LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Punimet e papërfunduara në rrugën e Kombit rrezikojnë të rrisin koston e koncesionit me miliona euro

16 Gusht 2017, 09:04, Aktualitet CNA

Aplikimi i pagesës për udhëtimin në rrugën e Kombit, si rezultat i dhënies së saj me koncesion, do të vonohet më shumë se parashikimet për shkak se një inventar që po kryhet për dorëzimin e objektit ka nxjerrë në pah se disa punime te kontraktuara nga qeveria shqiptare nuk kanë përfunduar, çka mund të rrisë më tej koston e koncesionit edhe me mbi 70 mln euro.

Burimet nga Autoriteti Rrugor Shqiptar pohuan se është ngritur një grup pune me përfaqësi të Ministrisë së Transportit dhe Autoritetit Rrugor Shqiptar që po negocion kontratën me kompaninë koncesionare ?Catalyst?, me asistimin edhe të një kompanie te huaj.

Burimet e Monitor në ARRSH pohuan se nga verifikimet në terren janë vërejtur disa dëmtime dhe investime të munguara. Mungojnë disa skarpata anës rrugëve dhe nga ana tjetër ka shumë dëmtime në hyrje daljet e autostradës të paautorizuara, të cilat i bëjnë të pamundur koncesionarit të fillojë zbatimin e kontratës.

Këto gjetje dhe punimet e tjera të kontraktuara, por të pa realizuara duket se do të sjellin në terma të tjera financiare faturën e koncesionit.

Në ofertën ekzistuese të Catalyst 43,409,518 euro është investimi fillestar dhe në vazhdimësi në mirëmbajtje dhe operim të rrugës në shumën 217,562,056 Euro për 30 vitet në vijim.

Mirëpo të njëjtat burime pohojnë për monitor se kostoja e punimeve të munguara do të jetë mbi 70 milionë euro. Palët janë në negociata që shuma e punimeve të munguara me gjasë do të transferohet tek koncesionari duke i akorduar fonde shtesë.

Në fillim të dhjetorit të vitit të kaluar Komisioni i Prokurimit Publik e shpalli përfundimisht bashkimin e kompanive shqiptare nën emrin ?Catalyst? fituese të koncesionit, duke rrëzuar një vendim të mëparshme të Komisionit të Vlerësimit të Ofertave në Ministrinë e Transportit që kishte shpallur fitues kompanive turke ?Vendeka?.

Në fund të vitit 2016 në buletinin e radhës APP i kërkon konsorciumit Catalyst thuhet se brenda 60 ditëve duhet të ekzekutohet marrëveshja e koncesionit çka për qytetaret do të thotë se rruga do të bëhet me pagese. Por afati i aplikimit të pagesës është shtyre së paku me gjashtë muaj si rezultat i problematikës që është krijuar me inventarët e punimeve në rrugë.

Përveç taksave që do të paguajnë qytetarët (5 euro për makinë) buxheti i shtetit do të paguajë në 13 vitet e para të koncesionarit të paktën 65 milionë euro, shumë që është zbardhur në raportin e zgjeruar të Komisionit të Prokurimit Publik, ku ka shqyrtuar ankesën e grupimit ?Catalyst Viba Das General Constractin LLC&Salillari shk& BEE Tech? & Viplap Ateve & Kastrati sha, për skualifikimin nga gara për koncesionin e mirëmbajtjes së autostradës Milot ? Morinë./Monitor

Lajmet e fundit nga