LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Vitamina C/ Ja ushqimet ku gjendet antioksidanti i fuqishëm

31 Janar 2019, 13:20, Aktualitet CNA

Vitamina C klasifikohet si antioksidant dhe funksioni kryesor është rritja e sistemit imunitar. E nevojshme për rritjen, riparimin e qelizave dhe indeve në të gjithë trupin. Vitamina C është një vitaminë e tretshme në ujë. Gjithashtu i njohur si acidi askorbik, vitamina C është jetike për rritjen dhe zhvillimin normal dhe për ruajtjen e një shëndeti të mirë.

Por, le të shohim pse na duhet kjo vitaminë përgjithësisht dhe sidomos tani në dimër, si dhe ushqimet ku ta marrim në mënyrë natyrale?

Pse keni nevojë për vitaminë C?

Vitamina C klasifikohet si një antioksidant dhe funksioni i saj kryesor është rritja e sistemit imunitar, ndaj tani në dimër kur qarkullojnë virozat duhet marrë patjetër. Është gjithashtu e nevojshme për rritjen dhe riparimin e qelizave dhe indeve në të gjithë trupin tuaj.

Vitamina C mbështet prodhimin e ligamenteve, kolagjenit (një komponent mbështetës në lëkurën tuaj) dhe enëve të gjakut. Gjithashtu ndihmon në riparimin dhe mirëmbajtjen e eshtrave dhe dhëmbëve. Për më tepër, ajo mbron trupin tuaj kundër një sërë sëmundjesh, të tilla si ftohja e zakonshme, astma, problem të zemrës, presionin e lartë të gjakut, osteoartritin dhe rënien e shikimit për shkak të moshës.

Kjo vitaminë nevojitet gjithashtu për thithjen e duhur të hekurit nga ushqimet bimore. Është e lehtë për të marrë sasinë e kërkuar të vitaminës C përmes dietës suaj. Perimet dhe frutat janë burimet kryesore të këtij ushqyesi esencial, le t?i shohim me radhë.

Speca të kuq për mbushje

Specat e kuq për mbushje kanë 92.9 mg vitaminë C për 100 g, e cila është 97% e konsumit të rekomanduar ditor. Përveç vitaminës C, specat e kuqe janë gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës K, B6 dhe E, si dhe tiamin, riboflavin, niacin, kalium, mangan, fibra diete dhe folate. Ato janë të pasura me karotenoide, duke përfshirë alfa-carotene, beta-carotene, lycopene, lutein, cryptoxanthin, dhe zeaxanthin.

Kur hahen rregullisht, specat e kuqe ndihmojnë në zvogëlimin e fryrjes, parandalimin e hipertensionit, shikim më të mirë, dhe rritjen e shkallës metabolike të trupit.  Ju mund të shtoni speca të copëtuara në sallata, supa, ose të pjekura në grilë apo tigan. Së bashku me specat e kuqe, varietetet e gjelbra dhe të verdha janë gjithashtu burime të mira të vitaminës C

Brokoli

Brokoli ka 89.2 mg vitaminë C për 100 g, e cila është 107% e ndihmës ushqimore të rekomanduar. Kjo barishte e shëndetshme dhe ushqyese është e pasur me fibra. Ushqyes të tjerë të pranishëm në të përfshijnë vitaminë A, acid folik, kalcium, kalium, magnez dhe squfur. Brokoli ofron shumë përfitime shëndetësore.

Përfshirja e saj në dietën tuaj mund të ndihmojë në humbjen e peshës, përmirësimin e shëndetit të zemrës, rregullimin e presionit të gjakut, rritjen e fuqisë së trurit, përmirësimin e shëndetit të syve dhe parandalimin e shenjave të parakohshme të plakjes. Është gjithashtu efektive në zvogëlimin e rrezikut për disa lloje të kancerit.

Hani të paktën 1 ½ filxhan brokoli dy ose tre herë në javë. Ju mund ta shijoni atë të gatuar në çfarëdo mënyre që ju pëlqen. Mos e vendosni brokolin për rigatim, pasi këto procese mund të ulin përmbajtjen e vitaminës C

Kivi ka 92.7 mg vitaminë C për 100 g, që është 112% e konsumit të rekomanduar ditor. Ky frut gjithashtu përmban vitaminë A, E dhe K, si dhe kalium, bakër, kalcium, fosfor, magnez, dhe beta-carotene. Ai ka përmbajtje të lartë fibrash dhe sasi të ulët të karbohidrateve.

Ngrënia e kivit çdo ditë ndihmon në rritjen e imunitetit, lufton stresin, bën lëkurën të shëndetshme, promovon humbjen e peshës dhe ul presionin e lartë të gjakut.

Hani 1 kivi të mesëm në ditë si një meze të shëndetshme. Ju mund të shtoni feta kivi në sallata të freskëta, kos, dhe tarta me fruta

Lajmet e fundit nga