Connect with Us

Foto-Top Sekret/ SHBA i mohon vizën gjyqtarit dhe prokurorit

Aktualitet

Foto-Top Sekret/ SHBA i mohon vizën gjyqtarit dhe prokurorit

Publikuar

-

Ambasada e SHBA ne Tirane

Vettingu dhe raportet sekrete të hetimit të figurës së pastërtisë nxjerrin zbuluar përfaqësuesit e prokurorisë dhe gjykatave. Në dokumentet e cilësuara si “top sekret” nga procesi i vlerësimit kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve dalin të fshehtat e errëta të përfaqësuesve të sistemit të drejtësisë.

Raporti sekret i Drejtorisë së Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar, DSIK ka zbuluar se gjatë kontrollit të anëtarit të Gjykatës Kushtetuese, Besnik Imeraj ka fshehur pikërisht faktin se Ambasada amerikane i ka refuzuar vizën.

“Grupi i punës nëpërmjet DSIK, është informuar se me datë 26.06.2017, subjektit të rivlerësimit Besnik Imeraj i është revokuar viza amerikane”, gjë që nuk është pasqyruar në Deklaratën për Kontrollin e Figurës. Raporti sekret që tashmë është i deklasifikuar edhe pse e “justifikon” disi Imerajn, pasi refuzimi i vizës u bë nga Ambasada amerikane në Tiranë 9 ditë pasi ai kishte nënshkruar deklaratën, theksohet se ky fakt duhet të merret në konsideratë në kompleksitetin e vlerësimit të figurës së anëtarit të Gjykatës Kushtetuese.

“Shqyrtimi i aplikimit për vizë të SHBA-së shoqërohet me verifikimin të besueshëm dhe profesional të aplikantit. Marrja e vizës së SHBA-së kuptohet si standard për pastërtinë e figurës ku aplikanti i nënshtrohet një procedure të imtësishme dhe të besueshme vettingu.

Ndërkohë që refuzimi/revokimi i vizës mund të bëhet për disa arsye, sjellim në vëmendje se Ambasada e SHBA-së, ka deklaruar se do të përdorë të gjitha mjetet ligjore që ka në dispozicion për refuzimin/revokimin e vizave të gjyqtarëve dhe prokurorëve të korruptuar.

Kjo praktikë e ndjekur nga SHBA për promovimin e luftës kundër korrupsionit, anembanë botës. Refuzimi i vizës përkon në periudhë në deklaratën e Ambasadës së SHBA-së. Në këtë kontekst rekomandojmë vlerësimin e këtyre rrethanave në dritën e informacioneve të tjera që keni”, thuhet në raportin e DSIK.

Gjyqtari, lidhje me njerëz nga bota e krimit

Në raportin sekret, figura e gjyqtarit Besnik Imeraj cilësohej si e papërshtatshme lidhur me faktin se ai ka lidhje me përfaqësues të krimit të organizuar. DSIK në këtë raport thekson se subjekti nuk ka renditur në listë një kontakt që konstatohet nga informacione të besueshme dhe nga prova të tjera. “Në mbështetje të pikës 4 nenit 39, të ligjit 84/2016 ekzistojnë të dhëna nga Autoritet se subjekti i rivlerësimit ka kontakte të papërshtatshme me persona të përfshirë në krimin e organizuar. Në rastin konkret z. Besnik Imeraj nuk ka pasur një komunikim rastësor dhe se ai është evidentuar në lidhjen e tij me persona të përfshirë në krimin e organizuar”, thuhet ndër të tjera në raport.

Ndërsa është fshirë fakti se sa është numri i personave që ka lidhje me krimin dhe emrat e personave. Për të gjitha këto fakte, DSIK në këtë raport shpreh si konkluzion se “Grupi i punës konstaton papërshtatshmërinë për vazhdimin e detyrës të subjektit të rivlerësimit z. Besnik Babaçe Imeraj”.

Më 31 janar të 2018, tre muaj më vonë nga fakti i daljes së këtij raporti të DSIK-së të depozituar pranë KPK-së, Besnik Imeraj do të deklaronte dorëheqjen si anëtar i Gjykatës Kushtetuese, duke deklaruar se e ndërmerrte një veprim të tillë për arsye personale dhe shëndetësore.

Imeraj ishte një nga anëtarët e Gjykatës Kushtetuese që do të dilte kundër ligjit të Vettingut gjatë shqyrtimit të kësaj çështje, padisë së ngritur nga shoqatat e avokatëve dhe PD-ja. Ky vendim i tij, do të detyronte KPK-në që më 8 shkurt të 2018 të deklaronte ndërprerjen e rivlerësimit për kandidatin Besnik Imeraj.

Por anëtari i dorëhequr do të përballej edhe me hetimet e nisura ndaj tij nga ana e Prokurorisë shqiptare. “Komisioni i Pavarur i Kualifikimit njofton se, në bazë të nenit 281 të Kodit të Procedurës Penale, ka referuar pranë Zyrës së Prokurores së Përgjithshme të gjithë dokumentacionin që rezultoi nga hetimi administrativ gjatë procesit të rivlerësimit të ish-gjyqtarit të Gjykatës Kushtetuese, zotit Besnik Imeraj”, ishte njoftimi i 20 marsit 2018.

LEXO EDHE:  Thaçi: Përfshirja e SHBA-së në dialogun me Serbinë është e domosdoshme

Por ai do ta cilësonte këtë akt me prapavijë politike. “Kjo që po ndodh nuk ka asnjë bazë kushtetuese dhe ligjore. Që kur Edi Rama dhe qeveria bëjnë kontrollin e gjyqtarëve, çdo gjë është e qartë. Unë jam në rregull dhe nuk kam asnjë problem me ligjin dhe Kushtetutën. Kjo e gjitha është e motivuar politikisht”, do të shprehej Besnik Imeraj në mediat vizive.

Prokurori i lotove që fshehu hetimin

Një tjetër raport tjetër sekret është ai për prokurorin e Prokurorisë së Përgjithshme, Artur Selmani, i shkarkuar nga KPK më 26 nëntor 2018, vendim që nuk u ankimua nga Komisionieri Publik. Selmani u bë i njohur nga procesi i Vettingut për faktin se ai kishte deklaruar se një pjesë të ardhurave i kishte siguruar nga bastet sportive në vitin 2006 ka pasur shumën 489.591 lekë, duke përfshirë të ardhurat nga lotaria sportive në shumën prej 400.000 lekësh; në vitin 2007 ka pasur shumën 1.368.966 lekë, duke përfshirë të ardhurat nga lotaria sportive në shumën prej 200.000 lekësh.

Por në raportin sekret rezulton se DSIK ka konstatuar se Selmani ka fshehur faktin se është në hetim nga prokuroria dhe se ai është konstatuar se ka kryer korrupsion aktiv. Pikërisht këto fakte e kanë fundosur Selmanin duke bërë që të mos e kalojë procesin e Vettingut dhe të shkarkohet.

“Me shkresën nr.11598, datë 27.10.2017, është përcjellë në Komisonin e Pavarur të Kualifikimit për subjektin e rivlerësimit z.Artur Selmani me konstatimin për papërshtatshmëërinë në vazhdimin e detyrës nga ky subjekt rivlerësimi, bazuar në informacion e ardhura nga institucionet e verifikimit: Prokuroria e Përgjithshme me shkresën “Konfidencial”, Nr.618; SHISH me shkresën “Sekret” dhe SHÇBA me shkresën “Konfidencial”. Konkretisht: procedimi penal në ngarkim të subjektit të rivlerësimit Artur Selmani është regjistruar nga Prokuroria pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Tiranë për veprat penale “shpërdorimimi i detyrës dhe korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike”, thuhet në këtë raport sekret.

Më tej bëhet e qartë se kjo rrethanë nuk është pasqyruar në Deklaratën për Kontrollin e Figurës nga subjekti i rivlerësimit, pasi fakti i regjistrimit penal në ngarkim ka ndodhur pas plotësimit dhe dorëzimit të deklaratës për kontrollin e figurës pranë DSIK-së, një muaj para.

“Por në këndvështrimin e përgjithshëm të kontrollit apo pastërtisë së figurës së një funksionari publik, në rastin tonë, në cilësinë e Prokurorit, çdo dyshim i arsyeshëm për kryerje ose mos kryerje të veprimeve, në kundërshtim me ligjin, në mos përmbushje të rregullt të detyrës dhe kur këto veprime apo mos veprime sjellin përfitime materiale, ose jo materiale të padrejta për vetë si funksionar publik apo persona të lidhur me të, duke dëmtuar interesat e ligjshëm të shtetit, apo personave të tjerë, cenojnë figurën e tij, integritetin, shkallën e besueshmërisë dhe e bëjnë këtë individ të mundshëm për t’u vënë nën presion nga strukturat kriminale, sipas përcaktimit të nenit 37 të ligjit “Për vlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve”, thuhet në raport.

Ky nen përcakton se Grupi i Punës, gjatë procedurave të kontrollit të figurës, duhet t’u përmbahet kërkesave të përgjithshme si më poshtë: a) verifikimi i saktë i identitetit në të shkuarën dhe të tashmen, për çdo individ; b) verifikimi nëse ka tendenca kriminale për përfshirjen në krimin e organizuar; c) vlerësimi i përgjithshëm, nëse individi mund të vihet nën presion nga struktura kriminale; ç) kontrolli nëse ka qenë, është ose tenton të angazhohet fshehurazi, vetëm, në bashkëpunim, ose në përbërje të një organizate kriminale.

Nisur nga këto konstatime DSIK thekson se “grupi i punës nisur nga rivlerësimi i të dhënave që disponohen për subjektin e rivlerësimit, nuk ndryshon konstatimin fillestar të dhënë për subjektin e rivlerësimit, papërshtatshmërinë për vazhdimin e detyrës nga subjekti i rivlerësimit Artur Selmani”. /Gazeta Si

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aktualitet

Këshilla-Si të mbroni veten dhe familjen tuaj nga tërmetet

Publikuar

-

Për dallim nga llojet e tjera të fatkeqësive natyrore, tërmetet mund të ndodhin në çdo kohë, pa ndonjë njoftim. Të jesh i përgatitur për një tërmet do të bëjë ndryshimin në aftësinë për të mbrojtur veten, familjen ose shtëpinë tënde në rast të tërmetit. Vazhdoni të lexoni për të mësuar se si të përgatisni shtëpinë dhe familjen tuaj për një tërmet, si dhe çfarë të bëni gjatë dhe pas tërmetit për të qëndruar të sigurt.

Çfarë të bëni gjatë një tërmeti

Tërmetet mund të godasin krejt papritur dhe pa paralajmërim. E rëndësishme është që që në dridhjen e parë të merrni masa mbrojtëse.

Gjeni strehë në vendin më të afërt

Nëse ndodheni jashtë, gjeni strehë ku të mundeni por mos u fusni brenda.

Nëse jeni në zyrë a shtëpi, gjeni strehë në një vend të sigurt ku të jeni të mbrojtur nga gjërat që bien.

Mos lëvizni prej andej deri sa tërmeti të ketë ndalur.

Strehohu, mbulohu dhe mbahu fort

Që në goditjen e parë futuni nën një mobilje siç mund të jetë tavolina dhe qëndroni aty.

LEXO EDHE:  “Do të ketë hakmarrje të ashpër”/ Ambasadori iranian në OKB kërcënon SHBA-të 

LEXO EDHE:  Thaçi: Përfshirja e SHBA-së në dialogun me Serbinë është e domosdoshme

Mos u fusni poshtë krevatëve apo dollapëve të lartë që mund të shemben.

Mbuloni kokën dhe sytë mbajini mbuluar për t’u mbrojtur nga objektet fluturuese ose ato që bien.

Me njërën dorë mbuloni kokën dhe me tjetrën mund të mbaheni në një cep të mobiljes nën të cilën jeni strehuar.

Nëse mobilja lëviz, lëvizni bashkë me të.

Qëndroni nën të deri sa të jeni të sigurtë që goditjet kanë mbaruar.

Nëse nuk qëndroni dot nën pragun e derës apo nën një mobile, qëndroni pranë një shtylle të brendshme të shtëpisë dhe mbroni kokën dhe qafën.

Pragu i Derës

Pragu i derës është një nga më të fortat e të gjithë pallatit apo godinës.

Në prag duhet të përpiqeni të mbani këmbët hapur për të ruajtur ekuilibrin, të mbështeteni në njërën anë dhe me krahë të mbani fort derën./

CNA.al

SHPERNDAJE KETE MATERIAL INFORMUES

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Termet i frikshem ne Shqiperi

Publikuar

-

Nga

Nje termet 5.8 balle ka goditur Shqiperine 32 km larg Tiranes, ne detin Adriatik.

Njoftohen deme materiale dhe panik tek njerzit qe kane dale ne rruget e Tiranes.

Lekundjet jane ndjere te forta  ne Tirane, Elbasan, Durres. Korce, Fier etj…

Njoftohen deme materiale…vijon

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Provokimi i Mustafa Nanos: Duhet të jemi më racionalë me Enver Hoxhën

Publikuar

-

Nga

Këtë verë, libri i Isuf Kalos “Blloku” ka bërë jehonë të madhe. Libri është një dëshmi e njeriut, i cili ka qenë pranë ish-diktatorit Enver Hoxha për vite me radhë, duke qenë se ishte doktori i tij personal. Megjithatë, “Blloku” i Kalos ka marrë shumë kritika.

Në monologun e kësaj të premteje në emisionin “Provokacija”, gazetari Mustafa Nano ndalet pikërisht tek ky libër. Ai thotë se mënyra se si Isuf Kalo ka folur për Enver Hoxhën është e pakuptueshme dhe e pafalshme për shumë njerëz.

 

 

Sipas tij, Kalo e ka nxjerrë diktatorin si tepër human, baba të devotshëm, bashkëshort të mirë dhe si një politikan serioz. Edhe pse ka një mendim tjetër për Enver Hoxhën, Nano thotë se “Blloku” është një dokument historik i rëndësishëm, për të cilin në të ardhmen shumë njerëz do jenë të kënaqur që ekziston.

“Më duhet të them se as mua nuk më puqet Enver Hoxha i Kalos me Enver Hoxhën që unë njoh. E megjithatë nuk jam dakord me ata që sulmojnë Isuf Kalon. Blloku i tij mund të ketë provokuar shumë vetë, ndoshta ndokënd edhe mund ta ketë lënduar por, përtej të gjitha shijeve e ndjesive individuale, ky libër është një dëshmi interesante për kohët e komunizmit. Pas 50 vjetësh askush nuk do të kujtohet ta sulmojë Isufin për anëmbajtje apo empati për të ligun. Të gjithë do jenë të kënaqur që kjo dëshmi është dhënë. E që është dhënë në mënyrë të sinqertë. Blloku është një dokument historik i rëndësishëm”, thotë Nano.

Por moderatori i “Provokacijas” thotë se ka bërë edhe një vëzhgim të fundit. Sipas tij, tashmë që jemi 30 vite pas përmbysjes së komunizmit, duhet ta gjykojmë në mënyrë më racionale diktatorin Enxer Hoxha.

Sipas tij, nuk duhen thënë thënë deklarata të panevojshme që e shndërrojnë figurën e Hoxhës si bartës të të gjitha të këqijave dhe veseve të botës.

Nano merr shembull librin e Ylljet Aliçkës në librin e tij më të fundit, ku thuhet se një grua e dënuar me vdekje u fut e gjallë në dhé. Kur fshatarët i bënë gropën u lemerisën teksa dëgjonin rënkime të dala nga thellësia e tokës.

Përshkrime të tilla na ndihmojnë të nxjerrim dufin ndaj diktatorit, por nuk na ndihmojnë për të kuptuar se kush ishte në të vërtetë ai, thotë Nano.

 “Kam vënë re që ca e ca vijojnë të flasin për Enver Hoxhën ashtu si kanë folur një ditë pas përmbysjes së regjimit të tij, domethënë duke shtënë në punë veç mllef, urrejtje, neveri, apo ku di unë. Kur bëhet ky diskutim, njerëz të tillë, që rëndom kanë edhe përvoja personale vuajtjesh e persekucioni, përpiqen ta likujdojnë Enver Hoxhën si personazh të historisë thjesht duke thënë se ai ishte një maskara, qen e bir qeni, një armik i popullit të vet, një tradhtar, etj, etj. Unë mendoj se 30 vjet pas rënies së komunizmit mund të jemi pak më racionalë. Dhe të jesh racional nuk do të thotë të mohosh që ai ka qenë një diktator. Jo, kjo gjë tanimë është e dokumentuar. Edhe komunisti më budalla, thellë-thellë, bie dakord se Enver Hoxha ishte një diktator.

Të jesh racional do të thotë të mos thuash mufka që synojnë panevojshmërisht ta shndërrojnë figurën e Hoxhës nga katran në katran me bojë, që e nxjerrin atë si bartës të gjithë të këqijave apo veseve të botës, që e nxjerrin atë edhe pervers, pedofil, manjak seksual, vrasës manjak. Ah, se harrova, edhe homoseksual. Sepse dihet se çfarë mendojnë shqiptarët për një homoseksual.

Të jesh racional është edhe të mos thuash, siç thotë Ylljet Aliçka në një libër që sapo e ka publikuar, që një grua u dënua me vdekje thjesht se Enver Hoxha donte ta kishte si të dashur dhe se ajo i tha “jo”. Për këtë “krim”, ajo u fut në dhé e gjallë. Madje, fshatarët e zonës, ku kësaj gruaje i bënë gropën, u lemerisën teksa dëgjonin ca rënkime të dala nga thellësia e tokës, që ishin rënkimet e kësaj gruaje duke dhënë shpirt. Tani, gjatë regjimit të Enver Hoxhës ka pasur pa fund drama e tragjedira humane. Kjo nuk diskutohet, siç nuk diskutohet që fajtori kryesor për ato ka qenë Enver Hoxha. Ne mund të stisim edhe tragjedira të tjera në një roman fiction. Por mund t’i vëmë pak fré fantazisë dreqi ta hajë! Një njeri që futet i gjallë nën dhé nuk ka se si të rënkojë. Aq më pak ka gjasa që rënkimet e saj të jenë dëgjuar nga fshatarët e lemerisur. Sepse do të ketë dhënë shpirt shumë kohë para se toga e varrmihësve apo xhelatëve të kenë mbledhur rraqet e të jenë larguar. Le ta themi copë: Përshkrime të tilla na ndihmojnë të nxjerrim dufin ndaj diktatorit, por nuk na ndihmojnë për të kuptuar se kush ishte në të vërtetë ai”, u shpreh moderatori i “Provokacijas”./abcnews.al

LEXO EDHE:  Putin: Rusia e gatëshme të punojë me Uashingtonin

LEXO EDHE:  Luana Vjollca bëhet brune dhe po shkëlqen

 

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: