Eficenca e ujësjellësve është përkeqësuar më 2017/ ERU: Stafet u tejmbushen për zgjedhje – CNA
Connect with us

Sociale

Eficenca e ujësjellësve është përkeqësuar më 2017/ ERU: Stafet u tejmbushen për zgjedhje

Publikuar

-

Përformanca e ndërmarrjeve të ujësjellësve u përkeqësua gjatë vitit 2007, sipas një vlerësimi të Entit Rregullator të Ujit, i cili raportoi se në të gjithë vendin mbulimi me ujë ra në 78.6 për qind në 2017 nga mbi 80 për qind që ishte ky tregues me 2014. Nga ana tjetër stafet e mbingarkuara u frynë edhe më tej duke e çuar numrin punonjësve për 1000 lidhje në 9.23 me 2017 nga 8.3 që ishte në vitin 2016.

“Një nga arsyet kryesore të kësaj tendence në rënie të përformancës është se viti 2017 ka qenë një vit elektoral, që zakonisht shoqërohet me shtim artificial të numrit të punonjësve në shoqëritë UK, rritjen e shpenzimeve në përgjithësi, si dhe të një rënie të vullnetit të zbatimit të ligjit që reflektohet në uljen e normës së arkëtimit”, sqaron Enti Rregullator i Ujit në raportin e aktivitetit të UK-ve për vitin e kaluar.
ERU referon me tej se mbulimi i kostos së është përkeqësuar me 5%, për shkak të rritjes së shpenzimeve, kryesisht nga rritja e numrit të punonjësve, energjisë elektrike, si edhe i zërit të riparim-mirëmbajtjes. Qeveria qendrore në 2017 ka dhënë subvencion prej 11 milionë lekë. Vlerësohet se vetëm 18 nga 57 shoqëri mbulojnë kostot e O&M mbi 100%, të cilat përfaqësojnë 56% të popullsisë së shërbyer.
Norma e arkëtimit ka pësuar një rënie me 8%, për shkak të tendencës së moszbatimit të ligjit në periudhën elektorale, si edhe nga shtimi i zonës së shërbimit të shoqërive me pjesën rurale që ka tregues të ulët arkëtimi.
Uji pa të ardhura, si treguesi më i rëndësishëm i performancës, ka një përmirësim me rreth 2%, por mbetet akoma në vlera të papranueshme. Ky përmirësim mund të jetë rrjedhojë e përmirësimit me rreth 4% të nivelit të matjes individuale të konsumatorëve. “Niveli i matjes” është përmirësuar me 4%, si rezultat i investimeve në sektor.
Efiçenca e stafit ka një përkeqësim me 1 person/1000 lidhje më shumë. Në vlerë absolute, numri i punonjësve të punësuar nga vetë shoqëritë është rritur me 519 punonjës, që vjen si rezultat e efektit të vitit elektoral për punësimet artificiale.
“Kohëzgjatja e furnizimit me ujë” si tregues ka mbetur pothuajse i pandryshuar (zvogëluar me 0.9 orë/ditë). Duke pasur parasysh vështirësitë në matjen dhe llogaritjen e tij, është i vështirë interpretimi i ecurisë së këtij treguesi shpjegon ERU./ Monitor

Aktualitet

Foti Cici, mashtruesi që ndryshon emrin sipas padronit që i shërben

Publikuar

-

By

Postimi i djeshëm zbuloi publikisht lakuriqësinë e z. Fatmir Cici (i cili quhet edhe Fotaq), analfabetizmin e tij legjendar, paditurinë dhe mungesën e theksuar të kulturës, cilësi këto që, të ndërthurura edhe me shpirtligësinë, smirën dhe mizantropinë që e karakterizojnë, plotësojnë me të dhëna të mjaftueshme kartelën e tij mjekësore, që i kemi hapur 15 vite më parë në këtë Forum.

Sigurisht që postimi i djeshëm ishte vetëm një pjesë shumë e vogël e atyre që do të vijojnë. Gjithsesi, duhet të pranojmë se ky njeri, edhe pse i zhytur në llumin e analfabetizmit e të ligësisë, edhe pse nuk e ka kulturën e duhur për të analizuar tekste si postimi në fjalë, u detyrua të bëjë faqen shollë e të nxjerrë në faqen e tij në facebook një version të korrigjuar të postimit të mëparshëm (që e kishte titulluar “SIMONI NË KORÇË – Shitblerja e hirit hyjnor”, me një titull të ri: “SAKRILEGJI I ANKANDIT TË IKONAVE”.

Jam në dijeni se dje kanë shkuar me dhjetëra mesazhe me komente ironike e batuta pikante në adresën e tij të facebook-ut (të cilat i fshin menjëherë). Me sa duket, besimtarët ortodoksë, të cilëve nuk u mungon humori, sidomos atyre nga Korça, gjetën një rast të mirë për t’u argëtuar me këtë gaztor cirku.

Si të mos qeshësh me këtë njeri, kur ngul këmbë me kompetencë të plotë se ankandi i ikonave është “simoni”, por sapo merr shuplakën e radhës, i ndërron emrin duke e quajtur “sakrilegj”?!!! Si mund të ndërrohen emrat kështu? Ndoshta ngaqë ia ka marrë dorën kësaj pune. Siç ndryshon edhe emrin e vet. Në fillim “Fatmir”, pastaj “Fotaq”, pastaj “Foti”, pastaj “Foti-Fatmir”, pastaj vetëm “Fatmir”, pastaj prapë Foti dhe, tani së fundi, përsëri “Fotaq”.

Por nuk është vetëm ndërrimi i emrit. Janë edhe nuancat që i jep emrit sipas padronit që i shërben: Fotaq, Fotis, Fotios, Foti…

Deri tani e dinim mirë se ky njeri i lëpin mirë sahanët. Vini re tani se si e mësuam të lëpijë edhe pështymat e veta!

Në postimin e parë akuzon Hirësi Joanin se është ai që ka imponuar tek besimtarët praktikën e ankandit të ikonave dhe se nuk ka qenë kurrë pjesë e traditës ortodokse të Korçës, fragment të cilin e kemi cituar tekstualisht edhe në postimin e djeshëm:

Kjo risi me ikonat është bërë tashmë pjesë e traditës ortodokse në Korçë për dy dhjetëvjeçarë.

Në postimin e dytë e gëlltit të plotë të gjithë fjalinë duke e zëvendësuar me një të re:

Në të kaluarën, paratë që mblidheshin nga besimtarët i jepeshin dhimojerondisë, dhe jo Mitropolitit, siç ndodh sot. Ato para përdoreshin për bursa studimi dhe për qëllime bamirësie, për të ndihmuar jetimët, etj.

Po mirë, ky Fotaqi nuk thoshte se është risi e Hirësi Joanit ankandi i ikonave? Nuk shkruante se është aplikuar në këta dy dhjetëvjeçarët e fundit? I thoshte dhe i shkruante, por ja që fuqia e të vërtetës dhe reagimet e opinionit ortodoks e detyruan t’i gëlltisë këto shpifje me një frymë. Fakti që nuk ka ende kërkuar falje lë për të dëshiruar, por gjithsesi, mund të konsiderohet si një përpjekje fillestare, si hap i parë i këtij njeriu drejt procesit të riciklimit të plehrave që përmenda në postimin e djeshëm. Duhet të jemi të ndërgjegjshëm se nuk është punë e lehtë të shndërrosh një plehrë në send të dobishëm, pavarësisht se nuk ka gjë që nuk arrihet me punë e përpjekje të vazhdueshme e këmbëngulëse. Unë dëshiroj ta siguroj këtë njeri se ka për të gëlltitur shumë e shumë të tjera. Rruga që hapet përpara nuk ka kthim prapa. Nuk ka prehje, nuk ka paqe, nuk ka qetësi pa i shkuar asaj deri në fund.

Vazhdojmë përsëri atje ku e lamë. Duke dashur të anashkalojë me marifet gëlltitjet e shpifjeve të veta, të paktën të atyre shpifjeje që e kanë shndërruar këto ditët e fundit në hero barsoletash, intensifikon ato shpifje që me të vërtetë nuk meritojnë përgjigje në nivel mediesh sociale (por që gjithsesi do të marrin përgjigjen e duhur shumë shpejt – ky është një premtim solemn nga ana ime), duke dashur të fshehë turpin prej zhburrërimit publik të tij në këtë forum e në mjaft media të tjera. Madje për të mbuluar disi lakuriqësinë e injorancës së vet, të cilën tërthorazi e ka pranuar edhe vetë, përpiqet t’i japë mësime drejtshkrimi të gjuhës shqipe artikujshkruesve të faqes zyrtare të Mitropolisë së Korçës. Përpara se ta këshilloj të mos i futet kësaj rruge, se do t’i nxjerr bojën për çdo tekst që ka postuar ose do të postojë në të ardhmen, dua ta pyes se ku e ka mësuar ai shqipen e pastër? Në shkollën fillore të Nivicë Bubarit? Në stallat e Shkollës së Mesme Bujqësore “Namik Delvina” në Gjizarat kur milte lopët, apo kur mbillte domate në bahçet e kësaj shkolle në Beqir Efend? Mos vallë në burgjet e kriminelëve ordinerë, apo në pllajat e fshatit, kur ushqente bletët me sheqer Maliqi? Mos vallë në Greqi, kur bënte sikur nuk dinte asnjë fjalë shqip, apo në Amerikë, kur bënte përkthyesin e greqishtes?

Ndoshta është momenti për të kujtuar batutën e famshme të Brahushit:/ Forumi Shqiptar

Bishti i Qenit është i shtrembër. Atë sado që ta tërheqësh, prapë i shtrembur do ngelet“!!

Kush nuk e mban mend, ky është linku:

Fatmir Cici, njeriu që mohoi emrin dhe vendin e tij

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Shpenzime rekord/ “Fluturojnë” 1.4 miliardë euro nga Shqipëria

Publikuar

-

By

Ndërsa 2018-a mund të konsiderohet si viti më i mirë për turizmin në Shqipëri, ku të huajt “zbuluan” vendin e shqiponjave, vetë shqiptarët kanë preferuar që t’i shpenzojnë jashtë paratë e tyre.

Sipas statistikave të publikuara nga Banka e Shqipërisë, shpenzimet e shqiptarëve jashtë vendit në 2018-n arritën në 1.42 miliardë euro, duke u rritur me 13% në krahasim me vitin e mëparshëm. Ky është niveli më i lartë i regjistruar i shpenzimeve jashtë vendit, që pas viteve ’90.

Në të kundërt, të huajt kanë sjellë më shumë para në Shqipëri në udhëtimet e tyre. Sipas Bankës së  Shqipërisë, të huajt që vizitojnë vendin, pjesa më e madhe e të cilëve vinë për vizitë tek të afërmit dhe qëllime turistike, shpenzuan 1.86 miliardë euro në 2018-n, edhe ky një nivel rekord, me një rritje prej 8.8% me bazë vjetore.

Bilanci neto mbetet pozitiv për Shqipërinë, me 430 milionë euro, që është diferenca mes parave që sollën turistët dhe atyre që shqiptarët shpenzuan jashtë.

Por, teksa shpenzimet e shqiptarëve jashtë u rritën me ritme më të larta sesa hyrja e të ardhurave nga të huajt, bilanci neto u përkeqësua me 3.4% në raport me vitin e mëparshëm. Kjo është hera e parë në 5 vitet e fundit, që bilanci i udhëtimeve përkeqësohet, teksa që pas vitit 2013, ai kishte shënuar një përmirësim të ndjeshëm (shih grafikun).

Lëvizjet e shqiptarëve dhe të huajve

Sipas të dhënave të tjera të INSTAT, Shqipërinë e vizituan në 2018-n një numër rekord prej  5.93 milionë të huaj, me një rritje prej rreth 16% në raport me vitin e mëparshëm. 97% e tyre kanë ardhur për qëllime turizmi dhe për vizitë tek të afërmit dhe pjesa tjetër për biznes, trajtime shëndetësore, qëllime fetare apo për tranzit.

Më shumë se një e treta e turistëve që erdhën në Shqipëri në 2018-n ishin nga Kosova, me 35% të totalit. Më pas renditen maqedonasit me 11.4%, grekët (9.3%), italianët (7.3%), malazezët (6%).

Gjatë vitit të kaluar u shënuar një rritje e ndjeshme e turistëve nga Polonia me 35%, por që gjithsesi përbënin vetëm 2.5% të totalit të të huajve që vizituan vendin tonë.

Edhe në kahun tjetër, atë të daljes së shqiptarëve nga vendi, shifrat kanë shënuar rekord në 2018-n. Në total u shënuan 5.4 milionë dalje të shtetasve shqiptarë, me një rritje prej 4.4% në raport me vitin e mëparshëm.

Që nga  viti 2010, shqiptarët kanë pasur mundësi të lëvizin pa viza në Europë, por sidomos që prej 2013-s shihet se daljet jashtë vendit kanë qenë më të shpeshta, periudhë që përkon dhe me rritjen e kërkesave për azil në BE, që kulmuan në 2016-n, me rreth 69 mijë kërkesa, ndërsa gjatë periudhës 2011-2018, kërkesat për azil në total ishin rreth 190 mijë./ monitor

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Kapriçot e motit/ Rikthehen reshjet e shiut

Publikuar

-

By

Orët e para të ditës mbeten me kthjellime dhe vranësira kalimtare, ku më të dendura paraqiten në zonat malore.

Mesdita dhe pasditja sjellin shtim të vranësirave në të gjithë territorin duke bërë që në pjesën më të madhe të vendit të kemi reshje të pakta shiu.

Kryesisht reshje do të ketë në verilindje dhe jug-juglindje të Shqipërisë.

Sipas MeteoAlb, temperaturat e ajrit sjellin rënie në mëngjes dhe mesditë, më e ndjeshme në verilindje duke bërë që vlerat ekstremale ditore të luhaten nga 2°C deri në 23°C.

Era do fryjë mesatare në jug por e fortë në veri dhe bregdet me shpejtësi 35-40 km/h nga drejtimi verilindor duke krijuar në det dallgëzim 3 ballë.

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

LAJMET E FUNDIT

Aktualitet13:03 - 26 Mars, 2019

Panik në Gjermani/ Dhjetra qytetarë evakuohen pas kërcënimeve për bombë

Disa njoftime për bombë kanë shkaktuar kaos dhe panik në Augsburg të Gjermanisë. Oficerët e policisë së qytetit deklaruan për...

Aktualitet08:38 - 26 Mars, 2019

Histori të panjohura/ Sekretet dhe ana e errët e jetës së princeshave arabe

Kur Sheikha Latifa, Princesha e Dubait, u largua nga vendi i saj në shkurtin e vitit të shkuar, duke hipur...

Aktualitet23:08 - 25 Mars, 2019

Trump: Prokurori Mueller veproi me ndershmëri në hetimin ndaj Rusisë

Pasi e ironizoi për muaj me radhë Prokurorin Special Robert Mueller lidhur me hetimin për mundësinë e lidhjeve me Rusinë...

Aktualitet18:49 - 25 Mars, 2019

Moti i keq shkakton dhjetra viktima dhe të plagosur në Iran

Moti i keq dhe reshjet e shumta të shiut kanë shkaktuar përmbytje dhe viktima në shtetin  e Iranit. Mësohet se...

Aktualitet19:32 - 24 Mars, 2019

Integrimi i Shqipërisë në BE/ Presidenti grek kujton kushtet

Ditën e sotme shteti grek ka festuar pavarsinë e tij. Gjatë fjalës në ceremoninë e zhvilluar presidenti i Greqisë Prokopis...

Aktualitet09:03 - 24 Mars, 2019

Pas 20 vitesh/ Zyrtari i NATO-s:Bombardimi, ndjenjë dëshpërimi dhe lehtësimi

Sa herë që kujtohet fushata e sulmeve ajrore të NATO-s, e nisur më 24 mars të vitit 1999, personi i...

Aktualitet17:05 - 22 Mars, 2019

Kosova, si Shqipëria/ Miraton rezolutën që ndalon lojrat e fatit

Me 74 vota në favor Parlamenti i Kosovës ka miratuar ditën e sotme një rezolutë, që pezullohen lojërat e fatit...

Aktualitet16:56 - 22 Mars, 2019

Ceremoni varrimi për 26 viktima të sulmit në Zelandën e Re

Mijëra njerëz u mblodhën të premten në Zelandën e Re, për të marrë pjesë në ceremoninë e varrimit të 26...

Aktualitet15:17 - 22 Mars, 2019

Brexit do t’i kushtonte shtrenjtë Gjermanisë

Brexit-i u shty! Dhe krerëve të BE-së të mbledhur në Bruksel sërish u ra një gur nga zemra. Sepse BE-ja...

Aktualitet15:12 - 22 Mars, 2019

Bashkëpunim me Rusinë?/ Trump: Raporti të bëhet publik

Presidenti Donald Trump tha të mërkurën se raporti përfundimtar i Prokurorit të Posaçëm Robert Mueller për bashkëpunimin e mundshëm të...

Aktualitet14:14 - 22 Mars, 2019

Erdogan dhe raketat ruse/ Një krizë e re SHBA-Turqi 

Nga Franco Venturini Më shumë se asnjëherë sulltan, tani që ka superpushtet të garantuar nga ndryshimet kushtetuese, e megjithatë, presidenti...

Aktualitet14:10 - 22 Mars, 2019

Opsionet e reja për Brexit-in

Britania e Madhe do të dilte pas një jave nga BE-ja. Por ky vendim u shty edhe ca. Cilat janë...

Aktualitet09:39 - 22 Mars, 2019

Gjermania miraton ligjin e ri/ 1,3 miliardë euro për fëmijët e varfër

Bundestagu gjerman miratoi një ligj të ri për familjen. Ai do të lehtësojë prindërit me të ardhura më të pakta....

Kultura15:31 - 21 Mars, 2019

Astrit Çerma rrëfen kujtimet me kompozitorin e njohur  

Më kujtohet si tani: Mbasi pamë tërë “matrialin” e xhiruar për filmin “Në fillim të verës” në një montim “bruto”,...

qerim mata qerim mata
Aktualitet13:22 - 21 Mars, 2019

Ndahet nga jeta regjizori i njohur/ Kush ishte  artisti që fshihej pas “Lefter Lefterit”

Qerim Mata, i njohur ndryshe edhe i Lefter Lefteri personazh i luajtur prej tij në filmin “ I teti në...

Aktualitet22:19 - 20 Mars, 2019

“Deti nuk ka portë”/ Poezia e Aleksandër Çipës prezantohet në Korçë

Mesditën e sotme, në sallen e Bibliotekes së Universitetit “Fan S. Noli” të qytetit të Korçës, është promovuar libri më...

Aktualitet20:21 - 20 Mars, 2019

Vendimi i Dhomës së Apelit/ Burgim i përjetshëm për Radovan Karaxhiçin

Ish udhëheqësi i serbëve të Bosnjës, Radovan Karaxhiç, u dënua më burgim të përjetshëm. Dhoma e Apelit e Mekanizmit që...

Aktualitet19:02 - 20 Mars, 2019

Rrëmben autobuzin me 51 nxënës/ Tentoi t’i digjte

Një autobuz me 51 nxënës është rrëmbyer ditën e sotme nga shoferi i saj. Ngjarja mësohet të ketë ndodhur në...

Aktualitet18:34 - 19 Mars, 2019

Nëna hedh vajzën nga kati i pestë/ Më pas hidhet edhe vetë

Qyteti i Athinës është tronditur ditën e sotme nga një ngjarje e rëndë, ku një nënë hodhi vajzën e mitur...

Aktualitet18:31 - 19 Mars, 2019

Qindra ushtarët amerikanë zbarkojnë në Gjermani

 Qindra ushtarë amerikanë kanë filluar të mbërrijnë në Gjermani. Prova e parë kjo e një strategjie të re të dislokimit...

Aktualitet18:26 - 19 Mars, 2019

Italia do t’i bashkohet nismës kineze të investimeve

Italia pritet t’i bashkohet nismës kineze “Një Brez, Një Rrugë” të enjten gjatë vizitës së Presidentit kinez Xi Jinping në...

Aktualitet15:25 - 19 Mars, 2019

Kur studentët detyrohen të lënë shkollën

Në pesë vitet e fundit mbi një milionë të rinj i kanë ndërprerë studimet në universitetet turke. Një shkak i...

Aktualitet15:22 - 19 Mars, 2019

Masakra në Zelandën e Re/ IS-i kërcënon me hakmarrje

Sulmi i përgjakshëm terrorist ndaj dy xhamive në Zelandën e Re mund të shkaktojë një spirale të re dhune. Milicët...

Aktualitet14:37 - 19 Mars, 2019

Kërcënon Erdogan/ Kush sulmon muslimanët do të kthehet me arkivol

Presidenti i Turqisë paralajmëron për një Gallipoli të ri në vazhdën e sulmit terrorist të Christchurch dhe thotë se kushdo...

Aktualitet19:30 - 18 Mars, 2019

Franca shpall ndalimin e protestave, pas trazirave

Kryeministri i Francës shpalli të hënën ndalimin e protestave të jelekëve të verdhë në bulevardin Champs-Elysees të Parisit dhe në...

Aktualitet19:12 - 18 Mars, 2019

Holandë/ Arrestohet i dyshuari për sulmin në tramvaj

Policia holandeze arrestoi një person me origjinë turke, i dyshuar për përfshirje në incidentin me armë në një tramvaj të...

Aktualitet18:23 - 18 Mars, 2019

Për të apasionuarit e teatrit/ Korçarët sjellin “Kopracin” në Tiranë

Komedia “Kopraci” e Molierit, një nga kryeveprat botërore ka mbërritur në Tiranë. Të gjithë të apasionuarit e teatrit do të...

Aktualitet21:12 - 17 Mars, 2019

Macron dënoi “apokalipsin“ e Parisit

Protestat e “jelekëve të verdhë“ u kthyen në trazira të shtunën dhe në përleshje nëpër rrugët e kryeqytetit francez. Presidenti...

Trending

Read previous post:
Kurti: Ndarja e Kosovës do të thotë përgatitje për luftë të re

Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, ka dhënë intervistë për gazetën beogradase Danas. Kurti, ndër të tjera jep rrëfimin për...

Close