LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

FAO dhe partnerët bëjnë thirrje për uljen e përdorimit të antimikrobikëve

22 Janar 2018, 08:48, Aktualitet CNA

Njerëzit marrin ilaçe për të kuruar infeksionet ose sëmundjet e shkaktuara nga mikroorganizmat. Por çfarë ndodh kur mikrobet që shkaktojnë sëmundje nuk reagojnë, sepse janë bërë rezistente ndaj atij mjekimi?

Drejtuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), një grup ekspertësh të shëndetit të kafshëve diskutuan këtë çështje në Berlin, në kuadër të një paneli ekspertësh të Forumit Global për Ushqimin dhe Bujqësinë (GFFA) 2018.

Kur bakteret, kërpudhat, viruset ose parazitet evoluojnë dhe bëhen rezistente ndaj substancave antimikrobike, siç janë antibiotikët, kjo quhet rezistencë antimikrobike ose AMR. Nuk është një skenar largpamës, por një fenomen shumë real që tashmë prek njerëzit, kafshët dhe madje edhe bimët në të gjitha kontinentet. Është gjithashtu një kërcënim për sigurinë e ushqimit. Për këto arsye, FAO dhe partnerët po rrisin përpjekjet për të uljen e përhapjes së rezistencës antimikrobike.

Diskutimi i i panelit – një takim i përbashkët me OJQ gjermane Bukë për Botën – tërhoqi një audiencë të gjerë: ekspertë teknikë, përfaqësues të qeverisë, shoqërisë civile dhe publikut të gjerë.

“Antimikrobikët janë shumë të rëndësishëm për bujqësinë dhe na kanë mundësuar përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së kafshëve. Por sektori është gjithashtu fajtor për tejkalimin e këtij burimi të vlefshëm “, tha Raimund Jehle, drejtor rajonal i FAO në hapjen e takimit. “Bujqësia është tani një nga kontribuesit në këtë problem, por është gjithashtu pjesë e zgjidhjes. Adresimi i AMR duhet të shtrihet në përpjekjet tona për të zhvilluar sisteme të qëndrueshme blegtorale, duke pasur parasysh se kërkesa për produkte me origjinë shtazore ka gjasa të rritet”, shtoi Jehle.

Përdorimi i antimikrobikëve në sektorin e bujqësisë në mbarë botën është vështirë të vlerësohet për shkak të mungesës së rregulloreve dhe mbledhjes së dobët të të dhënave në shumë vende. Megjithatë, rreth 60,000 ton ilaçe përdoren çdo vit. Me kalimin e kohës, ato janë bërë më pak efektive apo edhe të padobishme, duke çuar në zvogëlim të aftësisë për të kontrolluar infeksionet tek njerëzit dhe kafshët.

“Zvogëlimi i nevojës për antimikrobikë – duke përmirësuar higjenën, biosigurinë, si dhe ushqimin e kafshëve – janë çelësi për zvogëlimin e rrezikut të infeksioneve në radhë të parë”, tha Sarah Cahill, zyrtare e FAO për sigurinë ushqimore dhe folëse në panel.

Përdorimet jo-terapeutike të antimikrobikëve – për shembull si nxitës të rritjes – duhet të minimizohen, sipas FAO-s.

Rezistenca antimikrobike është gjithashtu një shqetësim i vërtetë nga perspektiva e sigurisë ushqimore. Komisioni i Codex Alimentarius po merret me këtë çështje përgjatë zinxhirit të vlerës – nga prodhimi i ushqimit në konsum.

Folës të tjerë ishin Marc Sprenger (OBSH), Matthew Stone (OIE), Viviana Munoz (Qendra e Jugut), Amit Khurana (Qendra për Shkencë dhe Mjedis) dhe Reinhild Benning (Germanwatch), me Stig Tanzmann nga Bukë për Botën si moderator.

“Gjithçka varet nga antibiotikët”, tha Sprenger, duke theksuar se bujqësia ka një efekt të drejtpërdrejtë në shëndetin e njeriut.

Matthew Stone i OIE e quajti një një sfidë të madhe të shërbimeve veterinare. Për të përmirësuar këtë dhe edukuar veterinerët, Organizata e tij ka një program ndërkombëtar të trajnerëve të pikave të kontaktit.

Ka rekomandime ndërkombëtare të përgatitura në bashkëpunim nga FAO, OIE dhe OBSH, tha Amit Khurana. Megjithatë, “Nevojitet një mendim ndryshe për të parë se çfarë përshtatet në një vend specifik?.

Viviana Munoz i referohet situatës specifike të vendeve në zhvillim të cilët duhet të përballen me një “sfidë të dyfishtë” – që kanë mungesa në qasjen ndaj antimikrobikeve dhe përdorimin e tyre të kujdesshem në të njëjtën kohë.

Shoqëria civile gjithashtu ka një rol për të luajtur dhe nuk duhet të largohet nga sektori privat për të zgjidhur problemin së bashku me të, tha Reinhild Benning i Germanwatch. Të konsumojnë më pak mish, veçanërisht mish pa antibiotikë, është një shembull i asaj që mund të bëjnë konsumatorët, tha ajo.

Ekspertët ranë dakord që për shkak të natyrës së tij komplekse dhe ndër-sektoriale, problemi i rezistencës antimikrobike kërkon një përgjigje kolektive dhe praktike. Grumbullimi i të dhënave dhe statistikat, opsionet e mbikëqyrjes dhe shpërndarja e praktikave të provuara në përdorimin e kujdesshëm të antimikrobikëve janë aspekte të rëndësishme. Veprimi i konsumatorit është një tjetër kënd, pasi njerëzit gjithnjë e më shumë shprehin shqetësimet e tyre dhe bëjnë zgjedhje që do të ndikojnë politikëbërësit dhe prodhuesit./CNA.al

Lajmet e fundit nga