Connect with us

Aktualitet

Kanabisi, heroina dhe kokaina/Rrugët e drogës nga Shqipëria në Evropë

Publikuar

-

Korridori ballkanik dominon drogën që hyn në Evropë nga Lindja dhe shqiptarët janë pjesë e bandave kriminale të trafikimit të drogës në shumë pjesë të Evropës.

Shqipëria njihet si vend i prodhimit të hashashit. Ky nuk është lajm i ri. Lajm i ri nuk është po ashtu as që Shqipëria është pjesë e korridorit ballkanik të trafikimit të drogës, që vjen nga vendet e Lindjes. Megjithatë Shqipëria përmendet gjithnjë kur flitet për drogën në Evropë. “Kjo më shumë sepse shqiptarët janë pjesë e bandave kriminale të trafikimit të drogës në shumë pjesë të Evropës,” – thotë për Deutsche Wellen David Johnson, ekspert në Qendrën e Kontrollit Ndërkombëtar të Narkotikëve. Grupet kriminale shqiptare bashkëpunojnë me grupet kriminale nga Greqia, Italia, Kosova, Mali i Zi, Serbia, Maqedonia dhe Turqia.

Korridori ballkanik dominon drogën që hyn në Evropë nga Lindja. Drogat opioide trafikohen nga vendet prodhuese Afganistani, Pakistani dhe Irani duke kaluar tranzit në Turqi dhe Ballkan për të shkuar në Evropën Qendrore dhe Perëndimore. Rruga ballkanike ka disa linja që ndryshojnë vazhdimisht, por linja kryesore e trafikut kalon nga Bullgaria, Serbia, Bosnjë-Hercegovina, Kroacia, Sllovenia dhe Austria, ndërkohë që një linjë më e vogël kalon nga Maqedonia dhe Kosova dhe përdoret kryesisht për magazinimin dhe ripaketimin. “Shqipëria përdoret për të transportuar drogat me rrugë detare në drejtim të vendeve të Evropës Veriore, si Britania e Madhe dhe Estonia,” sqaron David Johnson. Ndërkohë që në drejtimin e kundërt, nga Evropa në Shqipëri hyjnë drogat sintetike.

Rrugët detare dhe ajrore

Në Shqipëri është rritur numri i qendrave të kultivimit të hashashit, që njihet edhe si marijuan apo kanabis, shoqëruar nga ekspansioni i rrugëve detare të trafikimit dhe përpjekjeve për trafikime me rrugët ajrore, thuhet në raportin e Agjencisë së OKB për Kontrollin e Drogave. Për shkak të rritjes së ofertës çmimi i shitjes së marijuanës ka rënë në 100 deri 400 euro për kilogram. Kurse në vitin 2015 çmimi ka qenë 600 deri 1300 euro për kilogram.

Shqipëria mbetet burimi kryesor i marijuanës që hyn në Evropë. Por prodhime shtëpiake të hashashit futen në Evropë edhe nga Islanda, Lituania, Letonia, Holanda, Polonia, Rumania dhe Sllovakia. Ndërsa vendin e parë për hashashin e mban Maroku, por edhe Libia.

Albanien Drogen (picture-alliance/AP Photo/H. Pustina)

Tregu i drogës ilegale në Evropë furnizohet me drogat e prodhuara në shtëpi, të prodhuara në punishte si dhe nga droga që vjen nga pjesë të tjera të botës. Tregu i drogës ilegale në Evropë vlerësohet të sjellë 24 miliardë euro fitim në vit, thuhet në raport. Më shumë se një e treta e grupeve kriminale që operojnë në BE merren me prodhimin, trafikimin dhe shitjen e drogës ilegale, kurse dy të tretat ushtrojnë edhe aktivitete të tjera kriminale. Këto grupe ilegale përdorin teknologji të reja, përfshirë përdorimin e tregjeve online dhe të kripto-valutave, thuhet në raportin e OKB-së.

LEXO EDHE:  Zbardhet dosja/ Si u futën në kurth nga i infiltruari biznesmenët në Krujë?

Numri i konfiskimeve në Evropë vlerësohet të jetë rreth 1 milionë raste në vit, ku pjesa më e madhe është kanabis. Abuzimi me kanabisin në Evropë është pesë herë më i madh se me substancat e tjera ilegale.

Itinerari i heroinës

Pjesa më e madhe e heroinës të sekuestruar në Evropë e ka origjinën nga Afganistani, Irani dhe Pakistani. Ka dy rrugë trafikimi heroine në Evropë, korridori ballkanik dhe korridori jugor. Rreth 40 përqind e heroinës globale dhe morfinës të kapur në Evropë ka kaluar nga korridori ballkanik, një prej korridoreve kryesorë për trafikimin e opiateve në botë.

Safe Injection Clinic in Vancouver (picture alliance/AP Photo/The Canadian Press/D. Dyck)

E ashtuquajtura pjesa rrugore e korridorit ballkanik të trafikimit përfshin Sirinë dhe Irakun. Kjo linjë është përdorur kryesisht për kontrabandën e heroinës nga Irani dhe Pakistani për në Evropë, ose direkt ose nga kontinenti afrikan. Përveç këtij korridori trafikantët përdorin edhe të ashtuquajturën linjë të veriut që kalon nga jugu i Kaukazit mespërmes Detit të Zi.

Kokaina që gjendet në tregun evropian e ka origjinën në Bolivi, Kolumbi dhe Peru. Trafikantët përdorin rrugë të ndryshme për futjen e kokainës në Evropë përfshirë kontenierë transporti detar, jahte, transportin ajror, avionë privatë, dërgesa me postë, pasagjerë që fluturojnë me avion./DW

Aktualitet

Korrupsioni në administratë/ Ngrihen strukturat për infiltrimin e spiunëve

Publikuar

-

By

Qeveria ka filluar infiltrimin e spiunëve në administratë për të zbuluar aferat e korrupsionit. Sipas informacioneve, të gjitha ministritë kanë miratuar një rregullore përmes së cilës do të ngrihen departamente të posaçme me qëllim zbulimin e rasteve korruptive.

Duke qenë edhe institucioni përgjegjës për këtë çështje, Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive (ILDKP) urdhëroi ngritjen e këtyre strukturave, por hasi në vështirësi dhe vonesa.

Gazeta Sot ka siguruar dje një rregullore për infiltrimin e spiunëve, apo siç quhen ndryshe “bilbilfryrës”, në të gjitha ministritë, ndërsa pritet që këto grupe pune të ngrihen kudo në administratë dhe bizneset private.

Rregullorja përmban 9 nene për hetimin administrativ të sinjalizimit dhe mbrojtjen e konfidencialitetit në ministri, ku ndër të tjera përcaktohen edhe disa nga të drejtat e spiunëve gjatë ushtrimit të detyrës së tyre.

Në rast se “bilblifryrësi” dyshon për korrupsion, ai mund të vëzhgojë sende, vende dhe dokumentacione.

“Njësia Përgjegjëse dokumenton çdo veprim që kryen gjatë hetimit administrativ. Dokumentet e nevojshme për hetimin administrativ merren apo pranohen pa pagesë. Njësia Përgjegjëse ka të drejtë të këqyr sende, vende apo dokumentacion me qëllim fiksimin dhe dokumentimin e veprimeve apo të pasojave të veprimtarisë apo praktikës së dyshuar të korrupsionit. Në raste të veçanta, kur Njësia Përgjegjëse vlerëson se ekzistojnë rrethanat për manipulimin apo asgjësimin e dokumenteve shkresore, punonjësit bllokojnë dokumentacionin apo mjetet e tjera provuese”, thuhet në rregullore.

LEXO EDHE:  Itali, arrestohen 2 shqiptarë me drogë dhe Rolex

Po ashtu, në rregullore janë të shpjeguara edhe disa parime që ILDKP duhet të ketë parasysh gjatë hetimit administrativ. Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurisë duhet të marrë të gjitha masat e përshtatshme për të mbrojtur dokumentet dhe provat që faktojnë aferën korruptive të denoncuar nga spiuni, si edhe duhet të ruajë konfidencialitetin e informacionit.

Nga ana tjetër, aty theksohen edhe rastet kur sinjalizuesi ka të drejtë të “spiunojë” drejtpërdrejt rastin korruptiv tek ILDKP. Konkretisht, “bilbifryrësi” mund të sinjalizojë veprën e dyshuar të korrupsionit kur njësia përgjegjëse nuk fillon hetim administrativ ose e mbyll këtë hetim në kundërshtim me ligjin.

Sipas rastit, person i lidhur ka të njëjtin kuptim me përcaktimet e bëra në ligjin për tregtarët dhe shoqëritë tregtare ose ligjin për parandalimin  e konfliktit të interesave në ushtrimin e funksioneve publike; ka arsye të tjera të bazuara për të dyshuar në integritetin dhe paanshmërinë e Njësisë Përgjegjëse në shqyrtimin e sinjalizimit; prova e sinjalizuesit, në lidhje me veprimin ose praktikën e dyshuar të korrupsionit, mund të fshihet ose të shkatërrohet nga organizata”, janë disa nga rastet e tjera të përcaktuara në rregullore.

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Vetingu/ Hapen dosjet e masave disiplinore për gjyqtarët dhe prokurorët

Publikuar

-

By

Procesi i vetingut ka filluar të ngjallë ankth në radhët e gjyqtarëve dhe të prokurorëve. Për anëtarët e Gjykatës së Lartë dhe të Kushtetueses procedurat pothuajse kanë përfunduar dhe po bëhen verifikimet e fundit, ndërkohë që është thelluar procesi për kategoritë e tjera.

Një ditë më parë KPK nisi verifikimin për 36 kryetarë prokurorish dhe gjykatash në rrethe, ndërsa mësohet se për emrat që po kalojnë në sitë po kontrollohen të gjitha dokumentet që ndodhen në KLD apo në Prokurorinë e Përgjithshme.

KPK për të gjithë emrat që ka në verifikim ka kërkuar nga Këshilli i Lartë i drejtësisë që të dorëzojë të gjithë të dhënat që ka sa i takon masave disiplinore të ndërmarra vitet e fundit, të dhënat sa i takon procesit të vlerësimit të gjyqtarëve, por dhe dosjet sa i takon ankesave që janë bërë ndër vite për emrat në fjalë.

Po ashtu e njëjta kërkesë ka shkuar dhe për Ministrinë e Drejtësisë, ku dhe asaj i janë kërkuar të dhëna mbi inspektimet që ka bërë në gjykata dhe në prokurori, shkruan gazeta Sot.

E njëjta gjë ka ndodhur dhe me Prokurorinë e Përgjithshme sa i takon prokurorëve. Për KPK ka shumë rëndësi të shihet karriera në vijim e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Sipas raporteve ndër vite të KLD, rezulton se për gjyqtarët ka pasur rreth 2.5 mijë ankesa në total dhe bëhet fjalë për rreth 150 emra. Për të gjithë këta janë depozituar fakte dhe dokumente, pasi pretendohet se kanë dhënë vendime aspak të drejta. Një numër i ngjashëm ankesash ka qenë dhe për prokurorët.

LEXO EDHE:  Zbardhet dosja/ Si u futën në kurth nga i infiltruari biznesmenët në Krujë?

Janë pikërisht këto ankesa kanë fundosur shumë emra, pasi kjo ka shtyrë komisionerët që të thellojnë hetimet për ata gjyqtarë apo prokuror që ka numër të madh denoncimesh.

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Mosdekretimi i Ligjit të gjuhëve/ Ekspertët: Hyn në fuqi edhe pa firmën e Presidentit

Publikuar

-

By

Ligji për përdorimin e gjuhëve do të mund të hyjë në fuqi edhe pa nënshkrimin e presidentit Gjorge Ivanov.

Ekspertët vlerësojnë se me nënshkrimin e kryetarit të Kuvendit dhe shpalljen e tij në Gazeta Zyrtare, Presidenti do të gjendej ligjërisht para aktit të kryer. Nikolla Dujovski thekson se praktika të tilla ka pasur edhe më herët.

“Do të ishte mirë që Presidenti ta nënshkruante ligjin sepse për atë është i obliguar dhe nuk ka të drejtë të mos e bëj. Nuk është detyrë e tij të vlerësojë procedurën. Por përderisa e dimë se me cilin kemi punë, pres që të përsëritet ajo që ka ndodhur edhe më herët. Kur presidentet nuk kanë dekretuar ligje, mjafton që të kalojnë gjashtë ditë dhe me nënshkrimin e Kryetarit të Kuvendit ligji i cili është votuar për herë të dytë të adresohet në Gazeta Zyrtare dhe me këtë të hy në fuqi. Pas kësaj mund të pasojnë iniciativat për vlerësimin e Kushtetutshmërisë së ligjit”, thotë analisti Nikolla Dujovski.

Nga ana tjetër analistët politik vlerësojnë se vendimi i Ivanovit për mosdekretimin e ligjit është veprim i motivuar politik. Sipas analistit Sefer Tahiri vendimi i Presidentit motivohet nga politika e pandryshueshme nacionaliste e VMRO-DPMNE-së.

“Kjo parti e ka shumë të vështirë ta ndryshojë kursin e saj politik-etnonacionalist dhe ideologjinë e saj se në këtë shtet maqedonasit duhet të jenë bartës të sovranitetit dhe jo qytetarët pra jo edhe shqiptarët. Kjo qasje mendoj se ja vështirëson rikthimin e saj në pushtet. Mendoj se nuk pritej ndonjë veprim tjetër nga ky President i cili në fakt nuk është President por është vetëm një figurë dhe marionetë politike e VMRO-DPMNE-së. Presidenti i Maqedonisë është më i mirë kur nuk flet se sa kur deklaron diçka”, vlerëson analisti tjetër Sefer Tahiri.

LEXO EDHE:  U kap me lëndë narkotike në shkollë/ Referohen materialet për adoleshentin

Derisa shumica parlamentare nuk bëjnë të ditur nëse kanë plan B në rast se Ivanov përfundimisht nuk nënshkruan ligjin, ekspertët këmbëngulin se shkeljet procedurale dhe jo kushtetutshmërinë e ligjit mund ta vlerësojë vetëm Gjykata Kushtetuese.

Aktin e mosfirmosjes së Ligjit nga Ivanov specialistët e quajtën qyqar, ndërsa ish kryeministri Nikolla Gruevski veprimet e tij në miratimin e ligjit i arsyetoi me tentativa për ta penguar procedurën, siç e quajti ai, jo-kushtetuese… /Alsat-M

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

AKTUALITET

Kronika12:11 - 18 March, 2018

Itali/ Emigranti shqiptar plagoset me plumb në kokë

Mustafa Hasi 66 vjeç u gjet i plagosur me një plumb në kokë në një kasolle në periferi të qytetit...

Kryesore Show Biz12:10 - 18 March, 2018

Tha në këngë “seksi si Nora e bukur si Era”, zbulohet çfarë e lidh e Noizyn me Nora Istrefin

Të dy janë këngëtarë të suksesshëm, këngët e tyre kanë miliona klikime në Youtube dhe gjithashtu janë të super komentuar...

Kryesore12:05 - 18 March, 2018

Rama-Bushati drejt Brukselit/ Ja çfarë pritet me negociatat…

Kryeministri Edi Rama dhe ministri i Jashtëm Ditmir Bushati do të udhëtojnë më 20 mars drejt Brukselit, ku do të...

Kryesore Show Biz11:53 - 18 March, 2018

Adelina Ismaili përlotet në emision: Mezi po pres të iki që këtu

Këngëtarja Adelina Ismaili i është përkushtuar prej kohësh djalit të saj të vogël Uliks, ndërsa jeton në një histori të...

Kronika11:50 - 18 March, 2018

Goditën punonjësin e OSHEE/ Në pranga 27 vjeçari, një tjetër shpallet në kërkim

Policia e Lushnjës, ka vënë në pranga një shtetas dhe ka shpallur në kërkim një tjetër, nën akuzën se kanë...

Kronika11:44 - 18 March, 2018

Shqipëria nën pushtetin e rreshjeve. Ja cilat janë zonat më të rrezikuara nga përmbytjet

Instituti i Gjeoshkencave bën me dije se sot gjatë gjithë ditës priten reshje në të gjithë territorin. Në qarqet Shkodër...

Kryesore Show Biz11:40 - 18 March, 2018

Aktori i portokallisë ironizon Albano Bogdon: Të paktën ne nuk kurohemi tek 5-a

Aktori i humorit Rezart Veleshnja ka qenë i ftuar në emisionin “Pop Culture” disa ditë më parë ku është pyetur...

Kronika11:33 - 18 March, 2018

I vodhi veglat e punës bashkëfshatarit/ Arrestohet-40 vjeçari

Policia e Lushnjës, ka vënë në pranga një shtetas, nën akuzën e vjedhjes. Nga të dhënat të bëra të ditura...

Life Style11:33 - 18 March, 2018

Çfarë i ndodh trupit kur rri ulur për 8 orë në ditë

Nëse është një ditë e gjatë në zyrë, një mbrëmje të ulur para TV apo orë të kaluara duke luajtur...

Kuriozitete11:33 - 18 March, 2018

Majmuni i ul bluzen turistes dhe i nxjerr gjoksin jashtë (VIDEO)

Ky majmun kurioz i ka zbuluar gjoksin një turisteje, kur i tërhoqi bluzen. Brittany Bowman po udhëtonte me shokët e...

Aktualitet11:31 - 18 March, 2018

Korrupsioni në administratë/ Ngrihen strukturat për infiltrimin e spiunëve

Qeveria ka filluar infiltrimin e spiunëve në administratë për të zbuluar aferat e korrupsionit. Sipas informacioneve, të gjitha ministritë kanë...

Kryesore Show Biz11:25 - 18 March, 2018

Fansi ofendon keq Besin, ai e degjeneron komplet/Ja biseda

Aktori i humorit Bes kallaku është i njohur për batutat në ekran dhe jashtë tij. Sensin e tij të humorit...

Kryesore Show Biz11:23 - 18 March, 2018

Albërie Hadërgjonaj i çmend të gjithë/Shfaqet me të brendshme të kuqe

Albërie Hadërgjonaj është një nga këngëtaret më të pëlqyera të publikut. Prej vitesh në skenë, Albëria njihet për format e...

Kronika11:21 - 18 March, 2018

U akuzuan për vjedhje/ Në pranga 2 shtetas

Policia e Fierit ka vënë në pranga dy shtetas, nën akuzën e vjedhjes. Policia bën me dije se të arrestuarit...

Kryesore Show Biz11:10 - 18 March, 2018

‘Më the edhe 1 herë s’je normal t’u çova’, aktori shqiptar nxehet me moderatorin në emision

Në puntatën e radhës të emisionit “Një kat më lart” ishte i ftuar ditën e sotme Visjan Ukcenaj, aktori që...

Kryesore11:06 - 18 March, 2018

Të konfirmuar zyrtarisht nga Rama/ Zbulohen kandidatët për bashkitë kryesore

Partia Socialiste ka “ndezur motorët” e fushatës për zgjedhjet lokale të vitit të ardhshëm. Edi Rama mësohet, se ka zhvilluar...

Kryesore11:03 - 18 March, 2018

Sekretarja e PD tregon se kush e shkatërroi AND-në e partisë

Pas konferencës për shtyp të kryetarit të Partisë Demokratike, Lulzim Basha, ditën e djeshme ka reaguar anëtarja e kryesisë, njëkohësisht...

Kronika10:54 - 18 March, 2018

Rrihen me sende të forta/ Xhaxha e nip në pranga

Policia e Elbasanit ka vënë në pranga dy persona, pasi dyshohen se pas një konflikti për motive të dobëta pronësie...

Kryesore Show Biz10:53 - 18 March, 2018

Është single apo jo? Modelja seksi tregon më në fund statusin e saj

Modelja shqiptare Xhesika Berberi e ka pranuar publikisht statusin e saj aktual, nëse është e dashuruar, në një lidhje apo...

Kryesore Show Biz10:37 - 18 March, 2018

Vëllai kritikon publikisht Ilda Bejlerin: Është e bukur por…

Ilda Bejleri është një nga moderatoret  më të komentuara së fundi në ekranin shqiptar. Por e famshme në familjen e saj...

Aktualitet10:36 - 18 March, 2018

Vetingu/ Hapen dosjet e masave disiplinore për gjyqtarët dhe prokurorët

Procesi i vetingut ka filluar të ngjallë ankth në radhët e gjyqtarëve dhe të prokurorëve. Për anëtarët e Gjykatës së...

Kryesore Show Biz10:23 - 18 March, 2018

Elvana Gjata ndryshon “look”! Si duket tani (FOTO)

Elvana Gjata ka qenë mjaft aktive në rrjetet sociale, pasi ka bërë postime të shumta. Por deri më tani Elvana...

Kryesore Show Biz10:10 - 18 March, 2018

Sherri me Albi Nakon. Graciano tregon për herë të parë pse braktisi TV Klan!

Pak ditë më parë në media ka qarkulluar lajmi i largimit të balerinit Graciano Tagani nga trupa e baletit Albi...

Kryesore Show Biz10:07 - 18 March, 2018

Pse Eni Çobani përshëndet emigrantët? Ja çfarë thotë ajo

Në programin e fundjavës “Një kat më lart” moderatori Ermal Peçi mirëpriti juristen Eni Çobani. Pjesa e saj “Shihemi në...

Kronika10:02 - 18 March, 2018

Skandali i pronave/ Frrokaj e 12 zyrtarët nesër para Gjykatës

Kreu i Bashkisë së Lezhës Fran Frrokaj dhe 12 të arrestuarit e tjerë, nën akuzën e tjetërsimit të pronave në...

Kronika09:55 - 18 March, 2018

Vodhi 3 milionë lekë në banesë/ Në pranga autori

Policia e Beratit, ka vënë në pranga një person i dyshuar si grabitës, i 3 milionë lekëve në një banesë....

Kryesore Show Biz09:53 - 18 March, 2018

Këngëtarja shqiptare kundër Këngës Magjike: “Atje nuk do të marr pjesë kurrë!”

Festivalet në Shqipëri janë të paktë dhe janë ndoshta, mënyra më e mirë për të promovuar artistët dhe punën e...

Kronika09:42 - 18 March, 2018

Trafikonin qenie njerëzore në SHBA/ Ja drejtuesit e grupeve kriminale (emrat)

Operacioni i shtrirë në disa qytete të vendit dhe disa shtete të Evropës, ka përfunduar me arrestimin e 39 personave,...

Trending

LAJM I REKOMANDUAR:
Stafi i “Boom” kapin në “befasi” Fiori Dardhën për ditëlindje! Rozana emocionon me fjalët për miken e saj

Muaji mars duket se është mjaft i mbarë për modratoren e “Boom”, Fiori Dardhën. Vetëm dje ajo postoi foto nga...

Close