Connect with Us

Krijimi i një ambjenti sa më atraktiv për punësimin e të rinjve në Shqipëri

Ekonomi

Krijimi i një ambjenti sa më atraktiv për punësimin e të rinjve në Shqipëri

Publikuar

-

Programi zviceran RisiAlbania jep mbështetje në dy aspekte kryesore: krijimin e vendeve të punës në sektorin privat dhe në ndërmjetësimin në punë, ku një rol të madh luan media.

Punësimi i të rinjve është një nga sfidat më të mëdha, me të cilat po përballet e gjithë shoqëria shqiptare, ndërkohë që ky mbetet dhe një problem me dimension global. Shqipëria ka një popullsi të re, ku një e katërta e saj, ose më shumë se 700 mijë, janë në grupmoshën 15 dhe 29 vjeç. Pikërisht rinia bart edhe nivelin më të lartë të papunësisë, pjesa më e madhe e të cilëve janë të paarsimuar, ose vetëm me arsimin bazë, thotë Muedini për DW.

Ky ishte konteksti, që e nxiti Agjensinë për Zhvillim dhe Bashkëpunim të Zvicrës të inciojë programin për mbështetjen e punësimit të të rinjve, që thirret RisiAlbania. Qeveria zvicerane krahas kontributit domethënës në përgatitjen e të rinjve me aftësitë bashkëkohore për tregun e punës po kontribuon dhe në mbështetjen e krijimit të vendeve të punës përmes zhvillimit të sektorit privat dhe rritjes cilësore dhe sasiore të shërbimeve të punësimit.

Orientimi në sektorë me potencial për zhvillim

Edlira Muedini, drejtore e programit RisiAlbania, thotë për Deutsche Wellen se pikërisht “mbështetja në krijimin e vendeve të reja të punës për të rinjtë në tre sektorë ekonomikë – agropërpunim, turizëm dhe TIK- me potencial për zhvillim, dhe mbi të gjitha tërheqës për të rinjtë në zonat urbane e rurale, si dhe përmirësimi i aksesit ndaj shërbimeve private e publike të punësimit përbëjnë sfidën, me të cilën përballet programi RisiAlbania në 4 vitet e ardhshme, së bashku me të gjithë aktorët e interesuar”.

Muedini shpjegon dhe se RisiAlbania përkon me strategjinë e autoriteteve, për të cilët punësimi i të rinjve është kryefjala e axhendës së saj.

“Ne do të kontribuojmë në fuqizimin e biznesit, nëpërmjet krijimit të një mjedisi dinamik, që nënkupton përmirësimin e shërbimeve të biznesit të lidhura me zgjerimin e tregut, marketingun, informacionin, aksesin financiar, si dhe advokimin për një ambjent më të përshtatshëm biznesi. RisiAlbania do të koordinojë përpjekjet me biznesin, qeverinë dhe aktorët e tjerë për t’u përballuar me sfidat, që ka përpara.”

Informim për prirjet e tregut të punës përmes medias

RisiAlbania do të fokusohet në dy aspekte kryesore: krijimi i vendeve të punës në sektorin privat dhe së dyti përmes ndërmjetësimit në punë, ku një rol të madh do të luajë media.

Eksperti dhe konsulent në RisiAlbania, Nazim Rashidi, tregon për Deutsche Welle-n se media është një hapësirë, që ofron rregullisht në mënyrë të dobishme informacion të përditësuar dhe të balancuar nga perspektiva gjinore për tregun e punës. Rashidi është autor i një studimi mbi këtë çështje, ku u përfshinë në komunikim online 1021 persona, të ndarë sipas rretheve, gjinisë, nivelit professional, si dhe u bënë 10 fokus grupe me të rinj në Tiranë dhe ne rrethe, zona në jug dhe veri të Shqipërisë dhe në Tiranë e në Shqipërinë e mesme.

“Ajo, që studimi nxori në pah, është fakti se të rinjtë punë kërkojnë me të njohur dhe familjarë dhe prandaj rritet nevoja për më shumë informacion në media, si për vende pune, ashtu edhe zgjedhjen e profesionit. Sepse edhe tek zgjedhja e profesionit ka mungesë informacioni, vendimi merret mbi percepsion dhe ku rol të madh tek të rinjtë kanë prindërit, të cilët gjithashtu nuk janë të informuar për prirjet e tregut të punës dhe profesionet, që janë në kërkim. Media merr një rëndësi të madhe, sidomos Interneti dhe Televizioni për të mirëinformuar. Duke marrë parasysh këto gjetje, studimi sugjeron se ka një potencial të mirë për modele biznesi për të ‘shitur’ informacion për punësimin”.

Për Nazim Rashidin suplemente, apo programe të veçanta mund të ndikonin shumë, ndërkohë që po sipas studimit, për të mbështetur produkte të tilla mediatike ka interes edhe nga sponsorët kryesorë, që ishin pjesë e studimit.

“Ata thonë se duke e ditur që papunësia është çështje e rëndësishme për vendin, produkte të tilla mediatike ngjallin interes, çka do të thotë se tërheqin reklamues. Nëse produket janë cilësore ata do të mbështesnin produkte të tilla mediatike. Studimi evidentoi se publiku, të rinjtë, por dhe ai me i gjerë, ka mungesë të plotë informacioni për këshilla karriere nga mediet dhe ka interes i plotë për produkte me informacione të tilla”.

 

DW

KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

Blini më lire me Mastercard nga Credins Bank

Publikuar

-

Nga

Shqiptarët sot kanë në duart e tyre mbi një milionë karta bankare. Karta është një mjet praktik dhe i sigurt pagese. Por, nëse të gjitha kartat janë të dobishme, ka prej tyre që i japin përdoruesit privilegje të mirëfillta.

Duke përdorur kartat Mastercard nga Credins Bank ju do të blini më lirë! Të gjithë klientët e Credins Bank që kanë një kartë krediti ose debiti Mastercard World dhe Mastercard Gold do të përfitojnë ulje të ndjeshme të çmimeve në shërbime të lidhura me turizmin dhe blerjet online.

Me projektin “Mastercard European Privileges Portfolio 2019” të gjithë klientët që mbajnë njërën prej kartave të mësipërme do të paguajnë çmime deri në 20% më të lira në disa prej ofruesve më të mëdhenj të këtyre shërbimeve.

Ja markat që janë pjesë e kësaj skeme dhe përfitimet përkatëse:

20% për makina me qiranë AVIS.

Një nga kompanitë më të mëdha për makina me qira e njohur për besnikëri ndaj klientëve dhe inovacion, operon në 5,550 lokacione të ndryshme, në 165 vende të botës. Oferta do të jetë e vlefshme pa afat, deri në një njoftim tjetër nga banka.

10% për çdo makinë me qira dhe anëtarësim në skemën e shpërblimeve të Hertz.

Një nga markat më të njohura botërore të shërbimit të marrjes me qira të makinave. Operon në 7,700 lokacione, të vendosura në 145 shtete dhe në 69 aeroporte europiane.Oferta është e vlefshme deri në 31 dhjetor 2020.

10% për makinë me qira nga Enterprise.

Një nga kompanitë më të rëndësishme botërore për ofrimin e këtij shërbimi. Operon në mbi 7,800 pika dhe ofron një gamë të gjerë makinash. Oferta është e vlefshme deri në 31 mars 2020.

10% për rezervim hoteli në hotels.com.

Një nga kompanitë më të mëdha në botë për rezervim online të hoteleve, prezente në 85 website, 325 mijë vende për të qëndruar në 19 mijë njësi të ndryshme akomoduese. Ofertaështë e vlefshme deri në 31 dhjetor 2019.

15% për çdo blerje në Bicester Village Shopping Collection.

Fshatra komerciale me mbi 1,200 dyqane dhe brande mjaft të njohura. Oferta është e vlefshme deri në 31 dhjetor 2020.

15% për çdo blerje Yoox Shopping Art & Design.

Një nga kompanitë e shitjeve online më prestigjioze në botë. Ofron kryesisht marka luksi për veshje, art dhe dizajn në mbi 180 vende të botës. Oferta është e vlefshme deri në 1 korrik 2020.

Guidë dhe përzgjedhje vendesh preferenciale në Disney.

Disney Park njënga qendrat më mahnitëse për argëtim. Ofertaështë e vlefshmederi në 31 prill 2023.

Si të pajiseni me një kartë Masternga Credins Bank?

Mjafton vetëm me një mjet identifikimi për pajisjen me kartë debiti Mastercard Worldsi dhe vërtetim të ardhurash në rastin e kartës së kreditit Mastercard World ose Gold.

Gjithashtu mund të aplikoni online nëpërmjet faqes së internetit:  www.bankacredins.com

Pse Credins Bank?

Credins Bank është banka më e madhe me kapital shqiptar. E krijuar në vitin 2003, ajo sot numëron mbi 300 mijë klientë, të cilëve iu shërben një rrjet prej 58 degësh dhe një staf i përkushtuar prej më shumë se 900 punonjësish. Në qershor 2019, Credins zotëron teasete totale në vlerën e rreth 1.7 miliardë eurove, me një rritje prej 11% me bazëvjetore.

Pse Master Card?

Mastercard është njëra prej kompanive më të mëdha botërore të shërbimeve të pagesave. Në të gjithë botën qarkullojnë afërsisht 1 miliardë karta krediti dhe debiti me logon “Mastercard”. Mastercard është e pranishme në 210 vende të botës dhe ofrohetnë 150 valuta të ndryshme. Kompania proceson çdo ditë pagesa në vlerën e mbi 16 miliardë dollarëve amerikanë./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Ekonomi

Sektorët me rritje më të lartë të pagave/ Lajme të këqija për bankierët

Publikuar

-

Nga

Sektorët që vuajnë mangësi të fuqisë punëtore kanë nisur të përdorin rritjen e pagave si një mjet për të mbajtur prodhimin dhe shërbimet nën kontroll.
Në tremujorin e dytë të vitit, sektori i informacionit dhe komunikimit, bujqësia, hoteleria, baret dhe restorantet ofruan rritjet më të larta të pagave për punonjësit e tyre sipas të dhënave zyrtare të INSTAT.

Ndërsa punonjësit në sektorin e ndërtimit dhe sektorit bankar kanë pësuar ulje të pagës në tremujorin e dytë të vitit në raport me të njëjtën periudhë të 2018.

Në sektorin financiar dhe atë të sigurimit pagat kanë shënuar ulje me 0.7 për qind. Paga mesatare në këtë sektor arriti në 113,339 lekë nga 114,162 lekë që ishte në 3-mujorin e dytë 2018. Rënia e pagës ka ardhur nga ndryshimet që po pëson sektori bankar. Bankat kanë hyrë në një proces ristrukturimi dhe shitjesh çka ka sjellë uljen e stafeve të punonjësve. Oferta më e madhe për punonjës ka sjellë edhe uljen e nivelit të pagave në sektor. Gjatë vitit të fundit, sektori bankar e ka shkurtuar numrin e punonjësve me 180, duke arritur gjithsej në 6,688 të punësuar.

Pagat shënuan ulje edhe në sektorin e ndërtimit me 2.6 për qind në tremujorin e dytë në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Edhe pse vendi është përfshirë në një valë ndërtimesh nga numri më i madh i lejeve, kompanitë e ndërtimit nuk po përformojnë mirë me të ardhurat për shkak të kërkesës së dobët për banesa. Paga mesatare mujore bruto ishte 42,521 lekë në tremujorin e dytë 2019, nga 43,654 lekë që ishte më tremujorin e dytë 2018.
Nga ana tjetër rritja më e madhe e pagave ka ndodhur në sektorin e hotelerisë dhe turizmit me rritje vjetore 13%. Paga mujore bruto në mars-qershor 2019 arriti në 56,295 lekë nga 49,740 lekë që ishte më 2018. Hotelet e mëdha në vend pohuan më herët se, janë detyruar të risin pagat për shkak mungesës së fuqisë punëtore.

Më tej me ritmet më të larta të rritjes i pati sektori i komunikimit me 11 për qind dhe më tej bujqësia, tregtia, shërbimet dhe transporti raportuan rritje vjetore të pagave me 6.3%.
Megjithë këto ndryshime Shqipëria vijon të ofrojë pagat më të ulta në Europë dhe në Rajon për një të punësuar.

Sektori që paguan më shumë në Shqipëri është ai i aktiviteteve finnciare dhe të sigurimit, me 113 mijë lekë në muaj, i ndjekur nga informacioni dhe komunikacioni me 87 mijë lekë. Ky sektor ka parë dhe rritjen më të lartë të pagës në vlerë absolute, teksa zhvillimi i teknologjisë së informacionit në biznese po i bën profesionistët e kësaj fushe gjithnjë e më të kërkuar.

Aktivitetet e tjera paguajnë mesatarisht më pak se 60 mijë lekë në muaj, ku më e keqpaguara është bujqësia./ Monitor

LEXO TE PLOTE

Ekonomi

Investimet e huaja nisin rënien/ Tkurren 13% në tremujorin e dytë

Publikuar

-

Nga

Investimet e Huaja Direkte kanë shfaqur tendencë rënëse në tremujorin e dytë të këtij viti, pas nivelit të lartë që shënuan në janar-mars. Sipas statistikave të bilancit të pagesave, të publikuara nga Banka e Shqipërisë, investimet e huaja në 3-mujorin e dytë ishin 248 milionë euro, me një rënie prej 13.2% në raport me tremujorin e parë.

Për 6-mujorin e parë, investimet ishin 536 milionë euro, me një rritje prej 9% në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Kjo tendencë i dedikohet nivelit të ulët të tremujorit të dytë 2018, ku investimet zbritën në 211 milionë euro.

Banka e Shqipërisë raporton se rreth 60% e investimeve janë në sektorin e energjisë.

Investimet e huaja kanë qenë të larta katër vitet e fundit, si rrjedhojë e punimeve për dy projekte të mëdha, gazsjellësi TAP dhe hidrocentralet mbi lumin Devoll.

TAP

Rreth 1,5 miliardë Euro është investimi për ndërtimin e seksionit tokësor të tubacionit në Shqipëri, përfshirë këtu koston e tubave, kompresorëve dhe pajisjeve dhe makinerive të tjera të nevojshme për ndërtimin e tubacionit. Përqendrimi më i madh i punimeve ishte në periudhën 2017-2018.

Menaxheri i TAP për Shqipërinë, Malfor Nuri, ka pohuar për ‘Monitor’ se për sa i përket ecurisë së punimeve në Shqipëri, thuajse i gjithë tubacioni është futur nën tokë. Rreth 95% e punimeve për pjesën tokësore në Shqipëri kanë përfunduar, përfshirë tubacionin në vetvete, stacionet e valvulave të bllokimit, stacionin matës dhe atë të kompresorëve, rikthimin në gjendje fillestare, daljen nga toka, etj. Këtu përfshihet edhe pjesa e punimeve për seksionin detar në ujërat shqiptare.

E vetmja pjesë ku ende punohet në pjesën tokësore të TAP-it, është në Malin e Ostrovicës. Kjo është edhe pjesa më e vështirë e tubacionit, duke qenë se është edhe pika më e lartë e tij, më shumë se 2.100 metra mbi nivelin e detit. Për të kaluar nga pika më e lartë drejt detit… Seksioni i parë i detit në Shqipëri u bashkua me sukses me segmentin tokësor në mars të vitit 2019. Gjatë verës ndërpremë punimet për pjesën detare për të shmangur shqetësimin e turistëve gjatë sezonit turistik. Punimet do të rinisin në vjeshtë për të lidhur pjesën tokësore shqiptare dhe atë italiane, dhe për të kthyer tokën në gjendje fillestare, pohon Nuri.

Devolli

Investimi tjetër i madh, ai i hidrocentraleve që po ndërtohen mbi lumin Devoll nga kompania Statkraft. Edhe ky investim është drejt fundit. HEC-i i Banjës tashmë është funksional dhe prodhon energji, ndërsa HEC-i i Moglicës ka përfunduar dhe është në fazë testimi. Burime zyrtare nga Statkraft thanë se në vitin 2018, investimet ishin rreth 86 milionë euro dhe në 2019-n, ato priten në rreth 73 milionë euro, ndërsa përfundon dhe HEC-i i dytë. Investimi total i Devollit është 590 milionë euro, sipas burimeve zyrtare./ Monitor

LEXO TE PLOTE