Vdekja dhe zija njerëzore përballë Ngjalljes së Krishtit. – CNA
Connect with us

Aktualitet

Vdekja dhe zija njerëzore përballë Ngjalljes së Krishtit.

Publikuar

-

Vdekja është armiku më i madh i njerëzve,që përgjon si hajduti për të vjedhur jetën, gjënë më të çmuar të çdokujt dhe asaj nuk mund t’i shpëtojë askush prej nesh, ashtu siç thotë edhe psalmisti:“Cili është njeriu që jeton, pa parë vdekjen dhe që mund ta shkëpusë jetën e tij nga pushteti Sheolit?”(Psalmi 89:48)

Nga frika njerëzit përpiqen të shmangin çdo kontakt me e vdekjen, duke u përpjekur të mos e kujtojnë, ose duke iu shmangur varrimit të të  vdekurve, apo vajtjes në varreza. Por vdekja përsëri shfaqet e frikshme midis njerëzve, duke marrë jetën e të dashurve rreth tyre dhe vazhdon përshpërit pa u lodhur brenda psikikës tonë të rënduar nga ankthi: “këtu jam dhe shpejt do t’ju marr edhe ju me vete ”. Kështu nuk mbetet gjë tjetër veçse njeriu të vajtojë me dëshpërim , ashtu siç thotë urtësia e Sirakut :“O vdekje sa i hidhur eshte mendimi mbi ty” ose si thotë Benjamin Franklin(1706-1790) “Në këtë botë asgjë nuk është e sigurtë, përveç vdekjes dhe taksave.

  Ikonë e Onufrit shek XVI

 Por çfarë është vdekja?

Si koncept i përgjithshëm vdekja është ndërprerja e plotë e jetës së një organizmi të gjallë dhe asgjesimi i qenies, por se çfarë është vdekja për qenien njerëzore,  konceptet  dhe përqasjet janë  të ndryshme. Mendimi materialist, ose ateist ka të njëjtin koncept filozofik për vdekjen njerëzore si për çdo qenie të gjallë, që në këtë botë lind zhvillohet edhe asgjesohet me vdekjen si thotë filozofi pesimist Friderik Nietzsche(1844-1900): “Le të kujdesemi të themi se vdekja është e kundërta e jetës. Qenia e gjallë është vetëm një specie e të vdekurve dhe një specie shumë e rrallë”.

Por filozofët idealist, apo besimtarët që besojnë në krjimin  e qeniës njerëzore nga një Super Intiligjencë dhe Krijues Personal, kanë një tjetër mendim dhe përqasje mbi vdekjen njerëzore. “Vdekja nuk është fundi”, thoshte shkrimtari Patrik Ness.(1971)

Që nga kohët e lashta njerëzit kanë besuar se vdekja vërtet asgjeson trupin e të ndjerit që i dorëzohet pluhrit edhe krimbave, por kjo nuk ishte asgjesimi i plotë i qënies njerëzore, sepse një pjesë e njeriut shpirti i tij vazhdonte të jetonte edhe mbas vdekjes në botën e të vdekurve që parafytyrohej në nëntokë. Platoni (427-347 para Krishtit) thoshte: “Shpirti nuk merr asgjë me vetë në botën e ardhshme, por vetëm edukimin e dhe kulturën e tij. Në fillim të udhëtimit drejt botës së ardhshme, arsimi dhe kultura e personit që sapo ka vdekur mund ti ofrojë ndihmën më të madhe, ose të veprojë si barra më e madhe”

Besimet e lashta egjiptiane, greke, romake, ilire dhe e çdo populli të përhapur në faqe të dheut  për të përballuar frikën nga vdekja  kishin drejtuar shpresat, te misteri i jetës pas vdekjes, kjo gjendje e shpirtërore dhe e përjetëshme për ata ishte një gjendje shumë më e mirë se jeta trupore dhe e përkoshme mbi tokë.

Kjo përqasje e tillë ndaj vdekjes nxiti tek popujt e lashtë ritualet e zisë që kishin një protokoll strikt në nderimin e të vdekurve, e shprehur me vaje dhe rituale. Zia me rroba të zeza ka mbetur deri më sot nga tradita pagane. Njerëzit në ato kohë linin mjekër, ulërinin,priteshin, shqyenin rrobat e tyre, qanin, etj si këto, që të shprehnin aq sa ishte e mundur dhembjen e ndarjes ndaj pesonit që vdiq fizikisht, por që besohej se vazhdon të ekzistoj shpirtërisht.

“Zia është reagimi emocional e fizik dhe pasojat që ndiejnë njerëzit për shkak të vdekjes së një njeriu të dashur. Ajo përfshin një gamë të gjerë emocionesh të tilla si trishtim,mall, zemërim, dëshpërim, faj, frikë. Çdo person mund të shfaq një kombinim të ndryshëm të emocioneve dhe shqetësimeve fizike. Vdekja e një fëmije krijon një ndjenjë të padurueshme padrejtësie. Humbja e së ardhmes së fëmijës, ëndrrat e paplotësuara dhe absurditeti i fatkeqësisë, e bëjnë humbjen e një fëmije, një nga përvojat më të dhimbshme të njeriut dhe po ashtu prindërit mund të ndihen përgjegjës për vdekjen e fëmijës. Në të njëjtën kohë, ata mendojnë se kanë humbur një pjesë të konsiderueshme të vetes së tyre. Vdekja e një bashkëshorti është një përvojë jashtëzakonisht e dhimbshme. Përveç shkakut të rëndë emocional, shkaktohen probleme të tjera të vështira si përçarja e familjes, nevoja për ndryshimin e mënyrës së jetesës, humbjen e të ardhurave, pasojat sociale etj. Ndërsa tek të moshuarit, vdekja e bashkëshortit do të thotë humbje e partnerit ose partneres me të cilin ka kaluar jetën. Në pleqërinë e thellë, humbja e një bashkëshorti sjell ndjenjat e vetmisë së theksuar dhe zakonisht këta persona “ikin” menjëherë pas tyre. Vdekja e të dashurit për shkak të vetëvrasjes është një nga situatat më të vështira, njerëzit, mjedisi, familja dhe miqtë e kanë shumë të vështirë për ta pranuar dhe për ta kapërcyer hidhërimin e madh. Ata ndiejnë një barrë të madhe të përgjegjësisë, fajit, zemërimit dhe turpit, madje mund të ndihen përgjegjës për vdekjen e personit të tyre të dashur. Njerëzit që të jenë në gjendje të kapërcejnë këtë përvojë traumatike, duhet të kalojnë nëpër fazat e zisë. Ata kanë nevojë për ndihmën e familjes, të afërmve dhe miqve të tyre. Është e rëndësishme të përcaktohen fazat e zisë nga të cilat do të kalojnë njerëzit që kanë humbur të dashurit e tyre. ” (Dr. Grigori Vasiliadhis,Psikolog Klinik)

Besimi i jetës mbas vdekjes tregohet qartazi edhe në arkitekturën e varreve të cilat kishin karakterin e një banese të shoqëruar me orendi shtëpiake, ushqime, para apo armë që i duheshin të ndjerit për në jetën e përjetëshme. Siç janë zbuluar nga faktet arkeologjike për të vdekurit e pasur, si psh mbretërit në varret e tyre vendoseshin edhe shërbëtorë, ushtarë apo gra, këto të personifikura me vizatime apo statuja, ose edhe me njerëz të murosur për së gjalli.

Vdekja edhe nderimi i të vdekurve ishte i ngulitur në ndërgjegjen e gjithë popujve, vdekja e frikshme dhe mungesa e varrit shihej si një mallkim i madh për njeriun.Tek libri i profetit Jeremia shekulli lexojmë: “Ata do të vdesin nga një vdekje rrëqethëse; nuk do të qahen dhe nuk do të varrosen, por do t`i lënë si pleh mbi faqen e dheut…dhe kufomat e tyre do të shërbejnë si ushqim për shpendët e qiellit dhe për kafshët e tokës”.”(Jermia 16:4)

Njerëzit në nderimin ndaj të vdekurve dhe dëshirën për të komunikuar me ta përtej portës së mbyllur të vdekjes, përveç zisë zhvilluan edhe praktika spiritualiste të komunikimit me botë e të vdekurve nëpërmjet mediumeve, që edhe pse janë praktika demonikake të deskrituara vazhdojnë edhe praktikohen sot e kësaj dite nga njerëzit mashtrues të mashtruar.

Por Bibla na tregon një tjetër tablo të jetës mbas vdekjes. Vdekja sipas Biblës ndryshe nga bestytnitë e kombeve paganë është furnizusja e skëterrës së pangopur: “Sheoli dhe Abadoni janë të pangopur, dhe të pangopur janë gjithashtu sytë e njerëzve.”(Fjalt e urta 27:20)  Bota e vdekjes është një ankth i frikshëm, tek psalmet na flitet me nota shumë pesimiste për ndjenjat e besimtarit përball vdekjes: “Ankthet e vdekjes më kishin zënë” ose: “Mos më mbuloftë rryma e ujërave, mos më përpiftë humnera dhe mos u mbylltë gryka e pusit mbi mua.”(Psal 69:15)

Madje për psalmistin vet Zoti i të gjallëve i harron të vdekurit: “A do të njihen mrekullitë e tua në terr dhe drejtësia jote në dhé të harruar?”(Psal 88:12)

Pra ndryshe nga optimizmi i popujve pagan për jetën mbas vdekjes, Bibla si lexuam më sipër na tregon një tablo shumë të zymtë për botën e të vdekurve. Vdekja në të vërtetë është pjesë e një ankthi të madh, sepse ndryshe njeriu nuk do t’i kundërvihej asaj me dëshirën për të jetuar edhe disa minuta më shumë. Të vërtetat Biblike dhe eksperinca njerëzore përputhen dhe kërkojnë të na thonë se vdekja  është e pamundur të reklamohet si dikça natyrale, apo e mirë për njerëzit, pavarësisht se filozofi i madh Sokrati(470-399 para Krishtit) thoshte: “Vdekja mund të jetë më e madhja nga të gjitha bekimet njerëzore”

Po kush e krijoi vdekjen?

Sipas Biblës vdekja nuk u krijua nga Perëndia që jeton në përjetësi, sepse kjo do ishte në kundërshtim me karakterin e tij si qenie e pavdekshme.Tek urtësia e Solomonit(970–931 para Krishtit) na thuhet : “Perëndia  nuk e krijoi  vdekjen dhe nuk kënaqet me shkatërrimin e të gjallëve, sepse ai i krijoi të gjitha që të jetojne”) dhe tek profeti Jeremia lexojmë: “Unë në fakt nuk ndjej asnjë kënaqësi me vdekjen e atij që vdes” thotë Zoti, Zoti.”(Ezekeli 18:32)

Njeriu u krijua nga Perëndia sipas ikonës dhe në ngjasim me të, pra i pavdekshëm, ashtu si  dhe Perëndia është i përjetëshëm. Trupi i njeriut si banesë e shpirtit të pavdekshëm mund të kishte ndryshuar dhe evoluar gjatë shekujve, por ai nuk do të ishte ndarë nga shpirti për të shkuar në dheun ku u mor. Por kur njeriu dëgjoi djallin dhe hëngri frutin e ndaluar nga Zoti: “Mos ha nga pema e njohjes të së mirës dhe të së keqës, sepse ditën që do të hash prej saj ke për të vdekurse me siguri”(Zanafilla 2;17), ai vdiq si një i mallkuar për mosbindje nga Zoti që është burimi i jetës, prandaj: “vdekja erdhi në botë nga cmira e djallit”(Urtesia e Solomini 2:24). Vdekja është rezultat i mëkatit, ajo është fitorja përfundimtare e djallit, si rezultat i aktizivitetit të tij shkatërrimtar duke qënë njerivrases që nga filllimi:“Prandaj, ashtu si me anë të një njeriu të vetëm mëkati hyri në botë dhe me anë të mëkatit vdekja, po ashtu vdekja u shtri tek të gjithë njerëzit, sepse të gjithë mëkatuan”. (Romakve 5:12)

Në këtë botë të lidhur nga mëkati nuk shpëton asnjë person nga vdekja madje edhe fëmijët që personalisht janë pa faj:“sepse në mëkat më lindi nëna ime”(Psalm 50)

Vet njeriu e ka të pamundur të dalë nga thonjtë e vdekjes, sepse ai për shkak të mëkatit të trashëguar edhe të kryer është robi i asaj, por edhe pse vdekja duket e pamposhtur përsëri  besimtari i Zotit i drejton lutjet plot shpresë Zotit të jetës: “Unë e kam vënë vazhdimisht Zotin përpara syve të mi; duke qenë se ai rri në të djathtën time, unë nuk do të hiqem kurrë nga vendi.Prandaj zemra ime gëzohet dhe shpirti im ngazëllon për lavdinë e trashëgimisë sime; edhe mishi im do të qëndrojë tërë besim dhe në siguri,sepse ti nuk do ta lësh shpirtin tim në Sheol dhe nuk do të lejosh që i Shenjti yt të shohë korruptimin.Ti do të më tregosh shtegun e jetës; ka shumë gëzim në praninë tënde; në të djathtën tënde ka kënaqësi në përjetësi.”(Psalm 16:8-11)

Vetëm Perëndia mund ta çlirojë njeriun nga vdekja, por jo pa bashkëveprimin njerëzor, prandaj Perëndia nëpërmjet Fjalës edhe  Birit të Tij i Cili u bë Bir Njeriu prej Shpirtit të Shenjtë dhe Virgjëreshës Mari,Jisu Krishti i cili nga të gjithë njerëzit nuk ishte robëruar nga vdekja e përbashkët, sepse vërtet mori trup të vdekshëm si ky i yni, por Ai nuk mori mëkatin e Adamit, sepse lindi nga një virgjëreshë pa  farë burri. Ai thoshte për veten: “Askush nuk mund të ma heqë jetën, por e lë nga vetja; unë kam pushtet ta lë e pushtet ta marr përsëri; ky është urdhri që kam marrë nga Ati im.”(Joani 10:18). Vdekja njerëzore e Krishtit në kryq ishte personalisht vullnetare, ai erdhi të vdiste me anë të vdekjes së tij vetë vdekjen, që e ka  fuqinë tek mëkati:“edhe erdhi të çlironte të gjithë ata që nga frika e vdekjes i ishin nënshtruar robërisë për tërë jetën.”(Hebrenjve 2:15)

Gjatë jetës së Tij tokësore, Krishti sipas ungjijve u ndesh me vdekjen ball për ball dhe duke ngjallur tre të vdekur, kjo tregoi se vdekja nuk ishte e pamposhtur dhe një ditë ajo do të mundej përfundimisht nga ai vetë. Vdekja zbrapsej para Tij, sepse Ai vet deklaronte: “Unë jam ngjallja dhe jeta; ai që beson në mua, edhe sikur të duhej të vdesë do të jetojë.Dhe ai që jeton e beson në mua, nuk do të vdesë kurrë përjetë.”(Joani 11:25-26) Mbasi Krishti si njeri iu dorëzua vdekjes trupore vullnetarisht në kryq, si shpirt zbriti në Hadh në botën e të vdekurve edhe i rrëmbeu shpirtrat e burgosur, madje mori pushtetin mbi vdekjen, pushtet që deri në atë kohë e kishte djalli me demonët, Ai deklaron përsëri për veten kur u ngjall: “isha i vdekur, por ja, jam i gjallë në shekuj të shekujve, amen; dhe unë i kam çelësat e vdekjes e të Hadesit.” (Zbulesa 1:18)

Krishti mbas tre ditësh i mori vdekjes edhe  trupin nga varri dhe kështu u realizua përfundimisht vdekja e vdekjes, sepse në Krishtin  është realizuar ngjallja e të vdekurve edhe trupërisht, ashtu si apostull Pavli na thotë: “Por tani Krishti u ringjall prej së vdekurish, dhe është fryti i parë i atyre që kanë fjetur. Sepse, ashtu si erdhi vdekja me anë të një njeriu, kështu erdhi dhe ringjallja e të vdekurve me anë të një njeriu. Sepse, ashtu sikur të gjithë vdesin në Adamin, kështu të gjithë do të ngjallën në Krishtin,por secili sipas radhës së vet: “ Krishti, fryti i parë, pastaj ata që janë të Krishtit, në ardhjen e tij, pastaj do të vijë fundi, kur ai t`ia dorëzojë mbretërinë Perëndisë Atit , pasi të ketë asgjësuar çfarëdo sundimi, çdo pushtet e fuqi.Sepse duhet që ai të mbretërojë, derisa t`i vërë të gjithë armiqtë e tij nën këmbët e veta. Armiku i fundit që do të shkatërrohet është vdekja.”(Kor 15:20-26)

Për besimtarët e krishterë, ashtu si për të gjithë njerëzit vdekja ende vazhdon të jetë një tragjedi dhe kur përballen me vdekjen ata hidhërohen, lotojnë si Krishti për Lazarin e vdekur edhe pse do ta ngjallte, sepse vdekja është gjë e keqe për njeriun, por asnjëherë lotët nuk duhet të jenë lot dëshpërimi, sepse i krishteri beson se nëpërmjet vdekjes trupore i ndjeri thjeshtë  ka ndërruar jetë dhe ka vajtur tek Zoti shpirtërisht kurse trupërisht qëndron në var si i fjetur, që pret të zgjohet me urdhëri e Perëndisë. “sepse Zoti vetë, me një urdhër, me zë kryeengjëlli dhe me borinë e Perëndisë, do të zbresë nga qielli dhe ata që vdiqën në Krishtin do të ringjallen të parët”(1 Thesal 4:16)

Si cituam më sipër zija është me preajdhje pagane dhe praktikat e një zije të tepruar, janë tërësisht të gabuara, sepse kjo është një ankim kundër Perëndisë sepse  mori fëmijën, burrin, gruan, prindin etj.Për besimtarin shpirti i të vdekurit ka më shumë nevojë për lutje dhe jo thjesht për një zi të jashtme nga ana jonë. Dhiata e Vjetër përmend se në atë kohë zia ishte 7 ditë dhe nuk fliste për rroba të zeza. Thoshte se vetëm nëse dikush vdiq pa qenë i lidhur me Zotin, për atë njeri duhej vajtuar gjithë jetën.

Pra ne nuk duhet të ankohemi për një humbje të të afërmit tonë, ose të sterrosim gjithëkça në jetën tonë me vite zie të tepëruar, por me besimin në ngjalljen e Krishtit, dhimbja e humbjes duhet të kthehet në mall me shpresën e ngjalljes së përbashkët, që do realizohet në ardhjen e  dytë  të Krishtit :“Sepse duhet që Ai( Krishti) të mbretërojë, derisa t`i vërë të gjithë armiqtë e tij nën këmbët e veta.Armiku i fundit që do të shkatërrohet është vdekja.” (Kor 15:25-26) “Edhe ky trup që prishet, kur të veshë mosprishjen, edhe ky i vdekshëm kur të veshë pavdekësinë, atëherë do të realizohet fjala që është shkruar: “Vdekja u përpi në fitore“.O vdekje, ku është gjëmba jote? O ferr, ku është fitorja jote?Edhe gjëmba e vdekjes është mëkati; dhe fuqia e mëkatit është ligji.Por ta falënderojmë Perëndinë që na jep fitoren me anë të Zotit tonë Jezu Krisht.”(1 Kor 15:54-57)

Krishti u Ngjall. Për shumë vjet Pashkët!

Miron Çako: Përgjegjësi i Zyrës të katekizmit në Kryepishkopatën e KOASH-it

Aktualitet

Foto/ Kontrolle të rrepta në mitingje. Çfarë e frikëson Ramën?

Publikuar

-

rama zbulon skenarin e opozites

Takimet elektorale për zgjedhjet e 30 qershorit, nuk kanë qenë aq paqësore për Kryeministrin Rama. Ai është pritur me protesta, thirrje kundër tij dhe bllokim rrugësh nga ana e militantëve të opozitës.

Një gjë e tillë, mesa duket e ka detyruar Ramën të tregohet i kujdesshëm në takimet me qytetarët. Përveç asistimit të Policisë, janë ushtruar kontrolle të rrepta edhe ndaj qytetarëve, siç shihet edhe në fotot e mëposhtme nga takimi në Korçë./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Arrestimet e opozitës/ Boçi paralajmëron Ramën

Publikuar

-

Me dhjetra qytetarë dhe mbështetës të Opozitës janë mbledhur mbrëmjen e sotme përpara drejtorisë së Policisë Elbasan, në mbështetje të 7 të arrestuarve të cilët penguan kalimin e eskortës së kryeministrit Edi Rama më 13 qershor.

Protestuesve i është bashkuar edhe ish deputeti Luçiano Boçi, i cili teksa foli para mediave, paralajmëroi kryeministrin Rama se kudo që do të shkel do të përballet me protesta.

‘Siç e shini qytetarët kanë ardhur disa herë pranë drejtorisë së policisë për të shprehur mbështetjen e tyre për të arrestuarit politik për kryetarët e degëve, ish deputetin dhe qytetarët e tjerë.

Njëkohësisht për të shprehur edhe vendosmërinë e tyre në përkrahje të kauzës për zgjedhje të lira, për largimin e Ramës. Rama duhet ta ketë të qartë se pritjet do ja rezervojmë akoma më të ashpra sesa Librazhdi, aq sa Librazhdi do ti duket lule. Nuk i ndalemi, hap pas hapi. Mos mendojë që me burgosje politike ai do stepë lëvizjen qytetare.’, tha Boçi./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Ka lindur në Tiranë dhe ka qenë pjesë e ekipeve kombëtare/ Ylli shqiptar pranë transferimit te Juventus

Publikuar

-

Akademisë së Juventusit mund t’i bashkohet së shpejti një talent shqiptar. Bëhet fjalë për sulmuesin e skuadrës Primavera të Empolit, Kleis Bozhanaj. Futbollisti i lindur në Tiranë është prej më shumë se dy vitesh pjesë e ekipit toskan, ku pak muaj më parë firmosi kontratën e parë profesioniste.

Lajmi bëhet i ditur nga gazetari italian Matteo Pedrosi. Në sezonin që lamë pas të kampionatit Primavera, Bozhanaj u aktivizua në 22 ndeshje ku shënoi 2 gola dhe shërbeu 3 asiste.

Para kalimit përtej Adriatikut, Bozhanaj ka qenë pjesë e disa ekipeve në kryeqytet si Dinamo, Olimpik, Partizani dhe Internacional. Futbollisti 18-vjeçar ka qenë pjesë e grumbullimeve të kombëtares U-17 dhe U-19.

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

LAJMET E FUNDIT

Aktualitet12:33 - 15 Qershor, 2019

Marrëveshja Kosovë-Serbi/ Senatori amerikan: Vuçiç e di që do jetë e dhimbshme

Ron Johnson, senatori amerikan, ka thënë se e beson vullnetin e Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi dhe Presidentit serb Aleksandër...

Aktualitet09:06 - 15 Qershor, 2019

Ballkani dhe krimet e luftës

Radioja kombëtare e Gjermanisë „Deutschlandfunk“ (DLF) me rastin e 20 vjetorit të fundit të luftës në Kosovë transmetoi disa reportazhe...

Aktualitet22:05 - 14 Qershor, 2019

Bllokohet puna në doganën e Kapshticës/ Serverat jashtë funksioni

Prej 6 orësh pika doganore e Kapshticës është jashtë çdo funksioni. Sipas informacioneve paraprake, serverat janë jashtë funksioni, ndërsa më...

Aktualitet18:50 - 14 Qershor, 2019

Emërohet shefi i hetimeve në Prokurorinë Speciale të Kosovës

Emërohet shefi i hetimeve në Prokurorinë Speciale pranë Gjykatës Speciale për Krimet e Luftës në Kosovë. Prokurori me francezo-amerikan Alex...

Aktualitet19:32 - 11 Qershor, 2019

Miratohet dorëheqja e Nikolla Gruevskit nga posti i deputetit

Parlamenti i Maqedonisë së Veriut ia miratoi dorëheqjen nga posti i deputetit Nikolla Gruevskit, ish-kryeministrit të arratisur në Hungari. Ky...

Aktualitet09:20 - 11 Qershor, 2019

Foto-AKU bën “namin” në pikat kufitare/ Sekuestrohen lëngje frutash, pije energjike dhe kripë

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit vijon me rigorozitet kontrollet e mallrave ushqimore në Pikat e Inspektimit Kufitar me qëllim parandalimin e...

Aktualitet19:06 - 10 Qershor, 2019

Greqia në zgjedhje të parakohëshme/ Pavlopulos pranon kërkesën e Tsipras për shpërndarjen e Parlamentit

Kryeministri grek, Aleksis Tsipras i ka kërkar Presidentit të Greqisë shpërbërjen e parlamentit grek për ta çuar vendin në zgjedhje...

Aktualitet23:06 - 9 Qershor, 2019

Vëllimi “Deti nuk ka portë”/ Ku mund ta gjesh heroin poetik të Aleksandër Çipës

Nga Josif Papagjoni -Për Aleksandër Çipën kam pasur një simpati, që rridhte brenda meje si ai mushti, së paku i...

Aktualitet22:49 - 9 Qershor, 2019

Nga përdorues kokaine tek gara për kryeministër/ Njihuni me Michael Gove

Pretendenti për kryeministër në Britaninë e Madhe, Michael Gove, ka dhënë një prononcim të çuditshëm për gazëtën prestigjoze “Daily Mail”....

Aktualitet21:05 - 8 Qershor, 2019

Ujë dhe gaz lotsjellës ndaj protestuesve/ Tensionohet situata tek Kuvendi

Është tensionuar situata tek Kuvendi. Protestuesit kanë hedhur shashka e kapsolla ndaj policisë. Ndërkohë që për të shpëndarë turmën, polica...

Aktualitet20:47 - 8 Qershor, 2019

Zhvendoset protesta/ Fillon marshimi drejt parlamentit

Dy orë nga protesta e opozitës që zhvillohet në sheshin përballë Kryeministrisë, tashmë marshimi ka nisur drejt Parlamentit. Teksa mbylli...

Aktualitet09:51 - 8 Qershor, 2019

Foto-Eksporti i produkteve shtazore/ Shqipëria nënshkruan memorandumin me Kinën

Shqipëria dhe Kina kanë nënshkruar një Memorandum Mirëkuptimi mes tyre për bashkëpunimin mbi importin dhe eksportin e produkteve ushqimore dhe...

Aktualitet18:18 - 7 Qershor, 2019

Të gatshëm për rihapjen e bisedimeve/ Thaçi dhe Vuçiç përplasen në Bratislavë

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, tha sot se procesi i bisedimeve me Serbinë ndodhet në krizë për shkak të kushtëzimeve...

Aktualitet17:33 - 7 Qershor, 2019

Pragpërplasja, SHBA-ja dhe Rusia fajësojnë njëra-tjetrën

Zyrtarët ushtarakë amerikanë e rusë ngritën akuza të ndërsjellta të premten për veprime të rrezikshme pasi një luftanije amerikane dhe...

Aktualitet12:43 - 7 Qershor, 2019

ShBA vendos raketa në Ballkan

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë marrë një vendim të papritur duke vendosur luftanije me raketa në Ballkan. Është hera...

Aktualitet18:40 - 5 Qershor, 2019

Nuk përfilli rregullat për borxhin/ Komisioni Europian kundër Italisë

Komisioni Europian rekomandoi të mërkurën nisjen e veprimeve ligjore kundër Italisë, për shkak të mos respektimit të rregullave të BE-së...

Aktualitet18:34 - 5 Qershor, 2019

Ish zv.negociator i OKB për Kosovën/ Ndërron jetë diplomati austriak Rohan

Diplomati austriak, Albert Rohan, ish zëvendës i krye negociatorit të Kombeve të Bashkuara për statusin e Kosovës, ndërroi jetë të...

Aktualitet10:34 - 5 Qershor, 2019

Ish-presidentët e rajonit thirrje BE/ Hapni negociatat për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Ish-presidentët dhe kryeministrat e rajonit kanë kërkaur nga Europa që të hap negociatat për anëtarësim në BE, për Shqipërinë dhe...

merkel haradinaj merkel haradinaj
Aktualitet20:32 - 4 Qershor, 2019

Merkel ftesë në Berlin për Haradinajn/ Zbulohet arsyeja e takimit

Pas takimit me liderët e Ballkanit Perëndimor, Kancelarja gjermane  Angela Merkel i ka dërguar një ftesë tjetër kryeminstrit të Kosovës...

Aktualitet19:36 - 4 Qershor, 2019

Maqedonia e Veriut në BE?/ Ja si përgjigjet Presidenti i KE-së

Ditë më parë Komisioni Evropian i rekomandoi Këshillit të BE-së, autorizimin për hapjen e negociatave të pranimit në BE të...

Aktualitet19:10 - 4 Qershor, 2019

Vazhdon kaosi te kombëtarja/ Pas Abrashit, dëmtohet edhe mbrojtësi kryesor

Kombëtarja shqiptare e futbollit vazhdon stërvitjen në Frankfurt dhe duket që në fund të sezonit në këmbët e kuqezinjve po...

Aktualitet15:24 - 4 Qershor, 2019

Plavë-Gucia, Eden i Parajsës Shqiptare

Aty ku flet shqip toka dhe qielli, guri dhe druri Nga AZGAN HAKLAJ Refleksion në 30- vjetorin e SHKA Maja...

Aktualitet10:42 - 4 Qershor, 2019

Pse e kujtojmë Masakrën në Tiananmen

A duhet të kujtohet sot kryengritja studentore në Kinë në vitin 1989? Kanë kaluar 30 vjet, është histori, thonë shumë...

Aktualitet09:26 - 4 Qershor, 2019

Beogradi nuk heq dorë/ Veriu i Kosovës i takon Serbisë

Ministri serb i Punëve të Jashtme, Ivica Daçiç ka konfirmuar ambiciet e Serbisë për ndarjen e Kosovës. Në një intervistë...

Aktualitet08:27 - 4 Qershor, 2019

Brenda “dhomës së luftës”/ Kundër lajmeve të rreme

Nga Emma Graham-Harrison Dublin- Më shumë se 3 vite më parë, shefi ekzekutiv i Facebook, Mark Zukerberg, e hodhi poshtë...

Aktualitet12:28 - 3 Qershor, 2019

Thaçi delegacionit franko-gjerman/ Nuk pranojmë kërkesa të tjera për vizat

Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, ka takaur sot delegacionin e këshilltarëve të presidentit francez Macron dhe të Kancelares...

Aktualitet12:06 - 3 Qershor, 2019

Zgjedhjet lokale në Greqi/ Ja kush do jetë kryebashkiaku i ri i Athinës

Demokracia e Re ka shënuar një triumf rekord në zgjedhjet euoparlamentare dhe lokale. Në zgjedhje Kostas Bakojanis ka fituar bindshëm...

Aktualitet11:56 - 3 Qershor, 2019

DW: Gjermania në prag të ndryshimeve të mëdha

A do të ketë zgjedhje të reja në Gjermani, pas dorëheqjes së kryetares së SPD, Andrea Nahles? Partitë duhet të...

Trending

Read previous post:
Putin: Jam i hapur për bisedime me udhëheqësin e zgjedhur të Ukrainës

Presidenti rus thotë se do të donte të diskutonte konfliktin në Ukrainën lindore, nëse takohet me udhëheqësin e ardhshëm të...

Close