Connect with us

Aktualitet

Arta Marku “ping-pong” me Agron Gjanën/ Prokurori i varur nga paga dhe kredia

Publikuar

-

Njerëzit e drejtësisë, konsiderohen si kategoria më e pasur.  Ky nuk është perceptim, por fakt, nëse kemi parasysh, deklarimet e pasurive, që vërtetojnë se gjyqtarë dhe prokurorë  jetojnë në luks me makina të shtrenjta, me nga disa apartamente dhe pasuri të patundshme, që shkon në miliona euro.

CNA.al do të vijojë me pasqyrimin e pasurisë të gjyqtarëve dhe prokurorëve, të njerëzve që paguhen me taksat e qytetarëve për të bërë drejtësi dhe jo për të shtuar pasurinë e tyre.

Nuk kanë munguar rastet edhe kur ambasada e SHBA –së në Tiranë, ka reaguar në  lidhje me luksin e njerëzve të gjyqësorit dhe prokurorisë, madje për disa ka ndaluar edhe hyrjen për në SHBA.

Një nga këta emra është ish-kreu i Prokurorisë së Durrësit, Agron Gjana, ndonëse  nuk kishte lidhje me pasurinë.

Në prill të vitit 2016 Ambasada e SHBA në Tiranë i refuzoi prokurorit Gjana, vizën. Në shkresën e ambasadës ishin ngritur dyshime, se Agron Gjana mund të mos kthehej në Shqipëri dhe se do ta përdorte këtë vizë për arsye emigrimi.

Sipas ambasadës, Gjana nuk kishte demonstruar se ka lidhje të forta që do ta detyronin të kthehej sërish në Shqipëri pas vizitës në SHBA.

Gjana së fundmi është lakuar për përplasje me kryeprokuroren Arta Marku.

Kjo e fundit me datë 09.1.2018, firmosi lëvizjen  e tij nga Durrësi në drejtim të Pukës.

LEXO EDHE:  Pasuria marramendëse e “sheikut” të drejtësisë/ Artan Broci gjyqtar apo biznesmen?

Në njoftimin e shpërndarë nga zyra e Kryeprokurit bëhet me dije se Agron Gjana, Drejtues i Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Durrës, largohet nga kjo detyrë dhe caktohet në pozicion të përkohshëm si prokuror në Prokurorinë e Rrethit Gjyqësor Pukë.

Ndërkohë,  në media u raportua se  prokurori i shkarkuar i Durrrësit nuk kishte pranuar të largohej nga detyra, sikurse i kërkoi Arta Marku.

Por, pas rreth dy muajsh, Kryeprokurorja e Arta Marku, sërish e ka lëvizur prokurorin Gjana. Me anë të  një vendimi, Marku e ka emëruar atë prokuror në Tiranë.

Nëse i referohemi pasurisë së tij, prokurori  Agron Gjana, radhitet në mesin prokurorëve që varen nga paga dhe kredia, megjithatë të ardhurat nuk i mungojnë.

Sipas të dhënave të Open Spending Albania, në deklarimin fillestar të pasurisë që i përket vitit  2003,  Gjana ka deklaruar se është pronar me 100% i një veture tip Mercedes Benz të blerë me te ardhura personale në shumën 500 000 lekë, pronar i një apartamenti banimi me sipërfaqe 88 m2, blerë në vitin 2000 në vlerën 18 000 dollarë, të ardhura nga paga dhe shpërblime në shumën 1 223 560 lekë.

Gjithashtu ai ka deklaruar të ardhurat nga paga e bashkëshortes, si mësuese në shumën 634 144 lekë.

Ndërsa, gjendjen  e kursimeve nga paga e ka deklaruar në vlerën 507 590 lekë si dhe gjendja e kursimeve të bashkëshortes, në shumën 118 138 lekë.

LEXO EDHE:  Pasuria marramendëse e “sheikut” të drejtësisë/ Artan Broci gjyqtar apo biznesmen?

Më tej ka deklaruar, detyrime të papaguara në vlerën 10 176 lekë për kredi bankare me principal 500 000 lekë dhe këst mujor 10 566 lekë, detyrime të papaguara kartë krediti në vlerën 2 000 euro si dhe detyrime te paguara në vlerën -123 739 lekë për kredi bankare me principal 500 000 lekë dhe këst mujor 10 566 lekë.

Ndërsa në deklarimin e pasurisë për vitin 2016, Gjana ka deklaruar se ka gjendje llogarie në shumën 362.595.81 lekë

Ndërsa ka deklaruar se ka kursyer shumën prej 500.000 lekë,  nga shuma prej 1.200.000 lekë, dhuratë nga familjarët në lidhje me lindjen e djalit. Këtë shumë e disponon CASH në banesë.

Gjithashtu, ai ka deklaruar të ardhura nga paga si prokuror, pranë Gjykatës së Shkallës së parë, Durrës, në shumën 1.503.438 lekë, të ardhura nga paga e bashkëshortes si mësuese në shkollën e mesme “Ismail Qemali”, Tiranë në shumën 422.798 lekë, kartë krediti me euro e hapur me datën 17.09.2015. gjendja e disponueshme në 2.000 euro si dhe një debi në emër të bashkëshortes në shumën e 20.748.79 lekë./CNA.al

 

 

 

 

Aktualitet

Korrupsioni në administratë/ Ngrihen strukturat për infiltrimin e spiunëve

Publikuar

-

By

Qeveria ka filluar infiltrimin e spiunëve në administratë për të zbuluar aferat e korrupsionit. Sipas informacioneve, të gjitha ministritë kanë miratuar një rregullore përmes së cilës do të ngrihen departamente të posaçme me qëllim zbulimin e rasteve korruptive.

Duke qenë edhe institucioni përgjegjës për këtë çështje, Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive (ILDKP) urdhëroi ngritjen e këtyre strukturave, por hasi në vështirësi dhe vonesa.

Gazeta Sot ka siguruar dje një rregullore për infiltrimin e spiunëve, apo siç quhen ndryshe “bilbilfryrës”, në të gjitha ministritë, ndërsa pritet që këto grupe pune të ngrihen kudo në administratë dhe bizneset private.

Rregullorja përmban 9 nene për hetimin administrativ të sinjalizimit dhe mbrojtjen e konfidencialitetit në ministri, ku ndër të tjera përcaktohen edhe disa nga të drejtat e spiunëve gjatë ushtrimit të detyrës së tyre.

Në rast se “bilblifryrësi” dyshon për korrupsion, ai mund të vëzhgojë sende, vende dhe dokumentacione.

“Njësia Përgjegjëse dokumenton çdo veprim që kryen gjatë hetimit administrativ. Dokumentet e nevojshme për hetimin administrativ merren apo pranohen pa pagesë. Njësia Përgjegjëse ka të drejtë të këqyr sende, vende apo dokumentacion me qëllim fiksimin dhe dokumentimin e veprimeve apo të pasojave të veprimtarisë apo praktikës së dyshuar të korrupsionit. Në raste të veçanta, kur Njësia Përgjegjëse vlerëson se ekzistojnë rrethanat për manipulimin apo asgjësimin e dokumenteve shkresore, punonjësit bllokojnë dokumentacionin apo mjetet e tjera provuese”, thuhet në rregullore.

LEXO EDHE:  Pasuria marramendëse e “sheikut” të drejtësisë/ Artan Broci gjyqtar apo biznesmen?

Po ashtu, në rregullore janë të shpjeguara edhe disa parime që ILDKP duhet të ketë parasysh gjatë hetimit administrativ. Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurisë duhet të marrë të gjitha masat e përshtatshme për të mbrojtur dokumentet dhe provat që faktojnë aferën korruptive të denoncuar nga spiuni, si edhe duhet të ruajë konfidencialitetin e informacionit.

Nga ana tjetër, aty theksohen edhe rastet kur sinjalizuesi ka të drejtë të “spiunojë” drejtpërdrejt rastin korruptiv tek ILDKP. Konkretisht, “bilbifryrësi” mund të sinjalizojë veprën e dyshuar të korrupsionit kur njësia përgjegjëse nuk fillon hetim administrativ ose e mbyll këtë hetim në kundërshtim me ligjin.

Sipas rastit, person i lidhur ka të njëjtin kuptim me përcaktimet e bëra në ligjin për tregtarët dhe shoqëritë tregtare ose ligjin për parandalimin  e konfliktit të interesave në ushtrimin e funksioneve publike; ka arsye të tjera të bazuara për të dyshuar në integritetin dhe paanshmërinë e Njësisë Përgjegjëse në shqyrtimin e sinjalizimit; prova e sinjalizuesit, në lidhje me veprimin ose praktikën e dyshuar të korrupsionit, mund të fshihet ose të shkatërrohet nga organizata”, janë disa nga rastet e tjera të përcaktuara në rregullore.

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Vetingu/ Hapen dosjet e masave disiplinore për gjyqtarët dhe prokurorët

Publikuar

-

By

Procesi i vetingut ka filluar të ngjallë ankth në radhët e gjyqtarëve dhe të prokurorëve. Për anëtarët e Gjykatës së Lartë dhe të Kushtetueses procedurat pothuajse kanë përfunduar dhe po bëhen verifikimet e fundit, ndërkohë që është thelluar procesi për kategoritë e tjera.

Një ditë më parë KPK nisi verifikimin për 36 kryetarë prokurorish dhe gjykatash në rrethe, ndërsa mësohet se për emrat që po kalojnë në sitë po kontrollohen të gjitha dokumentet që ndodhen në KLD apo në Prokurorinë e Përgjithshme.

KPK për të gjithë emrat që ka në verifikim ka kërkuar nga Këshilli i Lartë i drejtësisë që të dorëzojë të gjithë të dhënat që ka sa i takon masave disiplinore të ndërmarra vitet e fundit, të dhënat sa i takon procesit të vlerësimit të gjyqtarëve, por dhe dosjet sa i takon ankesave që janë bërë ndër vite për emrat në fjalë.

Po ashtu e njëjta kërkesë ka shkuar dhe për Ministrinë e Drejtësisë, ku dhe asaj i janë kërkuar të dhëna mbi inspektimet që ka bërë në gjykata dhe në prokurori, shkruan gazeta Sot.

E njëjta gjë ka ndodhur dhe me Prokurorinë e Përgjithshme sa i takon prokurorëve. Për KPK ka shumë rëndësi të shihet karriera në vijim e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Sipas raporteve ndër vite të KLD, rezulton se për gjyqtarët ka pasur rreth 2.5 mijë ankesa në total dhe bëhet fjalë për rreth 150 emra. Për të gjithë këta janë depozituar fakte dhe dokumente, pasi pretendohet se kanë dhënë vendime aspak të drejta. Një numër i ngjashëm ankesash ka qenë dhe për prokurorët.

LEXO EDHE:  Pasuria marramendëse e “sheikut” të drejtësisë/ Artan Broci gjyqtar apo biznesmen?

Janë pikërisht këto ankesa kanë fundosur shumë emra, pasi kjo ka shtyrë komisionerët që të thellojnë hetimet për ata gjyqtarë apo prokuror që ka numër të madh denoncimesh.

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Mosdekretimi i Ligjit të gjuhëve/ Ekspertët: Hyn në fuqi edhe pa firmën e Presidentit

Publikuar

-

By

Ligji për përdorimin e gjuhëve do të mund të hyjë në fuqi edhe pa nënshkrimin e presidentit Gjorge Ivanov.

Ekspertët vlerësojnë se me nënshkrimin e kryetarit të Kuvendit dhe shpalljen e tij në Gazeta Zyrtare, Presidenti do të gjendej ligjërisht para aktit të kryer. Nikolla Dujovski thekson se praktika të tilla ka pasur edhe më herët.

“Do të ishte mirë që Presidenti ta nënshkruante ligjin sepse për atë është i obliguar dhe nuk ka të drejtë të mos e bëj. Nuk është detyrë e tij të vlerësojë procedurën. Por përderisa e dimë se me cilin kemi punë, pres që të përsëritet ajo që ka ndodhur edhe më herët. Kur presidentet nuk kanë dekretuar ligje, mjafton që të kalojnë gjashtë ditë dhe me nënshkrimin e Kryetarit të Kuvendit ligji i cili është votuar për herë të dytë të adresohet në Gazeta Zyrtare dhe me këtë të hy në fuqi. Pas kësaj mund të pasojnë iniciativat për vlerësimin e Kushtetutshmërisë së ligjit”, thotë analisti Nikolla Dujovski.

Nga ana tjetër analistët politik vlerësojnë se vendimi i Ivanovit për mosdekretimin e ligjit është veprim i motivuar politik. Sipas analistit Sefer Tahiri vendimi i Presidentit motivohet nga politika e pandryshueshme nacionaliste e VMRO-DPMNE-së.

“Kjo parti e ka shumë të vështirë ta ndryshojë kursin e saj politik-etnonacionalist dhe ideologjinë e saj se në këtë shtet maqedonasit duhet të jenë bartës të sovranitetit dhe jo qytetarët pra jo edhe shqiptarët. Kjo qasje mendoj se ja vështirëson rikthimin e saj në pushtet. Mendoj se nuk pritej ndonjë veprim tjetër nga ky President i cili në fakt nuk është President por është vetëm një figurë dhe marionetë politike e VMRO-DPMNE-së. Presidenti i Maqedonisë është më i mirë kur nuk flet se sa kur deklaron diçka”, vlerëson analisti tjetër Sefer Tahiri.

LEXO EDHE:  Pasuria marramendëse e “sheikut” të drejtësisë/ Artan Broci gjyqtar apo biznesmen?

Derisa shumica parlamentare nuk bëjnë të ditur nëse kanë plan B në rast se Ivanov përfundimisht nuk nënshkruan ligjin, ekspertët këmbëngulin se shkeljet procedurale dhe jo kushtetutshmërinë e ligjit mund ta vlerësojë vetëm Gjykata Kushtetuese.

Aktin e mosfirmosjes së Ligjit nga Ivanov specialistët e quajtën qyqar, ndërsa ish kryeministri Nikolla Gruevski veprimet e tij në miratimin e ligjit i arsyetoi me tentativa për ta penguar procedurën, siç e quajti ai, jo-kushtetuese… /Alsat-M

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

AKTUALITET

Kronika12:11 - 18 March, 2018

Itali/ Emigranti shqiptar plagoset me plumb në kokë

Mustafa Hasi 66 vjeç u gjet i plagosur me një plumb në kokë në një kasolle në periferi të qytetit...

Kryesore Show Biz12:10 - 18 March, 2018

Tha në këngë “seksi si Nora e bukur si Era”, zbulohet çfarë e lidh e Noizyn me Nora Istrefin

Të dy janë këngëtarë të suksesshëm, këngët e tyre kanë miliona klikime në Youtube dhe gjithashtu janë të super komentuar...

Kryesore12:05 - 18 March, 2018

Rama-Bushati drejt Brukselit/ Ja çfarë pritet me negociatat…

Kryeministri Edi Rama dhe ministri i Jashtëm Ditmir Bushati do të udhëtojnë më 20 mars drejt Brukselit, ku do të...

Kryesore Show Biz11:53 - 18 March, 2018

Adelina Ismaili përlotet në emision: Mezi po pres të iki që këtu

Këngëtarja Adelina Ismaili i është përkushtuar prej kohësh djalit të saj të vogël Uliks, ndërsa jeton në një histori të...

Kronika11:50 - 18 March, 2018

Goditën punonjësin e OSHEE/ Në pranga 27 vjeçari, një tjetër shpallet në kërkim

Policia e Lushnjës, ka vënë në pranga një shtetas dhe ka shpallur në kërkim një tjetër, nën akuzën se kanë...

Kronika11:44 - 18 March, 2018

Shqipëria nën pushtetin e rreshjeve. Ja cilat janë zonat më të rrezikuara nga përmbytjet

Instituti i Gjeoshkencave bën me dije se sot gjatë gjithë ditës priten reshje në të gjithë territorin. Në qarqet Shkodër...

Kryesore Show Biz11:40 - 18 March, 2018

Aktori i portokallisë ironizon Albano Bogdon: Të paktën ne nuk kurohemi tek 5-a

Aktori i humorit Rezart Veleshnja ka qenë i ftuar në emisionin “Pop Culture” disa ditë më parë ku është pyetur...

Kronika11:33 - 18 March, 2018

I vodhi veglat e punës bashkëfshatarit/ Arrestohet-40 vjeçari

Policia e Lushnjës, ka vënë në pranga një shtetas, nën akuzën e vjedhjes. Nga të dhënat të bëra të ditura...

Life Style11:33 - 18 March, 2018

Çfarë i ndodh trupit kur rri ulur për 8 orë në ditë

Nëse është një ditë e gjatë në zyrë, një mbrëmje të ulur para TV apo orë të kaluara duke luajtur...

Kuriozitete11:33 - 18 March, 2018

Majmuni i ul bluzen turistes dhe i nxjerr gjoksin jashtë (VIDEO)

Ky majmun kurioz i ka zbuluar gjoksin një turisteje, kur i tërhoqi bluzen. Brittany Bowman po udhëtonte me shokët e...

Aktualitet11:31 - 18 March, 2018

Korrupsioni në administratë/ Ngrihen strukturat për infiltrimin e spiunëve

Qeveria ka filluar infiltrimin e spiunëve në administratë për të zbuluar aferat e korrupsionit. Sipas informacioneve, të gjitha ministritë kanë...

Kryesore Show Biz11:25 - 18 March, 2018

Fansi ofendon keq Besin, ai e degjeneron komplet/Ja biseda

Aktori i humorit Bes kallaku është i njohur për batutat në ekran dhe jashtë tij. Sensin e tij të humorit...

Kryesore Show Biz11:23 - 18 March, 2018

Albërie Hadërgjonaj i çmend të gjithë/Shfaqet me të brendshme të kuqe

Albërie Hadërgjonaj është një nga këngëtaret më të pëlqyera të publikut. Prej vitesh në skenë, Albëria njihet për format e...

Kronika11:21 - 18 March, 2018

U akuzuan për vjedhje/ Në pranga 2 shtetas

Policia e Fierit ka vënë në pranga dy shtetas, nën akuzën e vjedhjes. Policia bën me dije se të arrestuarit...

Kryesore Show Biz11:10 - 18 March, 2018

‘Më the edhe 1 herë s’je normal t’u çova’, aktori shqiptar nxehet me moderatorin në emision

Në puntatën e radhës të emisionit “Një kat më lart” ishte i ftuar ditën e sotme Visjan Ukcenaj, aktori që...

Kryesore11:06 - 18 March, 2018

Të konfirmuar zyrtarisht nga Rama/ Zbulohen kandidatët për bashkitë kryesore

Partia Socialiste ka “ndezur motorët” e fushatës për zgjedhjet lokale të vitit të ardhshëm. Edi Rama mësohet, se ka zhvilluar...

Kryesore11:03 - 18 March, 2018

Sekretarja e PD tregon se kush e shkatërroi AND-në e partisë

Pas konferencës për shtyp të kryetarit të Partisë Demokratike, Lulzim Basha, ditën e djeshme ka reaguar anëtarja e kryesisë, njëkohësisht...

Kronika10:54 - 18 March, 2018

Rrihen me sende të forta/ Xhaxha e nip në pranga

Policia e Elbasanit ka vënë në pranga dy persona, pasi dyshohen se pas një konflikti për motive të dobëta pronësie...

Kryesore Show Biz10:53 - 18 March, 2018

Është single apo jo? Modelja seksi tregon më në fund statusin e saj

Modelja shqiptare Xhesika Berberi e ka pranuar publikisht statusin e saj aktual, nëse është e dashuruar, në një lidhje apo...

Kryesore Show Biz10:37 - 18 March, 2018

Vëllai kritikon publikisht Ilda Bejlerin: Është e bukur por…

Ilda Bejleri është një nga moderatoret  më të komentuara së fundi në ekranin shqiptar. Por e famshme në familjen e saj...

Aktualitet10:36 - 18 March, 2018

Vetingu/ Hapen dosjet e masave disiplinore për gjyqtarët dhe prokurorët

Procesi i vetingut ka filluar të ngjallë ankth në radhët e gjyqtarëve dhe të prokurorëve. Për anëtarët e Gjykatës së...

Kryesore Show Biz10:23 - 18 March, 2018

Elvana Gjata ndryshon “look”! Si duket tani (FOTO)

Elvana Gjata ka qenë mjaft aktive në rrjetet sociale, pasi ka bërë postime të shumta. Por deri më tani Elvana...

Kryesore Show Biz10:10 - 18 March, 2018

Sherri me Albi Nakon. Graciano tregon për herë të parë pse braktisi TV Klan!

Pak ditë më parë në media ka qarkulluar lajmi i largimit të balerinit Graciano Tagani nga trupa e baletit Albi...

Kryesore Show Biz10:07 - 18 March, 2018

Pse Eni Çobani përshëndet emigrantët? Ja çfarë thotë ajo

Në programin e fundjavës “Një kat më lart” moderatori Ermal Peçi mirëpriti juristen Eni Çobani. Pjesa e saj “Shihemi në...

Kronika10:02 - 18 March, 2018

Skandali i pronave/ Frrokaj e 12 zyrtarët nesër para Gjykatës

Kreu i Bashkisë së Lezhës Fran Frrokaj dhe 12 të arrestuarit e tjerë, nën akuzën e tjetërsimit të pronave në...

Kronika09:55 - 18 March, 2018

Vodhi 3 milionë lekë në banesë/ Në pranga autori

Policia e Beratit, ka vënë në pranga një person i dyshuar si grabitës, i 3 milionë lekëve në një banesë....

Kryesore Show Biz09:53 - 18 March, 2018

Këngëtarja shqiptare kundër Këngës Magjike: “Atje nuk do të marr pjesë kurrë!”

Festivalet në Shqipëri janë të paktë dhe janë ndoshta, mënyra më e mirë për të promovuar artistët dhe punën e...

Kronika09:42 - 18 March, 2018

Trafikonin qenie njerëzore në SHBA/ Ja drejtuesit e grupeve kriminale (emrat)

Operacioni i shtrirë në disa qytete të vendit dhe disa shtete të Evropës, ka përfunduar me arrestimin e 39 personave,...

Trending

LAJM I REKOMANDUAR:
Panik në Voskopojë/ Predha të Luftës së Dytë Botërore në mes të rrugës

Banorët e Voskopojës janë përfshirë nga paniku, pasi gjatë punimeve që po bëhen në rrugë, janë zbuluar predha të luftës...

Close