“Fiks Fare”/ TEC Vlora, “konserva” që po rrjep buxhetin e shtetit, gati dhënia me koncesion – CNA
Connect with us

Aktualitet

“Fiks Fare”/ TEC Vlora, “konserva” që po rrjep buxhetin e shtetit, gati dhënia me koncesion

Publikuar

-

Kriza energjitike e vitit 2002, detyroi qeverinë shqiptarë që të shihte burime alternative të prodhimit të energjisë elektrike. Qeveria mori një kredi mbi 100 milionë euro nga Banka Botërore për ndërtimin e një Termocentrali. Megjithëse kanë kaluar 14 vite nga projektimi dhe ndërtimi i këtij impianti, TEC-i qëndron “nën konservim”, si pasojë e gabimeve të kompanisë ndërtuese. Shteti shqiptar vazhdon të paguajë këstet e kripura të kredisë, që shkojnë rreth 10 milionë euro në vit. Ndërkohë, për Termocentralin janë shpenzuar miliona euro të tjera. Janë bërë tender për të ruajtur godinën, për sigurimin e aseteve, apo edhe një procedurë për rivënien në punë të sistemit të ftohjes.
Fiks Fare “rrëmoi” në arkivë, ku gjeti premtimet e ish-kryeministrëve dhe ish-drejtorëve të KESH-it. Andis Harasani, ish-drejtor i KESH, tha në vitin 2004 se “jemi këtu për të bërë realitet një premtim që ka nisur që në vitin 1995, do të ndërtojmë TEC-in. Besoj se do të vijmë këtu për dy vjet që të inaugurojmë TEC-in”. Nnërkohë, ish-kryeministri Fatos Nano, tha po në vitin 2004 se “Termocentralit Energjitik në Vlorë do ti shtohen projekte të tjera të energjisë…, si një park i madh energjitik, i cili jo vetëm do të balancojë sistemin, por do të sjellë mesa duket gjigant të nivelit të Fierzës edhe në brigjet e Vlorës. Cilësia e projektit në fjalë lidhet me startimin e këtij projekti të madh industrial energjitik në këtë zonë, lidhja e të cilit me sistemin elektrenegjitik shqiptar do të japë efekte të ndjeshme në furnizimin me energji elektrike për konsumatorët vëndas, do të ulë ndjeshëm kufizimet e energjisë”.
Pas rotacionit politik në vitin 2005, premtimet vijuan ti bënin të djathtët. Ish-drejtori i KESH-it, Gjergj Bojaxhi, tha në vitin 2007 se “sipas kontratës, prodhimi duhet të fillojë në mesin e vitit 2009”. Nga ana tjetër, ish-kryeministri Sali Berisha do të deklaronte në vitin 2008 se “Këta (punëtorët që ndërtojnë TEC-in) e ndryshojnë Shqipërinë, këta nuk bëjnë mitingje për të manipuluar të vdekurit, por ndërtojnë termocentrale”.
Fiks Fare iu drejtua me një kërkesë zyrtare Korporatës Elektroenergjitike Shqiptare, duke iu drejtuar rreth 10 pyetje. Sipas KESH-it, kontrata për zbatimin e projektit është 92 milionë euro dhe është financuar nga Korporata, Banka Botërore, BERZH dhe Banka Europiane e Investimeve. Megjithatë, vlera e projektit ka shkuar në 130 milionë euro, sipas faqes së internetit të Korporatës. Në vitin 2002 u bë studimi i fizibilitetit dhe firma që projektoi Termicentralin u përzgjodh sipas procedurave të Bankës Botërore. “Kompania fituese, e përzgjedhur sipas procedurave të Bankës Botërore dhe me miratimin e saj, ka qenë ‘MAIRE Eginëring SPA’ (më vonë TECHNIMONT) me vlerën më të ulët se kompanitë e tjera. Ofroi 92 milionë euro. ‘SIEMENS AG’ Gjermani, ofroi 131 milionë euro” thuhet në përgjigjen e KESH-it.
Kontrata me fituesin është lidhur më 9 shkurt 2007, pas miratimit të marrë nga Banka Botërore. Ndërtimi pritej të zgjaste dy vjet, por u shoqërua me vonesa të shkaktuara nga kontraktori. Në 2009, impianti pësoi defekt. Në janar 2011 u vendos që sistemi i marrjes së ujit nga deti të rindërtohej, gjë që u përfundua në korrik të atij viti. Certifikata e pranimit u lëshua në tetor 2011. Testimet u kryen në dhjetor 2011, por më 7 janar 2012, Termocentrali u bllokua nga një defekt i ri. “Faji” i këtij defekti nuk është marrë nga askush. Banka Botërore e ka ndarë fajin nëpërmjet KESH-it dhe kontraktorit.
“Raporti i konsulencës së KESH-it dhe raporti i Bankës Botërore arritën në përfundimin se arsyet e defektit ishin: ‘Zbatimi jo korrekt i projektit nga ana e nënkontraktorëve të kontraktorit si dhe neglizhimi i elementëve teknikë të kontraktorit në fazën e projektimit'” thotë KESH.
Fiks Fare iu drejtua me disa pyetje të tjera KESH-it. Rezulton se kredia e marrë është 106 milionë euro. Rreth 10 milionë euro është kësti vjetor i kredisë që paguan shteti shqiptar. Nga viti 2008 deri në 2016, janë paguar 47 milionë euro dhe pjesa tjetër është e papaguar. KESH ka akorduar rreth 1 milionë euro për të projektuar rregullimin e sistemit që ftoh me ujë TEC-in. Procedura e tenderimit ka dështuar disa herë. Në vitet 2009-2012, janë blerë 26.5 milionë euro naftë. TEC Vlorë ka bërë muajt e fundit disa tender, ku 256 milionë lekë kanë shkuar për rojet e godinës. 340 milionë lekë kanë shkuar për të siguruar asetet e Tec VLorë. Në total, asetet e këtij TEC-i janë vlerësuar 85 miliardë lekë të vjetra. Pra, shumë herë më pak nga sa është investuar.
Fiks Fare shkoi në Tec Vlorë, ku foli me drejtorin e këtij impianti, Besnik Këndezi. Ai na tregoi mënyrën e funksionimit të TEC-it, që nga motorri, salla e komandimit e deri tek projektimi. Thotë se janë 60 punonjës që e mbajnë “nën konservim” këtë TEC. Në vit, kostoja financiare e shqiptarëve për të mirëmbajtur këtë TEC është 1 milionë euro.
Fiks Fare iu drejtua me një pyetje direkte KESH-it: A duhet të jepet me koncesion dhe nëse po, si do të operojë TEC Vlora? Përgjigjja e Korporatës ishte se “Përgjatë dy viteve të fundit TEC Vlora është vizituar nga përfaqësues dhe inxhinierë të kompanive të ndryshme publike dhe private. Ato kanë shprehur interesin për ta riparuar dhe mirëmbajtur TEC-in. Interesimi i tyre, nëse formalizohet, mbetet për tu shqyrtuar nga instancat përkatëse të qeverisë”. E njëjta pyetje iu dërgua edhe Ministrisë së Energjitikës, e cila dha këtë përgjigje: Në situatën ku ndodhemi, kur kjo vepër ka vite që është jashtë funksioni, opsioni i afrimit të operatorëve privat përmes partneritetit publik-privat mbetet i hapur. Pra, nuk bëhet fjalë për ndryshim pronësie, por për dhënien e të drejtës së operimit dhe mirëmbajtjes së veprave. Referuar rastit të TEC-it të Vlorës, ka kompani të ndryshme të cilat kanë shprehur interes për këtë opsion që përfshin riparimin, operimin dhe mirëmbajtjen. Institucionet shtetërore përgjegjëse janë duke shqyrtuar këtë opsion të mundshëm në përputhje me përcaktimet dhe procedurat e përcaktuara në legjislacion.
Ministria jep mendimin se Termocentrali mund të rivihet në punë me gas. “Që ky projekt të marrë jetë dhe të bëhet i vlefshëm për portofolin energjitik shqiptar është shumë e rëndësishme lidhja e tij me sistemin e gazit që të punojë dhe me gaz. Pra, një degëzim tubacioni nga gazsjellësi TAP në Fier drejt TEC-it të Vlorës” thotë ministria.

Aktualitet

Gara për President të Maqedonisë së Veriut nuk nxjerr fitues

Publikuar

-

By

Kandidatja e VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit, Gordana Siljanovska Davkova, kryeson garën presidenciale në Maqedoninë e Veriut,  me grumbullimin e 42,63 për qind të votave.

Në vend të dytë pason kandidati garues i partive LSDM-së dhe Koalicionit, Stevo Pendarovski, me 42,61 për qind të votave të grumbulluara dhe në vendin e tretë del të jetë kandidati shqiptar Blerim Reka, i mbështetur nga partitë “Aleanca për shqiptarët” dhe “Besa”. Reka ka grumbulluar 10,41 për qind të votave.

Ky është dhe rezultati përmbyllës i fazes së parë të garës presidenciale, i cili duke qenë se asnjeri nga dy kandidatët prijës të listës nuk e ka kaluar pragun prej 50 përqind do të vijojë me një fazë të dytë balotazhi.  Lidhur me mbajtjen e tij KSHZ ka caktuar datën 5 Maj, ku sërish votuesit maqedonas do të shprehen me votë për të zgjedhur midis kandidates Gordana Siljanovska Davkova dhe Stevo Pendarovski.

Ndërkohë pas daljes së rezultateve përfundimtare , Gordana Siljanovska, nëpërmjet konferencës për shtyp falënderoi VMRO-DPMNE, si dhe votuesit që i’a besuan votën, duke paralajmëruar rezultat të thellë fitues në balotazh nëse me të bashkojnë votat dhe votuesit e shqiptarit Blerim Reka.

“Nëse bashkohen votat tona me ato të Blerim Rekës dallimi është mbi 70 mijë vota. Për dikë, si unë që në tërë fushatën ka treguar për mospërmbajtjen e sistemit ku mungon sundimi i drejtësisë, sistemi i zhytur në krim, korrupsion dhe nepotizëm, kjo është më e rëndësishme. Opozita ka arritur t’i bind qytetarët, se në mungesë të drejtësisë ne mund të themi tregime për BE dhe NATO”, tha Siljanovska, duke theksuar se i duhet dhenë fund politikanëve përfitues të tranzicionit.

“Mendoj se këtij vendi i duhet profil i ri i politikanëve, kulturë e re demokratike, profil i ri i liderishpit, evropian, i guximshëm dhe që nuk gënjen”, -tha ndër të tjera kandidati shqiptar Blerim Reka, i cili doli fitues në të gjitha komunat shqiptare./CNA.al

/CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Zgjedhjet presidenciale/ Kandidati Blerim Reka fiton komunat shqiptare

Publikuar

-

By

Blerim Reka, kandidati shqiptarë në garën për president të Maqedonisë së Veriut, ka dalë kryesues në shumicën e vendbanimeve shqiptare, ku kryeson kundrejt kandidatëve të tij tival, Stevo Pendarovski dhe Gordana Siljanovska.

Sikurse pohojnë burimet nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve, përveç vendbanimeve më popullsi të pastra shqiptare, Reka kryeson edhe në komunat më të mëdha shqiptare, si Tetova, me 7.000 vota, në Gostivar,me 9 mijë vota, në Dibër, me 3.200 vota, në Likovë, me3.000 vota, si dhe në Strugë, me 6200 vota, etj./ CNA.al

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Numërohen 70 % e votave/ Mësoni kush e kryeson garën për President i Maqedonisë

Publikuar

-

By

Burimet më të fundit nga zgjedhjet presidenciale në Maqedoninë e Veriut flasin se janë numëruar rreth 70 % e votave. Sipas Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve, rezultatet e deritashme, të dala nga ky 70 % i votave të numëruara ka sjellë rezultatin e mëposhtëm:

 – Blerim Reka, kandidat i zgjedhur nga Aleanca për Shqiptarët dhe Lëvizja Besa, është votuar nga 68 mijë e 820 qytetarë, ose 11,17%.

– Gordana Siljanovska Davkova, kandidate e opozitës VMRO-DPMNE dhe koalicioni, ka marrë 259 mijë e 069 vota, ose 42,04%.

– Stevo Pendarovski, kandidat i maxhorancës qeverisëse: LSDM, BDI, PDSH, Alternativa dhe tjerë, ka marrë 262 mijë e 348 vota, ose 42,57%.

Nga kjo përqindje e votave të përpunuara 20.742 vota janë fletvotime të pavlefshme, ose 4.21%.

Numërimi i votave po vijon me ritëm normal dhe pritet që rezultati përfundimtar të dalë pasmesnatës./CNA.al

LEXO TE PLOTE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

LAJMET E FUNDIT

Aktualitet23:31 - 21 Prill, 2019

Zgjedhjet presidenciale/ Kandidati Blerim Reka fiton komunat shqiptare

Blerim Reka, kandidati shqiptarë në garën për president të Maqedonisë së Veriut, ka dalë kryesues në shumicën e vendbanimeve shqiptare,...

Aktualitet22:28 - 21 Prill, 2019

Komediani mposht bisnesmenin, zgjidhet president i Ukrahinës

Presidenti aktual i Ukrainës, Petro Poroshenko, përfundimisht e pranoi humbjen, duke i njohur fitoren rivalit të tij në zgjedhje Volodimir...

Aktualitet21:16 - 21 Prill, 2019

Zgjedhjet presidenciale në Maqedoni/ Kandidati shqiptar fiton Gostivarin

Burime nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve në Maqedoninë Veriore, kanë publikuar në ueb faqen e vet zyrtare rezultatet e para...

Aktualitet20:23 - 21 Prill, 2019

Zgjedhjet presidenciale maqedonase/ Ja pjesëmarrja në komunat me shumicë shqiptare

Shqiptarët janë faktor determinues në përcaktimin e kandidatit fitues të garës për President të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Kjo...

Aktualitet20:15 - 21 Prill, 2019

Forcohet aleanca e populistëve para zgjedhjeve europiane

Euroskeptikët bashkojnë forcat para zgjedhjeve europiane. Tani edhe kryetarja e „Bashkimit Kombëtar“ francez, Marine Le Pen iu bashkua aleancës së...

Aktualitet20:11 - 21 Prill, 2019

Edhe sa kohë do të qëndrojë në post Angela Merkel?

Largim i parakohshëm i Merkelit? Për këtë po flitet shumë. Në fokus është vendosur kryetarja e re e CDU-së, Annegret...

Aktualitet20:02 - 21 Prill, 2019

Fitore apo balotazh?/ Përfundon votimi për Presidentin e Maqedonisë së Veriu

 Ndërkohë që konform ligjit zgjedhor, ora 19.00 ka sjellë mbylljen e të gjitha qendrave të votimit, duke i dhenë fund...

Aktualitet18:41 - 21 Prill, 2019

Ukrainë, kandidatët presidencialë në balotazh

Zgjedhësit në Ukrainë u drejtuan sot tek kutitë e votimit për të zgjedhur presidentin e ardhshëm të vendit. Balotazhi ka...

Aktualitet18:30 - 21 Prill, 2019

Po merrte pjesë në një ceremoni mortore/ Rrihet lideri i opozitës

Lideri opozitar, megjithse mbrohej nga Njësia e Operacioneve Speciale e policia, pasi u mor nga zona ku ndodhej, është dërguar...

Aktualitet16:49 - 21 Prill, 2019

Maqedonia e Veriut në zgjedhje/ Shqiptarët dynden në kutitë e votimit

Në Maqedoninë e Veriut, sot po mbahen zgjedhjet presidenciale. Në garë për të parin e shtetit janë tre kandidatë, Blerim...

Aktualitet16:42 - 21 Prill, 2019

Votimet në Maqedoninë e Veriut/ OSBE vlerëson procesin

“OSBE e ndjek procesin zgjedhor me 250 vëzhgues të sistemuar nëpër tërë vendin, ndërsa procesi deri më tani po zhvillohet...

Aktualitet16:18 - 21 Prill, 2019

Kina “pushton” Europën/ KE pritet të marrë vendimin drastik

Siç shkruan BBC, invesitimet e Kinës po përhapen gjithmonë e më shumë në Europë dhe kjo gjë ka shtuar ankth...

Aktualitet09:53 - 21 Prill, 2019

Probleme në krahun e djathtë/ Rrëzohet avioni

Një avion është rrëzuar në Bullgari dhe si pasojë kanë humbur jetën dy persona. Ngjarja ka ndodhur në qytezën Orizare....

Aktualitet21:59 - 20 Prill, 2019

Protesta në Mal të Zi/ Qytetarët mblidhen për të rrëzuar Gjukanoviç

Mbrëmjen e sotme u mblodhën disa mijëra njerëz në kryeqytetin e Malit të Zi në Podgoricë. Sipas informacioneve lëvizja e...

Aktualitet21:22 - 20 Prill, 2019

Francezët iu rikthehen protestave/ Përshkallëzohet situata

Francezët jelek-verdhë u janë rikthyer protestave gjatë ditës së sotme. Siç raportojnë mediat e huaja protestuesit i kanë vënë flakën...

Aktualitet21:15 - 20 Prill, 2019

Promovohet në Tiranë dhe Korçë krijimtaria e Besim Xhelilit

Me mbështetjen e Ambasadës Austriake Tiranë, të Muzeut Historik Kombëtar Tiranë dhe në praninë e një numri të madh të...

Aktualitet21:08 - 20 Prill, 2019

Tenton të bëjë një selfie/ Rrezikon seriozisht jetën

Një turist po udhëtonte në autostradë në Canary Island. Ai ka menduar që të bëjë një selfie në makinë, ndërkohë...

Aktualitet10:01 - 20 Prill, 2019

DW: Demonstrim pushteti nga ana e Vuçiç

Dhjetëra mijëra vetë kanë demonstruar në kryeqytetin serb, Beograd në mbështetje të presidentit Vuçiç. Vetë presidenti kishte bërë thirrje për...

Aktualitet20:38 - 18 Prill, 2019

Qeveria gjermane ashpërson rregullat e dëbimit të emigrantëve

Qeveria gjermane miratoi projektin e “ligjit të kthimit të rregullt”, në mënyrë që të mos dështojnë kaq shumë riatdhesime. Ai...

Aktualitet20:15 - 18 Prill, 2019

Në përmbyllje të fushatës presidenciale në Maqedoninë e Veriut

Marrëveshja e Prespës, emri i ri i shtetit, anëtarsimi në NATO dhe në BE, zhvillimi ekonomik, raportet ndëretnike dhe politikat...

Aktualitet16:04 - 18 Prill, 2019

Ndërhyrjet ruse në zgjedhje/ Raporti Mueller gati për publikim

Një nga ngjarjet mbizotëruese në presidencën dyvjeçare të Donald Trump-it kalon në një fazë të re të enjten me publikimin...

Aktualitet09:06 - 18 Prill, 2019

Çfarë presin Kosova dhe Serbia nga takimi i Berlinit

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi dhe ai i Serbisë, Aleksander Vuçiç, nuk presin që në takimin e Berlinit me (29.04)...

Aktualitet22:12 - 17 Prill, 2019

Merr fund “telenovela” e zgjedhjeve në Turqi/ Shpallet fituesi i Stambollit

Ekrem İmamoğlu, kandidati i Partisë Republikane Popullore (CHP) për kryebashkiak të Stambollit në zgjedhjet lokale të mbajtura muajin e kaluar...

Aktualitet21:19 - 17 Prill, 2019

Djegia e katedrales “Notrë Dame”/ Feston ISIS: Paçi një ditë të mbarë!

Pas djegies së Katedrales së “Notrë Dame de Paris”, ISIS ka ndarë mesazhe në rrjetet sociale. Së bashku me publikimin...

Aktualitet21:05 - 17 Prill, 2019

Ngelën në mes të shkretëtirës/ Çifti gjen mënyrën brilante për të shpëtuar

Një çift e ka gjetur veten në vështirësi, pasi iu është prishur makina në mes të shkretëtirs. Shantelle Johnson dhe...

Aktualitet20:23 - 17 Prill, 2019

Rekord botëror/ Femrat “pushtojnë” parlamentin finlandez

Partia Socialdemokrate (SDP) në Finlandë ka fituar votimet duke marrë 40 vende me 17.7 % të votave nga 200 vende...

Aktualitet20:03 - 17 Prill, 2019

Hyn në fuqi Kodi i ri Penal/ Ashpërsohen dënimet për korrupsionin

Në Kosovë këtë javë ka hyrë në fuqi Kodi i ri Penal që parasheh shtim dënimesh për shkelësit e ligjit,...

Aktualitet19:10 - 17 Prill, 2019

SHBA, sanksione të tjera ndaj Kubës, Nikaraguas, Venezuelës

Qeveria amerikane do të njoftojë sot sanksione shtesë ndaj Venezuelës, Kubës dhe Nikaraguas, masa më e fundit kundër qeverive socialiste...

Trending

Read previous post:
“Festari” po feston 15-vjetorin me art, muzikë, trashëgimi e sport

Artistë të mëdhenj shqiptarë e botëror i janë bashkuar festës së rinisë në Suharekës, “Festarit”. Për 15 vjet me radhë...

Close