Ahmetaj: Mbi 10 mijë biznese përfitojnë nga ulja e tatim-fitimit – CNA
Connect with us

Ekonomi

Ahmetaj: Mbi 10 mijë biznese përfitojnë nga ulja e tatim-fitimit

Publikuar

-

Ministri i Ekonomisë, Arben Ahmetaj gjatë një takimi me bizneset u ka premtuar atyre se  tatim-fitimi do të ulet më tej.

Ai ka sqaruar se cilat biznese përfitojnë nga kjo ulje.

“Tatim fitimi ulet me tre herë për bizneset me xhiro 8-14 milione lekë. Përfitojnë mbi 10 mijë sipërmarrje”, ka thënë Ahmetaji cuili ka nënvizuar rritjen ekonomike në vend.

“Ne si ekonomi kemi rritjen më të madhe në 10 vitet e fundit, 3.84 %, ndërkohë që Banka e Shqipërisë rikonfirmon që rritja ekonomike do të vazhdojë të përshpejtohet edhe në tremujorin e parë të vitit 2018, për të ndjekur trajektoren rritëse të konsoliduar e të përshpejtuar të rritjes ekonomike, siç e kemi parashikuar”, ka thënë Ahmetaj.

Fjala e plotë e ministrit Ahmetaj:

Siç e kemi bërë traditë, ritakohemi sot për të reflektuar të dhënat e fundit makroekonomike, që i përkasin periudhës katërmujore Janar-Prill 2018.

Ne si ekonomi kemi rritjen më të madhe në 10 vitet e fundit, 3.84 %, ndërkohë që Banka e Shqipërisë rikonfirmon që rritja ekonomike do të vazhdojë të përshpejtohet edhe në tremujorin e parë të vitit 2018, për të ndjekur trajektoren rritëse të konsoliduar e të përshpejtuar të rritjes ekonomike, siç e kemi parashikuar.

Të terma makroekonomikë, rritja është ndihmuar nga besimi i përmirësuar i sektorit privat, nga rritja e kërkesës së huaj, nivelet e larta të investimeve të huaja direkte, si dhe kushtet e favorshme të financimit në vend.

Kemi marrë të krahasuara, rritjen ekonomike dhe papunësinë në rajon. Siç e shikoni, ne jemi me papunësi në ulje në 13.4% krahasuar me rajonin, jemi në trajektore rënëse të përshpejtuar të papunësisë.

Numri i të punësuarve. Krahasuar me Janar 2013, janë 651 mijë të punësuar në bordero, ose 215 mijë vende të reja pune të krijuara në një mandat. Krahasuar me mars 2017, pra me vitin e kaluar, janë 33,410 vende të reja pune, gjithmonë referuar listëpagesës, borderosë së Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve.

Ndërkohë, nga Shërbimi Kombëtar i Punësimit ka vende të lira të shpallura, të cilat vijnë gjithmonë e në rritje e që tregojnë besimin e sipërmarrjes në marrëdhënie me Shërbimin Kombëtar të Punësimit, por gjithashtu dhe hapësirat për punësim në ekonomi.

Në prill 2018 janë 7,333 vende të lira pune të deklaruara pranë Shërbimit Kombëtar të Punësimit nga sipërmarrje në të gjithë territorin e vendit.

Rritja e besimit në ekonomi, që është një vrojtim i besimit të biznesit dhe vrojtimi i besimit të konsumatorëve nga Banka e Shqipërisë. Treguesi i ndjesisë ekonomike u rrit me 3.7 pikë gjatë tremujorit të parë të vitit 2018 duke vijuar të mbetet mbi mesataren afatgjatë të tij. Sigurisht që rritja reflektoi përmirësimin e besimit në sektorët e tregtisë, të shërbimeve dhe të industrisë.

Indeksi i afarizmit, prodhim dhe shërbime, përgjatë tremujorit të katërt të vitit 2017 shënoi një rritje prej 4.7 % krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë.

Shifra e afarizmit për prodhim përgjatë tremujorit të katërt të 2017-ës, ka një rritje prej 6.2 %, për të ndarë me ju indikacionet se rritja ekonomike edhe këtë vit bazohet në një platformë shumë të konsoliduar ekonomike të vitit të kaluar.

Investimet e huaja, në përqindje të Prodhimit të Brendshëm Bruto; Shqipëria sërish mbetet në nivele shumë të larta, është e dyta pas Malit të Zi. Ndërkohë që, krahasimisht në aspektin makro, Mali i Zi në dy vitet që kanë kaluar ka rritje të borxhit, Shqipëria ka rënie të borxhit publik.

Tregtia e jashtme. Eksportet dhe importet e mallrave janë në rritje të konsiderueshme ndërkohë që, në tremujorin e parë, rritja e eksporteve është 18.8% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2017. Importet për tremujorin e parë të vitit 2018 u rritën me 9.6 % dhe ndërkohë brenda rritjes së importeve, rritja e importeve të makinerive dhe pajisjeve është dyshifrore, 15.3 %, që tregon se pulsi ekonomik vazhdon të rrahë me intensitet.

Kredia për sektorin privat si raport ndaj Prodhimit të Brendshëm vlerësohet 36.3 %. Në raport me vendet e tjera është e ulët akoma, megjithatë shenjat e kërkesës tashmë për kredi janë shumë pozitive. Kërkesa për kredi nga ana e biznesit është dyshifrore, kredia e dhënë akoma mbetet në nivele modeste.

Përsa i përket performancës së të ardhurave, Tatime, Dogana dhe Sigurime, fakti janar-prill 2018 krahasuar me janar-prill 2017 është + 4.5 %, rreth 60 milionë dollar më shumë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar. Pra, krahasuar me 2017-ën, performanca totale e të ardhurave, duke përfshirë dhe grantet, është +1.8%. Performanca e të ardhurave nga Tatime dhe Dogana, krahasuar me vitin 2017 siç iu referova, është 4.5 % plus apo rreth 5.5 miliardë lekë më shumë, realizuar në 98.1 %.

Sigurisht që kursi i këmbimit i ka dëmtuar, vetëm në tremujorin e parë të këtij viti, të ardhurat nga Dogana me 1.3 miliardë lekë minus, por ne shpresojmë që në vazhdimësi do ta kompensojmë me efektivitet në administrim.

Regjistrimi i bizneseve; Janar-prill 2018, janë 4987 biznese të reja neto, pra rreth 5 mijë biznese të reja neto brenda një periudhe katërmujore.

Kam sjellë jo pa qëllim inflacionin e muajit prill që nga viti 2016, 2017, 2018, për të parë luhatjet. Siç e shihni, inflacioni është normal, është 2.1 %. E mbani mend diskutimin që kemi bërë, që gjithë analistët dhe pseudoanalistët kanë bërë, që domosdoshmëria e deklarimit të TVSH, që ne shpallëm nëpërmjet vendimit të Këshillit të Ministrave për TVSH-në deri në nivelin dysheme 2 milionë, do të rrisë çmimet.

Ju kisha thënë që nuk është e vërtetë. Nuk do t’i rrisë akademikisht, dhe praktikisht nuk ka rezultuar e vërtetë! Nuk rezultoi e vërtetë. Shikoni inflacionin në nivele krejt normale në muajin prill. Krejt normale, madje krahasuar me muajin mars të vitit 2018, kemi ulje të çmimeve në grupin “ushqime dhe pije joalkoolike” me 1.4%, pastaj kemi në grupet “veshje dhe këpucë”, “mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje shtëpie”, etj.

Pra, nuk pati rritje çmimesh, përkundrazi, akomodimi në treg ka çuar dhe në ulje çmimesh.

Ra edhe një nga gjithë ato pseudo-shqetësime që kishte opozita, apo analistët apo dhe legjitimisht shumë qytetarë. Nuk rezultoi e vërtetë. Jo vetëm që nuk ka patur rritje çmimesh, por ka ulje çmimesh në treg për shkak të akomodimit të tregut.

Ecuria e kursit të këmbimit; Kursi i këmbimit të lekut është ndër më të qëndrueshmit në rajon dhe luhatjet e tij tentojnë historikisht të kenë një shpërndarje normale. Mbiçmimi i tij gjatë periudhës së fundit pasqyron ndër të tjera përmirësimin e faktorëve fondamentalë, siç janë përmirësimi i bilancit të pagesave, miksimi i politikave monetare pozitive, konsolidimi fiskal që vazhdon, si dhe niveli i lartë i investimeve të huaja.

Dua të theksoj që në një vend normal me kurs këmbimi të pafiksuar, siç është ekonomia shqiptare, qeveria nuk bën ndërhyrje në kursin e këmbimit dhe do të ishte e gabuar të bënte. Ka një diskutim për fasonët përsa i përket dëmtimit që mund të kenë nga kursi i këmbimit. Vlera e shtuar e tyre në Shqipëri, për shkak të regjimit të përkohshëm siç i referohemi, e bazuar në lek është maksimumi 20%, që do të thotë se, edhe sikur kursi, pra leku, të mbivlerësohej në masën 20%, kosto që iu lëviz është në nivele nga 2% deri në 3%. Pra është e kufizuar, sepse shumicën e furnizimit e kanë kryesisht nga vendet e Eurozonës, ku kuptohet, blejnë dhe shesin në euro.

Sigurisht që mbiçmimi është tregues i forcimit të ekonomisë shqiptare, por nuk është gjithmonë pozitiv për disa nga aktorët ekonomikë, e kjo nuk diskutohet, deri në akomodim të tyre me tregun, dhe i detyron diku dhe forcërisht, që të shohin më shumë nga produktiviteti sesa nga kosto.

Kursi i këmbimit në vendet e rajonit, thjesht për të parë që ajo që po ndodh në Shqipëri po ndodh pothuajse në të gjitha vendet e rajonit, për shkak të përmirësimit të fondamenteve të ekonomisë së rajonit. Pra, nuk është se ne po përjetojmë një fenomen të veçantë. Shikoni dhe Serbinë, dhe Kroacinë, thjesht për referencë.

Ndërkohë, dua të ndaj me ju disa nga politikat e reja, iniciativa të Kryeministrit të Shqipërisë, për të lehtësuar barrën fiskale të sipërmarrjes.

Siç kishte premtuar, Kryeministri do të reflektonte pas diskutimeve me sipërmarrjen dhe unë me kënaqësi e rikonfirmova qëndrimin që nuk do të ketë rritje çmimesh dhe nuk ka rritje çmimesh, përkundrazi pati ulje çmimesh, pra jo thjesht një premtim, por një referencë e kujdesshme e Kryeministrit në bazë të studimit të tregut që bëjnë institucionet në varësi të tij.

Unë në këtë takim dua t`ju prezantoj disa nga nismat e fundit që Ministria e Financave ka materializuar, pas iniciativave publike të Kryeministrit.

Bizneset nga 8 deri në 14 milionë do të kenë tatim-fitimi 5 %.

Ministria e Financave ka materializuar draftligjin për mendimmarrje në institucione të tjera dhe besojmë që ky ndryshim do të hyjë në fuqi jo më vonë se 1 janari i vitit 2019.

Për statistikë, janë 21 mijë sipërmarrje që janë objekt i tatim-fitimit 15%, me luhatje të qarkullimit nga zero deri në miliarda, dhe nga këto, 10,800 apo 50% të tyre iu zbritet tatim-fitimit në 5%. Pra, duke iu shtuar dhe atyre që përfitojnë nga tatim-fitimi i thjeshtësuar, bëhen mbi 93 mijë biznese që kanë përfituar ulje të drejpërdrejtë takse.

Që do të thotë, se nga 110 mijë biznese aktive, mbi 93-95 mijë e kanë tatim fitimin nga 5 deri në zero. 90% e bizneseve të Republikës së Shqipërisë kanë përfituar ulje takse, janë 90 % e sipërmarrjeve shqiptare që në mandatin e parë dhe të dytë të qeverisë Rama, kanë përfituar ulje të ngarkesës fiskale. Janë 93-95 mijë biznese nga 110 mijë biznese.

Tymnaja për rritjen e taksave është tullumbace.

Nga 110 mijë biznese aktive, 93 mijë kanë përfituar dhe përfitojnë ulje të konsiderueshme të tatim-fitimit nga 15% në 5% apo zero. Pra, ta davarisim njëherë e mirë atë tymnajën dhe bolorinë që “u rritën taksat, u rritën taksat”. Përkundrazi, ngarkesa është ulur!

E dyta, është nxitja për prodhimin e energjisë së rinovueshme diellore, ku një sërë produktesh dhe teknologjie përjashtohen nga TVSH-ja për makineri dhe pajisjet në import, që është një politikë shumë ndihmuese edhe për rritjen e kapaciteteve për prodhimin e energjisë.

E treta, që ka qenë një diskutim i gjatë dhe një iniciativë e Kryeministrit, është nxitja për shoqëritë e bashkëpunimit bujqësor, pra bashkimet bujqësore, ku tatim-fitimi do të shkojë 5 %. Pra bëmë 2 lëvizje: ngritëm pragun e TVSH-së për to, për t’i trajtuar si fermerë të mëdhenj, pra që këta fermerë që bashkohen të mos kenë “frikën” e  TVSH-së, tani ulim dhe tatim-fitimin nga 15 % në 5 %.

Agroturizmi – tatim-fitimi zbret në 5%, në bazë të definicionit që ka nxjerrë Ministria e Turizmit dhe Mjedisit. Do të kenë TVSH të reduktuar për një sërë shërbimesh 6%, përjashtim nga taksa e infrastrukturës për investime.

Pra, balancojmë paketën që bëmë për strukturat e shërbimit me 4 deri në 5 yje, me paketën për agroturizmin, një balancim shumë i mirë, një ulje e ngarkesës fiskale e drejpërdrejtë dhe ndërkohë do të vazhdojmë të ulim borxhin publik.

Ndërkohë kemi hapur dhe turin e konsultimeve për paketën e re fiskale me të gjitha shoqatat për të arritur pastaj në një paketë akoma më të avancuar në periudhën tetor-nëntor, kur të kalojmë buxhetin e ri.

Me këtë paketë, ju që jeni gazetarë ekonomie, ata që ju përfaqësoni, qytetetarët, sipërmarrjet, kuptojnë shumë mirë që qeveria Rama vetëm ka ulur ngarkesën fiskale. Nga 110 mijë biznese aktive, 93-95 mijë biznese e kanë tatim-fitimin nga 5 në 0 dhe ka qenë një kërkesë e biznesit të vogël për rritjen e tavanit. Kështu që, besoj iniciativa e Kryeministrit është materializuar tashmë në një draftligj për mendim-marrje.

Në të njëjtën kohë, ka politika të reja përsa i përket konçensioneve.

Është sërish një iniciativë e Kryeministrit për të riparë ligjin e konçensioneve me shumë përgjegjësi dhe ne e kemi kaluar për mendimmarrje, materializuar nga Ministria e Financave si draftligj ndryshimet në ligjin për konçensionet, PPP-të.

Ajo që bën diferencë është heqja e propozimeve të pakërkuara nga sektori privat. Besoj do të jetë në fuqi, edhe në varësi të vendimmarrjes, në mes të vitit 2019 e tutje, që do të thotë se nuk do të ketë më oferta të pakërkuara. Ofertat do të jenë të kërkuara dhe sigurisht që në këtë rast, studimi i fizibilitetit bëhet nga institucionet qeveritare.

Risi të tjera të këtij projektligji janë ekspertiza e specializuar për zhvillimin e projekteve të konçensioneve, që do të futet në ligj; Rritja e kontrollit të implikimeve fiskale të kontratave që konçensionit; Mekanizmat e zëvëndësimit të konçensionarëve në bashkëpunim me institucionet financiare.

Pra gjithë atë gamë fenomenesh që kemi parë ndër vite, tani do t’i referohemi me ligj.

Në konkluzion, takimi i sotëm ka në bazën e vet tre shtylla:

  • Ekonomia vazhdon të rritet. Shifrat janë domethënëse dhe të ardhurat vazhdojnë të rriten, konsolidimi fiskal vazhdon.
  • Qeveria vazhdon të ulë barrën fiskale për sipërmarrjen.
  • Përgjegjshmëri më e lartë në vazhdimësi ndaj formatit ligjor dhe financiar përsa i përket konçensioneve dhe PPP-ve./CNA.al

Aktualitet

Nënshkruhet marrëveshja Shqipëri-Gjermani/ 5 milionë euro për Fondin e Kredive Rurale  

Publikuar

-

By

Ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, z. Niko Peleshi dhe ambasadorja gjermane e akredituar në Tiranë, znj. Susanne Schütz kanë nënshkruar sot në ambientet e ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural marrëveshjen mbi Fondin e Garancisë së Kredive Rurale, për të lehtësuar kreditimin dhe financimin e fermerëve shqiptare.

Marrëveshja parashikon kredi më të mëdha dhe me afate maturimi më të gjata për fermerët shqiptarë. Në fjalën e tij ministri Peleshi falenderoi qeverinë gjermane, që nëpërmjet Bankës gjermane KfË dhe GIZ ka mbështur sektorin bujqesor, duke e cilësuar si një lidere dhe koordinatore shumë e rëndësishme për zhvillimin rural të Shqipërisë dhe kryesisht për ndihmesën ndaj fermerëve të vegjël.

“Ky është një moment i rëndësishëm në fakt, një ceremoni e thjeshtë, por që i jep rrugë një programi, që pason një program të mëparshëm të mbështetjes përmes Fondit të Garancisë së Kredive Rurale, nga KfË për fermerët, kryesisht për fermerët e vegjël, pra ata që kanë ferma të vogla.  Programi i parë ka patur vlerën rreth 3 milionë euro, kanë përfituar 1000 fermerë, ndërsa ky program ka një vlerë më të madhë rreth 5 milionë euro. Krahasuar me totalin e buxhetit apo mbështetjes buxhetore të programeve të tjera siç është IPARD-i, duket sikur është një shumë modeste, por më fakt, fokusi i këtij programi bën që numri i përfituesve të jetë shumë i lartë. Ne presim të që të kemi mbi 1000 fermerë përfitues.”

Në fund të muajit qershor, ministri Peleshi në prani të ambasadores së Delegacionit Evropian në Tiranë, bëri të njohur “Fondin e garancisë për kreditë rurale” një instrument financimi dhe kreditimi për sektorin bujqesor, i finacuar nga BE, KfË dhe Qeveria e Shqipërisë. Ky fond gjatë viteve 2015-2017, ka dhënë rreth 1000 kredi, për një vlerë mbi 3 milionë euro. Nëpërmes Fondit të Garancisë fermerët nëpërmjet kredive të ofruara me kushte lehtësuese, të mbulojnë pjesën e mbetur të financimit që nuk mbulohet me grantet e përfituara si në rastin e Skemës Kombëtare të Mbështetjes Financiare.

Gjatë fjalës së saj ambasadorja gjermane znj. Susanne Schütz u shpreh se me ndhmën e Fondit të Garancisë do të krijohen vende të reja pune në sektorin e bujqësisë gjë që do të sjellë dhe përmirësimin e kushteve në zonat rurale.

“Që të mund t’i përgjigjemi kërkesës në rritje për kredi, Fondi i Garancisë së Kredive Rurale ka nevojë për një kapital të ri. Ndaj me kënaqësi bëj me dije se Qeveria Federale ka venë edhe 5 milione euro të tjera në dispozicion të këtij fondi. Këto para do të përdoren për rritjen e kapitalit të garancisë, kështu që tanimë do të jenë më shumë klientë që do të mund të marrin kredi. Gjithashtu ne do të financojmë një ekspert në funksion të sensibilizimit të bankave partnere për nevojat specifike të Sipërmarrjeve të vogla e të Mesme në zonat rurale. Kjo bën të qartë që përmes Fondit të Garancisë së Kredive Rurale, ne mund t’i bëjmë ballë me sukses vështirësive në kredimarrje të sipërmarrjeve të vogla në zonat rurale.”

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Investimet e huaja, si u shpëtuan nga energjia/ Rënia e telekomunikacioneve dhe stanjacioni i bankave

Publikuar

-

By

Që prej fillimit të vitit 2014 energjia është bërë sektori që ka tërhequr investimet e huaja në Shqipëri, duke u bërë njëkohësisht dhe shpëtimtari i tyre.

Statistikat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se stoku i investimeve në energji u rrit me shpejtësi, nga vetëm 13 milionë euro në fillim të 2014-s, në gati 1.9 miliardë euro në qershor 2018 (shih grafikun).

Që prej tremujorit të dytë 2017, stoku i investimeve në energji u rendit në vend të parë, duke ia kaluar telekomunikacioneve dhe bankave që mbanin flamurin prej vitesh.

Dy investime të mëdha në energji, punimet për hidrocentralin në lumin Devoll nga Statkraft (holandeze dhe pastaj norvegjeze) dhe gazsjellësi TAP i kanë dhënë hov investimeve në këtë sektor. Së bashku, të dy investimet llogariten në rreth 2 miliardë euro, nga të cilat 1.5 miliardë euro janë për gazsjellësin TAP, sipas burimeve zyrtare. Një tjetêr investim i madh në energji është Hec Ashta nga austriakët e Verbund.

Në vend të dytë, sipas stokut të investimeve janë “Informacioni dhe komunikacioni”, që lidhen kryesisht me fluksin e lartë nga kompanitë greke në telekomunikacione, pas viteve 2000. Por vitet e fundit, investimet në telekomunikacione janë tkurrur, teksa konkurrenca në sektor është shtuar dhe tregjet janë maturuar dhe sipërmarrësit e mëdhenj  po rezultojnë me humbje, pas periudhave të arta në 2006-2012, kur normat e fitimit i kalonin 50%. Sipas statistikave, në fund të qershorit 2018, stoku i investimeve në telekomunikacione ishte 1.17 miliardë euro, duke rënë me 42 milionë euro në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Bankat janë sektori tjetër që tërhoqën kapital në Shqipëri në fillim të viteve 2000. Stoku i investimeve në aktivitete financiare dhe të sigurimit në qershor 2018 ishte 1.08 miliardë euro, duke u renditur në vend të tretë. Vitet e fundit investimet në këtë sektor kanë ardhur në rritje të lehtë, që më shumë ka qenë i nxitur nga kërkesat rregullatore për kapital të Bankës së Shqipërisë, sesa nga dëshira e vetë bankave për t’u zgjeruar. Përkundrazi, disa prej tyre duan të dalin nga tregu shqiptar. (dy banka greke NBG dhe Tirana bank janë shitur, po ashtu dhe francezët e Societe Generale po dalin nga tregu).

Sektori i katërt që ka tërhequr më shumë investime në vite është industria nxjerrëse, kryesisht në fushën e naftës dhe minerale, që janë shfrytëzim i pasurive minerare. Në fund të 6 mujorit të parë stoku në këtë sektor ishte 928 milionë euro.

Më pas renditen, industria përpunuese, aktivitete profesionale, aktivitete të pasurive të paluajtshme etj (shiko grafikun stoku i investimeve sipas sektorëve). Bujqësia në gati 30 vjet ka tërhequr vetëm 10 milionë euro.

Çdo të ndodhë kur të mbarojnë TAP dhe Devolli

Punimet për gazsjellësin TAP janë drejt fundit.  Sot, rreth 80% e punimeve totale për ndërtimin e segmentit tokësor të TAP në Shqipëri është i përfunduar. Në muajt në vazhdim, ndërtimi do të fokusohet te segmenti më i vështirë i të gjithë gazsjellësit, në malin e Ostrovicës, në rreth 2100 metra mbi nivelin e detit. Projekti do përfundojë në 2019-n.

Edhe kompania Statkraft që po ndërton hidrocentralet mbi Devoll ka përfunduar hidrocentralin e Bënjës dhe po ndërton HEC-in tjetër të Moglicës, një investim prej rreth 300 milionë euro, që pritet të përfundojë brenda dy vitesh.

Në qershor 2018, stoku i investimeve të huaja në vend arriti në 7.2 miliardë euro, nga të cilat 26% janë në fushën e energjisë. Në krahasim me tremujorin e parë 2014, stoku është rritur me 75%.

Por, shifrat e Bankës tregojnë se nëse nuk do të ishin projektet e mëdha të energjisë, stoku i investimeve në qershor do të ishte 5.3 miliardë euro, me një rritje prej 30%, ose gati 2 miliardë euro më i ulët sesa është aktualisht.

Institucionet ndërkombëtare kanë ngritur shpesh shqetësimin se çfarë do të ndodhë me përfundimin e këtyre dy projekteve, duke kërkuar zëvendësimin e tyre me investime me vlerë të shtuar dhe në teknologjinë e informacionit.

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Investimi 1.5 miliardë euro i TAP në Shqipëri drejt fundit/ Çfarë do të ndodhë tani

Publikuar

-

By

Janë rreth 1.5 miliardë euro të investuara nga gazsjellësi Trans Adriatik Pipeline (TAP) në Shqipëri, duke e bërë atë investitorin më të madh në vend deri tani.
Por, ky projekt po shkon tashmë drejt fundit, teksa 80% e projektit ka përfunduar. Agim Fjolla – Këshilltar për Komunikimet në TAP Shqipëri, shpjegon në një intervistë për “Monitor” se sa pritet të jetë ndikimi i TAP në të ardhmen dhe sa do të arrijë të përfitojë Shqipëria nga shansi i madh i gazit që do të kalojë në territorin e saj.

Sa ka qenë deri tani shuma që TAP ka investuar në Shqipëri?

Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) është një nga investimet e huaja më të rëndësishme në Shqipëri, jo vetëm për vlerën e investimit, por edhe për rëndësinë strategjike që i jep vendit, në kuadër të rrjetit energjetik europian. Vetë investimi i Gazsjellësit Trans Adriatik në Shqipëri është disaplanesh dhe shkon përtej ndërtimit të një infrastrukture që do të transportojë gaz nga Azerbajxhani në Europë.

TAP ka investuar në përmirësimin e një rrjeti të gjerë rrugësh, rreth 120 km, kryesisht në Korçë, Skrapar, Berat dhe Fier. Pavarësisht se investimi në infrastrukturën rrugore është në dobi të ndërtimit të gazsjellësit, këto rrugë u vijnë në ndihmë komuniteteve përgjatë gjurmës së gazsjellësit. Janë rreth 200’000 banorë që kanë përfituar rrugë më të mira dhe më të sigurta për t’u lidhur mes tyre apo me qytetet e mëdha. Dhe ky është një ndikim ekonomik jo i vogël në ekonomitë e fshatrave.

Ndërsa investimi për ndërtimin e segmentit të gazsjellësit TAP në Shqipëri përllogaritet në rreth 1.5 miliardë euro. Këtu përfshihen të gjitha kostot që nga tubat, ndërtimi i stacionit të kompresorëve, atij të matjes, valvulat e bllokimit, pajisjet, makineritë dhe çdo gjë tjetër për ndërtimin e gazsjellësit.

Një tjetër element i rëndësishëm për TAP është programi i investimeve sociale dhe mjedisore, që kanë si qëllim përmirësimin e jetesës së komuniteteve përgjatë gjurmës së gazsjellësit. Janë 14 milionë euro investime, që e bëjnë TAP një ndër shoqëritë me buxhetin më të madh në dobi të komunitetit. Deri më tani, më shumë se 20 projekte nga investimet sociale dhe mjedisore janë realizuar në Shqipëri si rikonstruksioni i disa shkollave, kopshteve, ujësjellësve, ndërtimi i infrastrukturave për turistët, dhurime stolash dhe pemësh, mobilime bibliotekash, hapja e një muzeu të ri, përmirësimi i infrastrukturës rrugore, etj.

Ndërkohë janë edhe shumë projekte të tjera në fazë zbatimi dhe të tjera në vlerësim. Kjo paketë investimesh realizohet, duke u këshilluar dhe duke bashkëpunuar me Bashkitë, Qeverinë Qendrore dhe vetë komunitetet.
Për më tepër, TAP po u vjen në ndihmë fermerëve të ndikuar nga ndërtimi i gazsjellësit, nëpërmjet një programi të veçantë që quhet “Asistenca për Jetesën dhe Mbështetja Tranzitore” (AJMT). Krahas kompensimit me vlerën e plotë, në përputhje me praktikat më të mira ndërkombëtare, TAP, nëpërmjet AJMT, synon të rehabilitojë jetesën e të gjithë personave të ndikuar nga projekti dhe, aty ku është e mundur, ta përmirësojë atë. TAP do t’u shpërndajë fermerëve rreth 70,000 fidanë dhe 222 tonë pleh kimik.

A keni ndonjë vlerësim se cili ka qenë efekti i TAP në ekonominë shqiptare?

Në raportet mbi rritjen e ekonomisë shqiptare për vitet 2017 dhe 2018, të bëra nga institucione të ndryshme financiare, konstatohet se rritja prej më shumë se 3% në vit i atribuohet edhe investimeve të bëra në kuadër të projektit TAP. Nga një studim i kryer së fundmi nga një organizatë jofitimprurëse, “Institute for Sustainable Development, Environment and Tourism”, rezulton se për periudhën 2015-2020, efekti i drejtpërdrejtë i projektit TAP në ekonominë shqiptare përllogaritet të jetë rreth 589 milionë euro, ndërkohë që efekti në konsumin final përllogaritet rreth 914 milionë euro. I njëjti studim na tregon se ndikimet jo të drejtpërdrejta të projektit, për të njëjtën periudhë, janë edhe më të mëdha, rreth 1,891 milionë euro.

Për periudhat e mëvonshme, gjatë fazës së operimit të gazsjellësit, ndikimet e drejtpërdrejta dhe jo të drejtpërdrejta të TAP në ekonominë shqiptare nuk pritet që të jenë në të njëjtat nivele me atë të periudhës së ndërtimit. Por, edhe gjatë fazës së operimit, TAP do të vijojë të ndikojë pozitivisht në ekonominë shqiptare.

Sa për qind e punimeve kanë përfunduar dhe cila është shuma e mbetur që pritet të investohet deri në fund të projektit?

Viti 2017 dhe viti 2018 kanë qenë shumë të rëndësishëm për sa i përket intensitetit të ndërtimit të gazsjellësit TAP në Shqipëri. Sot, rreth 80% e punimeve totale për ndërtimin e segmentit tokësor të TAP në Shqipëri është i përfunduar. Në muajt në vazhdim, ndërtimi do të fokusohet te segmenti më i vështirë i të gjithë gazsjellësit, në malin e Ostrovicës, në rreth 2100 metra mbi nivelin e detit. Këtu ndodhet edhe pika më e lartë e të gjithë gazsjellësit TAP nga kufiri turko-grek e deri në Itali.

Duke lëvizur nga pika më e lartë te pika më e ulët, në shtator pritet të fillojnë punimet parapërgatitëse për pikën e daljes së tubacionit në det e për të vijuar më tej punimet për segmentin detar nga anija. Duke i shtuar asaj që përmenda më sipër edhe kthimin e gjithë tokës në gjendjen e mëparshme dhe dorëzimin e saj te pronarët, përfundimin e punimeve për stacionin e kompresorit dhe stacionin e matjes, si dhe testimin e tubacionit, këto përfaqësojnë sfidat kryesore të ndërtimit të gazsjellësit TAP në Shqipëri. Këtu do të kanalizohen edhe investimet e TAP për periudhën në vijim.

SPIECAPAG – Shqipëria dhe SPIECAPAG Transadriatica renditen ndër kompanitë më të mëdha në vend. Cili është aktiviteti kryesor i tyre dhe deri kur do të vazhdojnë?

Spiecapag është një ndër kontraktorët më të rëndësishëm të TAP të cilit i është besuar ndërtimi i segmentit tokësor të gazsjellësit TAP në Shqipëri. Kjo do të thotë ofrimin e inxhinierisë, prokurimit dhe vetë ndërtimit të 215 km.
Aktualisht, Spiecapag ka rreth 2700 të punësuar në Shqipëri dhe ne e vlerësojmë shumë investimin e kësaj shoqërie për trajnimin e profesionistëve shqiptarë që, në të ardhmen, do të kenë mundësinë të punojnë në projekte të ngjashme, jo vetëm në Shqipëri.
Aktiviteti i Spiecapag në lidhje me gazsjellësin TAP do të vazhdojë deri në përfundimin e ndërtimit dhe testimit të tubacionit.

Cilat janë kompanitë shqiptare që kanë punuar me TAP dhe si ka ndikuar kjo në aktivitetin e tyre?

TAP, që në fillimet e aktivitetit në Shqipëri, ka qenë i hapur për bashkëpunim me shoqëritë shqiptare. Në pozicionin e kontraktorit të drejtpërdrejtë apo të nënkontraktuara, për ndërtimin e TAP në Shqipëri janë përfshirë më shumë se 35 shoqëri shqiptare. Shoqëritë shqiptare po tregojnë se e kanë të mundur të zbatojnë standardet më të larta ndërkombëtare që ndjek TAP.

Përvoja e fituar prej tyre, duke i ofruar shërbime TAP, përveçse i ndihmon në kuptimin dhe zbatimin e standardeve që kërkon një projekt i këtyre përmasave, i jep edhe një shtysë që të dalin e të konkurrojnë për projekte të tjera përtej kufijve të Republikës së Shqipërisë. Me ekspertizën e fituar dhe me një projekt si TAP në CV e tyre, pse të mos tentonin për më shumë? Pra, përveç përfitimeve ekonomike apo rritjes së numrit të punonjësve, përvoja është një përfitim shumë i rëndësishëm për shoqëritë shqiptare që po ndihmojnë në ndërtimin e TAP.

Më poshtë është një listë e thuajse të gjitha shoqërive shqiptare që po ndihmojnë në ndërtimin e TAP në Shqipëri: Abcons, McCann, AlbStar, Diamant Logistics, Startrans, Sterkaj, Albarent, Vagalat, Gjoka, Doko, Altea Geostudio 2000, AMOS Oil, Angerba, Artyka II, Defex, Delia Group, ECCAT, EL-BU 2009, ERA Rescue, Ferra Construction, Flenarb, GEO-Bruna, Geosat Group, Gllavica, GR Albania, I.XH.E.M, Idea Communication, Kastrati, Kuel, MRDC Foundation, Nazeri 2000, Pelikani Security, Salillari, Europa sh.p.k., Rogat, Avis, Odisea, ARB-Security, etj..

Pas përfundimit të TAP, cila do të jetë marrëdhënia që do të ketë Shqipëria me gazsjellësin?

Përfundimi i punimeve për ndërtimin e TAP shënon edhe fillimin e një faze të re për sektorin e energjisë në Shqipëri ku, përveç diversifikimit të burimeve energjetike, do të ketë edhe zhvillime në infrastrukturën e brendshme. TAP përbën një mundësi reale për gazifikimin e ekonomisë shqiptare duke përmirësuar ndjeshëm sigurinë e furnizimit me energji për vendin. Gazsjellësi TAP pritet që të ketë ndikim pozitiv edhe në zhvillimin e infrastrukturës rajonale të gazit natyror. Një numër projektesh të tjera si ai i IAP (Ionian Adriatic Pipeline) apo lidhja Shqipëri-Kosovë pritet që të zhvillohen në të ardhmen e afërt duke i dhënë Shqipërisë rol të rëndësishëm në rajon.

Me fillimin e operimit të gazsjellësit TAP, qeveria shqiptare dhe TAP AG kanë rënë dakord që mirëmbajtja e aseteve të bëhet nga shoqëria publike e gazit, Albgaz. Kjo shoqëri ka hyrë në një marrëveshje bashkëpunimi me një partner strategjik (Snam Rete) që do të sigurojë edhe njohuritë teknike për zbatimin e kësaj marrëveshje.

Pas përfundimit

TAP përbën një mundësi reale për gazifikimin e ekonomisë shqiptare duke përmirësuar ndjeshëm sigurinë e furnizimit me energji për vendin. Gazsjellësi TAP pritet që të ketë ndikim pozitiv edhe në zhvillimin e infrastrukturës rajonale të gazit natyror. Një numër projektesh të tjera si ai i IAP (Ionian Adriatic Pipeline) apo lidhja Shqipëri-Kosovë pritet që të zhvillohen në të ardhmen e afërt duke i dhënë Shqipërisë rol të rëndësishëm në rajon./ Monitor

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

LAJMET E FUNDIT

Aktualitet10:59 - 26 Shtator, 2018

Rama jep lajmin e mirë për prindërit e rinj/ 8 fishohet bonusi për bebet

Kryeministri i vendit Edi Rama gjatë prezantimit të  platformës sociale të projekti buxhetit të 2018-ës dha një lajm të mirë...

Aktualitet10:49 - 26 Shtator, 2018

Greqia në alarm, më 1 tetor cikloni godet vendin

Shërbimi meteorologjik në Greqi, ka paralajmëruar se më datë 1 tetor, pjesa perëndimore e vendit do të preket nga një...

Aktualitet10:42 - 26 Shtator, 2018

Debutimi i pazakontë i portierit shqiptar/ Luan si një tifoz dhe bën gafën e madhe

Një moment shumë i rëndësishëm për karrierën e tij, por edhe për tifozët shqiptarë, Arijanet Muriqi e nisi nga minuta...

Aktualitet10:31 - 26 Shtator, 2018

Foto-Thaçi vijon takimet me familjen Soros

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi nuk ndalet në takimet e tij me George dhe Aleks Soros. Takimi i tyre i...

Aktualitet10:26 - 26 Shtator, 2018

E marta u sjell fat/ Dy futbollistët e Kombëtares shkëlqejnë në Itali

Emanuele Ndoj dhe Ledian Memushaj, kanë qenë titullar në ndeshjet e radhës të Serisë B me skuadrat respektive. Kështu mesfushori...

Aktualitet10:17 - 26 Shtator, 2018

I shpallur në kërkim për dhunë në familje/ Arrestohet 33 vjeçari

Policia e Fierit ka bërë të mundur arrestimin e një shtetasi i cili ishte i shpallur në kërkim. Shtetasi Alfred...

Aktualitet10:06 - 26 Shtator, 2018

Meta takim me homologun polak/ “Turistët polakë forcojnë miqësinë mes nesh”

Presidenti i Republikës Ilir Meta është takuar mëngjesin e sotëm me presidentin polak Andrzej Duda. Ky takim u realizua në...

Aktualitet09:50 - 26 Shtator, 2018

Kthetrat e Soros “pushtojnë” Shqipërinë/ Zbulohet skandali me Reformën në Drejtësi

Kreu i grupit parlamentar të LSI, Petrit Vasili vijon të hedhë akuza të forta në drejtim të qeverisë, në lidhje...

Aktualitet09:45 - 26 Shtator, 2018

Niveli i lartë i pesticideve/ Greqia asgjëson 4.6 ton domate nga Shqipëria e Italia

Greqia ka bërë bllokimin e 4602 kg domateve të cilat ishin të importuara nga Italia dhe Shqipëria. Sipas agjensisë e...

Aktualitet09:31 - 26 Shtator, 2018

Zjarr në Lushnje/ Flakët pushtojnë kodrat

Një zjarr i përmasave të mëdha ka pushtuar kodrat e Allprenjat në Lushnjë. Mësohet se zjarri ka përfshirë kodrat me...

Aktualitet09:21 - 26 Shtator, 2018

Prokuroria merr në dorë të dhënat e politikanëve/ Priten arrestime të bujshme

Goditjet në nivele të larta pritet të nisin në fillim të vitit 2019. ILDKP ka nënshkruar një marrëveshje që ka...

Aktualitet09:11 - 26 Shtator, 2018

“Sulltanesha Kosem”/ Aishe kërkon të largohet nga jeta e sulltanit

Murati pagëzon trashëgimtarën e tij më të vogël. Çfarë kërkon Atike nga Mustafai i shkatërruar që humbi atë që donte...

Aktualitet08:58 - 26 Shtator, 2018

Tronditet politika shqiptare/ 400 pushtetarë të dyshuar për pastrim parash

Ndërkohë që pak ditë më parë në media u raportua se ka nisur verifikimi për pastrim parash për 400 politikanë...

Aktualitet08:51 - 26 Shtator, 2018

Drejtonin mjetin pa leje/ Në pranga dy të rinj

Policia e Beratit ka bërë të mundur arrestimin në flagrancë të dy shtetasve të cilët drejtonin mjetin pa leje drejtimi....

Aktualitet08:38 - 26 Shtator, 2018

Shifrat e frikshme/ Shqipëria, me numrin më të lartë të kërkesave në botë për azil në BE

Edhe pse jetojnë në një vend që ka nisur rrugën e pakthyeshme drejt anëtarësimit në BE dhe nuk ka konflikte...

Aktualitet08:34 - 26 Shtator, 2018

Shtypi i ditës, 26 shtator 2018

Këto janë disa prej titujve kryesorë të shtypit të shkruar për ditën e sotme, datë 26 shtator 2018: “Gazeta Shqiptare”...

Aktualitet08:22 - 26 Shtator, 2018

Ndryshon moti/ Mësoni sa do jenë temperaturat për sot

Moti për ditën e sotme do të mbetet me  kthjellime e kalime  të pakta vranësirash në relievet malorë. Era do të jetë...

Aktualitet08:14 - 26 Shtator, 2018

Horoskopi i ditës, 26 shtator 2018 

DASHI 21. mars – 20. prill Kjo do të jetë një javë mjaft e ngjeshur e cila do ju lejojë që...

Aktualitet23:47 - 25 Shtator, 2018

Deklarata bombë e Hoxhës/ Deputetes së PS-së i është vënë pistoleta në kokë

Gazetari Artan Hoxha gjatë intervistës në emisionin “Top Show” në Top Channel, ka lëshuar një deklaratë bombë. Hoxha i është...

Aktualitet23:35 - 25 Shtator, 2018

MIma: Paratë e vjedhura me koncesione do i kthehen shtetit

Deputeti i Partisë Demokratike, Florion Mima gjatë një interviste në emisionin “Opinion” në Tv Klan është shprehur se paratë e...

Aktualitet23:20 - 25 Shtator, 2018

Arrestimi i Safet Bajrit/ Reagon Ministri belg i Drejtësisë

Operacioni “Oaz” i cili konkludoi me arrestimin e 11 personave, mes tyre edhe Safet Bajri është komentuar nga ministri i...

Aktualitet23:20 - 25 Shtator, 2018

Historia e rrallë e yllit anglez/ “Kam në kokë 14 pllaka metalike dhe 28 vida…”

Nuk është e lehtë të asistosh në tërheqjen e lamtumirën e futbollistëve rreth të 35-ave apo më shumë, nga sporti...

Aktualitet23:16 - 25 Shtator, 2018

Hoxha jep alarmin/ Tregon pse Xhafaj po luan me dy karta

Gazetari Artan Hoxha gjatë emisionit “Top Show” në Top Channel ka lëshuar akuza të forta nga policisë, e cila është...

Aktualitet23:02 - 25 Shtator, 2018

Interi duket në rrugë të mbarë/ Fiton ndaj një rivali të fortë

Inter ka fituar 2-1 ndaj Fiorentina në “San Siro” duke ndrequr fillimin e keq të kampionatit, Pasi mori vetëm katër...

Aktualitet22:54 - 25 Shtator, 2018

Referendumi në Maqedoni/ “Propaganda për bojkot, rrezik për vendin dhe rajonin”

Zv.Kryeministri i Maqedonisë Bujar Osmani tha në emisionin “Përballë” të gazetarit Lutfi Dervishi në RTSH, se në prag të referendumit...

Aktualitet22:40 - 25 Shtator, 2018

Ditë speciale te Skënderbeu/ Trajneri dhe ylli i ekipit festojnë ditëlindjen

Ditë e veçantë kjo e sotmja në klubin e Skënderbeut. Orges Shehi ka festuar 41 vjeorin e lindjes së tij,...

Aktualitet22:30 - 25 Shtator, 2018

“Mos më bëj lojëra mua këtu”/ Fevziu debaton ashpër me ish-ministrin

Ish-ministri i Drejtësisë Gazmend Bardhi ka debatuar ashpër me moderatorin e emisionit “Opinion”, Blendi Fevziun. Fevziu i është drejtuar Bardhit...

Aktualitet22:25 - 25 Shtator, 2018

Shokohet Bayern Munich/ Vëllai i Mario Gotzes u bën gjëmën

Bayern Munich ka barazuar 1-1 ndaj Augsburg, në derbin e Bavarisë, duke lënë pikë, për herë të parë në këtë...

Trending

Read previous post:
Çështja “Xhafaj”/ Mblidhet me urgjencë Këshilli i Sigurisë Kombëtare

Presidenti i Republikës Ilir Meta, ka thirrur në një mbledhje Këshillin e Sigurisë Kombëtare. Mbledhja e Këshillit të Sigurisë Kombëtare,...

Close