinë e opozitës pas 25 Majit

Publikuar

-

By

Data 25 Maj është paralajmëruar për të qenë dita e protestës së rradhës së opozitës për ta detyruar Edi Ramën të japë dorëheqjen.

Kjo është e gjashta protestë kombëtare dhe e dymbëdhjeta në rradhën e të tillave, që opozita ka zhvilluar nga data 16 Shkurt. Mirëpo çfarë ka projektuar të bëjë opozita në këtë protestë dhe veçanërisht në ditët vijuese?

Përveçse kanë artikuluar se protesta e 25 Majit do të jetë më e madhja e parë deri më sot, organizatorët e saj, Basha dhe Kryemadhi, nuk kanë dhenë asnjë hollësi më tepër. Madje jo vetëm këta të dy por askush nga drejtuesit e partive të tjera, pjesë e koalicionit opozitar, nuk është shprehur më shumë se kaq.

Misterin e ka zbuluar ish deputeti i PD-së, Aleksandër Biberaj, nga tryeza e emisionit “Tempora”. Duke folur për vijimësinë e aksionit opozitar nën kredon: “Rama ik!”, përveç përcaktimit të protestës si më e madhja e derisotme, Biberaj ka zbuluar se pas kësaj date protestat nuk do të ndalen. Do të jenë prezente deri në datën 30 Qershor  kur është dhe data e mbajtjes së zgjedhjeve vendore.

“Protesta e 25 Majit do të jetë më e madhja e zhvilluar deri më sot. Pas kësaj date protestat nuk do të ndalen. Do vijojnë deri në 30 Qershor,”- ka thenë Biberaj./CNA.al

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

LAJMET E FUNDIT

Aktualitet19:44 - 21 Maj, 2019

Skandali i videos në”Ibiza”/ Kancelari i Austrisë përballë votës së mosbesimit

Kancelari Sebastian Kurz është duke u përgatitur për një votë mosbesimi. Oferta e tij për të shkarkuar ministrin e Brendshëm...

Aktualitet19:26 - 21 Maj, 2019

QUINT: Zgjedhjet në veri të Kosovës të qeta, por me problemet e së kaluarës

QUINT-i, ku bëjnë pjesë Franca, Gjermania, Italia, Britania e Madhe e SHBA thotë se në komunat me shumicë serbe shqetësues...

Aktualitet19:02 - 21 Maj, 2019

Presidenti Trump kërcënon Iranin me asgjësim

Për shkak të konfliktit mes Uashingtonit dhe Teheranit, situata në rajonin e Gjirit aktualisht është shumë e tensionuar. Tani Presidenti...

Aktualitet18:55 - 21 Maj, 2019

Kongresi nderon familjen e shqiptaro-amerikanit Harry Bajraktari

Një flamur që valoi një ditë mbi kupolën e Kongresit amerikan, iu dhurua veprimtarit shqiptaro-amerikan, Harry Bajraktari. Kjo ishte pjesë...

Aktualitet15:27 - 21 Maj, 2019

Shqipëria nuk duhet të ketë Akademi Shkencore

Profesor dr. Dritan Spahiu ka reaguar sot me një shkrim lidhur me çështjen e Akademisë së Shkencave në Shqipëri. Spahiu...

Aktualitet15:20 - 21 Maj, 2019

Skandali i Ibiza-s në Austri/ Sebastian Kurz përballet me votëbesim

Kancelari Sebastian Kurz është duke u përgatitur për një votëbesimi. Oferta e tij për të shkarkuar ministrin e Brendshëm ekstremist...

Aktualitet14:26 - 21 Maj, 2019

Frika nga një luftë e padëshiruar

Presidenti amerikan, Trump e kërcënon Iranin me asgjësim. Njerëzit në Iran kanë frikë nga shpërthimi i një lufte aksidentalisht. Atmosfera...

Aktualitet12:22 - 21 Maj, 2019

Integrimi drejt BE-së/ Hahn: Maqedonia e Veriut duhet të shpërblehet

Komisioneri për Zgjerimin në BE, Johannes Hahn në konferencën e bisedimeve ekonomike të Vienës, “Perspektiva e re për Maqedoninë e...

Aktualitet22:30 - 20 Maj, 2019

Korrigjimi i kufijve/ Thaçi: Nuk do të lejojmë të preket territori i Kosovës

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi ka sqaruar idenë e tij për korrigjimin e kufijve. Në studion e emisionit “Open” ai...

Aktualitet18:43 - 20 Maj, 2019

Humbën mbrëmë në Theth/ Gjenden turistët e huaj

Janë gjetur sot, tre turistët anglez, të humbur mbrëmjen e djeshmë në Theth. Ata ishin duke eksploruar zonat turistike malore...

Aktualitet16:55 - 20 Maj, 2019

Bllokohet 2.3 ton qumësht pluhur në Divjakë

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka bllokuar 2.3 ton qumësht pluhur dhe 21 ton vaj palme në Divjakë. Sipas njoftimit të...

Aktualitet16:31 - 20 Maj, 2019

Anullohen fluturimet ajrore drejt Italisë, ja shkaku

Të gjithë pasagjerët të cilët kanë prerë biletat për të udhëtuar nesër drejt Italisë, duhet ta shtyjnë fluturimin e tyre...

Aktualitet15:40 - 20 Maj, 2019

“Linda 4 fëmijë, burri s’më donte se nuk bëja djalë”/25-vjeçarja rrëqeth me historinë e saj

Edhe pse është vetëm 25 vjeçe, ajo është nëna e katër fëmijëve, tre vajzave dhe një djalë. Vajza nga Tirana...

Aktualitet21:28 - 19 Maj, 2019

Përfunduan zgjedhjet e jashtëzakonshme në veriun e Kosovës

Rreth 24 mijë e 600 votues nga rreth 58 mijë të regjistruar, apo 4 apo mbi 42 për qind e...

Aktualitet18:15 - 19 Maj, 2019

Amerikanët dhe talebanët shkëmbejnë akuza për situatën në Afganistan

Talibanët dhe zyrtarët ushtarakë amerikanë kanë akuzuar njëri-tjetrin në median sociale, për veprime kundër vendosjes së paqes në Afganistanin e...

Aktualitet14:37 - 19 Maj, 2019

Danas: Pushteti aktual i Serbisë do ta njohë Kosovën

Gazeta e Beogradit “danas” përmes një ankete të zhvilluar me qytetarë në Serbi, ka ardhur në përfundim se pushteti aktual...

presidenti i shba, donald trump presidenti i shba, donald trump
Aktualitet12:42 - 19 Maj, 2019

Alabama ndalon me ligj abortin/ Trump: Jam pro jetës

President i ShBA-së, Donald Trump ka reagaur gjithashtu lidhur me ndalimin e abortit që është bërë në shtetitn e Alabamës,...

Aktualitet09:51 - 19 Maj, 2019

Zgjedhjet, Kosova pengon Gjuriçin/ Serbët mbushin qendrat e votimit

Sot po mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme për kryetar komune në Veri të Kosovës. Zgjedhje kanë nisur të qeta që në...

Aktualitet08:25 - 19 Maj, 2019

Zgjedhjet në Veri të Kosovës/ Nis votimi

Procesi zgjedhor në katër komunat në veri të Kosovës, ka filluar në orën 07:00 ashtu siç ishte paralajmëruar. Aty votoi...

austria ne zgjedhje te parakoheshme austria ne zgjedhje te parakoheshme
Aktualitet21:59 - 18 Maj, 2019

Video-skandali i zv.Kancelarit/ Kryeministri austriak thërret zgjedhjet e parakohëshme

Kancelari austriak Sebastian Kurz bëri thirrje për zgjedhje të parakohëshme pas dorëheqjes së zëvendës kancelarit, që i dha fund koalicionit...

Aktualitet19:44 - 18 Maj, 2019

Iu zbulua lidhja me rusët/ Dorëhiqet zëvendës kancelari austriak

Zëvendës kancelari i Austrisë Heinz-Christian Strache dha dorëheqjen të shtunën. Vendimi vjen pasi dy gazeta gjermane, “Der Spiegel” dhe “Sueddeutsche...

Aktualitet16:44 - 18 Maj, 2019

Sherefedin Shehu thirrje demokratëve/ “Mos u bëni viktima të udhëheqësve pa princip”

Ish deputeti i Partisë Demokratike, Sherefedin Shehu në një postim në rrjetet sociale ka reaguar ashpër ndaj deklaratave të përfaqsuesve...

Aktualitet14:34 - 18 Maj, 2019

Zyrtarit serb i ndalohet hyrja në Kosovë

Zyrtari serb, Marko Gjuriçi, edhe pse ka paralajmëraur më herët se do të vizitonte Kosovën në kuadër të zgjedhjes së kryetarëve...

Aktualitet12:57 - 18 Maj, 2019

Videoja që skandalizoi Austrinë/ Zëvendëskancelari jep dorëheqjen

Pas skandalit me publikimin e videos, zëvendëskancelari austriak, Heinz-Christian Strache dha dorëheqjen të shtunën. Kancelari Sebastian Kurz e pranoi dorëheqjen...

Aktualitet10:24 - 18 Maj, 2019

Shkëmbimi i territoreve/ Ish-deputeti tregon se çfarë ka premtuar Vuçiç

Ish-deputeti i PS-së, Tritan Shehu ka shkruar sot lidhur me aspiratën serbe për shkëmbim territoresh. Sipas Shehut, bashkëautorët e shkëmbimit...

trump thirrje kosoves dhe serbise trump thirrje kosoves dhe serbise
Aktualitet08:58 - 18 Maj, 2019

Dëbimi i emigrantëve të rinj/ Gjykata Federale e Apelit “rrëzon” Trumpin

Sipas një vendimi të Gjykatës Federale të Apelit, administrata Trump ka vepruar në mënyrë “arbitrare dhe kapriçioze”, kur kërkoi që...

Aktualitet10:48 - 17 Maj, 2019

Ndryshimi i ligjeve të imigracionit/ Trump, i thotë jo Lotarisë Amerikane

Presidenti amerikan Donald Trump paraqiti të enjten planin e tij për reformimin e sistemit të imigracionit, duke thënë se do...

Aktualitet08:31 - 17 Maj, 2019

Fushata e shtrenjtë elektorale e zgjedhjeve europiane në Itali

Zhurma elektorale mund të kushtojë shumë. Pak para zgjedhjeve europiane është duke e provuar Italia: Zëvendëskryeministri Salvini gjëmon kundër rregullave...

Trending

Read previous post:
Punimet në rrjet/ OSHEE len Tiranën pa dita me 11 maj

OSHEE ka njoftuar se më datë 11 maj do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike në disa rrugë të Tiranës,...

Close